Spring naar bijdragen

Recordaandeel van 8,2% voor Radio 10

Radio 10 weet opnieuw haar luistercijferrecord te verbreken. Het marktaandeel is in één jaar tijd met maar liefst 34% gestegen van 6,1% naar 8,2% in de meetperiode maart-april. Radio 10 scoort hiermee wederom het hoogste marktaandeel ooit. Tevens weet Radio 10 deze meetperiode een record aantal luisteraars te bereiken. Wekelijks luisteren 1.752.000 unieke luisteraars naar het station met de grootste hits aller tijden. Dit blijkt uit de vandaag door NLO/GfK gepubliceerde luistercijfers.
Niet alleen in de doelgroep 10+, maar ook in de belangrijkste doelgroep 30-59 jaar laat Radio 10 in één jaar tijd een stijging zien van 7,8% naar 9,9%.
Roland Snoeijer, radio director Radio 10: "We zien dat luisteraars houden van de brede muziekmix van Radio 10, van Bruno Mars tot Fleetwood Mac en van Michael Jackson, de Bee Gees tot Coldplay. En van de goede sfeer, de humor en de openheid die je hoort in de programma’s. Juist daarom is het hele team zo ongelooflijk trots dat steeds meer luisteraars Radio 10 ontdekken. We komen inmiddels om in lege champagne flessen, maar poppen er natuurlijk graag nog een open om deze mooie cijfers te vieren!"
In maart was op Radio 10 de 80’s Top 810 te horen, een hitlijst met de beste hits uit de jaren ’80. In april vierde de zender haar 30-jarig bestaan met de grootste hits aller tijden aangevraagd door de luisteraars.  
Bron: NLO/GfK, maart-april 2018, 10+, 30-59 jaar, marktaandeel, bereik, ma-zo 06:00 uur tot 24:00 uur. Wanneer over een record wordt gesproken, gaat het om de terugkeer op de FM in 2013.

de redactie

de redactie

Radio luistercijfers maart-april 2018: NPO Radio 2 opnieuw marktleider, Radio 10 blijft stijgen

De luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek over de periode maart-april 2018 zijn bekendgemaakt. De rapportage is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 7.575 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd is in deze periode 2 uur en 33 minuten per dag. 
Het Nationaal Luister Onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO).
Stijgers: E-power Radio, ORN Radio, Qmusic, Radio 10, Sky Radio, SLAM!,   Dalers: BNR Nieuwsradio, NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Radio 538, Radio Veronica, Sublime FM   Gelijk: 100% NL, Classic FM, NPO Radio 4     nationaalluisteronderzoek.nl

de redactie

de redactie

YPCA, De Radiofabriek en Radiocoach komen met ‘The Radio Project’  

De Hilversumse mediabedrijven YPCA, De Radiofabriek en Radiocoach starten onder de naam ‘The Radio Project’ een uniek project, waarbij een groep van 8 tot 10 jongeren de opdracht krijgt om binnen een half jaar te gaan bouwen aan het radiostation van de toekomst. 
‘The Radio Project’ heeft als doelstelling om op een unieke manier jong multimedia talent tot ontwikkeling te laten komen. Het project kent dan ook een eigentijdse en disruptieve aanpak. 
No rules, just right
Binnen het project worden zo min mogelijk regeltjes opgelegd aan de jongeren, hetgeen een optimale innovatie ten goede komt. Ze krijgen van de initiatiefnemers een volledige vrijbrief om te gaan bouwen aan hun ideale radiostation. Het project eindigt op 1 januari 2019, het jaar waarin de radio 100 jaar bestaat. 
Lars Schotanus, van YPCA, De Radiofabriek: “De kernvraag die aan ons project vooraf ging was: luisteren jongeren in 2020-2025 überhaupt nog naar de radio? Daarnaast loopt natuurlijk al jaren de discussie hoe adverteerders jongeren in de toekomst nog kunnen bereiken? Vanuit ‘The Radio Project’ bieden we hopelijk straks de antwoorden, maar bieden we in elk geval het umfeld om de ultieme radio innovatie tot z’n recht te laten komen”. 
Talentontwikkeling
Van de deelnemers wordt naast media skills ook een stuk ondernemerschap, een gezonde dosis lef en creativiteit verwacht. Direct vanaf de start wordt door de jongeren zelf al wekelijks content geproduceerd. Hierbij worden de ontwikkeling van het project, de talenten, de keuzes die worden gemaakt en het groepsproces continue in beeld gevolgd. De bedoeling is dat het platform nieuwe inzichten geeft in wat jongeren echt willen en welke communicatiemiddelen hierbij het beste passen.  
Radiocoach Pierre Papa: “In ons huidige radiolandschap is er te weinig ruimte voor vernieuwing. Natuurlijk zijn er interne talentschools, maar die richten zich vooral op het vormen van eigen DNA. ‘The Radio Project’ gaat als onafhankelijk initiatief de uitdaging aan om het juist om te draaien. Niet wij als ervaren radiomakers maar, multimediaal talent mag zelf gaan uitzoeken hoe radio in de toekomst klinkt en er uitziet. En als radio- en multimediacoach hoop ik ook dat we origineel en gedreven talent zullen ontdekken, dat niet alleen zichzelf, maar ook de radio als branche verder brengt”.
Selectie
Jongeren in de leeftijd van 16 tot 21 jaar kunnen zich in juni aanmelden voor de selectierondes, door hun ‘one minute of fame’ in te sturen. In de maand juli vinden vervolgens verschillende selectiedagen plaats op het Media Park in Hilversum. Door een deskundige jury wordt uiteindelijk de definitieve selectie gemaakt van de groep jongeren die vanaf begin september aan ‘The Radio Project’ mogen gaan deelnemen.   
Nieuw jongerenstation
‘The Radio Project’ heeft de ambitie in zich om een compleet nieuw radiostation, mediabedrijf of jongerenmerk te lanceren.  
“We laten de jongeren vanuit een volledig greenfield model starten, maar weten niet waar het gaat eindigen. Hoewel het de doelstelling is om te bouwen aan hét radiostation van de toekomst, kan het natuurlijk zo zijn dat ‘de radio’ volgens de jongeren helemaal geen toekomst heeft. Misschien wordt het wel podcast, YouTube of een volledig nieuw medium of platform waar wij nu nog geen weet van hebben”, aldus Jaco Bal van YPCA, De Radiofabriek. 
100 jaar radio
‘The Radio Project’ eindigt op 1 januari 2019, het jaar waarin de radio in Nederland 100 jaar bestaat!  
Lars Schotanus: “We hopen natuurlijk dat er op 1 januari 2019 het radiostation van de toekomst er staat! Voor mij persoonlijk is dan de cirkel rond, omdat het dan precies 100 jaar geleden is dat ‘mijn voorvader’ Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda wereldwijd de eerste radio uitzending verzorgde”.    Initiatiefnemers Het project is een initiatief van de Hilversumse mediabedrijven YPCA, De Radiofabriek en Radiocoach. YPCA, De Radiofabriek is als mediabedrijf gevestigd op het Media Park in Hilversum en bedenkt, ontwikkelt, levert en exploiteert media concepten. Het bedrijf is onder meer eigenaar van de online radiostations Traffic Radio, ALLsportsradio en New Business Radio en verzorgt mediaproducties voor een breed scala klanten en opdrachtgevers.  Radiocoach werd in 2005 opgericht door (ex)radiomaker Pierre Papa. Radiocoach traint airpersonalities, sidekicks, producers, verslaggevers, newsanchors en talenten multimedia. Het bedrijf is al jaren marktleider in Nederland. 
Projectpartners
Het project wordt financieel ondersteund door Media Perspectives en de gemeente Hilversum in het kader van talentwerving en talentontwikkeling in de mediastad Hilversum.
Foto: The Radio Project initiatiefnemers Lars Schotanus, Jaco Bal en Pierre Papa

de redactie

de redactie

TV-presentatrice Martine Hauwert gaat presenteren op New Business Radio

TV-presentatrice Martine Hauwert gaat naast haar TV werk ook aan de gang als presentatrice op zakenzender New Business Radio. Zij verzorgde al reportages, speciale business updates en neemt nu ook in wisselende presentatie, met Fabienne de Vries, Ron Lemmens, Rick van Velthuysen en Folkert Tempelman, het programma ‘Let’s Talk Business’ voor haar rekening.
Het programma ‘Let’s Talk Business’ biedt een platform voor ondernemende mensen met inspirerende verhalen! In het radioprogramma ‘Let’s Talk Business’ gaat het uiteraard over de business, maar vooral ook over de persoonlijke visie en de ambities van de hoofdgast. Er wordt teruggeblikt, vooruitgekeken en er worden persoonlijke ervaringen gedeeld. Wat ging er goed, wat zijn leerpunten en hoe ziet de business er over 5 jaar uit.  
Martine Hauwert presenteert op donderdag 24 mei van 10:00 tot 11:00 uur haar eerste ‘Let's Talk Business’ op New Business Radio. Martine Hauwert: ”Als presentatrice ben ik altijd op zoek naar mooie en inspirerende verhalen. Achter ieder bedrijf of iedere ondernemer zit een persoonlijk verhaal waar andere mensen inspiratie uit kunnen halen en ik vind het mooi om die verhalen bij New Business Radio te kunnen delen”.
Martine Hauwert
Met meer dan 15 jaar media en TV ervaring is Martine Hauwert een allround presentatrice op het gebied van nieuws & actualiteiten, infotainment en entertainment. Zo presenteerde zij 3 jaar lang het RTL4 programma ‘Mijn leven, mijn gezondheid’ en was ze het vaste gezicht van Telegraaf TV met dagelijks nieuws, gasten en reportages. Onlangs presenteerde ze het succesvolle RTL-reisprogramma ‘Ontdek Curaçao’ op RTL4. Daarnaast presenteert Martine Hauwert ook veel verschillende soorten events door heel het land waaronder het hoofdpodium van de Huishoudbeurs, WNF, KWF Samenloop voor hoop, de Gezondheidsbeurs en verschillende ondernemersgala's.

de redactie

de redactie

Mi Amigo 40 gaat op zeezenderavontuur met Offshore-FM

De zomer komt eraan. De festivals komen op gang, de campings openen hun deuren, de stranden mooi opgekuist, het zeewater op temperatuur gebracht en nu nog de radio aan. Ook in 2018 vaart de “Mi Amigo 40”,ondersteunt door de vzw Nordica, het zeegat uit en gaat onder de vlag van Offshore-FM van woensdag 22 augustus 00:00 uur tot en met zondag 26 augustus 18:00 uur op zeezenderavontuur.
De rode draad tijdens deze 5-daagse is de periode 1968….50 jaar geleden dus. Een bijzonder zeezenderjaar misschien? Radio Caroline, die na 14 augustus 1967 toch nog doorging werd in maart 1968 wegens financiële problemen naar Nederland gesleept en zo kwam er een voorlopig einde aan deze levende legende. Maar in 1968 was er nog 1 zeezender actief voor de Nederlandse kust en dat was natuurlijk Radio Veronica. En 1968 was ook een muzikaal rijk jaar,daarom dan ook om tijdens de dagprogrammering de muziek uit 1968 centraal te stellen heel exclusief is er ook aandacht voor het nieuws uit 1968. Marc van Amstel, voormalig nieuwslezer op de Mebo II bij Radio Noordzee, verzorgt 5 dagen lang het nieuws uit 1968. 
Naast het nieuws en de muziek uit 1968 is er ook aandacht voor Ad Roberts die overleed op 8 april jongstleden, Peter van Dam die begin dit jaar op 6 januari overleed en voor Graham Gill die op 9 april jongstleden is overleden. Elke dag worden deze vereert met een uur programma uit hun radioverleden. Zo zal Ad Roberts elke dag van 11:00 tot 12:00 uur horen, Peter van Dam van 16:00 tot 17:00 uur en Graham Gill van 21:00 tot 22:00 uur en op zondag van 10:00 tot 11:00 uur.
Offshore-FM met de verzekerde deelname van een reeks medewerkers uit het zeezenderverleden zoals Richard Bond, Wim de Groot, Marc van Amstel, Ferry Eden, Jan Berg, Bob Noakes, Edward Klein, Tony Winter, Bart Serlie, Henk & Fiona, Walter Galle en Ad Vlaminck. Daar kunnen nog steeds namen aan toegevoegd worden. 
De avond programmering staat in het teken van Radio 208, Luxemburg dus. Dankzij Peter Vrakking van Radio Extra Gold NL kunnen we ook de luisteraar vereren met heel wat Nederlandstalige programma’s uit het radio verleden van Radio 208. Elke dag van 19:00 tot 21:00 uur kan je die programma’s terug beluisteren bij “Offshore-FM”.
De nacht staat in het teken van de zeezenders en ook van de Engelse Radio 208. Met een nacht lang Radio Caroline 1968, Engelse Radio Atlantis, Engelse Radio 208 60’er jaren, Engelse Radio 208 70’er jaren en natuurlijk Radio Veronica uit 1968.
Van 22 t/m 26 augustus 5 dagen lang piratenplezier vanuit het Bijenhof te Bissegem. Te beluisteren in de regio Kortrijk op FM en wereldwijd via deze site MiAmigo40.be 
Op miamigo40.be en facebook.com/MiAmigo40/ lees je alles over Offshore-FM. 

de redactie

de redactie

‘De Vrije Radio’ te ontvangen via DAB+ in Drenthe

In Drenthe en een gedeelte van Groningen is sinds woensdag 16-5-2018 de radiozender ‘De Vrije Radio’ te ontvangen via DAB+. In de digitale ether is de radiozender in een deel van Noordoost Nederland te ontvangen via kanaal 7C.   MTVNL
De radiozender maakt voor de uitzendingen gebruik van het digitale ethernetwerk van MTVNL. MTVNL beschikt over diverse regionale DAB+-netwerken waaronder naast Noordoost Nederland grote delen van de Randstad, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Limburg. Per regio wordt een verschillend aanbod van radiozenders aangeboden.   De Vrije Radio ‘De Vrije Radio’ is al een aantal jaar actief als radiozender via Internet. De radiozender zendt voornamelijk Nederlandstalige (piraten)muziek. Inkomsten worden gegenereerd uit sponsoring en donaties. Naast non-stop muziek zijn er ook gepresenteerde programma’s te horen op de radiozender.   De Vrije Radio is een Radio Station die Piraten de kans geeft om legaal te kunnen draaien vanuit hun eigen studio. Het Format is Nederlandstalige muziek met een knipoog naar het Engels. Aanmelden als Dj en verdere info is mogelijk door een mail te sturen naar info@devrijeradio.nl Aanmelden voor Reclame advertenties is ook mogelijk via info@devrijeradio.nl   Ook besteed het Radio station aandacht aan regionale artiesten die hun nieuwe muziek op deze manier onder de aandacht kunnen brengen. Voor verdere informatie kijk dan gerust op de website www.devrijeradio.nl   Bron: (foto) De Vrije Radio

Dutch Radio

Dutch Radio

Radio Eemland & Superradio een weekend terug in Amersfoort

Enkele oud medewerkers van de voormalige radiozenders Radio Eemland en Superradio hebben het initiatief genomen om de groep radiomakers uit de jaren ‘80 weer bij elkaar te krijgen. De reden hiervoor is om te onderzoeken of er animo is om gezamenlijk een uitzending van enkele dagen te verzorgen. Dankzij social media is dat succesvol verlopen.   Willem van den Brink van Superradio: “In 1995 hebben we onder de naam ‘SuperEemland & Friends’ een week uitgezonden op FM vanuit Amersfoort. Dat is toen bijzonder goed ontvangen. Een groot deel van de groep is nog steeds actief met het medium radio. De beslissing om als groep een uitzending te organiseren was dus snel genomen. Het weekend van 25 t/m 27 mei zenden wij uit”.   Eind jaren ’70 was er op de radio weinig te beleven. Enkel landelijke publieke omroepen en voor de rest ruis. De landelijke politiek vond dat er geen ruimte in de FM-band beschikbaar was voor andere initiatieven. Die ruimte was er wel degelijk. In diverse steden zijn te toen initiatieven ondernomen om lokaal of regionaal toch uitzendingen te verzorgen. Omdat dit formeel niet mocht, gebeurde dat clandestien en kregen deze radiostations de geuzennaam ‘Etherpiraat’.   Ook in Amersfoort zijn hiertoe initiatieven genomen. In de jaren daarop groeiden deze uit tot een drietaluiterst professionele radiostations die via FM uitzonden, bestaande uit Radio Eemland, Superradio en Keistad FM. Zij zonden een 24/7 programmering uit met een groot aantal live-uitzendingen van waaronder de Keistadfeesten, diverse sportevenementen waaronder tennis bij L.t.v. Flehite en Alta, paalzitten op de Hof, de gemeenteraadverkiezingen et cetera. Naast de enthousiaste inzet van vele vrijwillige programmamakers heeft met name ook het progressieve mediabeleid van Bert Schreuder, voormalig burgemeester van Amersfoort (periode 1982-1994) hieraan bijgedragen. Hij gedoogde de radiostations die daardoor konden professionaliseren. In 1989 besloot de landelijke overheid hieraan een einde te maken. De uitzendingen zijn rond die periode door de radiozenders zelf gestaakt.   Bob van Sweden van Radio Eemland: “We hebben EVA, de streekomroep voor Amersfoort en Leusden, bereid gevonden om een weekend de basisprogrammering los te laten om Radio Eemland & Superradio eenmalig terug te brengen in de Amersfoortse ether. EVA coördineert en begeleidt deze uitzendingen. Enkele medewerkers van “OmroepN” uit Nijkerk ondersteunen hierbij.”   De live-uitzending van ‘SuperEemland & Friends’ vindt plaats vanaf vrijdagmiddag 25 mei 16:00 uur t/m zondag 27 mei. EVA is te ontvangen via 89.2 FM & 105.2 FM, internet en kabel (zie hiervoor http://www.luistereva.nl).   Bron: Super Eemland
Foto: Mario Hoogerheijde

Dutch Radio

Dutch Radio

Tineke de Nooij wint Ere-Zilveren Reissmicrofoon

In de NPO Radio 1-uitzending van De Perstribune werd zojuist bekend gemaakt dat Tineke de Nooij een Ere-Zilveren Reissmicrofoon heeft gewonnen. De prestigieuze radio-oeuvreprijs wordt sinds de eerste uitreiking van de Zilveren Reissmicrofoon sporadisch uitgereikt.    Tijdens de radio-uitzending van De Perstribune werd bekend gemaakt dat Tineke de Nooij de Ere-Zilveren Reissmicrofoon heeft gewonnen. Volgens de jury van de Zilveren Reissmicrofoon verdient MAX-radiopresentatrice De Nooij de prijs, onder andere omdat zij ‘op volkomen vanzelfsprekende manier met het medium radio omgaat’ en ‘presenteert met power’.   Eerder werd de Ere-Zilveren Reissmicrofoon toegekend aan onder anderen Ischa Meijer, Metropole Orkest, Clairy Polak en Met het oog op morgen.   Op 21 juni wordt de oeuvreprijs officieel aan Tineke uitgereikt. Dit gebeurt samen met de radio- en televisieprijzen de Zilveren Reissmicrofoon, Zilveren Nipkowprijs en Ere-Zilveren Nipkowprijs. Eerder deze week werd bekend dat André van Duin de Ere-Zilveren Nipkowprijs in ontvangst mag nemen.   Nominaties Zilveren Reissmicrofoon 2018
Naast de uitreiking van de Ere-Zilveren Reissmicrofoon werden in De Perstribune ook de genomineerden voor de Zilveren Reissmicrofoon bekendgemaakt. Dat zijn dit jaar: FunX, Vroege Vogels (BNNVARA) en Taalstaat (KRO-NCRV). De podcast Bob (AudioCollectief SCHIK/VPRO) kreeg van de jury een eervolle vermelding.   Bron: Omroep MAX Foto: © MAX/ Mike Roelofs

