Spring naar bijdragen

NH Radio start proef met automatisch gegenereerde nieuwsbulletins


Harmen

1189 weergaven

Als eerste omroep in Nederland zet de regionale zender NH Radio de automatisch gegenereerde nieuwsbulletins in van de Hilversumse text-to-speech startup XS2RADIO. De technologie van XS2RADIO maakt van geschreven teksten vol automatisch gesproken audioberichten, die aanzienlijk beter klinken dan de gesproken teksten van veel andere spraakdiensten. In dit project worden nieuwsberichten van nhnieuws.nl automatisch gelezen door de XS2RADIO stem en in de NH Radio vormgeving gecombineerd tot een voorgelezen nieuwsbulletin.
 
Richard Otto (mede-oprichter van XS2RADIO): ‘Ons platform is vooral bedoeld als aanvulling voor uitgevers, overheden en organisaties met een newsroom. Dit project met de regionale omroep laat goed zien hoe ver deze audio-techniek is’. 
 
Arjan Snijders (Station manager NH Radio): ‘Ook na 100 jaar is radio nog springlevend. In nieuwe vormen, bijvoorbeeld verpakt als podcast, bereikt audio en gesproken woord steeds meer een nieuw publiek. Wij maken ook elke dag diverse bulletins voor smart speakers, die nu worden gelezen door onze nieuwslezer. Hoe interessant zou het zijn 24 uur nieuws-updates te kunnen aanbieden via de techniek van XS2RADIO? Om radio ook in de toekomst relevant te houden moeten we durven te innoveren en experimenteren. Dit is een hele interessante tool, die we graag testen.’
 
Op maandagochtend tussen 5 en 6 zijn de automatisch gegenereerde nieuwsbulletins te beluisteren op NH Radio. Deze nieuwsberichten worden automatisch tussen de muziekmix uitgezonden. In eerste instantie gaat het om een testtraject, dat naderhand geëvalueerd zal worden.

 

Luister hier naar een voorbeeldbulletin.

5 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Voor mijn gevoel gaat het bij de aantrekkingskracht van de radio nu juist om het idee van echte communicatie, van spontaan en geïmproviseerd menselijk contact. (Dat is trouwens ook het grote verschil tussen een echt radiostation en een geautomatiseerde internetstream.) 

 

Maar wie weet hoe de techniek zich nog ontwikkelt. Straks kunnen we misschien luisteren naar een virtuele Gerard Ekdom of Lex Harding... 😬

Link naar opmerking

voor nieuws mag het werken, maar niet voor de presentatie van een programma. het is een goedkope manier om luisteraars op de hoogte te houden.

Link naar opmerking

Op zich is het niet helmaal nieuw. Een LPAM station in de USA laat zijn platen afkondigen middels text tot speech. Okee het klinkt inderdaad emotieloos. Zelf experimenteer ik al een aantal jaar met een text tos speech kort weerbericht, echter niet automatisch gegenereerd.

 

Rob V.

Link naar opmerking
Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.