Spring naar bijdragen

Dossier Delmare


Vincent

Aanbevolen berichten

Ja Jan, het zou niet misstaan als 'Andere Tijden' er een uitzending aan zou kunnen besteden, maar dan moet wel aan een aantal eisen worden voldaan.

 

1)het onderwerp moet een maatschappelijke relevantie hebben

2)Het is een televisieprogramma dus er moet wel voldoende historisch beeldmateriaal beschikbaar zijn. 

3) Er moeten betrokkenen zijn die terug kunnen kijken.

 

Ik denk dat de schoen wringt bij het eerste punt. Het  is natuurlijk een mooi en vooral spannend onderwerp, maar welke maatschappelijke relevantie had Delmare? Heeft het station iets teweeg gebracht, waardoor er een verandering in gang is gezet? Heeft het bijvoorbeeld  de omroepwereld veranderd? Zijn er nieuwe wetten aangenomen?

 

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de invloed beperkt is gebleven. Gerard van Dam kon Delmare  verbaal goed verkopen. Bij de inbeslagname van de spullen van de Aegir in Scheveningen werd door de pers gesuggereerd dat Veronica er achter zat. Er waren immers veel oude  Veronica banden in beslag genomen. Gerard vond die verkeerde conclusie prima  en dat maakte Delmare bij de overheid belangrijker dan dat ze in werkelijkheid was.

 

Het idee dat Delmare  wel eens een reïncarnatie van radio Veronica zou kunnen zijn, zorgde voor verhoogde aandacht van de overheid en de pers. Het station kwam bijna wekelijks in het nieuws, maar heeft het ergens toe geleid?

 

Misschien toch nog wel. De Italië constructie om programma banden voor toeristen uit te zenden, die toevallig werden doorverkocht en op een zendschip terecht kwamen, was een fenomenale zet van Gerard van Dam om de wetgeving te omzeilen. Het was daarmee de voorloper van de U-bocht constructie.

 

Cable One, Sky radio,radio Tien, TV 10 en Veronique hebben dat idee opgepikt en gebruikt. En die stations hebben de daadwerkelijke ommekeer veroorzaakt. Commerciële  radio en TV op legale basis werd wettelijk mogelijk.

 

Dus om een lang verhaal  kort te houden. Met enige goede wil is er een interessante 'Andere Tijden ' van te maken. Wie tipt de redactie?

 

Een  Delmare film maken levert minder discussie op, want er zijn heel veel spraakmakende gebeurtenissen geweest om de aandacht vast te houden. In ieder geval zal het veel spannender worden dan de slappe film the 'Boat that rocked' over radio Caroline.

 

Salut

Leendert

 

 

 

 

 

 

 

bewerkt door Leendert Vingerling
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Soms ben je op zoek naar iets waarvan je stellig weet dat het ergens is. In een doos.....maar welke en waar? Ooit printte ik de tekstpagina's van het Jan Kat Delmare logboek uit om het ooit nog weer eens na te lezen en mijn voorkeur ging toen  uit naar off paper lezen ipv off screen. Ook was er het verzoek van mijn zoon om die papieren boven water te krijgen zodat hij dat spannende jongensboek ook eens kon lezen. Twee dagen geleden  ergens op de zolder van de garage achter spullen stuitte ik op een doos en jawel het Delmare verhaal is boven water.

Mijn zoon leest liever off screen dus ik scan de zaak en maak er een pdf file van. Zit wel even werk in maar in de komende tijd hier Please login or register to see this link.

terug te vinden voor wie het allemaal nog eens wil lezen. Ik heb me er weer kostelijk mee vermaakt.

 

Paul de Haan.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Op 23/01/2017 om 21:11 zei Rob Veld:

Zoals je dus kunt lezen in de post van Leendert is er veel in beslag genomen wat bij domeinen terecht kwam en werd geveild. Nou weet ik dat er een aantal dumphandelaren vaste klant waren bij zo'n veiling. Één daarvan was Ypma uit Veendam. Als het de moeite waard was liet hij de zender in tact anders werd hij gesloopt voor onderdelen. 

 

Rob V.

 

Dag Rob,

 

 

Interessant dat je Ypma uit Veendam noemt, maar het ligt iets anders.

