Spring naar bijdragen

Antenne MV Mi Amigo


Fons

Aanbevolen berichten

3 uur geleden zei Leendert Vingerling:

 

Je vraagt je af,waarom dat niet is gebeurd . Peter Chicago gebruikte op de Ross Revenge een aanpassingsspoel om na de mastbreuk de lengte van de nieuwe mast te compenseren. (Zie foto uit 1988). 

 

De technische kennis van de MEBO eigenaren/zendertechnici was of niet toereikend of ze maakten zich er niet druk over. 

 

 

Salut

Leendert

spoel  nieuwe antenne Ross Revenge 1988 1.jpg

Bij een shunt fed antenne gaat het om het aansluitpunt op de mast. De hoogte daarvan dus. Dat is vrij lastig te bepalen, je moet een draad tegen de mast houden -je test met heel laag vermogen - en zoeken wat het goede punt is. tegen de mast houden is natuurlijk stukje schioonmaken, en weer verder op, stukje schoonmaken, draad er tegen aan houden en kijken wat het doet.

Hoe dan ook moet de zender uit, en hier ben je wel een paar dagen mee bezig, zeker als alles ook nog beweegt. Als je het punt hebt gevonden, de echte voedingsdraad aan brengen. 

Kennelijk wilde men niet een paar dagen uit de lucht zijn, en ach, zo ging het ook wel.

Het kon niet s nachts omdat andere 1367 signalen de metingen verstoren, een 2e zender aanzetten aanzetten geeft hetzelfde probleem.

 

Een ATU bijstellen gaat veel makkelijker en sneller.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maar terug naar basics, de antenne was met aangrenzende zekerheid te kort. Met shuntfeeding wordt het knap gecompliceerd om ten eerste de antenne in resonantie te krijgen en vervolgens ook nog een impedantie van rond de 50 Ohm zien te krijgen. Overigens coax werd niet gebruikt. De zender stond vlak bij het voedingspunt van de antenne, zoals over het algemeen bij de zeezenders.

Bij een skirt fed antenne is tuning niet zo'n probleem, ook al is de antenne te kort. Caroline (Mi-Amigo & Ross) had daar een voorkeur voor. En is je antenne extreem kort kun je nog altijd een "Nord" antenne gebruiken, alhoewel die ook weer wat gecompliceerder is qua afstelling. Please login or register to see this link.

 

Rob V.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 1 month later...
Op 30-10-2018 om 17:39 zei Leendert Vingerling:

Diverse testuitzendingen werden er mee gedaan, maar pas in maart 1988 ging de kortegolf van start als 'World Mission Radio'.

 

Ik kan me niet meer herinneren waar toen de kortegolf antenne zat. Voor de mastbreuk in november 1987 werd er ook al  geëxperimenteerd en toen was het een omgekeerde V draad antenne  die vanaf de eerste dwarssectie van de mast naar de zijkanten van het schip liep. We moesten oppassen om de draad niet te raken.



 

Ik vond vandaag nog een foto in het archief , waarop te zien is hoe de antenne draad van de kortegolf (volgens mij) aan de reling van de Ross Revenge is bevestigd. Dat niemand is geroosterd blijft een 'Godswonder'. Totaal onverantwoord, maar ja,  een zeezender kent geen ARBO of ISO wetten.

 

Salut

Leendert

kortegolf antenne Ross revenge .jpg

  • Vind ik leuk 3
  • Bedankt 1
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Doe mee aan het gesprek

Je kunt nu een bericht plaatsen en later registreren. Indien je al een account hebt, kun je je nu aanmelden om het bericht met je account te plaatsen.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


  • Ondersteun Radiotrefpunt!

    Het in de lucht houden van Radiotrefpunt kost geld. Help ons! Met je donatie zorg je ervoor dat deze radiocommunity dagelijks actueel radionieuws kan blijven brengen. En je kunt blijven meepraten en genieten van alle historische radio-opnamen in het forum.

  • Onlangs hier

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
  • Gebruikersstatistieken

    • Aantal leden
      6401
    • Meest online
      2923

    Nieuwste lid
    Peterbaars
    Geregistreerd
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.