Jump to content
Sign in to follow this  
  • Column

Vincent Schriel: Met een radio op vakantie

Sign in to follow this  
de redactie

1,036 views

In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw namen wij, als we op vakantie gingen, altijd cassettebandjes en een portable radio mee. De cassettes met muziek waren voor op de heen- en terugreis op de Duitse Autobahn, de portable radio om naar Radio Nederland Wereldomroep te luisteren op plaats van bestemming.

 

Hoe anders is dat tegenwoordig. De moderne auto wordt geleverd met een DAB+ radio voorzien van Bluetooth. Het voordeel van DAB+ ten opzichte van FM is dat je niet, zodra je buiten bereik van de zender komt, een andere frequentie moet opzoeken. Het moet naadloos overgaan naar de andere zender. Binnen Nederland werkt dat aardig, maar zodra je de grens overgaat raak je de Nederlandse zenders kwijt. Deze zijn dan alleen nog te beluisteren via het internet maar dat kan je dan weer doen met de Bluetooth optie.

 

Dus wat nemen we anno 2017 mee op vakantie? Een smartphone die je toch al bij je hebt en een Bluetooth speaker. Met de smartphone kunnen we in de auto naar iedere zender in de wereld luisteren en met behulp van de speaker kunnen we in onze vakantiebungalow weer via Bluetooth de Nederlandse radio aanzetten. 

 

De eerste week van oktober zijn wij op vakantie geweest. Wij zaten in de buurt van Koblenz en dit werd onze eerste vakantie zonder CD's (die de cassettes hadden vervangen) en portable radio. Voor vertrek op de smartphone NPO Radio 2 aangezet en de routeplanner-app gevuld met het vakantieadres. Zo bereikte wij zonder problemen het vakantiepark in Duitsland, luisterend naar Aan de slag! van Bart Arens. Gedurende de hele reis viel de verbinding alleen weg toen wij door een smal dal tussen twee bergen reden. 

 

Hoe anders was het toen we de volgende dag in de auto stapten om boodschappen in het dorp te doen. We namen dezelfde weg terug als toen het internet even wegviel, maar nu met de radio aan. Op DAB+ stond Harmony FM op. Tenminste, dat konden we de hele reis zien. Maar voor een grootste deel was er geen bereik en bleef het stil op de radio. De dagen daarna hadden we dezelfde ervaring. Radio via Bluetooth/4G werkte probleemloos, via DAB+ viel het regelmatig uit. 

 

Welke conclusie kan je hieruit trekken? Volgens onze ervaring met digitale radio is DAB+ in Duitsland niet bruikbaar in de auto. Maar ook in Nederland is het op de weg niet altijd geweldig. Daar waar DAB+ het laat afweten gaat het via het internet gewoon door. Betekent dit dat de dekkingsgraad van 4G beter is dan van DAB+? Of dat de techniek van DAB+ niet voldoet? Kan je, als je geen of een kleine internet bundel hebt, dan niet beter via FM blijven luisteren?

 

Vincent Schriel, 16 oktober 2017

Sign in to follow this  


7 Comments


Recommended Comments

Op vakantie neem ik al sinds de jaren 80 mijn zender ontvanger mee.

Verticale mastje van 12 meter er bij, en Theo is op de camping goed zichtbaar :)

Dit jaar de smartphone voor het eerst gebruikt als ontvangst toestel.

De grote wegen gaat nog wel, maar de dekking is verre van goed te nomen in Duitsland.

Veel mee gemaakt dat het bellen al een probleem gaf, het internet was langzaam tot traaaaag.

 

Zo heb ik het zaakje aangesloten. Muziek wat op het interne kaartje stond heeft  natuurlijk prima gewerkt.

Maar het internet viel mij heel erg tegen, was gewoon te traag.

DAB+ heb ik niet geprobeerd, zo ver ben ik nog niet in de auto, heb wel een stereo cassette speler en natuurlijk een AM radio.

 

Theo

IMG_4041.JPG

Share this comment


Link to comment
27 minuten geleden zei radio tpot:

De grote wegen gaat nog wel, maar de dekking is verre van goed te nomen in Duitsland.

Veel mee gemaakt dat het bellen al een probleem gaf, het internet was langzaam tot traaaaag

 

Daarbij is bepalend welke Nederlandse provider je hebt. Ik heb T-mobile, mijn vrouw Telfort. 4G werkt bij mij probleemloos (via Deutsche Telecom). Maar mijn vrouw moest als voorkeursnetwerk 3G inschakelen om via O2 het internet op te kunnen. En ook dat was niet al te best. Eigenlijk heb ik bijna de hele vakantie therering aangehad zodat zij tenminste een goed werkend internet had op haar telefoon.

Share this comment


Link to comment

Veel vakantiehuisjes in binnen- en buitenland en vrijwel alle hotels hebben tegenwoordig wifi. Met je telefoon en een eenvoudige bluetoothspeaker kun je dan inderdaad internetradio (en Spotify) luisteren zoveel je wilt. Cassettes en cd's laat ik thuis.

 

Mijn ervaringen met 3G en 4G, onderweg in Europa, zijn redelijk positief. Maar ik heb via Spotify ook wel wat muziek op mijn mobieltje gedownload, voor het geval de verbinding niet stabiel is of de datalimiet in zicht komt.

Edited by Paul

Share this comment


Link to comment

In Nederland vind ik de DAB+ ontvangst niet zo slecht. Als ik bijvoorbeeld van Zoetermeer naar Maastricht rij dan valt bijvoorbeeld Radio 10 onderweg meerdere keren op de FM weg. Ik schakel dan over op DAB+ en kan ik storingsvrij naar Radio 10 luisteren.

 

De kwaliteit (bitrate) van DAB+ vind ik over het algemeen een groter probleem. 2,5 jaar geleden heb ik in mijn nieuwe auto meteen een DAB+ tuner genomen. Ik gebruik die eigenlijk zelden want als ik onderweg goede FM ontvangst heb dan luister ik toch liever naar FM omdat de geluidskwaliteit vele malen beter.

 

 

 

 

Share this comment


Link to comment

Even een relativerend opmerking van een radio- èn muziekfreak. Ik had een heerlijke vakantie vorige week in Cochem - waarin wij ook Koblenz hebben aangedaan trouwens. De muziek voor in de auto stond op 1 mp3-cd'tje (150 nummer), verder had ik niets bij me, niet eens een mobiel. 't Was tenslotte vakantie. Heerlijk.

 

Edwin

  • Like 2

Share this comment


Link to comment

Daar zeg je zoiets. In het buitenland naar je favoriete radiostations van thuis luisteren heeft zeker een nadeel: het doet iets af aan je 'vakantiegevoel'.

 

Ik was afgelopen zomer in Noord-Italië en op zeker moment liepen we een drukke camping op waar heel veel Nederlanders zaten. En overal zag ik mensen op hun mobieltje loeren... Dat had wel iets treurigs.

  • Thanks 1

Share this comment


Link to comment
Op 23-10-2017 om 12:33 zei Paul:

Daar zeg je zoiets. In het buitenland naar je favoriete radiostations van thuis luisteren heeft zeker een nadeel: het doet iets af aan je 'vakantiegevoel'.

 

Ik was afgelopen zomer in Noord-Italië en op zeker moment liepen we een drukke camping op waar heel veel Nederlanders zaten. En overal zag ik mensen op hun mobieltje loeren... Dat had wel iets treurigs.

Ja, daar zeg je zoiets...

Met name jonge mensen zien hun mobiel als een extra ledemaat dat voor hun gezicht bungelt.

 

Zelf ben ik net een week in de Vogezen (Frankrijk) geweest inclusief wereldontvanger.

Tot mijn stomme verbazing ontving ik daar twee AM piraten uit Groningen waarvan één zelfs heel erg goed.

AM 1008 kHz kwam daar 's avonds en 's nachts beter door dan in Amsterdam (...)

 

Op de telefoon luisterde ik naar de stream van Extra AM maar die viel soms weg, met name in noord-oost Frankrijk

Daarnaast had ik ook de laptop bij me om op afstand in te kunnen grijpen op de uitzendcomputer die thuis staat.

Had ik 10 jaar geleden niet kunnen verzinnen...

 

Share this comment


Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.