Spring naar bijdragen

Bijzondere opname Radio London.


Gast

Aanbevolen berichten

Beter gezegd een samenstelling van in totaal 4 opnames die ik tegenkwam op Azanorak, de kwaliteit was iets aan de doffe kant dus enigszins opgefrist.

Het meest bijzondere zit in het 1e deel van deze opname namelijk een testuitzending van Radio London op 2 7 7 meter middengolf ipv hun 266. London werd met name in Noord Nederland geplaagd door een bijkomend fluittoontje omdat men offchannel tegen AFN Bremerhaven zat te drukken. London hoorde op 1133 te zitten maar zat op 1137 om enigzins aan een Tjechisch station te ontkomen , met name natuurlijk in the UK. Helaas voor noorderlingen zat met nu dus te dicht tegen AFN Bremerhaven aan op toen 1142 khz, vermogen 5000 watt. Dat zorgde letterlijk voor gefluit waar je op den duur toch redelijk dol van werd. Eind 66 probeerde Big L 2 7 7 uit, in die tijd hoorde ikwel de aankondiging maar het lukte me niet het te beluisteren. Hier nu dus een opname van die test met de legendarische nieuwslezer wijlen Paul Kay. In het begin hoor je dus het fluitje, das verdwenen zodra met op 2 7 7 zit.

Zie hier nog wat WIKI schrijft over de zender van London:

The station's American-manufactured RCA Ampliphase transmitter was rated at 50,000 watts (50 kW) – An on-air slogan ran 'Your 50,000 watt Tower of Power', although initially it operated at 17,000 watts. In contrast, Radio Caroline, its main rival, operated with a Continental Electronics 10 kW transmitter. In 1966, Caroline South upgraded to a 50 kW Continental transmitter and, for a time, Radio London pretended to retaliate by increasing its power to 75 kW.

The station's antenna was a vertical guyed tubular steel mast aft of the bridge . Radio London's publicity claimed the mast was 212 feet (64.6 metres) high, an exaggeration. A recent estimate from photographs puts it at around 170 feet (about 52 metres). [1]

While the wavelength was announced as "266 metres" the station experimented with frequencies between 1133 and 1137.5 kHz and tended to suffer nighttime heterodyne interference from stations in Zagreb and elsewhere.

Van belang is hier de vermelding dat London in 66 75 ipv 50 kw claimde, was niet juist. Mogelijk dat men iets aan de soundprocesing had gedaan en dat uitlegde als 25 kw meer.

De opname vervolgt met Paul Kay op donderdag 10-8-67, Kay was een prima nieuwlezer, zijn deejay capaciteiten nam hij zelf ook niet serieus. Verder nog Ed Stewart die ook al eerder in de aanbieding was, hier nu met wat onweer gekraak.

http://www.mijnbestand.nl/Bestand-TZAYJV7OMVLQ.mp3

Ten overvloede meld ik nog even dat op Azanorak een apart Big L hoofstuk is te vinden met vele vele BigL opnames, enkele zelfs geremasterd, moet je van houden.

http://www.azanorak.com/

Zie hoofdstuk PUB-stations-London.

Paul de Haan.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

De zender waar R London last van had was niet Tjechisch maar kwam uit (voormalig) Yoegoslavie. 1133 is een heel oude Zagred frequentie waar op zeer hoog vermogen werd gewerkt. Zenders in overvloed, die maakte ze zelf (RIZ), ook voor andere, vaak Arabische landen.

266 was dus gewoon een slechte keuze, maar veel mogelijkheden waren er niet.

277 was ook al niet best, er zat een BBC zender op 275, toen Third programme. Nu zit daar SportTalk, 1089 kHz.

Ik blijf zeggen dat de tegenstanders van zeezenders wel een beetje gelijk hadden op het punt van het kapen van frequenties. Wat als je zelf gestoord wordt veroorzaak je bijna altijd zelf ook storing.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Anno nu hoor ik dat op wel meer kanalen, berucht is ook 1395 Albanie.

Nu zijn het bokki wokki landen die hun zaken niet op orde hebben en zich nergens wat van aantrekken.

Je kan zelfs de storing bijna minimaliseren door de frequenties precies gelijk te leggen, met gps en enzo. Alleen de modulatie van de stoorder is dan nog hoorbaar, men niet allerlei vervelende fluit en bromtonen en zwevingen.


Het EBU plaatje ken ik, stond ik in het Veronica blad uit ca sept 72, bij frequentie-wissel.

Altij zorgvuldig bewaard, bevat een schat aan gegevens.

Er werd flink buiten Kopenhagen, is nu Geneve 75, uitgezonden, wel vaak in overleg tussen landen onderling.

Nu wordt de MG band steeds leger, waardoor een rare verdeling is ontstaan, op sommige plaatsen is een tokort, elders is grote leegte.

Tijd vor een nieuwe verdeling, alleen niet op een conferentie met administraties, lees overheden, maar met partijen die iets willen met MG. Publike Omroepn zijn niet meer geintersseerd, waar ze vroeger de hoofdrol speelden.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 1 month later...

Doe mee aan het gesprek

Je kunt nu een bericht plaatsen en later registreren. Indien je al een account hebt, kun je je nu aanmelden om het bericht met je account te plaatsen.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


  • Ondersteun Radiotrefpunt!

    Het in de lucht houden van Radiotrefpunt kost geld. Help ons! Met je donatie zorg je ervoor dat deze radiocommunity dagelijks actueel radionieuws kan blijven brengen. En je kunt blijven meepraten en genieten van alle historische radio-opnamen in het forum.

  • Onlangs hier

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
  • Gebruikersstatistieken

    • Aantal leden
      6381
    • Meest online
      2923

    Nieuwste lid
    JanBoer
    Geregistreerd
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.