Spring naar bijdragen

De mysterieuze geheimen van een 'saaie PTT'er'


Juul

Aanbevolen berichten

"Van wieg tot grafBuitenstaanders dachten dat hij een duffe baan had. Hij liet ze graag in die waan. Ondertussen gaf hij leiding aan een grote geheime afluister- en uitpeildivisie.

(bron: AD)

 

Roel Knobbe (27 september 1933 - 19 mei 2018) was nog maar een scholier toen hij opviel bij de veiligheidsdiensten. De hbs'er was een getalenteerde en fanatieke zendamateur. Daar hadden ze last van op Schiphol. Ze wisten hem echter te vinden en als het te gortig werd, belden ze gewoon zijn moeder.

 

Roel was de zoon van een grafisch kunstenaar die af en toe een baan had om zijn gezin te onderhouden. Werken voor een baas deed zijn vader liever niet, alleen als het niet anders kon. Roel leerde van hem creatief te zijn, maar ook dat er voordelen zitten aan een vast dienstverband. Zoals de huur kunnen betalen. Roel had misschien geen rijke jeugd, maar wel een leuke. Het gezin ging bijvoorbeeld low-budget met vakantie door in een klein bootje in de haven van Amsterdam een sleep te vragen aan een vrachtboot naar Harlingen. De hele zomer werd vervolgens zeilend op de Friese meren doorgebracht.

Mysterieus

 

Roel had een goed stel hersens en verstand van radio. Na de hbs vervulde hij als officier zijn dienstplicht bij de luchtmacht. Hij tekende nog een aantal jaren bij en kwam vervolgens bij de PTT terecht. Het leek een keurige, maar saaie ambtenarenbaan. Als Roel op een feestje werd gevraagd wat hij voor de kost deed, ging het onderwerp, zodra hij vertelde dat hij een PTT'er was, snel over op iets anders. Roel was echter Hoofd van de Bijzondere Radio Dienst van de PTT. Een mysterieuze divisie waar nog steeds niet veel over bekend is. Strikt gesproken was het een burgerorganisatie. In de praktijk echter werkte de Bijzondere Radio Dienst voor de militaire inlichtingendiensten.

 

Toen twee verpleegsters, die onder hem woonden aan de Bezuidenhoutseweg, zijn hulp inriepen omdat een vervelende kerel hen naar huis was gevolgd en voor de deur bleef posten, leerde hij zijn aanstaande echtgenote kennen. Beiden vonden hun werk belangrijk. Voor kinderen werd niet gekozen.

 

De Koude Oorlog werd in alle hevigheid gevoerd naast het postkantoor aan de Prins Bernhardlaan in Voorburg. Daar waar zich nu een tandartsenpraktijk bevindt, stond de apparatuur waarmee permanent het Warschaupact werd afgeluisterd. Niet alleen de Nederlandstalige uitzendingen van de propagandazender Radio Moskou, maar in 'Post Voorburg' probeerde men vooral de Russische militaire zenders uit te peilen om zo de troepenbewegingen van het Warschaupact in de gaten te kunnen houden. Roel gaf leiding aan een groep mannen die thuis niet konden vertellen wat ze deden. Alles was uiterst geheim. Het gebouw van de Bijzondere Radio Dienst had hoge antennes op het dak, en op de achterplaats, maar zelfs de buren wisten niet waarom dat was.

 

Roel klapte nimmer uit de school. Ook niet na zijn pensioneren. De enige herinnering aan zijn spionnenverleden was een zware verrekijker op een driepoot waarmee hij vanuit de keuken de schepen op de rede van Kijkduin in de peiling hield. Pas op zijn sterfbed vertelde hij zijn echtgenote iets meer over zijn functie bij de PTT. Mag dat in de krant? ,,Schrijf maar op'', antwoordde Roel.

 

Roel Knobbe overleed na een kort ziekbed op 84-jarige leeftijd."

 

 

Please login or register to see this link.

  • Vind ik leuk 1
  • Bedankt 1
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Doe mee aan het gesprek

Je kunt nu een bericht plaatsen en later registreren. Indien je al een account hebt, kun je je nu aanmelden om het bericht met je account te plaatsen.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


  • Ondersteun Radiotrefpunt!

    Het in de lucht houden van Radiotrefpunt kost geld. Help ons! Met je donatie zorg je ervoor dat deze radiocommunity dagelijks actueel radionieuws kan blijven brengen. En je kunt blijven meepraten en genieten van alle historische radio-opnamen in het forum.

  • Onlangs hier

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
  • Gebruikersstatistieken

    • Aantal leden
      6406
    • Meest online
      2923

    Nieuwste lid
    Jozef
    Geregistreerd
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.