Jump to content

Paul de Haan

Members
 • Content Count

  1,549
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Everything posted by Paul de Haan

 1. Een prima station met dat Noordelijke geluid, past wel bij Grunningers. Vanaf dag 1 naar geluisterd, goede ontvangst in Groningen zowel vanaf de ankerplaats aan de oostkust van Schotland als de periode dat de Comet aan de westkust was verankerd. Je ziet overigens dat er nauwelijks interesse is in dit forum voor the sixties UK offshore stations. Ik heb ze tussen juni 64 en maart 68 alle beluisterd. Een mooi overzicht, ga het wel even bewerken om de geluidskwaliteit te verbeteren.
 2. Juul, ik ben niet de beste stuurman die aan wal staat, zeker wel één van de betere. Schrijf zelfs al een boek maar niet over dit onderwerp. Mbt zeezenders heb ik nog één boek op mijn lijstje staan dat nooit geschreven zal worden door Peter Murtha< Chicago> .
 3. Voor de volledigheid: Boekrecensie: Ferry Eden: Mi Amigo - De Flaamse Tack fan de zeezenders It fenomeen "zeezenders" is al omtrint trije tsientallen jierren skiednis. Fan it te mear boeken oer dit fascinerende tiidrek der jier nei jier ferskinen. It lêste wurk fan Ferry Eden falt sûnder mis op en is in must foar alle ynteressearren. De earste kear dat ik it yn myn hân hold, hie ik it gefoel dat it kryst wie. Alderearst falt it grutter dan A4-formaat posityf op. In hurde kaft befettet de 200 siden oan glanzend papier. De tekst, skreaune yn it Nederlânsk, is noflik om te lêzen en befettet withoefolle details. Ferry Eden, in jierrenlange meiwurker fan Mi Amigo en dus in bevestigde ekspert, hat gâns kollega's geïnterviewd en in prachtige caleidoscoop makke fan dit spannende ferhaal fan it Flaamse radiostation mei benammen Nederlânske disc jockeys. Wy fine exclusieve bydragen fan bekende persoonlijkheden as Marc Jacobs, Norbert, Tonne Skipper, Will van der Stien en Adriaan fan Landschoot. Ferry Eden let gjin inkeld detail bûten beschouwing, beskriuwt de technyske aspekten, it skip, de kollega's en meiwurkers oan lân en op see en leit de skiednis fan de MV Mi Amigo yn it bysûnder yn detail fêst. Fansels ûntbrekt ek it avontuurlijke ferhaal fan de MV Magdalena net. Mear dan 500 foto's (faak yn kleur en net earder publisearre) jaan it hiel syn bysûndere karakter. Yn de rin fan omtrint fiif tsientallen jierren syn troch my yn myn boekekast in soad boeken op it gebiet fan offshore radio sammele. Ik nim der hieltyd wer in pear yn myn hannen om hja te lêzen en troch te blêden, bygelyks Gerry Bishop's "Offshore Radio". Ferry Eden's nije boek sil dêr perfoast in fan syn. Bestel hjir: 200 pagina's met 500 foto's komt op mij over als een plaatjes boek met bijregels, ik loop er niet warm voor.
