
198 kHz voor BBC Radio 4 blijft in gebruik ondanks eerdere plannen tot afbouw
De langegolfzender van BBC Radio 4 op 198 kHz, die in het Verenigd Koninkrijk ook wordt gebruikt voor de aansturing van nachtstroommeters, blijft voorlopig in de lucht. Eerder was aangekondigd dat dit signaal per 30 juni zou verdwijnen, wat leidde tot onrust bij huishoudens en bezorgdheid over de functionaliteit van opslagsystemen zoals boilers en elektrische verwarming. Inmiddels is duidelijk dat het afschakelen van het signaal in werkelijkheid een geleidelijk proces zal zijn dat tot 30 september loopt.
Volgens Britse media ontvingen sommige gebruikers, zoals in Edinburgh, berichten waarin werd gewaarschuwd dat hun installaties zonder vervanging van de meters na 30 juni zouden vastlopen. Tegelijkertijd bleek dat het plannen en uitvoeren van de vervanging van de betrokken meters verre van haalbaar was. In april waren nog bijna 400.000 van deze meters in gebruik. Om die allemaal voor 1 juli te vervangen, had het dagelijks aantal vervangingen vijf keer zo hoog moeten liggen als het bestaande niveau van circa duizend per dag.
De toezichthouder bleef spreken van een uitdaging, maar uit de praktijk blijkt dat de oorspronkelijk gestelde termijn onrealistisch was. Verschillende energiemaatschappijen, waaronder een grote leverancier in Schotland, hebben zich inmiddels teruggetrokken uit de eerdere communicatiestrategie. Volgens deze partijen zullen de bestaande meters voorlopig gewoon blijven functioneren binnen het huidige schakelschema, zelfs als het langgolfsignaal verdwijnt.
Onzekerheid bestaat nog over wat de geleidelijke afschakeling precies inhoudt. Mogelijk worden alleen specifieke datasegmenten voor regio’s waar het systeem al overbodig is uit het signaal verwijderd. Een andere mogelijkheid is dat daadwerkelijk zenders worden stilgelegd. De hoofdzender in Droitwich heeft ondersteuning van twee 50 kW-zenders in Schotland.
Hoewel de BBC in 2023 al afscheid wilde nemen van de langgolfuitzendingen, werden de plannen uitgesteld. Sindsdien zijn de volledige exploitatiekosten overgenomen door de energiesector, die volgens ingewijden inmiddels jaarlijks zes miljoen pond betaalt.
Vanaf 1 april 2024 is de langgolf officieel geen distributiekanaal meer voor Radio 4. Toch blijft het signaal voorlopig actief. Inmiddels zijn de negen aanvullende middengolfzenders uitgeschakeld die eerder hetzelfde programma doorgaven.
Als gevolg van deze wijzigingen zijn enkele specifieke programma’s verplaatst naar het digitale kanaal Radio 4 Extra, waaronder de dagelijkse samenvatting van parlementaire gebeurtenissen en religieuze uitzendingen. De zeeweerberichten blijven vooralsnog op FM beschikbaar, al is de toekomst daarvan onzeker.
Recommended Comments
Join the conversation
You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.