Jump to content

maartenfransen

Members
 • Posts

  99
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by maartenfransen

 1. 30 jaar veronica was op 18 april 1990.... niet op 18 mei
 2. Nederland Muziekland is geen Rob de Boer idd, dus tegenwoordig van RTL
 3. Hmm ja... ik zie dat ik inderdaad niet helemaal correct ben... In 2006 zijn de rechten door SBS gekocht en in 2016 doorverkocht aan Jan Douwe/Reelin The Years, maar hoe het dan in de voorgaande periode zat...
 4. Klein aanvullingkje hierop: Het VOO-materiaal wordt bewaard door B&G omdat de banden nou eenmaal bij de Fonotheek/Film- en Beeldbandarchief lagen en als zodanig meegegaan zijn naar wat nu B&G is. Met de RECHTEN op dat materiaal zit het echter wat ingewikkelder... Die rechten zijn in 1995 overgegaan op de HMG/RTL toen Veronica commercieel werd. (muv de programma's die speciaal voor Veronica geproduceerd zijn, zoals het feestprogramma voor de A-status en het feest ter gelegenheid van de zoveelste abonnee van het veronicablad, die programma's zijn eigendom van de Vereniging Veronica), en als zodanig liggen de rechten (en de toestemming voor evt uitlevering) dus bij RTL... Ook het materiaal uit de HMG periode is van RTL. Alles van daarna is van SBS/Talpa.... (Er zijn in het verleden wel wat discussies geweest of SBS niet alle rechten had maar voor zover ik weet is dit de verdeling). Wat betreft Countdown: zie reacties hieronder
 5. Ja leuk! Heb misschien nog wel eea bij te dragen
 6. Helaas heeft B&G daarin niet veel te willen (althans: als het aan B&G ligt zou dat hele archief allang voor iedereen beschikbaar zijn). De omroepen hebben nou eenmaal de rechten op het materiaal (B&G is eigenaar van de fysieke drager en mag die conserveren/digitaliseren en gebruiken binnen de eigen muren maar voor elk ander gebruik moet gewoon overlegd worden met de omroepen, die zijn nog steeds eigenaar van het materiaal). Men is al jaren in gesprek met de omroepen om dat geregeld te krijgen en er is wel enige beweging aan dat front maar de bal ligt gewoon bij de NPO (als overkoepelend orgaan voor de omroepen en als zodanig rechthebbende).... Dan kun je zeggen: verkoop dan niks... maar dan weet je al helemaal zeker dat het materiaal op de plank blijft liggen. Overigens is B&G wel vrij uniek in zijn soort, dat in beginsel de hele catalogus te doorzoeken is en dat men een kopie kan aanvragen voor privegebruik. Ik ken weinig andere archieven in europa die dat doen.....
 7. Ik vond in mijn archief een tape uit Juli 1978 met daarop een klein overzicht van reclamespots van componiste Marian de Garriga. Oa Loeki, Completa en Wehkamp (een aantal instrumentale tracks komt me niet bekend voor). https://pixeldra.in/u/T1C4UgJG
 8. Dank voor deze opnamen! Ik heb zelf ook eea aan opnames van oa VARA Lijn 3... eerdaags zal ik ze eens op zoeken
 9. Ik gebruik een zelfgebouwde Access-database om mijn collectie in te voeren. De audiofiles die ik download pas ik verder niet aan qua naamgeving (tenzij er fouten in zitten). Werkt op zich prima, maar eigenlijk zou ik het graag multi-platform/webbased willen hebben, maar nog niks gevonden wat dat betreft.
 10. Ik heb t recent ook eens uitgezocht bij B&G en kom tot de volgende conclusie. De originele serie uit 1976 is gedeeltelijk bewaard (bandnummers komen overeen met Juuls export, wisdatum komt uit een FONOS-bestand) In 1977 is de serie herhaald en deels opnieuw gemonteerd (want gedeeltelijk andere bon/bandnummers):
 11. De andere twee programma's met Jan Rietman van die dag: Onder de boom 12-13: https://pixeldra.in/u/gK3Z2bVC Onder de boom 13-14: https://pixeldra.in/u/FnWdvyxz Kerst op drie 16-17: https://pixeldra.in/u/rnzaJrww Kerst op drie 17-18: https://pixeldra.in/u/Dmr3uZWJ
 12. Deze versie van de internationale is oorspronkelijk opgenomen voor "Het oproer kraait" van Jaap vd Merwe
 13. Kijk aan.... een van de pakketten waar ik al tijden naar op zoek ben (in deze kwaliteit althans)... Heel hartelijk dank!
 14. Ik ben op zoek naar opnames van Serious Request (2004-2014) 2006 kwam ik al ergens tegen hier, zijn de andere jaren ook bewaard/beschikbaar?
 15. Sorry, klopt... Het is Hilversum 1 De aanduidingen in de gids kloppen niet helemaal...
 16. Ik had m al een keer geplaatst dit is de NCRV-Gids van 29-12-1961, Hilversum 1 Hier staat dus wel Tijd voor Teenagers