 4. Harding heeft natuurlijk gelijk, dat schip blijft bij Oud Veronicanen om de nek hangen. De laatste zeezender & zendschip Anoraks blijven maar roepen dat de Norderney gered moet worden en terug moet in de staat 31-8-74 tijd 1801 uur. Zelfs de galbak moet nagemaakt worden , er is vast wel een anorak die even fors over zijn nek wil gaan en het ding volkotst. Zelfs de geur mag dan nimmer meer worden geneutraliseerd. Lid Cor heeft inmiddels uitgelegd , zelfs met harde cijfers, dat de grootte en diepgang een belemmering is voor een leuk achteraf haventje ergens centraal in Nederland, bijvoorbeeld Usquert. Afgezien daarvan zal de restauratie ploeg Boordstudio niet warmlopen met de gedachte dat hun nu kostbare authentieke spullen aan boord , waar het altijd vochtig is, een plaats zullen krijgen. Vochtvreters zullen niet helpen. De Brandweer zal bij inspectie een compliment uitdelen , helemaal terug in oude staat, echter bezoekers mogen niet aanboord. Onvoldoende gangen en noodluiken etc. Hopeloos allemaal en intussen blijft dat schip maar om de nek bungelen. Een veel beter plan is de laatste enkele handenvol zendschip anoraks in de zelen, de Norderney heeft immers geen aandrijving. In de zelen mannen, en trek het leeggeroofde karkas naar Hendrik Ido Ambacht waar er scheermesjes van het schip gemaakt zullen worden. Als u dan na verloop van tijd langs de schappen in de super loopt en bij de scheermesjes opeens " Veronica Blijft Als UUUUUU Dat wilt" hoort dan weet u dat u als de gesmeerde bliksem een voorraad moet kopen om de komende zware jaren mee voort te kunnen gaan. Het zelfde probleem speelt natuurlijk ook met de Ross Revenge, nu nog door zeer bekwame scheeps en trawler deskundigen in stand gehouden, echter zonder uitzicht op een tochtje met het schip. Nog steeds is het schip als het ware in gijzeling door de overheid, wel op een mooie plek, daar niet van. De zeer bekwame scheeps vrijwilligers, niet te verwarren met het radiovolk, worden oud en de kennis omtrent dit specifieke schip zal verdwijnen. Ook de Ross moet weer in droogdok, mail voor de aardigheid eens met Malcolm Smith welke kosten dit met zich mee brengt en afgezien van de dokbeurt is daar nog de restschade van de stranding op de Goodwin Sands in 1991. Het is te betwijfelen dat weer de ogen een beetje worden toegeknepen, immers de regelgeving is zeer dwingend. Voor Caroline hangt het schip ook als een molensteen om de nek, veel donaties komen van zeer trouwe Caroline luisteraars die doneren omdat een fors deel van de donaties ook aan het schip worden besteed. Deze legendarische Iceland trawler is nu nog het boegbeeld, ook hier de vraag hoe lang is dat houdbaar.
 5. Er is natuurlijk zowiezo een verschil in beide talen, Nederlands of Vlaams. Daarbij gaat het om mensen die bij Atlantis hun eerste schreden op het radiopad zetten. In september 73 was men gemakkelijker gaan presenteren, de spanning van Atlantis in de lucht brengen als tweede Vlaamse zeezender was van hun schouders af gegeleden. In 74 klonk de tweede editie van Atlantis Vlaams relaxed en had het station een volledig eigen geluid. Maar wat is dat toch in zeezenderland.....enigszins lacherig doen over de Vlaamse toon in de programma's en commercials van Atlantis en later Mi Amigo. Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan boven de brallerige humbugachtige toon van lieden als Out en vd Goot. Hollandes Hot Air wat mij betreft. Onder medeweerkers van zeezenders RNI en Veronica stak het natuurlijk ook dat vanaf de Mi Amigo het sterkste signaal kwam. Hier in Grunn een goed signaal tov de circa 5 kwtjes vanaf de Norderney en de 17 kwtjes vanaf die maar liefst 100kw sterke zender op de Mebo. Chicago wist uit zijn 50kw meer te persen en had daarnaast op 259 de beste modulatie in de avond Seagull uren. In het prille begin hadden de mensen in Oostburg moeite met het op juiste manier opnemen van de Atlantis programma's. In de zomer van 74 toen Mi Amigo het stokje had over genomen van Atlantis was het signaal qua soundprocessing en sterkte superieur aan Veronica en RNI. Het was niet voor niets dat Ton van Duinhoven op H3 bij Chicago informeerde hoe men dat toch wel niet voor elkaar kreeg. Vanuit het perspectief van de Hollanders werd toen weer reuze lacherig gedaan over dat Vlaamse gedoe op Mi Amigo met bijvoorbeeld Norbert in de ochtend waar weer voorbij werd gegaan aan het feit dat Mi Amigo een Vlaams station was. In mijn radiobeleving als Grunninger gaf ik persoonlijk wel de voorkeur aan Norbert of de Veronicanen in de ochtend. Het toontje van Noordzee was zo....wat zal ik zeggen.... zo Amsterdamse landpiraat achtig. Niet mijn kop thee. Ik prefereer de sjeu van het Vlaams.
