Jump to content

het varende Mebo 2 model


Rene van den Abeelen

Recommended Posts

Hij is hier al meerdere malen ter sprake gekomen: het varende model van de Mebo 2, uit de periode dat RNI actief was. Ik weet niet wie 'm destijds heeft gemaakt, maar hij staat al afgebeeld op foto's in het boek Groetjes van Radio Noordzee.

Toen we in 1992 met Radio Noordzee Nationaal van start gingen, was één van de errug leuke dingen dat dat model op de zolder van Strengholt stond.

Ik kan me werkelijk niet herinneren of ik deze foto al eens heb geplaatst, maar zo zag het er toen uit:

Please login or register to see this link.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Bij mijn weten is dit model dat ooit op zolder stond bij Strengholt, destijds uitgeleend aan het omroepmuseum voor een tentoonstelling over zeezenders. Daarna is 'ie nooit meer terug gekomen en in het museum in de kelder verdwenen (dat was destijds het verhaal).

Er bestaan ook foto's van dit model, varend door de vijver voor het Strengholt pand (de fontein was even uit).

Helaas kan ik die nergens meer vinden.

Link to comment
Share on other sites

Dit is de foto uit 'Groetjes van Radio Noordzee'. Uit dezelfde sessie, da's duidelijk. Hard kans dat er dus nog meer foto's zijn gemaakt, misschien zelfs wel in kleur.

Please login or register to see this link.

Even voor de volledigheid: het plaatje is geschoten bij de fontein in de tuin van Strengholt, het bedrijf achter de Nederlandstalige service van de zender, in Naarden.

Helemaal rechts in beeld staat Leo van der Goot, die blijkbaar een verslag opneemt, dat ongetwijfeld later in een uitzending zal zijn gebruikt. (Is dat bewaard?)

Vierde van links is de recentelijk overleden directeur John de Mol te zien. En het bijna geheel zwarte silhouet, vierde van rechts, is Ferry 'Meneer' de Groot.

Links naast Leo dacht ik Rob Eden te herkennen, maar het zou zo maar Tony Berk kunnen zijn; de foto is een tikkie donker en ik ben nu eenmaal niet thuis in de Noordzee-medewerkers. Ongetwijfeld zal iemand op dit forum de hele ploeg feilloos kunnen identificeren.

Meer kan ìk niet bijdragen.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Het model van de zolder (2e afbeelding) was dus niet hetzelfde als dat op de tentoonstelling in het Omroepmuseum (bovenste afbeelding).

Het 'zolder'-schip heeft "International" terwijl het andere "Internationaal" als opschrift heeft.

Bovendien is de verdeling van de letters anders: bij het zolder- schip staat "RDSEE I" op de gele achtergrond. Dat klopt met de zwart-wit foto's in de vijver.

Het model bij het Omroepmuseum was dus kennelijk een ander. Ik dacht nog even aan een groot model van Paul Ciesielski, dat hij gemaakt heeft in 1995.

Zie http://www.norderney.nl/aandemuur2.html

De tentoonstelling in het Omroepmuseum was echter al in 1994, dus het kan ook niet om dit schip gaan.

pwpw.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • 6 years later...
 • 3 weeks later...
 • 4 weeks later...
1 uur geleden zei Robin Westhof:

 

Ik zie de (oranje)  'dek generator' op de latere (schaalmodel) foto's staan, of is dat geen generator?

O ja, ik zie het nu ook. Maar toch. Klopt het dan nog wel dat het model twee laadbomen heeft? Volgens mij is er bij het plaatsen van de dek aggregaat (om plaats te maken?) destijds een laadboom verwijderd...

Maar waar praat ik eigenlijk over. Het model is een waar Kunstwerk. Inderdaad met grote K; alle complimenten!

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor de reacties. Ik ben in 1970 begonnen met de bouw van het model. Dat was aan de hand van toen beschikbare foto's. De verhoudingen klopte niet en ik heb het model later doorgezaagd en er 30 cm tussen gezet.

Daarna moest de hele beschildering natuurlijk weer aangepast worden. De generator stond er oorspronkelijk niet op. Na de bomaanslag is die dacht ik pas geplaatst. Later heb ik veel meer foto's kunnen gebruiken om meer details aan te kunnen brengen. In 1972 won ik een prijsvraag van Muziekparade voor een bezoek aam de MEBO 2 echter was ik toen op vakantie. Er ontstonden toen wat contacten met Strengholt en Ferry de Groot samen met Nico Steenbergen bestuurden het model in de sloot naast mijn huis in Rotterdam. Daarna kwam het verzoek met het model naar de studio in Hofstede Oud-Bussum te komen voor een demonstratie in de vijver. Het was februari 1973 20201208_181308.thumb.jpg.53277d64db7e8a4aa3ed2210f05ad356.jpgen in de winter stond de vijver droog maar werd speciaal voor dit geval gevuld. En zo ging er weer een MEBO 2 te water.

Later kwam het verzoek van John de Mol sr. of het model te koop was. Het leverde een leuk bedrag op en ook 5 retour ticket naar de echte MEBO 2 op zee. Het bezoek op zee was een aparte ervaring met windkracht 4 a 5. 

 

20201211_105608.jpg

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

"In dezelfde uitzending was ook Peter Koelewijn live aan boord, terwijl Tony Berk samen met Leo van der Goot de presentatie deed.

 

En om deze korte terugblik geheel rond te krijgen kan ik ook melden dat één van de winnaars afkomstig was uit Den Haag en als verlegen jongetje nog op één van de foto’s van die dag stond. Zijn naam Casper van Iersel, dan wel Kas van Iersel. Misschien dat hij daarom wel bij de Voice of Peace op het zendschip is gaan werken."

 

 

image.png.608d3da82f3531e8046a50ff5343a3f0.png

 

Foto op pagina 5: Studio 2 aan boord van de MEBO II, met Kas van Iersel en Leo van der Goot.

 

Please login or register to see this link.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


 • Ondersteun Radiotrefpunt!

  Het in de lucht houden van Radiotrefpunt kost geld. Help ons! Met je donatie zorg je ervoor dat deze radiocommunity dagelijks actueel radionieuws kan blijven brengen. En je kunt blijven meepraten en genieten van alle historische radio-opnamen in het forum.

 • Recently Browsing

  No registered users viewing this page.

 • Member Statistics

  • Total Members
   5,287
  • Most Online
   2,923

  Newest Member
  Ronald67
  Joined
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.