Jump to content

Regio Brabant Noord Oost is klaar voor de toekomst met DAB+

Sign in to follow this  
Dutch Radio

299 views

Sinds zaterdagavond 4 Juli is de multiplex voor de gemeentes Oss, Bernheze, Meierijstad, Landerd, Uden, Gemert / Bakel in de ether te ontvangen op kanaal 6a. hiervoor moet een luisteraar wel eerst een scan op de DAB+radio uitvoeren om de zender te kunnen ontvangen.

 

Er wordt uitgezonden vanuit de 42 meter hoge zendmast die gebruikt wordt in Schaijk voor LFm 105. Met deze krachtige zender op DAB+ zullen in de toekomst tot 12 omroepen hun programma’s in de ether kunnen uitzenden. DAB+ is de opvolger van FM en zal in de toekomst FM in zijn geheel gaan vervangen, hiervoor voert het ministerie een actief beleid tot digitalisering van de radio. Sinds 1 april 2020 zijn hiervoor in Nederland 22 lokale multiplexen vrijgegeven, in september 2022 komen er voor alle gemeentes in Nederland multiplexen vrij zodat ook voor lokale omroepen de weg vrij is om te kunnen digitaliseren.

 

Met de komst van lokale digitale radio op laag 6, is ook de weg vrij gemaakt voor Commerciële lokale partijen om digitale radio te kunnen maken, daarmee komt er einde aan het alleen recht van publieke lokale omroepen om te kunnen uitzenden, hiervoor moet zo een omroep wel in het bezit zijn van een toestemming van het Commissariaat voor de Media en tevens het Agentschap Telecom. RATO Omroep Stichting is zo een commerciële omroep die al jaren bezig is om op lokale basis radioprogramma’s te kunnen gaan maken, dit voor de Regio waar de lokale multiplex te ontvangen is. RATO o.s. zend het programma Memories 1251 uit, het station wat sinds 2016 uitzond op AM 1251 en begin maart dit jaar haar uitzendingen staakte vanwege de overstap naar DAB+ Memories 1251 zend uit vanuit Geffen, 24 uur per dag met de beste Oldies en Nederlandstalige muziek uit, en zal in toekomst in het weekend ook live programma’s gaan uitzenden, de rest van de week worden er non-stop muziek programma’s uitzonden.

 

Op dit moment wordt er nog volop getest en worden er hier en daar nog zaken bij geregeld, zodat het signaal zo optimaal zal worden, daarvoor word het signaal komende week nog wel een paar keer onderbroken. De onderbrekingen zijn onder meer om het zendervermogen nog verder te kunnen verhogen tot het maximale toegestane vermogen volgens de vergunning. Als service zend RATO o.s. op haar extra verworven capaciteit voorlopig ook het Signaal van AFN the Eagel uit. AFN verzorgt voor de Amerikaanse militairen welke gelegerd zijn op vliegtuigbasis Volkel, haar informatieve programma’s. RATO o.s. vindt gezien de Corona crisis uitbraak dit een belangrijke service. Een mogelijkheid die juist een lokale DAB+ multiplex bied in dit grotere uitzend gebied. AFN zend uit op 107.9 FM vanuit Zeeland maar kan niet hiermee niet hetzelfde grote gebied bereiken. Om het DAB+ signaal te kunnen ontvangen heeft u wel een speciale DAB+ ontvanger nodig welke het digitale signaal wat wordt uitgezonden te kunnen weergeven. vanaf ongeveer 40 euro zijn er al ontvangers te koop op internet of in de speciaal schop in uw gemeente. De kwaliteit van de radio is wel van belang hoever de zender ontvangen kan worden. 

 

Bron: (foto) Radio-TV-Nederland/Persbericht

Sign in to follow this  


0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.