Jump to content

Hilversumse Muziekschatten: onverwachte vondsten uit 100 jaar radiogeschiedenis


Dutch Radio

351 views

De podcast Hilversumse Muziekschatten vertelt het verhaal van 100 jaar radiogeschiedenis. Aan de hand van herontdekte composities uit de collectie verborgen Muziekschatten uit de muziekbibliotheek van de omroepensembles, gaat programmamaker Frans van Gurp op zoek naar verhalen achter het werk en de componist. In de eerste aflevering ‘De Oorlogsjaren’ composities van Lachman, Flothuis en Belinfante waarvan nog geen enkele opname bestond. Leden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor gebruikten de coronatijd om deze première-opnames te maken. Vanaf maandag 26 oktober is aflevering 'De Oorlogsjaren' als drieluik te beluisteren op NPORadio4/muziekschatten en de bekende podcastplatforms. Ook zal deze aflevering op 26 oktober te horen zijn in het NTR Avondconcert, om 20:00 uur op NPO Radio 4. 

 

Frans van Gurp 'Je gelooft je ogen niet als je de handgeschreven muziek ziet, van speelklaar materiaal tot losse schetsen, maar alles getuigt van het enorme vakmanschap van de vaak anonieme componisten achter de schermen'.

 

De eerste aflevering van de vijfdelige podcast Hilversumse Muziekschatten, ‘De Oorlogsjaren’, wordt gebracht als een drieluik, waarin steeds één werk van een componist centraal staat. Het eerste deel gaat over Hans Lachman, die de oorlog ternauwernood overleefde en de meesterlijke Artis Suite schreef. Deel twee gaat over Marius Flothuis, die in kamp Vught het koorwerk Bicinia componeerde, dat als een muzikaal dagboek opgevat kan worden. In deel drie staat Daniel Belinfante centraal. Hij schreef al in 1927 ‘Kwartet’, een klein meesterwerk dat zijn onheilspellende schaduw vooruit werpt. Hij overleefde de oorlog niet en kwam om in het concentratiekamp.

 

De andere 4 afleveringen verschijnen elke 2 maanden. Met speciale aandacht voor ‘hoorspelmuziek’, amusementsmuziek, meesterwerken en de ‘grenzeloze’ radio-componist.


De collectie Muziekschatten bevat 100 jaar radiogeschiedenis, vastgelegd in partituren. De collectie van maar liefst 5 kilometer lengte is verre van volledig ontsloten. En ook opnames van de muziek zijn zeldzaam of van slechte kwaliteit. De NTR, het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor sloegen de handen ineen om in een vijfdelige podcast de vergeten parels te belichten. Door corona werden concerten en repetities afgelast. Zo ontstond de kans om in kleinere bezettingen met de musici opnames te maken.

 

Met onder meer collectiespecialist Jan Jaap Kassies, cellist Sebastiaan van Eck, musicoloog/componist Leo Samama en fluitist/onderzoeker Eleonore Pameijer. Hilversumse Muziekschatten is een samenwerking van de NTR, NPO Radio 4 en de Stichting Omroep Muziek.

 

De bladmuziekcollectie is online te raadplegen op muziekschatten.nl.

 

Vanaf 26 oktober via NPORadio4/muziekschatten en de bekende podcastplatforms

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.