 6. UI leest het goed....CarolinA Classic Hits......for the better end of popmusic. Lock it into your internet radio. https://www.carolinaclassichits.com/the-hit-lists-carolina-classic-hits
 7. LPAM en in het bijzonder oldiesstations doen het zeer goed in Friesland. Een nieuwe aanwinst met een nostalgisch format mid 50s, early 60s en nostaligische NL producties < wie draait nog Rocco Granata> is vandaag van start gegaan Radio Eldorado 1467. Prima ontvangst hier aan de boorden van het Schildmeer in Grunn op een transistor zonder externe antenne en luisterrijk op de autoradio zelfs in het centrum vd stad Grunn. Oogst tot nu toe in en vanuit Fryslan: Radio 0511op 1602-747-1485 khz. Radio Eldorado 1467. Amplivier op 1224. Radio 220 op 1485. Radio Rukwind op 1395.
 8. Intussen kan Radio 0511 melden , topic, dat het station nog steeds in stabiel vaarwater verkeert. Luisterstation Dokkum ontvangt het zelfs op zijn lege theepot.
 9. Op fm is heel veel mogelijk.
 10. Deze vraag is al jaren de rode draad op een Engels forum waar de laatste V K anoraks een verbeten verbale strijd voeren tegen elkaar. Voor en tegenstanders voeren daar hevige discussies , vaak gaat het om het zelfde kleine clubje verdwaalden onder verschillende namen per onderwerp, hevige discussies dus over hoe Caroline zou moeten klinken en of er luisteraars zijn op 648 AM. Maar daar gaat het niet om, binnen de goed georganiseerde Caroline gelederen was een stroming die nog een rekening open hadden staan......weer uitzenden via de middengolf, deze keer met diploma. Binnen de gelederen is heel veel specifieke kennis mbt de verschillende onderwerpen die nodig zijn om Caroline in stand te houden als erfgoed. Eén van die kennis aspecten is het uitzenden op 648, een huzaren stukje als je kijkt naar alleen al de unieke locatie vanwaar men uitzend, de voormalige BBC Worldservice 648 locatie. Ze hadden nog een appeltje te schillen. Klus geklaard, het draait perfect. Aantallen luisteraars op 648 belangrijk? Welnee. Mooi meegenomen als er luisteraars zijn. Ook in NL zijn er groepen die veelal voortgekomen uit kringen van ex zeezender luisteraars nu hun LPAM oldies station in de lucht hebben gebracht. Vaak in deze groepen ook veel kennis omtrent middengolfzenders, antennes, ict systemen om uit te zenden ook via webstreams etc. Gedurende de werkweek draait men dan non stop, in het weekend vullen die medewerkers met elk hun eigen specialiteit uurtjes als hobby deejays. Daar wordt dan wel met regelmaat weer meesmuilend over geoordeeld. Maar in een rtv landschap dat wordt gedomineerd , met name bij commercielen, door om aandacht schreeuwende kindvrouwtjes zelfbenoemde grootheden en dramanichten zijn juist die klungelige hobby deejays een verademing door hun oprechtheid en eenvoud. Toch, ook bij deze LPAM stations , overheerst vaak de vraag hoeveel luisteraars er zijn....gewone luisteraars. Met name in de Hollandse gebieden buiten het Noorden< Gr en Fr> en uiterste Zuidwesten < Zeeland> lezen we met regelmaat ook hier in dit internet radio cafe of de doelgroep wel wordt bereikt, de luisteraar? Maak je er niet druk om, er zijn geen, wat we in anorak kringen noemen, gewone luisteraars. Dat moet je ook niet willen. De groepen die zich met LPAM bezig houden zijn de luisteraars en beoordeelaars. Dat moet voldoende zijn, hier int Noorden werkt dat perfect en in het VK mbt Caroline idem. Maak je niet druk om die "gewone" luisteraar....die verdienen deze unieke vorm van radio niet. Wij hobby klungels varen er wel bij.
 11. Je kunt je een telegram besparen, ik heb Rob Jacobs de opname 10 jaar geleden al aangeboden via een download link. Hij wist het nog en was blij verrast.
 12. Laatste uur Radio 819 op 19-8-1989. https://wetransfer.com/downloads/a43ea362a21d5cca37f705ad5d87d98420190922183650/29f1e73ffed385b7c56d7487ceeb6e4920190922183650/8dbfff 1 item Radio 819 19890819 Laatste uur voor inbeslagname.mp3 117 MB
 13. Het laatste uur was een tape programma enkele momenten onderbroken door Chicago met info omtrent de gebeurtenissen om en op de RR. Ik ga het opzoeken.
 14. Hartelijk dank Melle, ik was onderweg van Zoutelande Zeeland naar Groningen, kon niet luisteren. De schepen zijn dood, lang leve de schepen....
 15. Ik ben alleen programmamaker Theo. op de site staat een E mail adres voor allerhande vragen.
 16. Radio 0511, 747 - 1485- 1602- internet en Kabel Friesland. Beloofd is beloofd, geen 31-8 fragmenten meer, die zijn vanaf medio Juli volledig aan bod gekomen bij Radio 0511. Wel om 1800 uur "des 31 augustus's" platen en tussen 1900 een uur lang de beste rock and classic rock in een special met Bob Seger and tge Silver Bulliband. Paul de Haan.
 17. Radio 0511 zaterdag 24-8-2019 45 jaar na dato: Radio 0511 zaterdag 24-8-2019 tussen 1800 en 2000 uur terugkijken naar 31-8-74 onder het motto 45 jaar na dato. In het eerste uur fragmenten uit het archief Stichting Norderney, <accoord Juul > . We horen oa het marifoonverkeer tussen de Veronica tender en de Norderney, de tender zojuist vertrokken uit Skeveningen met olie, water en aflossers. Van Veronica , Noordzee en Atlantis verscheidene fragmenten maar niet de te bekende eind toespraken. In het tweede uur het doorgaan vanaf de Mi Amigo, Caroline en Mi Amigo nu sinds 29-8-74 weer verankerd voor de Engelse Essex coast. Op de foto uit medio augustus 74 , met telelens ongetwijfeld, de boordlichten van de Mebo, Mi Amigo en Norderney. Medio september 74 was er slechts 1 boordlicht te spotten, die van de Norderney nog tot augustus 1975. De Mebo en Mi Amigo waren vertrokken van hun positie zo’n 4 mijl uit de kust van Skeveningen om er nooit meer voor anker te gaan. Ik produceerde de uren voor Radio 19 in Belgie in 2013. Paul de Haan.
 18. Hier is de enigszins zo goed mogelijk verbeterde versie https://wetransfer.com/downloads/cda960ce2a5cce9b22cfd06a4dc6e3ef20190820135609/c160cae369ee4eca29c54f5a7631eff520190820135609/6d3ef0 1 item 19081989 Caroline 1000-1400 de Overval ..mp3 517 MB
 19. Ik herken de opname < Radio 819 laatste Texas top 40> , door mij verbeterd qua kwaliteit en één week geleden via Radio 0511 in een special gedraaid op zaterdag tussen 1900 en 2000 uur. Herkauwen is het kenmerk van vele zeezender opnames die her en der aangeboden worden. Om het feestje nog completer te maken zal ik met de opname aan de gang gaan. Snelheid correctie en verbetering kwaliteit. Bekende opname uit archief A-Z anorak. Als het lukt upload ik.
 20. Seagull is tussen 1900 en 0700 op de AM frequenties en 0511 van 0700-1900 op de AM frequenties. 0511 24/7 via internet en Kabel Fryslan Noord.
 21. Radio 0511 zaterdag 17 augustus 2019 tussen 1800 en 2000 een special in het kader van 45 jaar na dato, twee uur lang het RNI geluid 1970-74, eerder uitgezonden in Belgie KFM 2015, presentatie en productie Paul de Haan. Beluisteren via 402, 202 en 188 meter middengolf alsmede Kabel Friesland en internet stream. Reuring op de Noordzee in de zomer van 1970. Het was zo overzichtelijk sinds 1959, de deunen van Veronica waren inmiddels gerespecteerd en gewaardeerd en wat belangrijker was gedoogd door de politiek , totdat plotsklaps begin 70 een explosie in een verffabriek voor anker ging 4 mijl uit de kust van Skeveningen en iets verder dat leuke Groninger coastertje de Zeevaart als King David ook voor anker ging. Wat een onrust. De start van zowel RNI als Capital Radio was hakkelend en strompelend. Zaterdagavond op Radio 0511, erkend LPAM stations, tussen 1800 en 2000 pakken we de draad op in circa juni 1970 vwb RNI, Capital nemen we niet mee. Tussen 1800 en 2000 uur staat centraal Radio Nordsea International RNI . Het programma werd in 2015 uitgezonden door KFM in Belgie en is geproduceerd en gepresenteerd door Paul de Haan. In deze twee uren vanaf juni 1970 oa de misplaatste bemoeienissen van RNI met de Britse verkiezingen. De Mebo moest door een contractule verplichting verkassen naar een positie voor de Engelse Essex kust en veranderde kort van naam en werd Caroline. Onbegrijpelijk dat Me en Bo zich overlieten halen door de Ier deze naam te voeren, de Engelsen stoorden er vrolijk op los. In een fragment richt één van de deejays zich tot de nieuwe 18+ kiezers om vooral te stemmen en dan wel te kiezen voor een partij die voor , althans zo dacht men, de invoering van commerciele radio zou zijn en bij verkiezings overwinning dan ook de storing zou stoppen. We weten beter, en de heren Me en Bo hadden ook beter moeten weten. Met de staart tussen de benen keerde men terug naar Skeveningen. Prima station overigens om naar te luisteren RNI deel 1 in 1970, feitelijk een voortzetting van Caroline South International uit de nadagen augustus 67 tot maart 68. Maar het leverde geen cent op, de commercials werden niet betaald, we kennen de grote namen nog die men voorbij liet komen maar het was financieel gezien armoe troef. Wederom leende een vriendelijk oudere Nederlander die in de textiel zat geld , veel geld. Wel onder voorwaarde dat de Mebo moest zwijgen , aldus geschiedde in september 1970. Het broodje aap verhaal dat men als reden hanteerde bracht velen in tranen, ook dj Stephen Lad strompelde en verslikte zich in zijn woorden, mischien te veel koffie gedronken. De textielbaron kreeg de sleutels van het schip en paste er goed op, er werd een tijdelijke bemanning aan boord gezet en het scheelde weer een zeezender voor de NL kust. Ongestoord kon men de eigen activiteiten , oa sokken breien, voortzetten totdat Me en Bo in het voorjaar dmv avontuurlijke streken hun Mebo weer in bezit kregen en de masjienerie aanboord weer tot leven riepen. Een schoonzoon van de textielbaron liet geen steken vallen en samen met een collega schavuit zetten zij de NL talige RNI neer vanaf voorjaar 1971. De Engelstalige uitzendingen beperkten zich tot de avonduren. In maart 72 hoorden we oa AJ Beirens aankondigen dat in maart 270 meter in gebruik zou worden genomen voor Engelstalige uitzendingen, helaas kwam er niets van. Noordzee NL werd intussen een goliede geldmasjien en bracht Ferry Maat op het goede pad naar succes, ook na de zeezender periode, dat het zou eindigen stond ook in 1972 al wel vast. We horen het vakmanschap van Maat en ook het vakmanschap van ex Caroline en Manx Radio marinebbroadcaster Don Allen. De prachtige gecultiveerde stem van Louise van het eiland Man maakte vele prachtige non stop uren maar ook een schitterende RNI Station ID. Graham Gill, wie kent hem niet, belandde ook op de mebo 2 en maakte op zijn wijze schitterende radio en dat zeezender jocks ook anoraks zijn bewijzen Robin Banks en Bob Noakes in een oergezellige roundtour op de Mebo 2 in augustus 1974. we horen hoe Don Allen op geheel eigenwijze zijn laatste show begint met alle naamjingles die hij in de cartmasjien kon douwen, Ferry Eden probeert sinds die dag 30 aug 1974 krampachtig dat record te verbeteren....eigen naamjingles pushen. Ten slotte in deze twee uren op zaterdag 17 augustus tussen 1800 en 2000 uur op Radio 0511 horen we hoe van Amstel en de Graaf op de vroege zaterdagochtend live vanaf de Mebo 2 de laatste breakfastshow voor de NL service maken. Na sluiting van RNI zouden we nooit meer iets van het station horen, hoe het met de Mebo 2 afliep weten we. Op de foto’s zien we hoe een bijna 18 jarige PdH < met stropdas? > met verbazing een elpee bestudeert tijdens een bezoek aan de Mebo 2 op 7 augustus 1970 alsmede enkele andere foto’s met de bekende hoofden in oa de productie studio aanboord, helaas en grijze mistige dag, maar wat een belevenis. Paul de Haan. Augustus 2019.
 22. Nee. Er is een veel eenvoudiger oplossing maar die blijft onder de pet.
 23. KDRI the Drive profileert zich als Drive station en noemt ook nadrukkelijk de AM frequentie op de website. Lange afstanden daar in het Zuiden van de VS, men roemt het bereik van de middengolfzender op 830 khz, op de website wordt ook aangegeven dat aan de soundprocessing van de middengolfzender gewerkt wordt. Het station target lange afstand autorijders. Dat brengt mij terug naar 1984 en de nadagen van het legendarische Drake Top 40 station KHJ, home of Robert W Morgan. KHJ was tussen 1965 en 1980 op 930 khz het onbetwiste top 40 station in Los Angeles. Het station verloor de strijd tegen de FM stations en nam twee maatregelen; het eerste was AM stereo en men introduceerde Carradio KHJ, 24 uur per dag iedere 10 minuten traffic updates afgewisseld met prima muziek voor onderweg. In mijn oren klonk het als een klok. Hier is een aircheck uit eind 84 in AM STEREO, jawel. https://jumpshare.com/v/lLSxtvTqGpbf77u1JMVd KDRI klinkt goed maar echt nieuw is dit format niet, het is een doorontwikkeling van Easy Rock, the softer end of classic rock. De oorsprong van Easy Rock ligt in de eind 60er jaren toen veel top 40 AM stations hetzelfde programma ook op fm uitzonden. Daar kwam een verbod op en ziedaar uit de hoge hoed kwam op de fm het alternatief FM rock. Voorbeeld: WABC AM 770 top 40 format, WABC FM werd fm album rock. Eerder vanavond presenteerde een vrouw op dezelfde laid back manier zoals we dat van Jessie Brandon hoorden in 1984.
 24. Bedankt. LPAM is all about frequenties delen en dat werkt. Hier nog enkele foto's van 14 dagen geleden, het verplaatsen van de 747 zender vanaf de Jenni Baynton naar de landlocatie.
 25. Dank je. Op 17 en 24 augustus besteed ik nog twee keer aandacht aan de zeezenders op 0511 onder het motto 45 jaar na dato, zaterdags tussen 1800 en 2000 uur. Heb mijzelf beloofd het onderwerp dan te laten voor wat het is via 0511.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.