Spring naar bijdragen

Luisteronderzoek naar Radio Caroline herfst 1964


Robin Westhof

Aanbevolen berichten

Interessant sociologisch onderzoek. Wie zijn de luisteraars van Caroline? En wat zijn de redenen om naar het station te luisteren. Uit welke sociale klasse komen ze en welke leeftijd hebben ze?

 

Kort samengevat: De luisteraars van Caroline zijn voornamelijk jonger dan 30 jaar. Ze komen uit alle sociale klassen, maar iets minder uit de hogere 'milieus'. Ze luisteren voornamelijk vanwege de 'lichte muziek'(pop) en doen dat als achtergrond bij het werk.  Het zijn vooral 'addicts(=fans) die altijd luisteren. Ze zouden het verdwijnen van Caroline  erger vinden dan de pop muziek.

 

Opvallend is dat ze niet per definitie anti-BBC zijn. Ze luisteren er gewoon niet naar.

 

Ik denk dat de resultaten van dit onderzoek ook zonder meer van toepassing zijn  op de luisteraars van Veronica. Ook dat waren meest jongeren uit alle segmenten van de bevolking en ze luisterden iedere dag. En voor de luisteraars van  Veronica was het verdwijnen van het station eveneens erger, dan het niet meer naar de popmuziek kunnen luisteren.

 

En daarmee is duidelijk het verschil aangetoond tussen de zeezenders en de landstations. Er zouden weinig tranen hebben gevloeid als Hilversum  3 zou zijn gestopt. De emotionele binding was er eenvoudig gezegd niet. En dat hadden de zeezenders wel. De zeezenders hadden het vermogen om 'te binden'.

 

Salut

Leendert

 

 

 

 

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

4 uur geleden zei Leendert Vingerling:

Opvallend is dat ze niet per definitie anti-BBC zijn. Ze luisteren er gewoon niet naar.

 

Dat is (inderdaad) het meest opvallend, vrijwel allemaal nieuwe luisteraars voor Radio Caroline in 1964, want vrijwel geen daling van de luistercijfers voor de BBC.

 

Gaat volgens mij nog steeds op (ook) in 2019, zijn er niet genoeg radiostations (op FM) die luisteraars (echt) aanspreken, dan wordt er (vervolgens) ook niet (naar) geluisterd.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

3 minuten geleden zei Robin Westhof:

Gaat volgens mij nog steeds op (ook) in 2019, zijn er niet genoeg radiostations (op FM) die luisteraars (echt) aanspreken, dan wordt er (vervolgens) ook niet (naar) geluisterd.

 

Tegenwoordig is er een luxe probleem. Er is teveel keuze  aan radiostations en er zijn er helaas teveel van hetzelfde.

Ik merk dat ik in de auto alleen nog maar naar stations wil luisteren die 'nieuws' of informatie brengen. Dus geen muziekstations meer, omdat de USB stick die functie heeft overgenomen.

 

De hypothese dat naar radiostations die niet aanspreken niet wordt geluisterd, klopt. Toch  blijft het vreemd dat Hilversum wel degelijk last had van de concurrentie van Veronica en Noordzee. Blijkbaar lag dat anders dan bij de BBC en zeezenders.

 

Salut

Leendert

 

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Doe mee aan het gesprek

Je kunt nu een bericht plaatsen en later registreren. Indien je al een account hebt, kun je je nu aanmelden om het bericht met je account te plaatsen.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


  • Ondersteun Radiotrefpunt!

    Het in de lucht houden van Radiotrefpunt kost geld. Help ons! Met je donatie zorg je ervoor dat deze radiocommunity dagelijks actueel radionieuws kan blijven brengen. En je kunt blijven meepraten en genieten van alle historische radio-opnamen in het forum.

  • Onlangs hier

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
  • Gebruikersstatistieken

    • Aantal leden
      6400
    • Meest online
      2923

    Nieuwste lid
    kees o
    Geregistreerd
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.