Spring naar bijdragen

Auteurs van dit blog

Thuis in Europa met zomerse serie op NPO Radio 5

Dutch Radio

161 weergaven

Thuis op 5, het latenight-programma op NPO Radio 5, komt deze zomer met een nieuwe serie. In de ‘Thuis op 5 Europatour’ maken Petra de Joode en Ron Stoeltie een virtuele reis langs de populairste Europese vakantiebestemmingen. De EO-presentatoren dompelen zich een week lang onder in de muziek, taal, cultuur en geschiedenis van een land. De tour start op 2 juli in Duitsland en wordt - na reis van negen weken kriskras door Europa – op 31 augustus afgesloten in België.

 

Miljoenen Nederlanders stappen in juli en augustus in het vliegtuig, de auto of de trein op weg naar hun vakantieadres. Het overgrote deel kiest voor een Europese bestemming. In de zomerse uitzendingen van ‘Thuis op 5’ laten Petra en Ron zich informeren over de culinaire hoogstandjes, vragen ze lokale toeristenbureaus naar de verborgen parels en luisteren ze naar de koningshuis-verhalen van royaltywatcher Simone Lamain. Wie de tour door Europa meebeleeft, krijgt bovendien enkele mooie zomercolumns voorgeschoteld. Wekelijks deelt een bekende correspondent nuttige nieuwtjes, onbekende overleveringen en frappante feiten over ‘zijn’ land. Zo horen we onder andere Jeroen Akkermans (Duitsland), Italië-expert Andrea Vreede, Lia van Bekhoven (Groot-Brittannië) en België-kenner Sander van Hoorn.

 

Woord van de dag
Wie iets wil opsteken van de Europese talen is bij ‘Thuis op 5’ ook aan het juiste adres. De meeste vakantiegangers kunnen in het buitenland prima uit de voeten met wat basiskennis, de vertrouwde ‘Wat & Hoe’-taalgids of dankzij de hulp van Google Translate. Maar de precieze betekenis en herkomst van buitenlandse woorden blijkt een stuk ingewikkelder… In de vaste rubriek ‘Woord van de dag’ zoekt de redactie naar de achtergrond van bekende en minder bekende buitenlandse woorden. Wat is betekenis van een woord als ‘Pappenheimer’? Waar komt het woord ‘albino’ vandaan? En wat is de herkomst van het woord ‘dirndl’?

 

Veel te genieten
Over het ‘waarom’ van de zomerserie zegt programmamaker David Kamsteeg: “Er wordt veel over Europa gesproken, maar lang niet altijd op een positieve manier. Thema’s als de Brexit, de opvang van migranten en de economische crisis zijn omvangrijk en ingewikkeld. Wij kijken deze zomer naar de mooie kant van Europa, want je zou bijna vergeten dat er ook veel te genieten valt. Onze insteek is positief en gemoedelijk. Helemaal Thuis op 5!”

 

Thuis op 5 Europatour, vanaf 2 juli elke maandag t/m vrijdag om 22.00 uur op NPO Radio 5

 

Bron: (foto) EO0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden


  • Blog reacties

    • Kijk oud collega Daniel Dekker ( Henk voor intimi) snapt het. Wat meneer Kranenbarg heeft gedaan is hoe dan ook al reden tot "verwijdering". Dan ben je geen volwassen radiomaker.   http://www.spreekbuis.nl/bert-kranenbarg-in-actie-tegen-komst-sterrennl
    • Het programma wordt al uitgezonden op Sterren.nl Radio met dezelfde distributiekanalen als NPO Radio 5. Je opmerking slaat wat dat aangaat nergens op.   Waarom is Sterren.nl Radio eigelijk niet in de maandelijkse cijfers van de landelijke zenders terug te vinden?  
    • En weer, voor de honderd duizendstye keer laat de NPO zien dat ze alleen bezig met het concurreren en pesten van de commerciele omroepen. In dit geval 100%NL en RadioNL.
    • Alweer vijf jaar geleden. Het voelt alsof het vorige week was. Goed om even aandacht aan Robert Guus Olthof te schenken. In de volksmond 'Ollie' genoemd. Hij zat thuis in een soort keurslijf van zijn ouders en pas rond zijn zestigste ging hij op zichzelf wonen.   De overmatige bezorgdheid van met name zijn moeder heeft hem niet altijd bekoord.  Rob had overeenkomsten met de personage  Frank van Putten gespeeld door Wim de Bie.   Rob wilde wel eens iets anders dan thuis zitten en de zeezenders en aanverwante handel waren een goede uitkomst om te ontsnappen aan het regime thuis.    Bijna iedereen in het zeezender wereldje heeft Rob wel gekend. Zowel de medewerkers als de liefhebbers. Hij was 'apart'.  Geen doorsnee man. Had soms geen rem op zijn gedragingen, maar dat maakte hem wel kleurrijk. Hij had een onuitputtelijke bron van ideeën om daarmee geld te verdienen. Van posters drukken, tot busreizen met Poolse vrouwen ophalen en dan  alleenstaande avonden voor Nederlandse mannen organiseren. Als het maar geld kon opleveren.    Ik ken Rob sinds 1979 en in de tachtiger jaren organiseerden we de bootreizen naar de Ross Revenge en de Communicator.  Het contact is altijd gebleven en we zagen elkaar ook op feestjes. Toen ik naar Frankrijk vertrok, kwam hij me vaak opzoeken.   Het leven gaat door. We gaan allemaal weer verder, maar zo af en toe stilstaan bij een overledene is goed.  Dank  Hans, dat je het onder de aandacht brengt.     Salut Leendert                  


×

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze site ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid, en We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat.