Spring naar bijdragen

Wie kent dit verhaal en kan er iets over vertellen


Charissa

Aanbevolen berichten

 Vrijdagavond 30 januari 2004 werdt er in het TROS programma Vermist aandacht besteed aan het verdwijnen van de ´Hosanna`. De ´Hosanna` was eind jaren 70 en begin jaren 80 de bevooradingsboot van het zendschip de Mv. Mi Amigo. In 1980 verdween de ´Hosanna` plotseling met haar bemanning.
 
Waar zijn Piet en Pietje Guyt gebleven?
Hun verdwijning is een raadsel voor de hele familie. De oom van Charissa, de toen 33 jarige Piet Guyt, was op 1 februari 1980 na een ruzie met zijn vrouw van huis vertrokken om als matroos aan te monsteren op de ´Hosanna´.
Op vrijdagavond 14 februari 1980 was er voor het laatst met de kotter die op dat moment voer van Dover naar de thuishaven Scheveningen. Guyt was een van de vijf bemanningsleden van de Z.592. Aan boord ook de 14 jarige neef van Piet, Pietje Guyt, evenals de eigenaar van het schip, Germain Ackx, diens zoon Piet Ackx en matroos Hector Snauwaert.
In het laatste contact tussen Germain Ackx in Plymouth en zijn zoon in België vertelde Ackx dat ze nog nieuwe netten moesten kopen maar dan zo snel mogelijk naar Zeebrugge zouden afvaren om de carnavalsfeesten mee te maken. Van het spookschip en haar bemanning is nooit meer iets gezien.
 
Onervaren? 
 
Wat is er gebeurd? Er was flink wat mist die nacht en volgens de waterschout in Zeebrugge bevond het schip zich op een gevaarlijke plaats in het Kanaal. Zijn ze in nood gekomen of overvaren door een tanker? Tijdens zoektochten zou een leeg reddingsvlot zijn gezien in de nabijheid van een olievlek. Maar van averij aan een tanker of een aanvaring is niets bekend. Op de videobeelden van de radar is een klein stipje waar te nemen dat later van het beeld verdwijnt. Maar er is nooit een noodsignaal opgevangen, een wrakstuk gevonden of een lichaam aangespoeld.
 
Al snel na het verdwijnen van de kotter staken destijds de roddels de kop op. De ´Hosanna´zou in Corsica zijn geweest, in de haven van Panama liggen of zelfs koers hebben gezet naar Zuid-Afrika. Het zou allemaal te maken hebben met drugstransporten. Ook de Haagse politie die de verdwijning onderzocht gaf toe aanvankelijk wantrouwend te zijn geweest. De Belg Germain Ackx was immers overbekend bij de politie in verband met wapensmokkel, heling en illegaal bevooraden van piratenzenders (het betrof hier het zendschip Mi Amigo, waar Ackx ook spullen van boord gestolen heeft). Bovendien waren de omstandigheden, waaronder het schip Plymouth verliet, verdacht in de ogen van de Engelse politie. Het schip voer plotseling onder andere vlag en een nieuw registratienummer en werd voor de afvaart verkocht aan de vroegere eigenaar van ´Radio Caroline´, en bovendien was het schip ruim verzekerd voor vier ton.
 
Aan het lijntje 
 
Volgens Tiny, de inmiddels overleden vrouw van Piet en Co Guyt, de moeder van Pietje, heeft de politie altijd in de verkeerde richting gezocht. Charissa: De familie wilde dat er met onderwatercamera´s en sonarapparatuur naar het wrak gezocht zou worden, maar ze werden aan het lijntje gehouden: ´maak u geen zorgen mevrouw, vandaag of morgen staan ze weer voor de deur´. Ze hebben meer naar een Hashbende gezocht dan naar slachtoffers.
Toen de tijd verstreek werd alle hoop op een veilige thuiskomst van de bemanning opgegeven. De reactie bij de Nederlandse familie van de verdwenen bemanning was anders dan die van de Belgische. De familie van Scharrelaar Germain Ackx organiseerde een rouwdienst voor hun geliefden die de familie Guyt met verbijstering bijwoonde. Er waren immers geen lichamen gevonden? Maar langzaamaan kwam het besef dat Piet en Pietje nooit meer zouden worden aangetroffen.
E74EAE00-42CA-443F-AD7C-3B7C30F34610.jpeg.a1c1381e9405933399e934770782a66c.jpegMischien zijn ze overvaren in de mist en is er iemand die zich iets van de ramp herinnert. Wie heeft in de laatste dagen gehad met een van de bemanningsleden. Wat was er aan de hand?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Doe mee aan het gesprek

Je kunt nu een bericht plaatsen en later registreren. Indien je al een account hebt, kun je je nu aanmelden om het bericht met je account te plaatsen.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


  • Ondersteun Radiotrefpunt!

    Het in de lucht houden van Radiotrefpunt kost geld. Help ons! Met je donatie zorg je ervoor dat deze radiocommunity dagelijks actueel radionieuws kan blijven brengen. En je kunt blijven meepraten en genieten van alle historische radio-opnamen in het forum.

  • Onlangs hier

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
  • Gebruikersstatistieken

    • Aantal leden
      6400
    • Meest online
      2923

    Nieuwste lid
    kees o
    Geregistreerd
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.