Jump to content

Recommended Posts

Frank Zappa – Peaches en Regalia. Zappa componeerde en produceerde bepaalde muziekjes die nog niet zo gek waren om gebruikt te worden als tune. Het nummer ‘Peaces en Regalia’ is afkomstig van de in 1969 uitgebrachte lp ‘Hot rats’. Het was Adriaan Jassies die het nummer als eindtune gebruikte op Radio Veronica in het nachtprogramma ‘Nachtklup’ in juni 1971. Het betrof het uur waarin Gerard de Vries een gastpresentator liet voorbij komen op de 192 meter.

 

 

Frank Zappa - Peaches and Regalia. Zappa composed and produced certain pieces of music which were not yet as crazy to be used as a tune. The song 'Peaces en Regalia' comes from the 1969 released album 'Hot rats'. It was Adriaan Jassies who used the song as a final tune on Radio Veronica in the night programme 'Nachtklup' in June 1971. It was the hour in which Gerard de Vries had a guest presenter taking over his show on the 192 metres.

 

Please login or register to see this link.

 

 • Like 3
Link to post
Share on other sites
24 minuten geleden zei Will Stevens:

Leuk, maar volgens mij noem je zoiets geen tune maar een 'filler'.

 

Please login or register to see this link.

 

 

In 1994 is de Zeezenderdiscografie opgezet door mij en Arno Weltens daarna, met ondersteuning van velen, is altijd het gebruik van een instrumentaal nummer waarin het programma wordt geopend dan wel gesloten omschreven als tune. Bestaat een programma uit meerdere uren en wordt bijvoorbeeld uur 1 afgesloten met een instrumentale wordt door de samenstellers die als filler omschreven.

Link to post
Share on other sites

Hans,

 

Hier verschillen we toch duidelijk van mening. Will heeft een punt. We hebben het er trouwens al vaker over gehad.

 

Je schrijft:

"In 1994 is de Zeezenderdiscografie opgezet door mij en Arno Weltens daarna, met ondersteuning van velen, is altijd het gebruik van een instrumentaal nummer waarin het programma wordt geopend dan wel gesloten omschreven als tune. '

 

Dat wil toch niet zeggen dat je toen al, in 1994, de juiste benaming gebruikte?

Het is trouwens wel een beetje "B&G benaming", want daar was Arno destijds werkzaam. En die gebruiken nog steeds vreemde benamingen. En dat zal wel nooit veranderen.

 

Pas geleden kreeg ik van iemand de volgende mail  over het foto archief van B&G:

" Je moet goed zoeken. Foto’s van de bouw van ECK 3 in het MP bijvoorbeeld staan onder “discjockey” weggeschreven.

Zo vind je het nooit meer terug natuurlijk."......................................................

 

Tja,...................................................archiveren valt niet mee en "duiden" al helemaal niet.

 

"Allemaal Fillers................"  (zie hieronder)

 

 

Dus Hans, het is gewoon een filler in jou bovenstaande stukje, BEHALVE, als het ook ook als begintune gebruikt wordt. Dan heb je gelijk, maar dan wordt de begintune toch ook als "filler" gebruikt.

Of ik heb alles sinds 1967 niet goed begrepen.

 

En tot slot, dan hebben we nog niet eens gehad over de z.g. "onderdoorloper" ( benaming van de technici a/b Norderney )

 

 

screen 410.jpg

 

Carts Reklame Jingles-018.jpg

Edited by Juul
Link to post
Share on other sites

Het heeft niets met Arno te maken  en zijn toenmalige werkgever ‘Omroepmuseum’ (over benoemen en archiveren gesproken). Wij maakten in 1969 toen we onze werkzaamheden bij de ziekenomroep in Groningen begonnen en ons verdiepten, al snel gebruik van een instrumentale bij het begin en einde van programma tune of respectievelijk begin- of eindtune te noemen. En noemden het  een filler, als het vulde bijvoorbeeld naar de top van het hele uur zonder dat er afscheid werd genomen. Let wel, 51 jaar geleden. En gezien we daar meer dan een kwart eeuw geleden de discografie mee gestart zijn en er tot nu toe twee keer in al die jaren wordt gemeend dat dit niet ‘goed is’ laten we het maar tot die omschrijving houden.

groet Hans

Link to post
Share on other sites

Beetje  boos Hans?   Het Omroep Museum was geen aparte werkgever. Was gewoon in die tijd "HA"  ( Historisch Archief samen met de discotheek en dat viel onder de NOS. )

 

 

Kijk nu heb je mooi uitgelegd hoe jullie destijds tegen de zaken aan keken. Prima hoor. Maar bij de "echte" , hi, radiomakers was dat anders. 

En Groningen, was toch wel een eind weg, dat zal het zijn.  hi.

 

Maar overigens afgezien van de benaming is het goed werk waar jullie destijds aan begonnen

Maar met een blik op de toekomst, waar blijft de info op lange termijn?

 

PS. Ik ken eigenlijk maar 1 track van Zappa, de Tune van Lex in 1968 "Parels voor de Zwijnen".

Heb ik zelf gemaakt met hem.  ( hoef je niet meer op te zoeken .......................HI )

 

Luister maar :

 

Please login or register to see this link.

 

 

En dit is de track zonder Lex.

 

 

 

 

Edited by Juul
 • Like 1
 • Sad 1
Link to post
Share on other sites

Hoi Juul Ik begrijp nu dat het voor je een probleem was in het noorden te wonen. Het was te ver weg van de rest van Nederland. Omgekeerd blijkt het 100% hetzelfde te zijn. Hoewel ik daar geen probleem mee heb.

 

Maar goed veel radiomakers hebben hun roots binnen de Minjon vroeger en ook de ziekenomroepen,  Prachtige bronnen om te groeien in het maken van radio. Daar zijn talloze voorbeelden van te noemen. Ook vanuit onze ziekenomroep in Groningen hebben velen hun weg gevonden in Hilversum en meer.

 

Trouwens alles wordt bewaard op www.soundscapes.info onder kopje zeezenderdiscografie

 

Tenslotte hebben wij 'Flower Punk' niet in de lijst opgenomen aangezien het niet kan worden gezien als een instrumentaal nummer.

Ach en het is maar goed dat meningen en smaken soms verschillen, houdt ons wakker. Boos ben ik nooit, heeft helemaal geen nut.

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


 • Popular Now

 • Similar Content

  • By hans knot
   Mike Simpson and Orchestra – Three little words. Dit nummer komt ook van de in 1961 uitgebrachte lp ‘Discussion  in percussion’. Het werd op Radio Veronica in 1971 gebruikt voor een Nachtklup jingle, waarbij Gerard de Vries het woord ‘Nachtklup’ insprak gevolgd door een andere stem die ‘ja, is wel lekker als ik aan het werken ben’ toevoegde.
    
   Mike Simpson and Orchestra - Three little words. This song is also from the 1961 released album 'Discussion in percussion'. It was used on Radio Veronica in 1971 for a Nachtklup jingle, in which Gerard de Vries spoke the word 'Nachtklup' followed by another voice that added 'yes, I like it when I'm working'.
    
   Please login or register to see this link.
    
    
    
  • By hans knot
   Duke Pearson Big Band – Straight up and down. Deze big band bestond uit 16 personen waarbij leider Duke Pearson degene was die de piano onder meer bespeelde. Het nummer Straight up and down werd in 1967 opgenomen. Het werd gereleased op de lp ‘Introducing Duke Pearson’. Introductie had de band eigenlijk niet meer nodig want het was de 11de lp, die trouwens op het Blue Note label werd uitgebracht. Het nummer werd bij Radio Veronica in 1971 als tune gebruikt door Gerard de Vries voor het programma ‘Nachtklup’.
    
    
   Duke Pearson Big Band - Straight up and down. This big band consisted of 16 people and leader Duke Pearson was the one who played the piano. The song Straight up and down was recorded in 1967. It was released on the album 'Introducing Duke Pearson'. Introducing the band didn't really need any more because it was the 11th album, which by the way was released on the Blue Note label. The song was used as a tune at Radio Veronica in 1971 by Gerard de Vries for the programme 'Nachtklup'.
   Please login or register to see this link.
    
    
  • By hans knot
   Mike Simpson – Takes Two To Tango. Dit nummer komt van een lp uit 1961 getiteld ‘Discussion in percussion’ die uitkwam op het Mercury label. Het werd op Radio Veronica in 1971 gebruikt als instrumentaal deel van een jingle ten bate van het programma Nachtklup met Gerard de Vries. Het was de jingle waarin onder meer de kreet van Johan Kaart (zie aldaar) ‘Vroeg in de morgen zal het wezen’ werd gebruikt.
    
   Mike Simpson - Takes Two To Tango. This song is from an album from 1961 titled 'Discussion in percussion' which was released on the Mercury label. It was used on Radio Veronica in 1971 as an instrumental part of a jingle for the benefit of the programme Nachtklup with Gerard de Vries. It was the jingle in which, among other things, the cry of Johan Kaart (see there) 'Vroeg in de morgen zal het wezen' was used.
   Please login or register to see this link.
    
    
  • By martinja
   Van de Golden Radio NL server
    
   TROSRadioGerarddeVries2-10-1992
   Please login or register to see this link.
    
   TROSRadioGerarddeVries2-10-1992 2
   Please login or register to see this link.
 • Recently Browsing

  No registered users viewing this page.

 • Member Statistics

  • Total Members
   4,753
  • Most Online
   2,923

  Newest Member
  Martin Vd Burgt
  Joined
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.