Dutch Radio

Dutch Radio

Hans Knot: Radio Vaticaan en hotpants

Elke verandering roept op tot kritiek, ook in het Vaticaan.   Door de decennia heen is er altijd wel kritiek uit onverwachte hoeken te verwachten als het gaat om ontwikkelingen op het gebied van mode, haardracht, muziekkeuze en meer. Vooral in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werd er door vele kritische, vaak conservatieve, lieden op een felle manier gereageerd op veranderingen in het dagelijkse leven.   Waar bijvoorbeeld anderen volop genoten van een meer vrije levensstijl met de daarbij behorende uitingen, konden anderen aardig tekeergaan tegen dezelfde veranderingen. Wat te denken van een stortvloed aan kritiek nadat er een Pauselijke audiëntie was geweest, die half april 1971 in Vaticaanstad plaatsvond?   De kranten meldden destijds dat het ging om één van de vele onberekenbare initiatieven van paus Paulus de Zesde, die niet tot onverdeeld enthousiasme in Italië had geleid.  In het weekend van 17 en 18 april had de paus onverwacht een groep beatmusici ontvangen.   Onder hen bevonden zich twee vrouwen in hotpants. Het internationale gezelschap had de elektrische gitaren weliswaar buiten de deur van de beroemde Sala Olemenlinu laten staan, maar de woordvoerder van de groep — de 25-jarige Engelse drummer John Bedson uit Liverpool — had de paus toch mogen vragen een eind te maken aan de dienstplicht in de wereld. Of Bedson had nagedacht over de beslissingsmogelijkheden voor Paulus de Zesde werd niet duidelijk.   Maar Bedson stelde in een interview later wel over en aan de Paus gericht: “Als U de katholieken kan verbieden om voorbehoedsmiddelen te nemen kunt U de Italianen er zeker ook toe aansporen een eind te maken aan de dienstplichtwet.” De toenmalige Paus was enkele momenten sprakeloos geweest en had daarna verklaard dat de verwerkelijking van het verzoek van de drummer buiten zijn mogelijkheden lag.   Maar bij het lezen van het verhaal en het zien van de foto’s waren de reacties in de kranten, die vooral de conservatieve Italianen berichtten, nogal fel. Zo stond in een van de zaterdagochtendkranten, het fascistisch getinte ‘El Tempo’, een hoofdartikel te lezen waarin werd gezegd dat wanneer de paus op deze weg door ging hij op niet al te lange termijn een striptease groep in de Sala Clonentina kon ontvangen. Eerder was er al het nodige te doen geweest rond Claudia Cardinale, die in minirok bij de Paus was geweest, waarbij felle kritiek via Vaticaanradio was geuit op de onverholen blikmogelijkheden en op de wellust van vele mannen via de zeer aantrekkelijke dijen van de filmster van Italiaanse afkomst.   Nadat er uitgebreid in de kranten dagen was doorgegaan over de sexy kant van hotpants en het wellustige gedrag van bepaalde mannen, was het voor de woordvoerder, namens de Paus, tijd om de microfoon van Radio Vaticaan aan te zetten om zich heftig af te zetten. Hij, professor Alesmindrini, richtte zich niet alleen op de smakeloze vertoning tijdens de audiëntie, maar hij verklaarde ook dat het artikel van IL Tempo van grote smakeloosheid was en dat de luisteraars en andere gelovigen begrip dienden te tonen voor een meer gematigde manier van leven van vele andere katholieken die het voornoemde gedrag verafschuwden.   Enkele dagen later, nadat enkele andere kranten uit de meer conservatieve hoek, felle kritiek hadden uitgeoefend tegen de veel te seksueel getinte manier van kleding dragen en het erop leek dat men zich massaal achter de uitingen van Radio Vaticaan stelde, kwam er via het radiostation, dat zich via een illegale verkregen frequentie de mogelijkheid tot uitzendingen had verkregen, er op de radio een  verklaring dat Paus Paulus VI wel begrip had voor zogenaamde Pausspontaniteit ofwel de Paus laten verrassen door zich vrij te maken van bepaalde formele en conventionele vormen, maar daarbij wel de oprechtheid van ernst in de gaten te blijven houden.   Hans Knot, 19 mei 2018

hans knot

hans knot

Nieuw VPRO-radiodrama: Hotel Schiller

In het nieuwe achtdelige VPRO-radiodrama Hotel Schiller worden wekelijks bij NPO Radio 1 in de nacht van vrijdag op zaterdag de ontroerende achtergrondverhalen verteld over Hotel Schiller, destijds een bruisende ontmoetingsplek. De terugblik van de familie Schiller op deze tijd vormt de rode draad in het hoorspel. De stemmen van de hoofdpersonen worden verzorgd door Marcel Hensema, Anneke Blok, Harry van Rijthoven en Maureen Teeuwen als ‘de Schillers’. Op www.vpro.nl/hotelschiller is een interactieve illustratie beschikbaar waar men door op een personage te klikken toegang krijgt tot een verhaal, geluidsfragment of filmpje.   Het verhaal van Hotel Schiller start in de ingetogen jaren na de oorlog als het hotel, door tijd en gastenstromen versleten, inmiddels weer is gerenoveerd en is heropend. Maar de echte sfeer van vroeger wil nog niet echt komen. Aangedaan door wat zich allemaal heeft voorgedaan, blikken de Schillers terug naar vroeger, beginnend bij de opbouw van het hotel tot en met het moment waarop de Duitsers in het hotel zitten tijdens de oorlog.   Het art-deco Hotel Schiller opent in 1913 haar deuren op het beroemde Amsterdamse Rembrandtplein en wordt tijdens het interbellum dé ontmoetingsplek voor kunstenaars, dichters, schrijvers en revueartiesten. Iedereen komt er om het leven te vieren na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog totdat het tij keert en de Tweede Wereldoorlog uitbreekt.
  Het initiatief voor Hotel Schiller komt van Georg Schiller die als Duits economisch emigrant naar Amsterdam vlucht en samen met zijn vrouw een dranklokaal uitbaat op het Damrak. Hier wordt bier en bratwurst geserveerd op Duitse wijze en Georg treedt op en zingt liederen. De kinderen worden opgevoed in de horeca en leren dat het leven hard en veeleisend is, maar krijgen van hun vader ook zijn liefde voor zijn vaderland, Wagner en Goethe mee. In eerste instantie kiezen ze ieder hun eigen pad. Dochter Elsa vlucht op jonge leeftijd in een huwelijk in Duitsland en is enkele jaren buiten beeld. Oudste zoon Frits zegt het horecaleven vaarwel en begint met schilderen. Maar vader Georg zet zijn wens om een eigen hotel te bezitten door en uiteindelijk koopt hij enkele panden aan het Rembrandtplein. Als hij onverwacht en erg jong sterft, staat zijn jongste zoon Hein er alleen voor. Hij haalt daarom zijn broer Frits erbij en samen weten ze alsnog de droom van hun vader te realiseren: Hotel Schiller is een feit.   Over de maker
Hotel Schiller is een productie van Marjolein Bierens. Zij schrijft voor theater, radio, film en opera. Voor haar radiodrama ‘Ik Zeeuws meisje' ontving zij in 2002 de Prix Europa. Nominaties voor andere radiodramastukken volgden. Veel van haar werk is vertaald en op buitenlandse zenders uitgezonden.   Uitzending vanaf vrijdag 25 mei op NPO Radio 1 om 00.00 uur.   Bron: VPRO
illustratie: Erik Varekamp

