Spring naar bijdragen

Column Hans Knot: Herinneringen aan Rob Olthof


hans knot

2383 weergaven

Diegene die sinds Pasen lid zijn geworden van de SMC’s Facebook Spot hebben de introductie van de groep kunnen lezen. Namelijk dat de Stichting Media Communicatie in juli 1978 werd opgericht, mede als de doelstelling van SMC. Bij de oprichting waren onder meer Rob Olthof en ikzelf betrokken, terwijl ik nog steeds adviseur van de Stichting ben.


rob01.thumb.jpeg.49ccfa959657fca7e0abc7774d0f3a7d.jpegRob Olthof kwam op 23 september 2013, na een slopende ziekte, op 67-jarige leeftijd te overlijden. In de daaraan voorafgaande 47 jaar was ik bevriend met Rob Olthof, die veel voor de radiowereld heeft betekent als het gaat om het in de markt zetten van allerlei producten gericht op radio en muziek. Ook behoorden daarbij, naast grammofoonplaten, video’s, dvd’s en meer. In al die jaren dat Rob betrokken was bij SMC stimuleerde hij anderen, vooral mij, research te doen en boeken te schrijven, iets waaraan hij zelf pas zich overgaf in een van zijn laatste levensjaren. Ook stond hij decennia garant voor het mede organiseren van de RadioDays.

 

In de 47 jaar van onze vriendschap hebben we gezamenlijk tientallen reizen ondernomen en heel veel beleefd en tijdens die reizen werd, vaak in de avonduren, teruggeblikt op ‘vroeger’. Een wijds begrip maar er was altijd een onderwerp dat telkens weer door Rob werd opgeworpen: waarom worden er op de televisie geen toneelstukken meer gebracht zoals we vroeger voorbij zagen komen. Dit in de tijd dat we slechts een televisienet hadden, waarbij de zendtijd beperkt was tot enkele uitzenduren per dag.

 

Rob beleefde het toneelspel, zoals het ook in de schouwburg of theater werd vertoond, als zeer aantrekkelijk. Daarbij ging het niet alleen om stukken waarin de humor de boventoon voerde maar ook de meer drama achtige toneelvoorstellingen. Ze werden in de beginjaren van de televisie in zwart wit gebracht en vaak met gebruik van slechts een televisiecamera vastgelegd. Nadat Rob was heengegaan kwam het SMC documentatie- en Rob zijn persoonlijk archief in mijn bezit en bleken er tussen de vele tijdschriften, knipsels en plakboeken diverse verwijzingen te zijn naar toneelstukken die op de Nederlandse televisie waren geweest. Met een tweetal opmerkelijke documenten uit dit archief wil ik op deze 23ste september 2020 stil staan bij het zeven jaar geleden heengaan van een grote vriend.

 

ROB02.thumb.jpeg.3d2299e239ba6a60723a461b7005f4ff.jpegOp 16-jarige leeftijd had Rob Olthof al een brief gestuurd naar de NTS, de Nederlandse Televisie Stichting. Hierin had hij deels zijn ongeduld uitgesproken over het uitblijven van afleveringen van de Bezetting, een voor die tijd uitstekende serie over Nederland en de Tweede Wereldoorlog. Ook was hem ten gehore gekomen dat er bij de omroepen en NTS een uitbreiding in zendtijd was te verwachten, waarover hij meer informatie wenste. Een antwoord, dat bewaard is gebleven, werd op 17 mei 1962 geschreven door de adjunct Secretaris Bureau Programmazaken van de NTS, een schrijven dat begon met: ‘Je vraagt nogal wat zeg!’

 

Een andere brief, die ik terug vond, was gedateerd op 13 november 1962 en was ondertekend door het toenmalige hoofd van de afdeling televisie van de AVRO, S.K. (Siebe) van der Zee. Rob was ook een groot liefhebber van de rock and roll muziek in de jaren zestig en, altijd netjes in een pantalon, met een overhemd en strik, ging hij op jeugdige leeftijd naar concerten en was onder meer aanwezig bij het beruchte, zeer korte, concert van de Rolling Stones in het Kurhaus in Scheveningen. Daar liep het op 8 augustus 1964 snel geheel uit de hand en werd de zaal ontruimd. Rob kon daar lyrisch over vertellen. Johnny Hallyday was een andere, Franse, zanger die ook het nodige aan rock and roll opnam en Rob heeft in de daarop volgende decennia alles van deze zanger verzameld. Een derde rocker die Rob volgde was Vince Taylor en toen hij hoorde dat deze in Nederland ging optreden had hij de hoop dat zijn toenmalige favoriete omroep, de AVRO-bode werd in Huize Olthof gelezen, zou laten optreden in een televisieprogramma. Onder meer daarover kwam het antwoord van Siebe van der Zee.

 

Hans Knot, 23 september 2020

 

  • Vind ik leuk 5

5 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Men heft aan met "de Hr. Olthof" vervolgens is de brief doordrenkt met je en jou i.p.v. van U. Daar blijkt min of meer uit dat er minderwaardig gekeken is naar dit verzoek.

 

Rob V.

Link naar opmerking

Hoi Hans,

 

Mooi artikel maar........................"hoe is het met de kat van Rob?".

 

Die hebben jullie toch liefdevol opgevangen?

Link naar opmerking

Gewoon een vriendelijke reactie, toch? Deze jongen van 16 of 17 wordt zelfs uitgenodigd om nog eens terug te schrijven.

 

Dat briefpapier van de NTS vind ik trouwens heel mooi. De vormgeving is echt jaren zestig.

Link naar opmerking

 

 

 

 

Wel beste Juul Jeroentje heeft, in de periode dat hij nog leefde, een goed leven bij ons gehad. Het beestje had echter een te goed leven gehad met rauwe biefstuk, cruesli en ander niet kattenvoer. Gevolg nierproblemen. We hebben hem meteen op dieet gezet maar de dierenarts gaf al vrij snel aan dat er geen hoog verwachtingspatroon was. Helaas hebben we hem in het najaar van 2015 laten inslapen. We hebben vervolgens uit het asiel in Winschoten onze Felix, nu ruim 5 jaar, gehaald. De foto is kat Jeroentje.

 

 

1795930_10152355163061230_4384883136001296520_o.thumb.jpg.78d5c3910e05d7f4c0e90c02d9802095.jpg

Link naar opmerking

Dank Hans,

 

voor je bericht. En leuke foto !. Toch denk ik met weemoed terug aan je verhaal dat je hem "opgevangen hebt".   

Goed gedaan, heeft ie toch nog een mooie tijd gehad !

 

 

Link naar opmerking
Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.