Jump to content

De langegolfzender in Beidweiler, Luxemburg, speelde jarenlang een belangrijke rol in de internationale radiocommunicatie. Geopend in 1972, fungeerde het zendstation als een van de belangrijkste uitzendlocaties voor de CLT (Compagnie Luxembourgeoise de Télédiffusion), later RTL Group, die verantwoordelijk was voor de uitzending van Radio Luxembourg. Met een indrukwekkende zendmast werd Beidweiler een belangrijk onderdeel van de Luxemburgse omroepgeschiedenis. De uitzendingen op langegolf werden echter beëindigd op 1 januari 2023, waarmee een einde kwam aan meer dan een halve eeuw radiocommunicatie vanaf deze locatie.


Technische specificaties van de Beidweiler-zender
De zendlocatie in Beidweiler maakte gebruik van een langegolfmast met een hoogte van 290 meter. Deze imposante structuur zorgde ervoor dat het signaal grote afstanden kon overbruggen. Beidweiler opereerde op de langegolffrequentie van 234 kHz met een zendvermogen van 1500 kilowatt, wat voldoende was om een groot deel van Europa te bereiken. Het zendstation was uitgerust met redundante systemen, waardoor het betrouwbaar signalen kon uitzenden, zelfs onder moeilijke omstandigheden.


Gebruikers van de Beidweiler-zender
RTL (Radio Télé Luxembourg), een van de bekendste Franstalige radiostations in Europa, heeft jarenlang gebruik gemaakt van langegolfuitzendingen vanuit verschillende zendlocaties, waaronder Beidweiler in Luxemburg. Deze langegolfzender, die op de frequentie 234 kHz uitzond, was een belangrijke schakel in de internationale radiocommunicatie en bereikte miljoenen luisteraars in heel Europa. De uitzendingen via langegolf begonnen in de jaren ’30 en groeiden uit tot een belangrijk platform voor nieuws, muziek en entertainment in de Franstalige wereld.


Sluiting van het zendstation
Met de opkomst van FM-radio, DAB+ en internet-streamingdiensten verloor de langegolf zijn relevantie. Dit leidde ertoe dat RTL op 1 januari 2023 besloot de langegolfuitzendingen te beëindigen, waarmee een einde kwam aan een belangrijk tijdperk in de radiogeschiedenis. De masten in Beidweiler worden mogelijk nog dit jaar ontmanteld. Momenteel richt RTL zich voornamelijk op digitale platformen om zijn publiek te bereiken, waarbij men de nadruk legt op streamingdiensten en podcasts.

 

Afbeelding: Beidweiler, Luxemburg (foto Wikimedia Commons)

4 Comments

Recommended Comments

Juul

Leden

Weet iemand  van welk merk de zender was?

jan227

Leden

(edited)

Volgens de franse wikipedia vanaf 1972 twee gekoppelde 1 MW Thomson zenders.

Daar kon je wel een deuk mee in een pakje boter drukken...

In 2011 kwam een nieuwe zender van 1,5 MW  , fabrikaat Transradio, type TRAM/P 1500LS.

groet, Jan

 

Edited by jan227

ruudam

Leden

10 uur geleden zei jan227:

Volgens de franse wikipedia vanaf 1972 twee gekoppelde 1 MW Thomson zenders.

Daar kon je wel een deuk mee in een pakje boter drukken...

In 2011 kwam een nieuwe zender van 1,5 MW  , fabrikaat Transradio, type TRAM/P 1500LS.

groet, Jan

 

Thomson is Frans,  TRAM is Telefunken. Deze was Solid State. 

Juul

Leden

Dank heren  interessant.

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Add a comment...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines.