Jump to content

Dreamradio

Members
 • Posts

  17
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Limburg
 • Interests
  Radiotechniek

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Dreamradio's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/14)

 • Reacting Well
 • One Month Later
 • Collaborator Rare
 • Week One Done
 • Dedicated

Recent Badges

21

Reputation

 1. Dag Henk, Ja je hebt gelijk, het is een dure hobby. Maar daar staat ook tegenover dat je legaal 24/7 kunt uitzenden. En je mag zelfs verschillende modes uitproberen. Gewoon in mono, of digitaal drm of in mijn geval stereo (c-quam) is dan ook mogelijk. Eigenlijk moet je de rekening van het CvdM er even aftrekken. Die factuur komt het jaar erna. Dus de facturatie gaat achteraf. Dus €260,92 kun je er het eerste jaar eigenlijk eraf trekken. Daarmee is de ‘pijn’ bij de start weer een beetje verzacht
 2. @Andre, PH5C, Nu dan de allerlaatste factuur. Dat is die van Buma Stemra. Op basis van 31 huishoudens zijn de kosten (je krijgt bij Buma Stemra korting van 25%) € 0,23. Buma Stemra (pdf) heeft hier een mooi overzicht van. Wel nu, alles is nu bekend wat een 1 Watt (pep) station kost. Het eerste jaar in totaal € 729,23 De jaren daarna is de aanmelding bij het Agentschap Telecom er niet meer bij. (€ 164) De opvolgende jaren € 565,23
 3. Dat klopt, echter dit staat op privé terrein. Dat het mooi zichtbaar is voor anderen is meegenomen. 🙂
 4. @Peellandfm, Ja dat klopt ook weer. Sterker nog, als legaal station mag je ook reclame maken hé. Dus langs de N280 hangt een mooi doek met de de naam en frequentie erop. (zie foto) Altijd interessant te weten wie dit ook daadwerkelijk ziet en ook nog eens luistert. Als daar dan reacties op komen moet ik er nog een paar erbij hangen op de andere wegen @André, PH5C, Ik weet niet of je al een vergunning hebt aangevraagd, maar die van het Agentschap Telecom is er nu ook. Het eerste jaar zijn het twee bedragen. Eentje voor de uitvoering, die is eenmalig. De ander is voor het tijdvak waarvoor je uitzend. Dis in mijn geval van 2.2.222 t/m 31.12.22 (mooie begin datum!) Wel nu, de uitvoering is € 164,- Het tijdvak is dus van februari tot en met het einde van het jaar en dat is €160,14 Totaal € 324,14 Voor een volledig jaar moet je voor 1 Watt € 175 betalen, dat wordt de komende periodes de jaarlijkse afdracht. De enige die nog moet komen is die van de Buma/Stemra. Dus zodra die binnen is heb je het complete plaatje. Groet Hans
 5. Tja dat is een vast bedrag. Sena hanteert geen beleid met het aantal huishoudens, dat doet Buma/Stemra wel. Sterker nog, dat heeft Buma/Stemra ook specifiek nog nagevraagd. Sena maakt helaas daar geen onderscheid tussen. Dus veel geld betalen voor iets wat in mijn geval niet gebruikt wordt. Ik zend geen reclame uit en heb geen inkomsten van derden. Bij de 1 Watt stations is volgens de aanvraag van het AT niet belangrijk hoeveel zenduren je maakt, Commissariaat van de Media ook niet. Of Sena of Buma/Stemra dit wel doen is mij niet duidelijk. Maar ik begreep dat er ooit een belangengroep voor LPAM opgericht was. Is deze nog actief, want ze kunnen wellicht wat uitvoeren bij instanties als de SENA om hier een wat milder bedrag van te maken. Dan de vraag over de huishoudens. Buma/Stemra neemt dit wel mee, zoals ik al schreef hebben ze er ook specifiek naar gevraagd. De berekening is vrij eenvoudig. ik heb drie dingen meegenomen om