Jump to content

Column: ´Met dat DAB-gedoe ben ik helemaal klaar'


Vincent

1531 views

Het is nu bijna vijf jaar geleden dat mijn buurvrouw haar eerste auto kreeg waar een radio in zat met DAB+. Je hoefde geen frequenties meer te onthouden, niet 'goed op de zender af te stemmen' en bij lange ritten 'geen andere FM-frequentie meer op te zoeken', het gaat naadloos over naar een de volgende zendmast. En, zoals ze zelf toen aangaf: "Niet meer dat oeverloze geouwehoer tussen de platen door." De landelijk commerciele zenders op de FM moesten, naast hun gewone programma, toendertijd ook een tweede radiozender in de lucht brengen op DAB+. In de praktijk kozen de meeste ervoor om een zogenaamde 'dozen-zender' aan te zetten: alleen een computer met muziek, wat vormgeving en een van te voren opgenomen nieuwsbulletin op de hele uren. 

 

Als je het zo leest hebben we hier te maken met een tevreden DAB+ gebruiker. Maar het duurde niet lang voordat ze begon te klagen. Nu zijn we dat in Rotterdam wel gewend en doen we dat vrij gemakkelijk, dat klagen, want 'een dag niet geklaagd is een dag niet geleefd'. Maar ze had wel een punt. Net als ik is zij geen liefhebber van Nederlandstalige muziek. En dan is het best wel irritant dat de radio dan met enige regelmaat terugspringt naar de eerste zender in de rij: 100% NL. Dan moet je iedere keer als dit gebeurd de zender weer opzoeken waar je op dat moment naar luisterde.

 

Dus terug naar de garage. "Nou mevrouw, dat horen we wel vaker. We zullen een update doen van de radio software, dan moet het opgelost zijn". Zo gezegd, zo gedaan maar op weg naar huis schiet hij weer gelijk weer naar 100% NL. 

 

Toen ik Herbert Visser van 100% nL die zomer tijdens een radiodag in Erkrath dit verhaal vertelde maakte de gevatte opmerking: "Dat klopt, dat hebben wij met de autofabrikanten zo afgesproken".

 

Inmiddels heeft zij een nieuwe auto en ook hier zit weer DAB+ in. Dat kan ook niet anders, alle nieuwe auto's moeten verplicht zo'n radio aan boord hebben. Het is de bedoeling dat op termijn DAB+ de FM gaat vervangen en daar wordt behoorlijk wat voor uit de kast gehaald. Ook op gebied van zender aanbod: inmiddels zijn er 74 stations te beluisteren in de regio Rijnmond. Maar uit een onlangs gepubliceerd onderzoek blijkt dat het aandeel van DAB+ ten opzichte van FM nauwelijks meer groeit.

 

Hoe bevalt mijn buurvrouw haar nieuwe auto? Werkt de radio nu beter? Ik had de vraag beter niet kunnen stellen want het leverde gelijk weer een enorme bak geklaag op. Niet over de auto, daar is ze heel blij, maar je raad het al, het is de radio die erin zit. Ook bij deze schiet hij weer met enige regelmaat terug naar 100% NL. En als je met 74 radiostations op alfabetische volgorde hem weer op 'Joe 70 & 80' wil terugzetten moet je flink draaien aan de knop. Dat komt de verkeersveiligheid niet ten goede. En haar humeur ook niet.

 

Maar ze was inmiddels weer terug geweest naar de autodealer om het probleem te melden. De monteur uit de werkplaats had haar geduldig aangehoord. "Oh, ik weet wel wat de oorzaak is van dat probleem. Loopt u maar even mee naar buiten, dan zal ik het u laten zien".  En buiten op de parkeerplaats wees hij naar de Waalhaventoren. "Mevrouw, het is de techniek die faalt. En dan hebben we net niet over uw autoradio, maar over de zendmast die u daar ziet. U kunt beter net als ik gewoon de FM gebruiken, want met dat DAB-gedoe ben ik helemaal klaar".

 

Vincent Schriel, 10 december 2022

  • reaction_title_1 5
  • reaction_title_3 4
  • reaction_title_5 1

16 Comments


Recommended Comments

Heb hier maar een DAB+ radio aangeschaft maar aan staat hij niet omdat ze steeds weer willen dat je de boel her scant voor de zenders . Doe maar gewoon FM AM of maak het makkelijk . 

  • reaction_title_1 1
Link to comment

Zelf herken ik dat niet zo. Scannen naar nieuwe zenders doe ik misschien drie keer per jaar en het is in een mum van tijd gebeurd. En verder heb ik een paar favoriete zenders onder een voorkeuzeknop zitten. Makkelijk zat.

Link to comment

In de auto heb ik geen DAB+, zo modern is mijn autogeld niet.😄

Maar in de keuken heb ik er wel een, en hij is 1 keer gescant en staat altijd op radio 1.

Prima ontvangst nu en geen ruis als je door de keuken loopt zo als bij FM.

Zal hem nog een keer laten scannen, heb er nu al iets van 140 zender 😃

Heel veel piraten meuk en veel vintage zenders, zelf God heb ik er op.

 

Theo

  • reaction_title_1 1
Link to comment

140 channels and nothing on, vrij naar Bruce Springsteen.

 

Die domme commerciele zenders olv Paul Romer van Talpa snappen ook niet dat bij digitaal er heel veel zenders zijn dus dat al het geld dat je bespaard met de FM uit, kwijt bent aan extra promotie

Link to comment

In de auto werkt het aardig als je de landelijke netwerken gebruikt. De lokalen zijn te zwak. Verder is het meeste nonstop, dus niet veel aan. Thuis werkt Dab niet. Te slechte ontvangst. FM doet het altijd en een beetje ruis is beter dan stilte zoals bij DAB

  • reaction_title_1 3
Link to comment

Ik heb mijn DAB radio al minstens 2 jaar maar heb hem maar 5 keer aangehad.

In huis geen ontvangst en kon alleen maar zenders ontvangen van de NPO (zend locatie Winschoten).
DAB is naar mij zeggen een grote teleurstelling.

Link to comment

Zonnepanelen en ledlampen? Stoornevel van hier tot gunder, en zwakke zenders, geeft gecombineerd gebrekkige ontvangst.

  • reaction_title_1 1
Link to comment

Kom dan hiet maar luisteren, Theo. Als de zon schijnt, de optimizers van de buurman's panelen werken en de Ac-tion (en andere merken) ledlampen branden kun je met een binnenhuisantenne het wel schudden. Met de NanoVNA uitgepeild waar de herrie ontstaat...

Jan

Edited by jan227
Link to comment

Ja ik neem het direct van je aan, maar als zonne panelen zo storen tot in de 200 MHz dan is er iets echt niet goed met deze panelen.

Lees met de aanleg van deze dingen.

Hier is dan een dankbare taak voor het AT om op te treden, ook omdat je al weet wie en waar het vandaan komt.

Het risico van een brakke radio waar een ongefilterde breedband versterker voor zit, blijft bestaan.

Dit kun je snel testen, mits je zendamateur bent, door een 2 meter signaal aan te zetten.

Blijft de radio dan doorspelen?

 

Theo

Link to comment

Het probleem is niet de radio, inmiddels de derde DAB ontvanger . Ik heb bandpassfilters gemaakt, voor 180-220 MHz. Hebben enig effect, maar die optimizers zetten een knoert van een blokgolf  neer tot 500 MHz, veel hoger kan ik niet meten.

Mijn zoon heeft panelen zonder optimizers, daar gemeten, schoon...

Het probleem is dat wij er erg goede buren aan hebben, en dan moet je wat...

PA2JAN

Link to comment

Ik heb ook optimizers en geen spat storing.

Das mooi als je met je buren goed kunt opschieten, dan willen ze hulp beter aanvaarden dat hun systeem niet goed werkt.

En dat de risico op brand groter is, het werkt niet zo als het zou moeten.

Ik zie dat je dicht bij Juul woont 😊

 

Theo

Edited by radio tpot
Link to comment

Nou dichtbij......................ik woon in 8256TC. Je zult het moeten lopen. En met de auto is het ook nog wel een stuk. ( een polder verder )

Ik heb met mijn zonnepanelen en omvormer geen last. Ja, op de MG binnen  maar als ik in de auto zit die naast het huis staat op zo'n 10 mtr van de panelen en omvormer geen enkele last.

Mijn omvormer is van HUAWAEI.  De panelen:  SUN2000 2KTL-L1

Edited by Juul
  • reaction_title_1 1
Link to comment
Op 13-12-2022 om 08:54 zei radio tpot:

Dat is raar, in Winschoten ontvang ik de hele kliek incluse alle Duitse zenders.

Is de radio wel goed?

 

Theo

Om eerlijk te zeggen?
Het is een goedkope radiootje (slechte kwaliteit) met een uitschuifbare antenne en stond op een slechte plek kwa ontvangst.

Edited by dhadders2000
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.