 17. @Bo Lus: dat programma was van de AVRO... en aangezien het programma wordt afgekondigd als tijd voor teenagers... Is dit niet toevallig de uitzending van 30-12-1960 (ondanks dat Dick ons een gelukkig 1962 toewenst...). In de VARA gids van die week:
 18. De laatste tijd voor teenagers van 1961 was op vrijdagmiddag 29-12 om 17 uur op Hilversum 2:
 19. Ik heb het ooit al eens ergens uitgelegd, maar ik zal het hier in zeer verkorte vorm doen en ik zal het alleen hebben over het gedeelte van het B&G-archief dat afkomstig is van de omroepen (uit de voormalige Fonotheek/Historisch Archief Gesproken Woord en het Film- en Beeldbandarchief van de NOS/NOB, in 1992 verzelfstandigd tot AVAC, dat in 1997 opging in NAA/B&G). In het verleden (jaren '60 - midden jaren '90) was het zo dat de Fonotheek voor wat betreft de opslag van radioprogramma's voor het grootste deel alleen dat deed: het opslaan van dragers (banden) met radioprogramma's (in alle verschillende productiestadia). De dragers én het programma dat erop stond was eigendom van de omroep. Alleen met toestemming van die omroep mocht en kon men (delen van) die programma's archiveren naar eigen archiefbanden. Het probleem met deze werkwijze was wel dat tegen de tijd dat men aan archiveren toe kwam de omroep de band al hergebruikt kon hebben en dat het conserveren van opnamen (bijvoorbeeld kopiëren naar een nieuwe drager in het geval van bandverval/slijtage) niet of beperkt mogelijk was. Voor televisieopnamen tot eind jaren '80 eigenlijk hetzelfde: alleen de programmaonderdelen/inlassen op film + een selectie van actualiteitenrubrieken werden centraal gearchiveerd, de rest werd wel bewaard maar was geen eigendom van het archief. Daarom zijn in de jaren '90, toen de archieven een zelfstandige entiteit binnen het NOB werden, nieuwe afspraken gemaakt. Het eigendom van de drager verviel aan het archief, het eigendom van het programma op die drager bleef bij de rechthebbende: de omroep/productiehuis. Dat is de situatie die tot op de dag van vandaag duurt: B&G is eigenaar van de drager, maar niet van het programma/de opname. Dat betekent dat B&G alles mag doen om de opname voor verval te behoeden (kopiëren naar nieuwe dragers, digitaliseren etc) maar zij mag het programma dat erop staat niet exploiteren zonder toestemming van de omroep. Daarom ook wordt bij iedere aanvraag die bij B&G gedaan wordt allereerst toestemming gevraagd aan de rechthebbende omroep voor het uitleveren van het materiaal en gaat een deel van het bedrag dat de klant betaald voor de opname naar diezelfde rechthebbende/omroep toe. Beeld en Geluid zou heel graag ook dat deel van de collectie op internet aan willen bieden, maar voordat ze dat kan moeten er afspraken met de NPO/Omroepen gemaakt worden, en dat is niet op de een op andere dag gebeurd met alle belangen die er spelen. Bovendien moeten ook alle rechten van derden (muziek, buitenlandse filmfragmenten etc) goed worden afgedekt en ook dat is geen eenvoudige klus. (die zijn destijds door de omroep vaak afgekocht voor een enkele maal uitzenden en niet voor het "oneindig" exploiteren op internet)
 20. Dit verhaal klopt niet helemaal. Die 80 euro per uur geldt alleen voor het fysiek beluisteren van niet-gedigitaliseerd materiaal ter plekke. Het beluisteren van gedigitaliseerd materiaal bij de klantenservice van B&G is gratis en het bestellen van gedigitaliseerd materiaal voor privegebruik kost 19,95 per bestand. De audiocollectie (met name programma's uit het Historisch archief van de omroep) is vrijwel geheel gedigitaliseerd (op wat CD's na) en als het goed is wordt tegenwoordig iedere schenking/aanbieding van derden ook meteen gedigitaliseerd en komt beschikbaar voor iedereen om te beluisteren en (eea afhankelijk van de afspraken met rechthebbenden) te bestellen voor privegebruik.
 21. Ik ben op zoek naar opnames van de VARA-radiouitzending van Live Aid, van 13-07-1985 op Hilversum 3. Iemand die daar toevallig iets van heeft?
 22. De opnamebonnen van de originele afleveringen vermelden het volgende: De aflevering van 08-02-1988 is herhaald op 28-03-1988: De epiloog (aflevering 26) is uitgezonden op 04-04-1988:
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.