Spring naar bijdragen

Podcast

  • artikelen
    7
  • opmerkingen
    0
  • weergaven
    163

Auteurs van dit blog

Voer dit blog

Podcast nieuws

Berichten in deze blog

BNR maakt jury Dutch Podcast Awards bekend

Met het bekendmaken van de vakjury van de eerste Dutch Podcast Awards wordt een volgende stap gezet om het fenomeen podcast groter te maken in Nederland. De vakjury heeft een belangrijke rol, want naast de stem van het publiek weegt het oordeel van de vakjury mee in de uiteindelijke uitslag.   Vakjury
Alle grote stakeholders uit de media, reclame, tech, commercie en podcastindustrie nemen zitting in de jury van de eerste Dutch Podcast Awards. De vakjury bestaat uit de volgende experts uit de media, de techscene, reclamewereld en de podcastindustrie:   Wilbert Mutsaers (Spotify), juryvoorzitter Gert-Jaap Hoekman (NU.nl) Michiel Veenstra (NPO 3FM, NPO3) Rachid Finge (Google) Elger van der Wel (media-expert) Joep van der Laan (Mindshare) Mirjam van Zuidam (NRC) Ruud de Wild (NPO Radio 2) Giel Beelen (Veronica, Talpa Radio) Marianne Zwagerman (media-expert, spreker)   Dutch Podcast Awards
Op 25 mei lanceerde BNR als initiatiefnemer van de Dutch Podcast Awards met de openstelling van de longlistpagina het gehele proces. Alle makers en luisteraars van podcast konden en kunnen hun favoriete drie podcasts insturen via de website. Inmiddels zijn er meer dan duizend aanmelders binnengekomen, wat aangeeft dat de populariteit van het medium nog altijd groeit. De longlist sluit zodra de stempagina wordt geopend (in de week van 16 juli) en de nominees per categorie bekend worden gemaakt. BNR start met dagelijks Podcast Uur
De Dutch Podcast Awards worden uitgereikt op 3 september. Op die dag start het eerste Nederlandse dagelijkse podcastprogramma op de radio: BNR Podcast Uur, waarin de beste podcasts van BNR en daarbuiten worden gecureerd. BNR Podcast Uur is vanaf 3 september elke werkdag tussen 14.00 uur en 15.00 uur te horen op BNR Nieuwsradio.   Bron: FDMG

NTR Podcastprijs 2018 in Radio Doc: Aantal inzendingen breekt records

Uit een recordaantal van 45 inzendingen zijn de genomineerden voor de NTR Podcastprijs 2018 bekend gemaakt. De aanmoedigingsprijs voor jonge podcastmakers uit Nederland en Vlaanderen wordt 2 september a.s. uitgereikt.
De genomineerde programma’s zijn te beluisteren in Radio Doc (NTR/VPRO) op de zondagen 29 juli, 5, 12, 19 en 26 augustus 2018 om 21:00 uur op NPO Radio 1
  Dit jaar zijn er vier genomineerden uit Vlaanderen en acht uit Nederland. Opvallend is het aantal onderzoeksjournalistieke podcasts -over de bitcoin, over privacy- en inzendingen die de maatschappelijke betrokkenheid van de makers tonen met podcasts over eenzaamheid onder ouderen, over het sociaal kredietsysteem in China en de export van tweedehands kleding.
  Prijzen
Een onafhankelijke vakjury bepaalt welke van de nominaties de eerste en tweede prijs in de wacht slepen. Naast deze prijzen, die worden uitgereikt op 2 september, is er ook dit jaar weer een Publieksprijs. Het programma dat op Facebook de meeste likes krijgt, ontvangt eveneens op 2 september deze onderscheiding.
  Online luisteren
Alle genomineerden zijn te beluisteren via Soundcloud en op de Facebookpagina van de NTR Podcastprijs
Alle informatie over de NTR Podcastprijs vind je op ntr.nl/podcastprijs
 