de aantallen te berekenen, Hoeveel mensen er in het dorp wonen. Oppervlakte van het dorp. Het bereik met minimaal 60 dB/mV, ik heb daar een straal van 300 meter aangehouden. Het aantal mensen in het dorp is 2680, het dorp heeft een oppervlakte van 11,08 km2. Dat is per 1 km2 242 mensen. Nu gaan we uit van een straal van 300 meter om de zender heen. Dus 3,14 x 0,3 km2 is een oppervlakte van 0,2826 vierkante kilometer. Per vierkante kilometer wonen er 242 mensen en dit vermenigvuldigen met 0,2826 komt op 68 mensen. Als we dit delen door 2,2, dat is het aantal mensen wat er gemiddeld in Nederland in een huishouden woont, komen er 31 huishoudens uit. Dus ik vermoed dat de Buma/Stermra een heel stuk vriendelijker is dan die van Sena. De berekening heb ik overgenomen van radio Impuls (toen in Amersfoort) Dus dank aan deze mensen die dit online hebben gezet. In dit verhaal is trouwens dezelfde verbazing over de hoge factuur van Sena te lezen.
 6. @Andre, PH5C, De factuur van Sena is nu ook in het digitale postvakje gevallen. Hier hanteert men geen schappelijke prijs voor 1 Watt stations. De kosten voor 1 jaar zijn €130. Buma-Stemra heeft mij gevraagd hoeveel huishoudens ik bereik. Daar zullen ze hun factuur op berekenen. Dus voor de laatste moet ik nog even wachten.
 7. @Andre, PH5C De volgende factuur (eigenlijk de eerste) is binnen. Deze is van het Agentschap Telecom. Voor 1 Watt pep op 1485 kHz is € 324,14 per jaar.
 8. @Andre, PH5C Ik heb vandaag contact gehad met het Commissariaat van de Media. Mijn aanvraag is goedgekeurd en de gegevens komen morgen/begin volgende week. Ik heb gelijk de vraag gesteld over de kosten, echter de beste man aan de telefoon kon mij dat niet zeggen. Maar bij 1 Watt was het een vast bedrag, dat wist hij wel. En het wordt achteraf gefactureerd, dus de rekening zie ik over een jaar. Nu ben ik toch op zoek geweest en het blijkt nu op dit moment met 1 Watt pep €260,92 te zijn. Bron : http://radio-impuls.nl/lpam-in-nl/ Of dit bedrag voor mij strakjes hetzelfde is moet ik afwachten, maar ik vermoed dat het niet veel zal afwijken.
 9. Dank jullie voor de tips. Ik zal verder werken aan de antenne.
 10. Om verwarring te voorkomen, lees a.u.b. keer de eerste topic door. Daarin schrijf ik dat ik niet erg veel plaats heb. Er is hier wel wat plaats, maar met beperkingen. Er past hier simpelweg geen grote mast van 20 meter of hoger. Zoals Rob al opmerkte begrepen Theo en ik elkaar even niet maar de is opgelost. De aanpassing met een C (volgens het boekje) heb ik niet. Ik meet nu rechtstreeks op de verleng spoel / antenne. Maar een belangrijke vraag is mij nog niet duidelijk. Heeft een top loaded antenne (dus met de spoel bovenin) een andere impedantie aan de voet dan een base-loaded antenne (spoel aan de onderkant)?
 11. Er zit bij mij geen C naar massa. Alleen een spoel die het aanpast. Daar komt dan (base load) 30 Ohm uit. Maar net zoals hierboven zal ik een paar foto's plaatsen, het is echt zoals op de tekening bovenaan de topic gemaakt. Trouwens een kleine opmerking, het kastje is wat groot uitgevallen omdat er eerst ook nog een rolspoel bij zat. Een vraag die bij me opkomt, kan het zijn dat een top loaded antenne, het systeem waar jij mee werkt de 10 Ohm laat zien en een base loaded om en nabij de 20-30 Ohm?
