Jump to content

Rob Veld

Members
 • Content Count

  688
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

217 Excellent

About Rob Veld

 • Rank
  Expert

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Eindelijk iemand die dit interview op juiste waarde weet te schatten en terug "on-topic" gaat. Rob V.
 2. Even een aanvulling. Niet het rijdend materieel werd in 1972 grootendeels vervangen, maar er kwam een andere kleurstelling. De dieseltreinstellen waren destijds rood, de electrische treinstellen groen, personen rijtuigen blauw, E-Locs idem, D-Locs bruin. Besloten werd om al het reizigersmaterieel een gele kleur te geven. Een operatie die overigens lang geduurd heeft. Veel rijtuigen hebben nooit de kleur geel gekregen. Het spuiten gebeurde hoofdzakelijk bij revisies danwel bij ernstige schade. De revisie termijn van rijtuigen en het zogenaamde "stroomlijn" materieel was 15 jaar. Locomotieven hadden een ander schema. Er was natuurlijk ook een uitzondering, namelijk het Benelux materieel. Rob V.
 3. Iedereen een gelukkig, gezond en muzikaal nieuwjaar toegewenst. Rob V.
 4. De puntjes dan maar op de I, het is Hammerlund (met een "u") 😉. Rob V.
 5. Het meer dan 100% moduleren was in de 60'r jaren al aan de orde. De eerste stappen voor een negatieve piek limiter zijn toen ook gezet, mede in amateur kringen (Hammurland). Ook soundprocessing was toen al volop in de maak. In 1939! was er al een wideband limiter. In de loop der jaren heeft zich dat verder ontwikkeld naar perfectie. De DAP 310 van Dorrough (70'r jaren) is een voorbeeld van die ontwikkeling (het ding wordt nog steeds door enkele US AM stations gebruikt). Het was de eerste die multiband processing aan boord had. https://www.261.gr/vintage.html en die lijst die daar staat is niet compleet. Rob V.
 6. Is een Murphy B40 Juul, https://www.radiomuseum.org/r/murphy_b40_b_40.html Rob
 7. Het is maar wat je verstaat onder "inbelspel" c.q. wat is "inbellen"? De term inbellen kwam met de introductie van het "netwerk" en de mogelijkheid middels een modem kontakt met dit netwerk te krijgen. Al was de kandidaat van te voren opgebeld, dan nog was en het kontakt maken met de speler (in tweede instantie) gevolgd door het spel niet op band opgenomen, dus "live" (excuseer deze engelse term).
 8. Voor de verzamelaars van hitlijsten, een link naar de Radio Nord Top 20 (naar beneden scrollen): http://jvnforg.dreamhosters.com/radiohistoria/radionordtopp20.htm Overigens ook op die site wordt de historie van Radio Nord verwoord (mits je het Zweeds machtig bent, ik dus niet) met o.a. een paar prachtige foto's. Nog wat antenne techniek betreffende Radio Nord: https://radiohobby.se/offshoreradio/radionord/radionord/teknik/index.html Rob V.
 9. Goh, te dien tijde zat ik op kamers aan de Linaeusparkweg ............ ook nog geen 100 meter van Iemke verwijderd. Rob V.
 10. Goh, hoe wist Wiese dat er land piraten waren? Naar Veronica luisteren was er dan misschien niet bij maar wel naar de land jongens luisteren? Vervolgens waarom waren o.a. die landrotten zo populair in het Noorden en Oosten van het land? Mede omdat ze de muziek brachten die op Hvs. niet gedraaid werd. Ook toen al waren er journalisten zonder objectiviteit en kennis van zaken. Rob V.
 11. Een staan een paar twijfelachtige zaken in dit artikel. Voor de goede orde dit is geen opmerking aan degene die dit publiceerde. Zie het als aanvulling. De 2 CE's staan te boek als 50 kW zenders. Nu kunnen fabriekszenders 10% meer vermogen maken als waar ze voor te boek staan, maar het wordt niet aanbevolen. Vervolgens bij zenders praat je niet over E.R.P (Effective Radiated Power). Bij E.R.P praat je over de combinatie zender en antenne installatie. Er waren echter verliezen in de antenne installatie. Weliswaar was de "ground" perfect, maar de antenne op zich niet. Ik geloof dan ook niet dat er werkelijk 55 kW afgestraald werd. Dat even terzijde, bij zenders praat je over het vermogen wat de zender kan maken, ook wel draaggolf vermogen genoemd. Nog een ding. Als je door zoutaanslag en wind je impedantie zover veranderd dat je naar de helft van het vermogen terug moet zit het goed fout. Wat hier bedoeld wordt is dat zout tezamen met vocht wat zich op de isolatoren afzet (door de wind) reden is om het vermogen met de helft te reduceren. Dan een aanvulling. De 50 kW zender is een uitbreiding van een soortgelijke zender als gebruikt werd door Radio Veronica, maar dan in 5 kW uitvoering. De eindtrap die die 5 kW naar 50 kW versterkt is een zogenaamde Doherty versterker (http://80.60.170.41:5014/dokument.html?id=1406300967). Ondanks mijn opmerkingen een prachtig artikel! Rob V.
 12. Misschien niets met omroep, maar het vervolg van Idzerda's optreden was wel dat dat het zendamateurisme mogelijk werd. En ook zendamateurisme valt onder 100 jaar radio. Rob V.
 13. Harm, of het echt rottigheid is weet ik niet, maar ik zie linksbovenin op de print iets met de gedrukte bedrading wat niet zo hoort te zijn.
 14. Louis, Herman had toch zijn eigen zender destijds?? Of heb ik dat nu fout? Rob V.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.