NTR Podcastprijs 2018, deel 1
Radio Doc, zondag 29 juli 2018 om 21:00 uur op NPO Radio 1   Marjolein Knol, RTV Drenthe
"Oerend HarTT", driedelige podcastserie  
(1 'De helm van Uncini (13'00), 2 De nacht van Streuer (13'00), 3 Het aggregaat van Batse (13'00))
Eén keer in het jaar gaan in Assen alle remmen los. Elke ingetogen ziel, van coureurs tot publiek, laat zich dan even gaan. In Oerend harTT vertelt Marjolein Knol drie sterke verhalen over de TT. Over de motorraces, het feestgedruis op de festivals en de campings. Over vroeger en nu.
  Nian Bakal, Kleurrijke kwesties
"Taboekind" (16'19)
Nian spreekt met haar moeder over het hebben van een gehandicapt kind en de impact die een zorgenkind kan hebben op het gezin. Rust daar een taboe op in families met een migratieachtergrond?
  Meike van Roosmalen, podcastapp TREES (HUMAN/VPRO)
"Stiekem filmen op het plein" (18'46)
Een podcast over privacy. Meike van Roosmalen komt een reclamebedrijf op het spoor dat stiekem voorbijgangers filmt in de openbare ruimte. Gevraagd om opheldering ontkent het bedrijf dat het filmt. Mag onze privacy op deze manier geschonden worden? En wie houdt toezicht hierop?
Een uitdagende zoektocht naar de feiten...   NTR Podcastprijs 2018, deel 2
Radio Doc, zondag 5 augustus 2018 om 21:00 uur op NPO Radio 1   Thijs van Dorssen, Reporter Podcast (opleiding Journalistiek, Windesheim)
"De bitcoin of Wie betaalt de cryptorekening?" (31'29)
Cybercriminelen lopen voorop in het gebruik van de nieuwste technologie. Zo blijven ze immers uit handen van de politie. Een van die nieuwe technologieën is de bitcoin en andere cryptovaluta. Terwijl de traditionele media zich storten op de beurskoersen van de digitale munt duikt Thijs van Dorssen diep in de schaduwwereld die de bitcoin met zich meebrengt.
  Cato Beljaars, opleiding radio, RITCS, Brussel
"Gamegirl" (10'12)
In de nabije toekomst introduceert China een sociaal kredietsysteem waarbij inwoners punten krijgen op basis van hun gedrag. Drie keer het rode stoplicht genegeerd? Webcams registreren het en voor je het weet sta je op een zwarte lijst. Zou zoiets bij ons ook kunnen gebeuren? Een toekomst vol sancties en zonder privacy?  
NTR Podcastprijs 2018, deel 3
Radio Doc, zondag 12 augustus 2018 om 21:00 uur op NPO Radio 1   Lente De Vil, opleiding Journalistiek, Hogeschool Thomas More, Mechelen
"The secret life of secondhand clothing" (25'00)
Wat gebeurt er met al die broeken, t-shirts, jurken en andere kleding die we afdanken en in de container stoppen? Lente de Vil reist mee met de gedumpte kleren, ze begint in België om te eindigen in Oeganda.
  Kitty Munnichs en Fay Troost, master Journalistiek RUG
"Forever alone", podcastserie, aflevering 1 (16'24)
Waar vrienden van relatie naar relatie hoppen, lijkt voor de makers het motto 'forever alone' op te gaan. Midden twintig en al hun hele leven happy single. Toch begint het te knagen en vraagt het duo zich af: zijn wij gedoemd om 'forever alone' te blijven?  
NTR Podcastprijs 2018, deel 4
Radio Doc, zondag 19 augustus 2018 om 21.00 uur op NPO Radio 1   Robin van Gelder en Ruben Pest, VPRO Dorst
"Het maakbare geweten", driedelige podcastserie
(1 Vertrouw jij je geweten? (20'18), 2 Kun je het geweten verbeteren? (25'01), 3 Kun je het geweten uitbesteden? (21'09)
Wat is het geweten eigenlijk? Maakt het ook fouten? Hoe beïnvloedbaar is het geweten en is het wel te vertrouwen? In de podcastserie Het maakbare geweten ontrafelen makers Ruben Pest en Robin van Gelder de werking van ons magische geweten.
  Marica Sandee, podcast- en filmmaker (HKU)
"Tussen dorp en stad" (27'19)
De verschillen tussen het leven in de stad en het leven in een dorp zijn groot, ervaart de maakster wanneer ze als jongvolwassene terugkeert naar het dorp waar ze is opgegroeid. De verschillen in mentaliteit en de beperkte mogelijkheden doen haar terugverlangen naar de stad. Ondertussen verkennen leeftijdgenoten met jonge kinderen de landelijke omgeving, op zoek naar een betaalbare woning en om de drukke stad achter zich te laten. Een persoonlijke zoektocht naar een plek waar je thuis kunt zijn.  
NTR Podcastprijs 2018, deel 5
Radio Doc, zondag 26 augustus 2018 om 21:00 uur op NPO Radio 1   Naomi Steijger en Timo Tembuyser, Toneelacademie Maastricht
"88 Woningraten - Een verzet tegen eenzaamheid in de grote stad" (26'33)
De makers nemen ons mee naar een flatgebouw in Den Haag waar ze de bewoners vragen om een koor te vormen, de ultieme vorm van samenzijn, en te zingen tegen de samenloosheid. Ze zingen een requiem voor iedereen die eenzaam of anoniem gestorven is in de grote stad.
  Joppe Peeters, opleiding radio, RITCS, Brussel
"Vijf jaar voor een nachtegaal" (6'52)
Joppe Peeters blikt met Erik de Hoog terug op een LP uit 1980, een succesvolle plaat over "de zang der vogels". Hoe maakte Erik de opnamen van die vogels?
  Elien Dumon, opleiding journalistiek Arteveldehogeschool, Gent
"Omgaan met vergeten" (5'23)
Hoe is het als je echtgenote dementeert? Elien Dumont maakte een klein en intiem portret van de hoogbejaarde Marcel die de zorg draagt voor zijn vrouw.