Dutch Radio

Dutch Radio

Arno Kantelberg maakt debuut in Nieuwsweekend

Op zaterdag 19 mei debuteert Arno Kantelberg als invalpresentator van Nieuwsweekend. Hij en Mieke van der Weij ontvangen onder anderen Jan Six en Jens van Tricht. Zondag 20 mei is een nieuwe uitzending van het MAX-programma De Perstribune op NPO Radio 1 te horen. Margreet Reijntjes en Govert van Brakel ontvangt komende zondag Hans Kazàn, Piet den Boer en Vincent Bijlo.   Nieuwsweekend - Zaterdag 19 mei van 8.30 tot 11.00 uur op NPO Radio 1
Arno Kantelberg maakt zaterdag zijn debuut als invalpresentator naast Mieke van der Weij! Ze ontvangen vanaf 08.30 uur onder anderen forensisch expert Ate Kloosterman. Hij blikt terug op 40 jaar DNA-onderzoek bij moordzaken.   Ook schuift Jan Six aan. Six vertelt wat er gaat gebeuren met de onlangs door hem ontdekte Rembrandt. Feminist Jens van Tricht houdt in de Nieuwsweekendstudio een pleidooi over de heilzaamheid van ‘feminisme voor mannen’.   En tot slot heeft commentator Kees Boonman het over de houdbaarheid van de ongekunstelde politieke stijl van minister van Justitie Dion Grapperhaus.   De Perstribune – Zondag 20 mei van 12.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 1
Het eerste uur is Hans Kazàn te gast. Hij draait al jaren mee aan de Nederlandse goocheltop en is één van de voorbeelden van Victor Mids van Mindf*ck. Kazàn is zelfs de geheimzinnige assistent van Mids in een gorillapak geweest. Eerder is Kazàn ook televisiepresentator van het populaire RTL-programma Prijzenslag geweest.   Voetballer Piet den Boer, de sportgast in het tweede uur, beleefde zijn grootste successen bij het KV Mechelen van Aad de Mos. Dertig jaar geleden won Mechelen de Europacup II door in de finale in Straatsburg Ajax te verslaan. Den Boer maakte het enige doelpunt en is mede daardoor nog altijd een levende legende in Mechelen. Zondag staat het Europese succes van Mechelen centraal in een aflevering van Andere Tijden Sport.   Verder maakt juryvoorzitter Vincent Bijlo de nominaties bekend voor de Zilveren Reissmicrofoon, de jaarlijkse radioprijs voor het beste radioprogramma. Drie programma's zijn in de race voor de prijs die op 21 juni wordt uitgereikt.   Tot slot analyseert recensent Ron Vergouwen in de tv-rubriek Kassie Kijken de tv-programma's van afgelopen week, waaronder natuurlijk de nieuwe talkshow M.   De Perstribune wordt gepresenteerd door Margreet Reijntjes en Govert van Brakel.   Over MAX op NPO Radio 1
Met Nieuwsweekend, De Perstribune en Nachtzuster is MAX te horen op NPO Radio 1. Dé nieuws- en sportzender van de Nederlandse Publieke Omroep is te beluisteren via ether, kabel, internet, digitale tv, satelliet en digitale radio (DAB+).   Bron: Omroep MAX

Dutch Radio

Dutch Radio

Jeroen Nieuwenhuize gaat naar Radio 10

Jeroen Nieuwenhuize gaat een dagelijkse radioshow presenteren op Radio 10. Nieuwenhuize is al jaren een succesvol radiomaker en presentator en presenteert onder andere elke vrijdag de Top 40 op Radio 538. Het nieuwe programma van Jeroen Nieuwenhuize is vanaf maandag 25 juni iedere werkdag tussen 10:00 en 13:00 uur te horen op Radio 10.
Jeroen Nieuwenhuize: “Dit is voor mij het juiste moment om over te stappen naar Radio 10. Mensen entertainen is wat ik het liefste doe en daarom is het waanzinnig dat ik dat bij Radio 10 nu weer op dagelijkse basis kan gaan doen. Helaas is het presenteren van de Top 40 bij 538 niet meer te combineren met mijn nieuwe dagelijkse programma bij Radio 10. Ik heb 20 jaar met veel plezier de Top 40 gepresenteerd en vind het fijn om binnenkort het stokje door te geven en te starten bij Radio 10.”
Roland Snoeijer - radio director Radio 10: “Wij zijn erg blij dat Jeroen Nieuwenhuize binnenkort te horen zal zijn op Radio 10! Jeroen is al twintig jaar een vertrouwde stem op de radio. En hij is als ‘mister Top 40’ een perfecte match voor de zender die de grootste Top 40 hits aller tijden draait.”
Programmering Radio 10 maandag tot en met vrijdag vanaf maandag 25 juni:
06:00 - 10:00 uur - Goeiemorgen Lex
10:00 - 13:00 uur - Jeroen Nieuwenhuize
13:00 - 16:00 uur - Edwin Diergaarde
16:00 - 19:00 uur - Somertijd  
Foto: Jeroen Nieuwenhuize (Radio10/Talpa Radio)

de redactie

de redactie

Ron Brandsteder presenteert Ron’s Honeymoon RadioShow bij MAX op NPO Radio 5

In verband met het huwelijk van de Britse prins Harry en Meghan Markle, wordt op zaterdag 19 mei MAX’ Ron’s Radioshow eenmalig omgedoopt tot Ron’s Honeymoon RadioShow. Met spannende spelletjes en de mooiste liefdesliedjes. Luister tussen 12.00 en 14.00 uur naar NPO Radio 5.    Presentator Ron Brandsteder zingt op deze bijzondere zaterdag live, in zijn voor die dag omgedoopte Ron’s Honeymoon RadioShow, een speciaal voor het bruidspaar geschreven lied. Hij doet dit op de muziek van Engelen Bestaan Niet, het liedje dat hij jarenlang zong in de legendarische Ron’s Honeymoon Quiz-afleveringen. Maar er is meer: een meeslepend spel waarin wél "ja", maar geen "nee" gezegd mag worden, de Loverquiz, Bruidstaart, boterbriefjes en de zoetste liedjes over trouwen.   MAX: Ron’s RadioShow
Presentatie: Ron Brandsteder
Elke zaterdag van 12.00 – 14.00 uur
NPO Radio 5   Bron: Omroep MAX Foto : MAX/ Mike Roelofs

Dutch Radio

Dutch Radio

NPO Radio 5 doet live verslag van Alpe d’HuZes 2018

Op donderdag 7 juni gaan 4.500 deelnemers tot zes keer toe de Alpe d’Huez beklimmen om geld in te zamelen voor onderzoek naar de genezing van kanker. NPO Radio 5 is bij Alpe d’HuZes, het grootste goede-doelenevenement van Nederland, om live verslag te doen van deze dertiende editie.
  Henkjan Smits en Bert Kranenbarg maken radio op de berg en presenteren op woensdag 6 juni en donderdag 7 juni speciale programma’s die helemaal gaan over Alpe d’HuZes Verhalen van deelnemers, opluchting na de beklimming, verdriet om naasten die ziek zijn, het hoort er allemaal bij.
  Cabaretier Guido Weijers, weerman Marco Verhoef en zanger/musicalartiest René van Kooten doen als wielrenners mee aan het evenement. NPO Radio 5 volgt hen vanaf vandaag in de voorbereidingen en wacht ze op boven op de berg.
Als een heuse sportautoriteit gaan Henkjan en Bert de drie de komende weken regelmatig bellen om te informeren naar hun ‘whereabouts’. Niet om te checken of er doping in het spel is, wel om zeker te weten dat er serieus getraind wordt en dat er geld ingezameld wordt.
  Alpe d’HuZes bestaat al sinds 2006 en heeft in al die jaren in totaal 150 miljoen euro ingezameld voor onderzoek naar de genezing van kanker. De opbrengst in het afgelopen jaar was 10,3 miljoen euro.  
Alpe d’HuZes op 5: woensdag 6 juni van 16:00 tot 18:00 uur, donderdag 7 juni van 16:00 tot 20:15 uur en de hele dag flitsen in de overige programma’s.

de redactie

de redactie

Pieter Waterdrinker, Marja Pruis, Oek de Jong en anderen maken radiomonologen over de kloof

Er wordt regelmatig gesproken over een groeiende kloof tussen ouderen en jongeren, tussen hoog- en laagopgeleiden, tussen provincie en Randstad, tussen arm en rijk, man en vrouw of tussen autochtoon en allochtoon. Waar denken schrijvers aan bij deze kloof?
In opdracht van het Nederlands Letterenfonds en het NPO-fonds maken acht schrijvers radiomonologen over hun kijk op de kloof.
Alfred Birney, Babs Gons, Oek de Jong, Derek Otte, Nina Polak, Marja Pruis, Georgina Verbaan en Pieter Waterdrinker werken aan een radiomonoloog van 12 minuten. Zij zullen daarbij gaan samenwerken met (jonge) radioregisseurs, die door AVROTROS, NTR en VPRO worden geselecteerd. De gedramatiseerde monologen over de kloof zullen eind dit jaar zijn te horen op NPO Radio 1 en komen beschikbaar in de podcast De Verhalen.
De radiomonologen vormen de vierde editie van ‘Fluiten in het donker’, een jaarlijkse samenwerking van Nederlands Letterenfonds, het NPO-fonds en de omroepen AVROTROS, VPRO en NTR. Doel is om radiodrama een literaire impuls te geven. Het Nederlands Letterenfonds heeft de schrijfopdracht verstrekt en het NPO-fonds zal de productie van de hoorspelen van NPO Radio 1 ondersteunen.

de redactie

de redactie

Dit Pinksterweekend maak je de Roparun mee bij RTV Rijnmond

Zaterdag 19 mei start de 27ste editie van de Roparun. Een estafetteloop van meer dan 500 km van Parijs en Hamburg naar de Binnenrotte in Rotterdam. Het hele Pinksterweekend is RTV Rijnmond erbij! 
Het goede doel 
Alle teams die meedoen aan de Roparun doen mee voor een speciaal doel: geld ophalen voor de palliatieve zorg voor kankerpatiënten. Het motto is: “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”. 
Meedoen aan de Roparun is een uitputtende en bijzondere ervaring die dag en nacht doorgaat. De teams bestaan behalve uit lopers, uit fietsers, koks, masseurs, navigators, chauffeurs, allemaal onder leiding van een teamcaptain. Meedoen is dus een hele organisatie, die voor de teamcaptain vaak het hele jaar in beslag neemt. Veel deelnemers zijn ooit – dichtbij of ver weg – met kanker geconfronteerd en doen daarom mee. Er doen 8500 mensen mee aan de Roparun, verdeeld over 345 teams. 
Een deel van de teams start vrijdag 19 mei in Parijs en een ander deel start in Hamburg. Doorgaans is de finish op de Coolsingel, maar vanwege werkzaamheden is de organisatie uitgeweken naar de Binnenrotte. 
Beleef het mee met Rijnmond  Radio  
18 mei - 21 mei: Vanaf vrijdagavond 19.00 uur doorlopend live bijdragen.
21 mei:In programma van Marleen Scheurkogel laat verslaggever Sanne Waldekker ons tussen 10:00 en 12:00 uur de sfeer proeven vanuit Barendrecht. Van 12:00 tot 18:00 uur brengen Marcia Tap en Marlies Harting live verslag uit vanaf de Binnenrotte.  TV  
16 mei: Vanaf 16 mei is er een aantal reportages te zien en te horen over deelnemers aan de Roparun. 
21 mei: Van 15:00 – 19:00 uur zendt TV Rijnmond live uit vanaf de finish op de Binnenrotte met verslaggevers Suzanne Mulder en Dave van der Wal. Om 19:15 uur start de samenvatting.  www.rijnmond.nl
19 mei - 21 mei: Live beelden van de hele Roparun van Hamburg/Parijs naar Rotterdam.
21 mei: Van 12:00 tot 20:00 uur is het finishmoment live te volgen via de website.  Social media 
De hele dag kan men hoogtepunten van de Roparun volgen via de Social mediakanalen van RTV Rijnmond: Facebook, Instagram en Twitter.

de redactie

de redactie

NPO Radio 4 zet deuren van nieuwe studio open

Van 21 tot en met 25 mei verwelkomt NPO Radio 4 zijn luisteraars in de nieuwe radiostudio. In het kader van de ‘NPO Radio 4 Housewarming’ krijgen luisteraars de exclusieve mogelijkheid om een kijkje achter de schermen te nemen in de radiostudio op het Media Park in Hilversum. Aanmelden kan tot en met vrijdag 19 mei via nporadio4.nl
NPO Radio 4 geeft een week lang rondleidingen in het nieuwe studiogebied. Daarnaast ontmoeten luisteraars hun favoriete NPO Radio 4-presentatoren en genieten ze van live optredens van onder meer harpiste Lavinia Meijer, het Nieuw Amsterdams Klarinetkwartet, het Groot Omroepkoor, celliste Mayke Rademakers en het Alma Quartet.
Het Radiohuis
NPO Radio 4 heeft vorige maand de nieuwe studio in gebruik genomen. De klassieke radiozender heeft samen met nieuwszender NPO Radio 1 een plekje gekregen in het NPO-Radiohuis in Hilversum. Het Radiohuis werd in januari 2018 geopend door Shula Rijxman, voorzitter van de raad van bestuur van NPO. Door NPO Radio 1 en 4 te combineren, kunnen zaken als studio’s, noodstroomvoorziening en beveiliging worden gedeeld. NPO Radio 4 heeft een studio met veel ruimte voor live optredens, met plek voor luisteraars en ensembles tot maximaal tien musici.
Meer informatie: www.nporadio4.nl

Nieuwe jingles voor 100% NL

Radiostation 100% NL heeft sinds afgelopen weekend nieuwe audio vormgeving. Na ruim 3 jaar zijn de oude jingles van ‘100% en el’ vervangen door een nieuwe sound voor het station met de beste muziek van Nederland.   
Audio Producer Sjoerd Konijn van 100% NL: "Samen met jingleproducent The Rocketeers uit Hilversum zijn we de afgelopen maanden druk bezig geweest om een nieuwe vormgeving te creëren die meer aansluit bij de frisse muziekmix van 100% NL. Het is een eigentijdse sound geworden met ook een verfrissing in het bekende audiologo van 100% NL. Met dit nieuwe jinglepakket krijg je absoluut de zomer in je bol, zoals André Hazes zou zingen."
100% NL
Op 100% NL hoor je de hits van Marco Borsato, OG3NE, Armin van Buuren, Miss Montreal en Vinchenzo, maar ook van Guus Meeuwis, Kensington, Andre Hazes en Ali B. 100% NL is namelijk hét radiostation met de hele dag door de unieke mix van de beste muziek van Nederland.
Verder is 100% NL het station van de Ochtendshow met Lars, elke werkdag van 06:00 uur tot 10:00 uur. Ook hoor je de Middagshow met Koen, elke werkdag tussen 16:00 uur en 19:00 uur.

Dave Minneboo vanaf 1 juni zendermanager Qmusic

Dave Minneboo gaat per 1 juni aan de slag als zendermanager bij Qmusic. Minneboo zou eigenlijk pas in het najaar beginnen bij zijn nieuwe werkgever, maar gaat nu dus eerder aan de slag.
Dave Minneboo zal als zendermanager verantwoordelijk worden voor de dagelijkse leiding van het programmateam en neemt vanuit die rol zitting in de directie. Iwan Reuvekamp blijft als overkoepelend programmadirecteur België en Nederland verantwoordelijk voor de grote lijnen van alle drie de radiostations Qmusic Nederland, Qmusic België en Joe. Rob Ester blijft als Music & Content Director verantwoordelijk voor de muziekprogrammering.
Algemeen directeur Robert Bernink: "Dave is een radioman in hart en nieren met een indrukwekkende staat van dienst. Ik durf te stellen dat wij, samen met overkoepelend programmadirecteur Iwan Reuvekamp (Qmusic België en Nederland) de sterkste programmadirectie van Nederland in huis hebben."
Minneboo begon zijn carrière in 2000 bij Radio 538 als assistent music director en groeide daar uit tot directeur radio. Eind vorig jaar vertrok hij bij Talpa Radio.

Daniel den Hoed Kliniek en RTV Rijnmond samen in de strijd tegen kanker

Twee belangrijke regio-gebonden organisaties trekken zes weken lang samen op in de strijd tegen kanker. RTV Rijnmond doet verslag van ludieke, emotionele en spraakmakende acties die in de regio op touw worden gezet door particulieren en bedrijven. Rijnmond volgt de inzamelingsactie op de voet en doet daar zes weken lang verslag van op TV, radio, social media, website en app.   
Doel van de actie
Het doel is om zoveel mogelijk geld op te halen voor een elektronenmicroscoop. Met dit apparaat kan beter onderzoek naar kanker kan worden gedaan, met name als de ziekte terugkomt bij een patiënt.
Om de speciale microscoop aan te schaffen is veel geld nodig. Bekende Nederlanders en regionale beroemdheden roepen op tot actie en gaan zelf acties voeren maar mensen en bedrijven kunnen zelf ook een actie op poten zetten. Denk aan geld ophalen met de lokale sportclub, vereniging of bedrijf.
Waarom nu?
Eind mei verhuist de Daniel den Hoed Kliniek naar een nieuw onderkomen in het Erasmus MC. Aanleiding voor RTV Rijnmond om samen met het Daniel den Hoed Fonds een grote inzamelingsactie te organiseren.   
Periode
De campagne start op maandag 14 mei en loopt tot en met zaterdag 23 juni. De afsluiting zal plaatsvinden tijdens de Tour de Rotterdam, het fietsevenement dat dit jaar helemaal in het teken staat van het Daniel den Hoed Fonds.  
Beleef het mee
Volg alle nieuws rondom de inzamelingsactie bij RTV Rijnmond: via radio 93.4FM, TV Rijnmond, de socialmediakanalen van RTV Rijnmond en de gratis app.
  Enkele voorbeelden van Maak Kanker Kansloos acties:   Schorem
Attentie mannen! Ook Schorem komt in actie voor Daniel den Hoed. Je kan tot 23 juni je nieuwe coupe laten vereeuwigen in de originele Schorem fotostudio. Mét rode hoed natuurlijk. Deel je foto met de hashtag #indestoelvoorhetgoededoel en maak kans op het gerse Schorem prijzenpakket! Bus tour door Rotterdam met Sjoerd Pleijsier
Op 6 juni kan je een sfeervol ‘Rondje Rotterdam’ boeken onder begeleiding van niemand minder dan Simon Stokvis (Sjoerd Pleijsier). Hij gaat die dag om 11:00 uur en om 14:00 uur een toeristisch rondje door Rotterdam rijden met zijn bus. Welk bedrijf koopt de bus op voor het hoogste bedrag en verzekert zich daarmee van een onvergetelijk uitje? John de Wolf Bootcamp
Met een groep van 25 man een uur lang afgebeuld worden door John de Wolf? Dat kan tijdens de zogenaamde WolfCamp. Letterlijker dan dit kun je niet in actie komen! Wie durft en wie biedt?!  
Kom ook in actie! Ga naar: www.maakkankerkansloos.nl

#hautekiettrapthetaf: Jan Hautekiet en Karolien Debecker trappen het af in stijl

Van 4 tot en met 8 juni bij Radio 1: vijf bijzondere uitzendingen, fietstochten en concerten   Met een ronde door Vlaanderen brengen Jan Hautekiet en Karolien Debecker eerbetoon aan de luisteraars die de voorbije jaren meewerkten aan Hautekiet. Dit doen ze van 4 tot 8 juni met extralange radio-uitzendingen op bijzondere locaties. Jan Hautekiet fietst bovendien elke dag met een peloton van enthousiaste luisteraars naar de volgende stad. Daar trakteert hij telkens om 17:00 uur op een concert door een onuitgegeven muzikale tandem.   
[aftrappen: trapte af, heeft afgetrapt.]
Hautekiet geeft de kick-off voor wat komt
Hautekiet fietst het land rond
Hautekiet vertrekt
Voorwaarts bij het afscheid
Het Radio 1-programma Hautekiet zet van 4 tot 8 juni zijn laatste rechte lijn in, want Jan Hautekiet gaat eind dit jaar met pensioen. Hij trapt het dus figuurlijk af.
Maar ook letterlijk. Want Jan trapt met de fiets heel Vlaanderen af, van stad naar stad.
En hij  trapt ook een nieuw begin af, het nieuwe dagelijkse programma van Karolien Debecker, vanaf september op Radio 1.
Jan en Karolien brengen met deze ronde door Vlaanderen samen een eerbetoon aan de luisteraars die de voorbije jaren meewerkten aan Hautekiet.
De hele week richten extralange radio-uitzendingen op bijzondere locaties de spots op projecten, ideeën, verhalen die onze samenleving inspireren om de grote uitdagingen van de toekomst aan te pakken.
We verbinden de 5 Vlaamse steden met de fiets. Een ecologisch peloton trekt een spoor van stad naar stad, via fietsinfrastructuur die de toon zet voor de toekomstige mobiliteit in Vlaanderen. Onderweg ontmoet Jan luisteraars die de afgelopen 6 jaar een bijzonder verhaal hadden.
Het peloton wordt bij aankomst in de volgende stad getrakteerd op een concert. In een tandemsessie nodigt een bekendere naam een jong talent uit om samen op feestelijke manier met muziek 6 jaar Hautekiet te vieren.
En tot slot dient dit project ook als een grote dank u wel voor alle Vlamingen die de afgelopen 6 jaar meegewerkt hebben aan Hautekiet, dat startte als een radioprogramma en vandaag een stevige community is geworden van betrokken burgers, experten, overheden.  
De toekomst vandaag: Radio on Tour
De toekomst begint vandaag. In 5 extralange uitzendingen bieden Karolien en Jan dagelijks in een andere stad op een bijzondere plek een forum aan initiatieven die perspectief bieden in Vlaanderen.
Innovatie van vandaag voor de wereld van morgen, in een mix van gevestigde waarden met het jonge talent van vandaag.
In Hasselt bezoeken we PXL, een jonge dynamische hogeschool. PXL verwijst naar Professionals & Excellence. Ze willen jonge werkkrachten afleveren met een grote X-factor. Een school waar openheid, vertrouwen en initiatief centraal staan, en een plek die de nieuwste informatie- en communicatietechnologie gebruikt.
In Leuven gaan we naar Hal 5 in Kessel-Lo. Een plek die in het oog springt omwille van de tijdelijke herbestemming van de voormalige Centrale Werkplaatsen, waar stadsvernieuwing, gemeenschapsopbouw en duurzaam ondernemen hand in hand gaan.
In Antwerpen bezoeken we PAKT, een hotspot én hutsepot van ondernemers en stadslandbouwers die het hart van Antwerpen voeden met creativiteit en culinaire experimenten. Op het dak van PAKT kunnen stadsbewoners tuinieren, daarvan genieten, en het experiment niet schuwen.
In Gent landen  we in de Stadshal, een grote, open luifelconstructie op het Emile Braunplein in het historische centrum van Gent. Een nieuwe ontmoetingsplek voor de Gentenaar. Er is plaats voor concerten, dansvoorstellingen en markten, inclusief Stadscafé en Stadsrestaurant.
In Kortrijk gaan  we naar Muziekcentrum Track, de plek waar Kortrijk zijn naam van Muziekstad waarmaakt, met het Conservatorium, de Schouwburg, de Stad, en Radio 2 als belangrijke partners.
De ecologische karavaan: Op de pedalen
Na afloop van de uitzending fietst Jan ’s middags met  een groep enthousiaste luisteraars naar de volgende stad. Daar wordt het peloton rond 17u feestelijk verwelkomd door Karolien. Onderweg ontmoeten ze mensen die de afgelopen 6 jaar een bijzonder en/of inspirerend verhaal hebben gedeeld.  
Tandemsessie: Muziek in de stad
Direct na aankomst van het peloton barst in de stad muziek los, met een tandem van een gevestigde waarde met jong talent. Dit is het volledige programma:     Maandag 4 juni
08:30-10:00 radioprogramma Hasselt PXL
10:00-17:00 fietspendelen naar Leuven
17:00-18:30 tandemsessie Leuven (Grote Markt): Daan & Sennek
  Dinsdag 5 juni
08:30-10:00 radioprogramma Leuven Hal 5
10:00-17:00 fietspendelen naar Antwerpen
17:00-18:30  tandemsessie Antwerpen Grote Markt: Bart Peeters solo & Wally
  Woensdag 6 juni
08:30-10:00 radioprogramma Antwerpen PAKT
10:00-17:00 fietspendelen naar Gent
17:00-18:30 tandemsessie Gent Korenmarkt: Absynthe Minded & WWWater
  Donderdag 7 juni
08:30-10:00 radioprogramma Gent Stadshal
10:00-17:00 fietspendelen naar Kortrijk
17:00-18:30 tandemsessie Kortrijk Schouwburgplein: K’s Choice & JTOTHEC
  Vrijdag 8 juni
08:30-10:00 radioprogramma Kortrijk TRACK
10:00-17:00 fietspendelen naar Brussel
17:00-18:30 tandemsessie Brussel VRT-omroepcentrum:  Flip Kowlier & Zwangere Guy  
Informatie
Alle informatie rond de radioshow, de route, de concerten: www.radio1.be.  

New Business Radio live vanaf grootste vastgoedbeurs in Nederland

New Business Radio doet van dinsdag 5 juni tot en met donderdag 7 juni elke dag live verslag vanaf de grootste vastgoedbeurs in Nederland. Frits Sissing, Fabienne de Vries en Ron Lemmens doen verslag van PROVADA.  
De programmering van New Business Radio staat deze drie dagen grotendeels in het teken van PROVADA. Dagelijks wordt vanuit de RAI in Amsterdam, van 12:00 tot 16:00 uur, een speciaal programma verzorgd door Frits Sissing, Fabienne de Vries en Ron Lemmens.  
De gehele middag komen inspirerende ondernemers aan het woord en worden luisteraars bijgepraat over de laatste ontwikkelingen en innovaties in de vastgoedwereld.  
“Een mooi initiatief dat we samen met New Business Radio opgepakt hebben om ook langs deze weg verslag te doen en impact te creëren vanaf de PROVADA”, aldus Peter Schreuter Managing Director van PROVADA.  
Jaarlijks bezoeken meer dan 24.000 vastgoedprofessionals PROVADA voor kennis, inspiratie en de vele netwerkgelegenheden. 
Op donderdagmiddag 7 juni zal ook het programma MediaMatters, over innovaties in de mediasector, live vanaf PROVADA komen en in het teken staan van de vastgoedmarkt.
New Business Radio is onder meer te beluisteren via www.newbusinessradio.nl/player, TuneIn en www.onlineradio.nl
New Business Radio is dé online zakenzender van Nederland! Het station brengt, 24 uur per dag en 7 dagen per week, non stop lekkere muziek voor op het werk en doet verslag van bijzonder ondernemerschap. Ondernemende mensen, inspirerende gesprekken, innovaties en duurzaamheid. Van hippe start up tot ijzersterke multinational. Iedereen praat mee op New Business Radio.

Beste Leraar Nederlands en België 2018 komt van een school uit Utrecht, Laken of Beilen

Twee leraressen en één leraar zijn genomineerd voor de titel Beste Leraar Nederlands 2018 van Nederland en België. De verkiezing wordt voor de vijfde keer georganiseerd door het NPO Radio 1 programma De Taalstaat (KRO-NCRV) van Frits Spits en het Genootschap Onze Taal.   Karin Echten van Sint Bonifatiuscollege in Utrecht, Anki Nauwelaerts van Maria Assumptalyceum in de Brusselse deelgemeente Laken en Matijs Lips van het Dr. Nassau College in Beilen zijn door de jury gekozen uit 10 kandidaten. Alle kandidaten worden door de jury geprezen om hun passie en inzet. Luisteraars kunnen de komende tijd hun stem uitbrengen op één van de drie genomineerden. Onderwijsminister Arie Slob maakt op zaterdag 26 mei in De Taalstaat de winnaar bekend.   De jury bestaat uit lerares Trudy Coenen, hoogleraar Peter-Arno Coppen en de Vlaamse emeritus-hoogleraar Frans Daems. Onderwijsorganisaties in Nederland en België ondersteunen de verkiezing.   Er kan hier op één van de kandidaten gestemd worden via onzetaal.nl/besteleraar   Bron: KRO-NCRV


×

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze site ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid, en We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat.