Jump to content

Radio Veronica maakt een muzikale reis door Nederland met de Veronica Express


de redactie

499 views

Op vrijdag 7 oktober om stipt 08:28 uur vertrekt vanaf station Hilversum een wel heel bijzondere trein: de Veronica Express. Onder het motto WE.LOVE.MUSIC neemt Radio Veronica luisteraars uit heel Nederland mee op een muzikale reis. De trein is omgebouwd tot eenmalige studio van waaruit live radio wordt gemaakt, met muzikanten en luisteraars die op verschillende stations opstappen. De trein doet de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Utrecht aan en pikt onderweg verschillende artiesten op, waaronder Danny Vera en Camiel Meiresonne van Son Mieux. De muzikanten stappen aan boord om samen muziek te maken. De reis eindigt in de Radio Veronica studio in Hilversum, waar tijdens het programma Soundz Live – tevens de eerste show van dj Frank van der Lende – de artiesten in verschillende live sessies hun muziek ten gehore brengen. 


Muzikale vrijplaats 
Het idee van de Veronica Express is gebaseerd op de beroemde Festival Express: een trein – met aan boord artiesten als Janis Joplin, Grateful Dead en The Band – die in 1970 door Canada trok van concert naar concert. De reis mondde uit in een grote jamsessie en precies dat is wat de Veronica Express hoopt neer te zetten: reizend langs verschillende steden in Nederland, worden artiesten opgepikt die zo de kans krijgen muziek te maken met elkaar. De trein, ingericht op het faciliteren van zowel live optredens als live radio, wordt zo omgetoverd tot een ware muzikale vrijplaats. Ook aan luisteraars wordt gedacht: via een speciale zenderactie maken zij komende week kans op treintickets voor deze bijzondere reis.  


Soundz Live 
Aan het eind van de dag arriveren alle treinreizigers in de Radio Veronica studio in Hilversum, waar radio dj Frank van der Lende hen met open armen ontvangt in zijn show Soundz Live. Van der Lende is die dag voor het eerst te horen op Radio Veronica en staat bekend om zijn liefde voor livemuziek. Tijdens een extra lange, vier uur durende uitzending zullen de artiesten uit de Veronica Express hun muziek ten gehore brengen tijdens verschillende live sessies. 


Route en line-up 
De eerste editie van de Veronica Express verwelkomt Danny Vera, Brian Dunne, Son Mieux, Sophia Kruithof, Mell & Vintage Future, Certain Animals, Voltage en Savine aan boord. Vertrekkend vanuit Hilversum pikt de trein onderweg muzikanten en luisteraars op in Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Goes, ’s-Hertogenbosch, Nijmegen en Arnhem.


Afbeelding: Caroline Brouwer en Rob Stenders op station Hilversum (foto Ben Houdijk/Radio Veronica)

5 Comments


Recommended Comments

Juul

Posted (edited)

Dat deden we in oktober 1968 ook al..............

De herinneringen van Willem van Kooten.

 

©Stichting Norderney.

 

==================

 De bestemming was Brussel,  station Brussel Noord   en daar werd uitgestapt,en in de restauratie op dat station  in de restaurauratie  werd  de gouden plaat  voor Kom uit de Bestee Mºn Liefste aan Rob Out  uitgereikt  in aanwezigheid van veel vlaamse gasten,want de Bedstee was ook in Vlaanderen een grote hit,door Jan Thijs,toen een beroemde TV presentator, de man die programma s vloeiend  in 3,4 talen presenteerde, de gouden plaat  voor Kom uit de Bedstee. Dat was doel van de reis. De eerste gouden plaat  voor nota bene de eerste plaat van Red Bullet,dat begon op 1 april 1968.. 
Wat een feest, honderden gasten in die trein, artiesten alsde Shoes en Golden Earring, producer Peter Koelewijn, disc' jockeys van Veronica, Rob Out natuurlijk,Tineke, Jan van Veen en vele anderen, journalisten,  Phonogram functionarissen'Phonogram distribueerde de plaat-vrienden en bekenden..
 Drank aan boord,iedereen dronken, of op zºn minst aangeschoten, op de heenweg al,,Vooral Robbie Dale  herinerde Hans Kusters zich'die was buitengewoon  dronken, hij was de eerste hooligan zeg maar.Maar hij was niet de enige die zich an drank te buiten was gegaan.
Op de heenweg, al voor Leiden werd  er al aan de noodrem getrokken, de  trein kwam tot stilstand,en dat gebeurde nog een paar keer,voordat we ºs avonds laat weer  veilig in Amsterdam terugwaren. Het hele treinverkeer tussen Brussel en Amsterdam in de war daardoor. Daarom is later nooit meer een treinreis voor een gouden plaat uitreiking of iets dergelijks georganiseerd.De NeNederlandse Spoorwegen durfde dat niet meer aan.Wijvan red Bullet ook niet meer trouwens,want ik geloof dat de treinhuur 7500 «gulden bedroeg en dat de bijkomende kosten aan drank en catering ook nog een 7500 gulden bedroegen. Veel te duur natuurlijk, maar het was wel een onvergetelijke dag .Ik heb nooit meer zoºn gouden plaat uitreiking meegemaakt. Flip Krant van Radio Splendid uit Bussum ook niet,die was er kennelijk ook bij. )Hebben jullie  die commercial nog van radio Splendid, overigens? Krant was eigenaar van radio Splendid,en hij  reed rond  met grote sigaarpeuk in een  grote oude Jaguar.Geen gezicht. Krant  was klein mannetje  en klein aandeelhoudertje van Veronica,en liet zich nooit een feestje ontgaan,als het gratis was niet tenminste..Nooit een sigaar van die man gehad,zelfs geen peukje.

 

 

 

screen 1.471.jpg

Edited by Juul
Link to comment
Ben

Posted (edited)

Leuk, Juul. Ik meen wel 's beeldmateriaal in zwart-wit te hebben gezien, gemaakt tijdens een treinreis, maar kan me niet meer herinneren wat dat precies was en ik welk verband. Ik dacht dat ook Casey & The Pressure Group daarin te zien waren. Mogelijk was dat een andere treinreis.

Edited by Ben
Link to comment
1 uur geleden zei Ben:

Leuk, Juul. Ik meen wel 's beeldmateriaal in zwart-wit te hebben gezien, gemaakt tijdens een treinreis, maar kan me niet meer herinneren wat dat precies was en ik welk verband. Ik dacht dat ook Casey & The Pressure Group daarin te zien waren. Mogelijk was dat een andere treinreis.

 

 

Nee hoor dezelfde reis de BRT heeft opnamen gemaakt.

  • reaction_title_1 1
Link to comment

Dit leek meer op lijn3 van de VARA. Net als het Veronica van nu net de VARA van toen is.

Waardeloze zender dus

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...