NPO Radio 1 lanceert Tour-podcast De Kopgroep

NPO Radio 1 lanceert deze zomer een speciale Tour de France-podcast, waarin Mart Smeets, Joost Vullings (AVROTROS) en Martijn Hendriks (NOS) dagelijks hun analyse geven over de grootste wielerwedstrijd ter wereld.
Het idee voor de podcast is ontstaan op de redactie van Radio EenVandaag, waar politiek analist Joost Vullings werkt en waar Smeets regelmatig te horen is. Joost is groot liefhebber van de wielrensport: “Als de politiek in Den Haag stopt, start de Tour. Wat is het leven toch mooi als je daar dan dagelijks je zegje over mag doen samen met een icoon als Mart Smeets en met een kenner als Martijn Hendriks.”
De Tour-podcast ‘De Kopgroep’ praat de luisteraar elke ochtend bij over de etappe van die dag. Vullings: “Binnen tien minuten weet je genoeg om bij het koffie-automaat indruk te maken op je collega’s. Je hoort welke favorieten gaan voor de dagzege, een prachtige anekdote uit de rijke ervaring van Smeets en we peilen de sfeer in het peloton.” 
Vakantieverhalen
NPO Radio 1 brengt dit jaar ook weer een speciale vakantieverhalen-podcast uit. De podcast biedt een selectie van documentaires en andere radioverhalen. “De vakantieverhalen-podcast is makkelijk mee te nemen en te beluisteren tijdens het autorijden, vliegen, op de camping of op het strand”, vertelt podcast-coördinator Wim Eikelboom van NPO Radio 1.
Luisteraars kunnen genieten van een spannend misdaadverhaal, een vertelling over de liefde en documentaires van de radioprogramma's OVT (VPRO) en RadioDoc (NTR/VPRO) het hoorspelhalfuur (AVROTROS/NTR/VPRO).
De Tour-podcast De Kopgroep van NPO Radio 1 staat dagelijks rond 11:00 uur online op nporadio1.nl/podcast en op andere bekende podcast-platforms.
De vakantieverhalen-podcast Verhalen voor in de hangmat staat online op nporadio1.nl/podcast.