 12. @Theo, Deze vraag begrijp ik niet. Wil je weten hoe de aanpassing nu gemaakt is? @All, Wat betreft de RigExpert kunnen we zeker zijn dat deze top is. Maar die heb ik niet, hier staat nu al lange tijd een MFJ en daar zal ik het nu even mee moeten doen. Rob Veld schreef dat er weinig verschil in zit tussen deze analyzers. Dat weet ik binnenkort wel, want dan ga ik het vergelijken. Ik heb wel nog een naamloze analyzer staan. Ooit eens aangeschaft maar was er eigenlijk niet zo van overtuigd. Ik moet deze opnieuw kalibreren, dat gaat met drie sma stekkertjes waarin weerstanden zijn gezet. Zodra dat gedaan is zal ik het eens vergelijken.
 13. De spoel onder de top capaciteit is te doen, daar zal ik de komende tijd aan werken. Dank voor deze tip! De waarde is iets (maar minimaal) veranderd ten opzichte van gisteren, volgens de meter nog steeds in het groene bereik. Let wel, ik snap dat de schuine draad vrij laag over bebouwing gaat en dat heeft invloed. Dat zal strakjes beter worden als het eerste deel verticaal omhoog gaat.
 14. Allereerst iedereen de beste wenden voor 2022. @André, PH5C. Op jou vraag kom ik terug zodra ik de info heb. Dat zal stapsgewijs gaan, de al dan niet ambtelijke molens draaien nu niet zo snel met de feestdagen. @Theo, De vragen heb ik daar gesteld omdat ik weet dat er een paar amateurs rondlopen met zeer veel middengolf ervaring. Al is het meer van de tijd voordat ze hun licentie behaald hebben. Maar de techniek en de natuurkundige wetten blijven toch hetzelfde. Die zullen niet zo snel wijzigen. Maar je hebt zeker gelijk, waarom ook niet hier! Ik heb de vraag over de antenne dan ook hier in het forum geplaatst:
 15. Ik ben bezig om mijn antenne te tunen voor 1485 kHz en wil de effectiviteit van mijn antenne verbeteren. Ik woon helaas niet in het buitengebied en ik moet het doen met een tuin in een woonwijk. Dus een mast van tientallen meters zit er niet in. Ook een aardnet in vorm van een ster die ook nog 1/4 lambda lang is kan ik helaas niet krijt. Dus ik probeer een verkorte 1/4 golf antenne in resonantie te krijgen met een beperkt aardnet. Het beperkte aardnet bestaat uit een 20 tal draden die in totaal toch iets van 350 + meter lang zijn (sinds gisteren heb ik er nog 50 meter erbij aangesloten). De antenne is een schuine draad die vanaf een tuinhuisje achter in de tuin vertrekt en omhoog gaat naar de schoorsteen. Daar zit dan een kleine top capaciteit waaraan de antennedraad is aangesloten. ter info, het aardnet ligt grotendeels onder de antenne maar ook links en rechts ernaast. Een tekening zegt meer dan duizend woorden: Alles is nu netjes optimaal ingesteld voor 1485 kHz. Maar de impedantie en de staande golf verhouding zitten mij nog niet lekker. De tips die ik elders kreeg was om het eerste deel verticaal te maken. Liefst zo hoog mogelijk natuurlijk, maar dat is hier helaas niet mogelijk. Ik denk erover na om een polyester vlaggenmast te plaatsen, die zijn al snel 6 meter of langer. en ze zijn zeer stevig en stormvast. Maar dat zit in de pijplijn en dus nu nog even een schuine draad. De meting aan de antenne ziet er als volgt uit: Theo (T-pot) vroeg mij of de waardes die de MFJ laat zien ook wel kloppen. Dat ga ik controleren met een andere analyser. Ik kom hier nog op terug zodra ik daarmee gemeten heb. Daarna kan ik de zaken vergelijken. Op dit moment moet ik het doen met deze meter en neem de gemeten voor nu even waardes voor waar aan. Maar nu, wat zou er nog verbeterd kunnen worden, waar zien jullie nog punten die ik vergeten ben?
×
×
 • Create New...