 

De Marconi T1509 zenders die Delmare gebruikte kwamen via legerdumpzaak Marcel Meijs uit Kalken in België. De inmiddels gepensioneerde Walter Galle was de tussenpersoon. Meijs had 50 van deze zenders opgekocht in Engeland. Het waren spraaktelefonie zenders  die rond 1947 waren gebouwd en voor het Belgische leger dienden om contact te onderhouden met de vliegtuigen die tussen Belgie en Congo vlogen.

 

Het probleem van Meijs was dat zijn zaak te klein was en hij  daarom noodgedwongen buiten ook zenders had opgeslagen. De meeste onafgeschermd. Ongelooflijk. De regen en wind hadden vrij spel. Zoiets kan alleen in België... Dat was de reden dat er veel zenders problemen vertoonden.

 

Begin tachtiger jaren is door Ypma een grote partij Marconi zenders in Engeland gekocht. Vandaar dat je ook in Nederland veel van deze zenders en onderdelen aantreft.

 

Salut

Leendert

 

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Wat ik bedoel Leendert is dat hij regelmatig bij de veilingen van de domeinen kwam. Ik weet niet of hij toevallig in beslag genomen apparatuur van Delmare in zijn bezit heeft gekregen. De kans lijkt me niet groot, maar helemaal onmogelijk is het niet, het zou dan om onderdelen moeten gaan. Hij was overigens niet de enige die op die veilingen van de domeinen kwam. De in beslag genomen apparatuur werd meestal beschadigd of compleet onttakeld. 

Ooit was er eens een piraat die bij Ypma zijn eigen in beslag genomen apparatuur weer terug kocht .............. Een afdruk van de bijlslag op een voeding en uiteraard de buizen waren vernietigd. Spoelen en condensatoren waren nog in takt.

 

Rob V.

 

 

 

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Bedankt voor je toelichting Rob. 

 

De  apparatuur van Delmare is ongetwijfeld via de Dienst domeinen verkocht. Voor wat het waard was, omdat Delmare kwalitatief op kleine voet leefde.

 

Heb zelf wel het' geluk' gehad,om een in beslag genomen speedboot met toebehoren  weer op te mogen halen. Het toegezegde onderhoud om de buitenboordmotor te onderhouden ,bleek een wassen neus. Het ding startte niet en begon te roesten door het zeewater wat nooit was afgespoeld.

 

Radio Caroline had ook 'geluk' om de spullen die bij de 'raid' van het schip op 19 augustus 1989 waren gehaald weer te mogen ophalen in Bleiswijk  bij de Dienst domeinen. SMC heeft toen nog de kosten betaald voor de huur van een busje+overtocht uit Engeland.

 

 

Salut

Leendert

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Voor wie het nog eens wil nalezen in 3 PDF Files het Delmare verhaal 77-79 opgetekend door wijlen Jan Kat en gepubliceerd op zijn weblog. Ik heb in 2005/2006 een aantal delen, voornamelijk de zeezender gerelateerde, uitgeprint.

Please login or register to see this link.

Please login or register to see this link.

Please login or register to see this link.

 

Paul de Haan.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

4 uur geleden zei Paul de Haan:

Voor wie het nog eens wil nalezen in 3 PDF Files het Delmare verhaal 77-79 opgetekend door wijlen Jan Kat en gepubliceerd op zijn weblog. Ik heb in 2005/2006 een aantal delen, voornamelijk de zeezender gerelateerde, uitgeprint.

Please login or register to see this link.

Please login or register to see this link.

Please login or register to see this link.

 

Paul de Haan.

 

Bedankt Paul. Alle beetjes helpen. Ook dit dus. 

 

Vincent heeft de coördinatie op zich genomen om de oude weblog van Jan Julius Kat weer in ere te herstellen en hij zal later bekendmaken waar deze te lezen zal zijn. Gaat natuurlijk nog wel een paar maanden tijd in zitten. Heb geduld, alleen de kalmte kan ons redden.

 

Salut

Leendert

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Doe mee aan het gesprek

Je kunt nu een bericht plaatsen en later registreren. Indien je al een account hebt, kun je je nu aanmelden om het bericht met je account te plaatsen.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.