Dummies Podcast: Giel de Winter (StukTV) openhartig over gezondheid, YouTube en televisie

In 'Dummies Podcast' spraken Jordi Warners en Ruben Kooren anderhalf uur met Giel de Winter over de toekomst van StukTV, zijn persoonlijke leven en zijn visie op de televisiewereld. In dit gesprek praat Giel openhartig over zijn samenwerking met RTL, de toekomst van StukTV, zijn gezondheid en zijn visie op de televisiewereld.
Dit hele gesprek staat nu online in de vorm van een podcast.       Een aantal interessante quotes:   Giel over het harde werken en zijn gezondheid (18:40)
Jordi: ‘Het kanaal met 1,8 miljoen abonnees loopt goed. Iedere week nieuwe formats en nieuwe video’s. De DJ-act gaat enorm goed, jullie staan in heel het land te draaien. Hoe combineer je dat alles?’ Giel: ‘Ik doe wat goed voelt en waar ik in geloof. Jordi: ‘Maar slaap je dan nog?’ Giel: ‘Ik slaap niet veel. En dat heeft ook wel heel veel stressfactoren. Maar als ik nou echt tegen iemand wil zeggen hoe het met me gaat, dan kun je de komende twee uur even naast me komen zitten. Ik praat eigenlijk niet heel graag over mijn gevoelens. Maar, het doet toch wel echt wat met je lichaam. Ja, ik heb meer afspraken bij de dokter. Ja, ik ben een stuk onzekerder. Ja, ik maak me zorgen of ik gezond ben. Maar dat hoort er soms bij. En dat komt door het harde werken. Maar of ik dat wil inleveren zodat ik me weer volledig goed voel? Dan denk ik bij mezelf; dat kan toch over 5 jaar ook?’ Giel over de houdbaarheid van StukTV (21:33)
‘Ik geloof dat we de komende 5 jaar door kunnen blijven gaan, wel met een nieuwe visie en andere gedachtes. Maar, ik geloof niet dat we over 10 jaar nog bij elkaar zijn.’ Giel over opvolgen Erland Galjaard bij RTL (28:29)
Jordi: ‘En is bijvoorbeeld de vraag aan jou gesteld; Giel, kom Erland Galjaard opvolgen?’ Giel: ‘Nee, die vraag is nooit direct gesteld. Natuurlijk zijn er wel vragen gesteld als in; ‘Goh, kunnen we eens zitten en kunnen we jouw visie eens loslaten op RTL?’. En dat vind ik allemaal heel interessant. Maar dat betekend wel dat ik dingen ga vertellen waarbij het bedrijf veel baat heeft. Maar dan wil ik er wel iets voor terug. En dat kan in de vorm van het aansluiten met Stuk bij zo’n MCN en iets meer vrijheid krijgen. Maar tot op heden is dat nog niet gebeurt.’ Giel over zijn voorbeeldfunctie (51:20)
'Ik heb niet echt een voorbeeldfunctie, vind ik. Klinkt heel heftig. Ik ben me ervan bewust dat ik bepaalde dingen niet meer kan doen in m’n leven. Als ouders zeggen tegen mij; je bent aan het schelden in afleveringen. Dan zeg ik; is dat mijn schuld? Of is dat jouw schuld omdat jij je kind op de bank duwt met een iPad en niet weet wat je kind aan het kijken is. Is dat dan mijn schuld?' Giel over een album van StukTV (1u9)
Jordi: ‘Wanneer kunnen we jullie nieuwe album verwachten?’ Giel: ‘Ik vind het lastig. Door alle drukte verschuift het iedere keer weer. Maar ik hoop nog wel dit jaar. Het wordt echt een party album. Het is niet aan mij om echt een radiotrack te droppen. Natuurlijk gaan we dat wel proberen.’ Giel over eerste Jachtseizoen én samenwerking met RTL (1u20)
Dat is nog een momentje dat mij persoonlijk heeft geraakt. Ik had geld nodig. Ik had iemand nodig die dat programma ging financieren. Ik was net getekend bij RTL en toen vroeg ik een gesprek aan. En toen heb ik het idee verteld en ze zeiden gelijk; nee we gaan het niet doen. Dus ik dacht; ja maar ik wil dit maken. Ik kon hier niet van slapen. Op één of andere manier krenkt je dat. En toen heb ik het toch nog een keer geprobeerd bij RTL. En toen kreeg ik nee. Toen dacht ik, stik erin. Hoeveel heb ik op m’n rekening staan? Ik maak het. Dat was echt een heftige gok. Jordi: ‘Over wat voor bedragen praten we dan? 1000?’ Giel; ‘meer’ Jordi: ‘6000’ Ruben: '10.000?' Giel: ‘veel meer’ Giel: ‘En als ik dan toch soms nog hoor dat RTL zegt dat ze het jachtseizoen hebben gefinancierd. Dan denk ik; jongens hoe durf je. En ze hebben hun excuses ervoor aangeboden. En als ze dan nog steeds pronken met dat ze het wel gedaan hebben… Ze verkopen nu het jachtseizoen aan mij, aan Samsung. Maar ik ben altijd nog van mening. Waar zijn de inkomsten van seizoen 1? Ik kan je vertellen. Ik heb aan het Jachtseizoen nog steeds niets verdient.‘

De Radio Podcast: Nieuwslezers Bart Jan Cune (Talpa) en Dieuwke Teertstra (NOS) over nieuws en radio

Hoofdvraag in De Radio Podcast; waar staat de radio in 2025? Podcast #12 gaat over de rol van nieuws op de radio en de toekomst daarvan. Een gesprek over nieuwsmomenten die indruk maakte, bloopers en nieuw talent.
Nieuws via je smart-speaker
Uit jaarlijkse onderzoeken van EBU blijkt dat radio in Europa door Europeanen als meest betrouwbare medium wordt ervaren. Hoe blijf je die rol behouden in tijden van fakenews? En krijgen we straks een persoonlijk bulletin uit onze smart-speaker? Over de laatste ontwikkelingen en hoe dat klinkt vertelt Bart-Jan Cune, hoofdredacteur B Nieuws en nieuwslezer bij Talpa radio.
Nieuwslezers zijn persoonlijker geworden
Steeds vaker ken je een nieuwslezer niet alleen van het nieuwsbulletin, maar ook als persoonlijkheid, doordat de rol van nieuwslezer opschuift naar die van sidekick. Nieuwslezers zijn in veel radioprogramma’s van vaste waarde geworden. Of dit een trend is? En hoe dit door een nieuwslezer wordt ervaren vertelt Dieuwke Teertstra, nieuwslezer bij de NOS voor o.a. NPO 3FM en FunX.     Bron: http://deradiopodcast.nl/    

