Spring naar bijdragen

Radio 0511 1485 oldies uit Buitenpost


Gast

Aanbevolen berichten

Sinds ongeveer 2005 is vanuit Fryslan Radio 0511 een populair oldiesstation met de nadruk op the better end of popoldies veelal upbeat. Op raadselachtige wijze was 0511 ook vele vele jaren op middengolf 1503 te ontvangen in grote delen van Fryslan en Grunn. Tussen Radio 0511 en Atlantis Fryslan  zijn overeenkomsten en verschillen.

 De oorsprong  van Atlantis Fryslan is hoofdzakelijk Noord Oost Fryslan onder de Waddenzeedijk  terwijl 0511 als oorsprong heeft de Noardlike Fryske Wâlden. Atlantis Fryslan is tijdelijk webonly. Radio 0511 is nu luisterrijk in een groot gebied te ontvangen op 1485khz tussen 07.00 en 19.00 uur.

De websites van beide stations:

Please login or register to see this link.

Please login or register to see this link.

 

Paul de Haan.

 

bewerkt door Gast
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Paul e.a.,

Radio 0511 heeft eerst jarenlang op de FM band uitgezonden en ze waren zéér populair. Na vaak 'bezoek' te hebben gehad, zijn ze op de mg gaan uitzenden.

 

Na een paar testuitzendingen op verschillende mg freq., werd uiteindelijk op de 1503 Khz 'het anker uitgegooid'. Op deze freq. hebben ze (bijna) elk weekend popmuziek uitgezonden afgewisseld met veel (zeezender) jingles. Soms met speciale uitzendingen, bijv. oude RNI programma's!:shy:

 

Na vele jaren kregen ze ineens (weer) 'bezoek'. Ja gemakkelijker konden deze 'heren' het ook niet krijgen.... Na een gedwongen pauze konden de fans weer genieten van de uitzendingen van Radio 0511, maar (eerst) niet op de 1503 khz. Maar na een poosje werd 'het anker weer op de oude positie' de 1503 Khz neergelegd.

 

Het AT had Radio 0511 meteen een zendvergunning moeten geven, toen de LP freq. bekend werden gemaakt! Radio 0511 had er niet om hoeven te vragen, dat bedoel ik er mee...

 

Helaas zendt Radio 0511 nu uit op een bar slechte frequentie de 1485 Khz. Ik begrijp écht niet dat ze (CvdM + AT) voor die freq. geld durven te vragen. Want de UK zenders (e.a.!) zijn 'sterk' op 1485 Khz, daarom kom je écht niet ver op die freq.!

 

Via, via weet ik dat er misschien nog méér lokale AM zenders in zullen schakelen op 1485 Khz. Dan kan het alleen nog maar een kakofonie van AM stations worden....

 

Met een groet,

 

HA

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ons "probleem" is dat we graag veraf luisteren, de realiteit is natuurlijk dat LPAM bedoeld is voor een klein verzorgingsgebied, een dorp, enkele dorpen, een plattelandsregio. LPAM voor een grote stad is onzin zelfs met 100 watt verlies je het in de stedelijke bebouwing.

Voor 1485 is er een prima ontvangst voor het kleine verzorgingsgebied nabij het opstelpunt vd zender, zodra je het gebied verlaat waar zo'n LPAM zeer goede veldsterkte heeft, lees optimale ontvangst op een middengolftransistorradio, dan zakt de ontvangst inelkaar en merk je dat op zo'n LPAM frequentie meerdere gebruikers zijn.

BBC Radio Humberside met 2 kw op 1485 is al snel hoorbaar, maar nogmaals thats all in the game.

 

Hieronder de Britse gebruikers , Friesland en Hull liggen natuurlijk mooi op 1 lijn als je op de kaart kijkt. De andere BBC locals bezorgen minder hoofdpijn op 1485.

G BBC Radio Humberside BBC East Yorks & Lincs BBC Radio 5 Live 0000-0400 en [Mo-Fr], BBC Radio 5 Live 0000-0500 en [SaSu], 0400-2400 en [Mo-Fr], 0500-2400 en [SaSu]Hull/Paull * 2 switchoff test 2014

G BBC Radio Merseyside BBC North West BBC Radio 5 Live 0000-0500 en, 0500-2400 enWallasey * 2 reactivated after switch off trial 21.09.2012

G BBC Sussex BBC Southeast BBC Radio 5 Live 0000-0500 en, 0500-2400 enBrighton/Southwick * 1 ex BBC Southern Counties Radio // 1161 

G BBC Radio 4 BBC WS 0100-0520 en, BBC Radio 4 0520-0100 enCarlisle/Brisco * 0.79 // 198 603 720 756 774 1449  

GRC ERA Net 24h el

 

In het verleden heeft de BBC bij wijze van proef die middengolfzenders uit gezet maar ook opnieuw geactiveerd. De vraag is nu wanneer ze definitief uit gaan op 1485. Tot nu toe heb ik nergens info kunnen vinden mbt het uitzetten van de 2kw R Humberside op 1485.

 

Paul de Haan.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Paul houd je er rekening mee dat 1485 kHz een LPC frequentie is (ITU - Geneve 1975)?? LPC houd in maximaal 1 kW. Humberside schijnt meer te maken om het over Spanje maar niet te hebben. 

Ten tijde dat Haagstad nog gebruik maakte van die frequentie (1 kW) kwamen bij de pier de Engelsen er al door heen. Het heet niet voor niets een graveyard frequentie. De vraag is of er andere mogelijkheden zijn, dus een andere frequentie ............. En dat is iets voor de nabije toekomst.

 

Even voor de goede orde, want het trekt weer wat scheef, we praten over 25 Watt en 250 mW draaggolf vermogen!! 

En ........ ook met 250 mW valt nog een leuk bereik te creëren. De antenne is de beste versterker!

 

Rob V.

bewerkt door Rob Veld
Link naar opmerking
Deel via andere websites

in de Benelux is een lokale frequentie altijd beperkt tot 100 watt of minder, voor 1485 AM hier zelfs tot 1 watt. Maar in andere landen GB, F... is lokaal gemakkelijk 5 à 50 kw.  het gevolg is dat het een kakafonie wordt op deze frequentie naar de avonduren toe. 1 watt voor een zender als radio 0511 is wel erg weinig, maar het probleem is het kostenplaatje. Beter 1 watt met vergunning dan bezoek krijgen....

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Er is in de hele Benelux op de MG geen sprake van "lokale" frequenties.

En ook nu worden weer appels met peren vergeleken. Zowel 1 Watt als 100 Watt is PEP (Peak Envelope Power) vermogen, en die 5 à 50 kW is EMRP (Effective Monopole Radiated Power) vermogen en dat is een wereld van verschil.

 

Rob V.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

ik wil eigenlijk alleen aangeven dat lokaal hier een andere betekenis heeft dan bv in Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië. Als in Noord-Frankrijk een zender uitzendt voor een departement hebben ze al onmiddellijk de helft van België mee. Voor een Duitser of een FRansman 500 km is zoiets als een volgende grote stad terwijl we al lang in het buitenland zitten met zo'n afstand.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

In Frankrijk en Duitsland zijn geen AM zenders meer actief.

Lokaal is dus idd anders :D

Voor Europa gelden de afspraken van Geneve uit 1975 nog steeds.

Daar is netjes per land uitgewerkt wat en wie waar wat mag maken.

Pas veel later is er wat ruimte gekomen om met klein vermogen wat te doen.

De UK is hier voortvarend mee aan de slag gegaan, zie hun huidige opstellingen.

Dit kan in Nederland natuurlijk ook, met wat goede wil.

 

Theo

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Doe mee aan het gesprek

Je kunt nu een bericht plaatsen en later registreren. Indien je al een account hebt, kun je je nu aanmelden om het bericht met je account te plaatsen.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


  • Ondersteun Radiotrefpunt!

    Het in de lucht houden van Radiotrefpunt kost geld. Help ons! Met je donatie zorg je ervoor dat deze radiocommunity dagelijks actueel radionieuws kan blijven brengen. En je kunt blijven meepraten en genieten van alle historische radio-opnamen in het forum.

  • Onlangs hier

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
  • Gebruikersstatistieken

    • Aantal leden
      6400
    • Meest online
      2923

    Nieuwste lid
    kees o
    Geregistreerd
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.