Dummies Podcast: Erland Galjaard over 21 jaar RTL en RTL Late Night

In 'Dummies Podcast' spraken Jordi Warners en Ruben Kooren meer dan anderhalf uur met Erland Galjaard over de afgelopen 21 jaar RTL. In dit gesprek praat Erland openhartig over zijn begin in de televisiewereld, het ontstaan van The Voice Of Holland, het hele proces rondom RTL Late Night én zijn toekomst met het DJ-project Soulvation.   Een aantal interessante quotes:   Erland over The Voice, (vanaf minuut 29)
‘Twee jaar heeft het geduurd. De ontwikkeling van het programma. De eerste sessies waren echt met z'n tweeën. John de Mol en ik. De eerste titel was 'I Want You'.’
  Erland over de Publieke Omroep, (vanaf minuut 49)
‘Ik ben ooit eens gevraagd om bij de Publieke Omroep de baas te worden.’ 
‘Als je mij de baas maakt, dan kunnen alle tussenlagen eruit. Ik praat rechtstreeks met Pauw en Witteman, ik praat rechtstreeks met alle programmamakers…’ 
  Erland over het begin van RTL Late Night (vanaf 1:05:40)
‘Het begon niet eens zo succesvol. Sterker nog het had het heel moeilijk. Ik heb na 2 weken gezegd; we gaan er mee door, tegen de wil in van velen. Maar ik zei; ik geloof erin en als we nu niet dat signaal afgeven wordt iedereen onzeker.’
  Erland over Humberto (vanaf 1:05:40) 
Ruben: 'Wie is dan degene die tegen Humberto heeft gezegd, ja sorry, maar het is toch einde verhaal?' – Erland; 'Ik'. Ruben: 'Waarom?' - Erland: 'Omdat je soms wordt ingehaald door de realiteit. Er was wel wat aan de hand bij het programma. En dat had ik ook al lang gezien. Maar ik niet alleen, ook bij RTL. Hij is de enige man, los van Van Nieuwkerk, die het helemaal alleen moest doen. En ook nog eens het hele jaar. En dat is veel en als je dan ook nog eens een keer zo succesvol bent. En je doet het zo goed en je wint iedere prijs en je bent dé man. Dan kan ik me voorstellen dat er zowel bij redactie, zender (ook de hand in eigen boezem) en presentator toch iets is van; het gaat wel goed, die gast nodigen we wel uit en die niet en die komen toch wel. Misschien vernieuw je niet te vaak, ben je toch te bang om te veranderen. En dan kan het ineens heel snel gaan. Zeker als anderen dat wel doen, zoals Jinek. Humberto was één van de weinige Late Night talkshow hosts die de late avond heeft veranderd. Ik betreur de manier waarop het geëindigd is. Ik vond het moeilijk, het gesprek. Ik heb denk ik drie kwart jaar geleden gedacht; ik weet niet of dit nog goed komt. Natuurlijk alle gesprekken gevoerd, met Humberto en de redactie om te kijken of het nog anders kon.' 
  Erland over Twan Huys (vanaf 1:05:40)
'Op een gegeven moment ben ik me gaan oriënteren, wie moet dit gaan doen? Dat zou Twan Huys kunnen zijn. Heel toevallig, hij interviewde me een keer en ik dacht; wat doet hij dit goed. Toen hebben we zijn naam besproken als team. Ik heb hem gebeld en toen hebben we er een aantal keer over gepraat. Dit was een proces van ruim een halfjaar.' 
  Erland over gesprek Humberto (vanaf 1:05:40) 
'Ik heb een aantal moeilijke gesprekken gevoerd in m'n leven. Met Menno Buch bijvoorbeeld, drie maanden voor zijn dood. Dat vergeet je nooit meer. En een ander gesprek, dat valt niet te vergelijken omdat het gelukkig op een hele andere manier is, was die met Humberto. Ik kwam aan in Amsterdam. Ik heb heel even overwogen toen ik daar zat; hee weet je wat? Ik ga gewoon naar huis! Bekijk het maar. Ik doe het niet. Ik ga niet iemand zijn leven op z'n kop zetten. Dan maar wat minder scoren. We komen er wel weer. En toen kwam hij binnen en ontstond er een goed gesprek. Maar wel duidelijk ook. En toen heb ik gezegd waarom het ook voor hem beter was om die stap nu te nemen. Ook vanuit RTL. Ik vind dat ook wij dingen niet goed gedaan hebben. Ik vind dat we er niet mee door moesten en konden. Ik heb daar al gezegd het is wat vroeg maar denk na, ga even uit die hoek, ga 'Dance Dance Dance' doen, ga 'Holland's Got Talent' doen, ga een reisprogramma maken, whatever. Ga even weg uit die dagelijkse druk van moeten. Soms is de wind te hard en dan moet je even van het dek af.'

Verder gaat Erland in dit gesprek in op de uitspraken van Frits Spits tijdens de bekendmaking van Humberto zijn vertrek, praten we over zijn DJ-project Soulvation én over waarom hij gestopt is bij RTL.    


×

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze site ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid, en We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat.