Jump to content

Rob Veld

Leden
 • Posts

  1064
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Rob Veld's Achievements

Regelmatige deelnemer

Regelmatige deelnemer (8/14)

 • Gespreksstarter Rare
 • Goede reageerder
 • Erg populair Rare
 • Toegewijd
 • Berichtenmachine Rare

Recent Badges

614

Reputation

 1. Juul, je hebt volkomen gelijk, een aardig eenzijdig belichting. Er wordt beperkt gepraat over de oorzaken, waarin ik toch aardig wat zaken mis. Ik lees eigenlijk niets over mogelijke oplossingen. Eerder het verhaal van we geven het op. Waarom je dan nog energie steekt in een panel is me al even onduidelijk. Neem nu die reclameblokken. Het is hier wel eens voorbij gekomen: Hoeveel reclames zond Radio Veronica per uur uit? Was dat hindelijk en haakten er daarom mensen af? Wordt het dan niet eens tijd om daar wat aan te doen? Dit om eens een voorbeeld te noemen. Ik lees vanmorgen weer het een en ander over de DJ stoelen dans en de veiling die er aan komt. Klaarblijkelijk heeft dan radio toch wel toekomst, want hoeveel geld gaat er om in die stoelen dans? Tevens is er natuurlijk regelmatig een onderzoek naar het marktaandeel van deze en gene zender. En wat dan enorm belangrijk schijn te zijn is dan om aan de top van dat lijstje te komen. Dat heet concurrentie, maar hoe gezond is die concurrentie? Richt je de visie op de markt of op kwalitatief goede uitzendingen? Als Herbert zijn AM 1485 voor de kat zijn ... uitzend, dan trek je de stekker eruit. Maar beste Herbert hoe weet je dat? Ben je in jouw buurt de huizen langs geweest? Daar heb ik sterke twijfels over. En Herbert ben je langs de huizen langs geweest om AM 1485 te promoten? Wensen van eventuele luisteraars aan te horen? Het is net zoals de uitspraak bij een woordraadsel bij Radio Veronica, "Je moet er wel wat voor doen". Het is niet een zendertje en antenne neerzetten, de PC vullen met muziek, en dan maar de "jukebox" laten draaien en klaar ben je. Wat ik al jaren ms op radio en inmiddels ook op TV is creativiteit en innovatie en ja dan help je jezelf om zeep. Rob V.
 2. Inmiddels staat er al 3/4 jaar een andere antenne. http://dreamradio.nl/images/antenne17092022.jpg Rob V.
 3. Een kleine zijweg: Het Red Sands Radio project van het fort (met veel foto's) staat beschreven in het scrapbook van Bob Le-Roi. http://www.bobleroi.co.uk/ScrapBook/RedSandsRadio_1/RedSandsRadio_1.html Rob V.
 4. RIp Jos https://www.spreekbuis.nl/jos-bergenhenegouwen-overleden/ Rob V.
 5. Je hebt het geheel bij het rechte eind Juul. https://www.discogs.com/label/3231-Disky Rob V.
 6. Harm er zit wat in je postbus. Rob V.
 7. Ik kan me de gedachtegang van Ria wel voorstellen, kwestie van haar geschreven stuk goed lezen. Ik denk dat de opdracht in 2de instantie door Wibo gegeven niet in een "prettige sfeer" is verlopen en mogelijkerwijs druk ik me zwak uit. "The times they are a changing", nu zou dat wel eens onder grensoverschrijdend gedrag kunnen vallen. Edoch, de discussie wel of niet en alles wat erbij komt, hoort niet in dit draadje. Rob V.
 8. En wat zouden die vissers gedacht hebben nadat de HH294 omgebouwd was tot zendschip? Stuurhuis weg, motor weg, schoorsteen weg ......... wat rest is nog een lijk?? Rob V.
 9. In eerste instantie lag ze ter hoogte van het CS, aan een steiger van de KLPD aan het Westerdok (foto van Thijs) later is ze verhaald naar 1 van de steigers achter het CS (foto van Jaap). Over welke periode waar laat mijn geheugen me in de steek, maar volgens mij is ze na binnenkomst in 1975 via IJmuiden in Amsterdam direct naar de KLPD gegaan. Rob V. Noot: KLPD = Korps Landelijke Politie Diensten. In het gebouw zaten ook Douane ambtenaren.
 10. @Theo Nou een powerhouse .................... zeg nu zelf je zou hem graag in je schuur hebben staan al was het maar om de toegepaste techniek te onderzoeken. Wat betreft headroom, daar waren we het al over eens. Maar er komt nog wat bij waar ik volgens mij niet aan gerefereerd heb. De Continental had schermrooster modulatie. En ook dat geeft te denken als je 100% modulatie claimt. Het PEP vermogen moet toch ergens vandaan komen. Rob V.
 11. Waar je rekening mee moet houden is dat een ontvanger afgeregeld kan worden zodat hij op 220 meter goed ontvangt, dat gaat dan wel ten koste van de 538 meter. Wat betreft de antenne. Nico had gelijk een beroerde SWR. De antenne was elektrisch berekend op 186 meter. En niet alleen Nico, maar ook Bob Noakes bevestigde dat ooit. Neem daarbij de aanpassing (shunt-Fed) en je hebt de ingredienten voor en een beroerde voet impedantie en complexe waardes en een slechte SWR. Gevolg je kunt bij lange na niet het volledig vermogen draaien. Trouwens de BTH 100B had ook een variabele uitgang (50 - 230 Ohm) en een ampliphase zender, dwz dat je in voortrappen fase moduleert waar het uiteindelijk in de combiner tot amplitude modulatie komt. De Continental had schermrooster modulatie. Als ik Veronica op 192 meter en Radio Noordzee vergelijk was er in ZW Drenthe niet zo verschrikkelijk veel verschil tussen. Veronica was iets zwakker. Met 538 wil ik niet vergelijken, om reden als boven genoemd. Rob V.
 12. @Theo: Men geeft het werkvermogen op. Maar dat wil niet zeggen dat een zender niet meer kon maken. Dan loopt hij wel op de top en niet echt handig. Ik heb ooit op de site van een Amerikaanse zendertechnicus gelezen dat dit over het algemeen 20% is. Ik ben wel geneigd dat te geloven. Ik weet zo wie zo dat dit het geval was bij Telefunken. We praten dan wel over buizenzenders. Ik denk dat met solid-state zenders niet het geval is. Rob V.
 13. @Juul, vroeger had de Norderney website een forum, dat forum is destijds hier naar toe verhuist. En wat betreft dat tekeningerje, ik heb het over de zend amateur die t.b.v. van zijn experiment het tekeningetje van de Norderney site heeft geplukt. @Theo, je hebt er waarschijnlijk overheen gelezen, maar Helmut gaf in de discussie al aan dat het verticale deel rond de 22 meter is geweest. Rob V
 14. Allereerst, Juul gaf het al aan, die tekeningetjes stammen van later datum en zijn door Frederiq uit zijn geheugen gemaakt. Ten tweede het aloude liedje. Het was wel netjes geweest als de zendamateur kontakt opgenomen had met Juul betreffende de publikaties. Ten behoeve van educatie vermoed ik dat Juul dat wel goed gevonden zou hebben. Ik krijg het idee dat dat niet gebeurd is. Ik zou trouwens de maten weg geveegd hebben, maar wie ben ik. Dat terzijde, het is min of meer wel duidelijk dat de 538 antenne alsmede de experimentele antenne van die zendamateur een Nearly Vertical Incidence Sky (NVIS) effect hebben. In andere termen, de opstraalhoek is vrij groot waardoor er energie de lucht in gaat waar niemand wat aan heeft, behalve dan misschien 's nachts wanneer de golven door de F2 laag terug gekaatst worden naar de aarde. Neemt niet weg dat er ook grondgolf aanwezig was en gelukkig met een optimale ground. Als je de plot van de 538 antenne ziet, en dat is dus met een korte straler als dat deze daadwerkelijk was, zie je toch dat het geen "bol" vormde. Hij is als het ware wat "geplet". Dat is denkelijk het gevolg van de horizontaal hangende draden. Overigens de velden in de a-symetrische lineair toploading worden niet helemaal opgeheven. Dat in tegenstelling tot de 192 T-antenne. Maar die antenne was uiteraard beter afgestemd op de golflengte. Rob V.
 15. Dankjewel Vincent. @Helmut Dat is inderdaad al een tijd geleden en zo zullen er ook wel dingen zijn die niet zo goed meer in het geheugen zitten. De straler is wel erg kort, maar ja je bent gebonden aan het schip en de masten. Ik neem niet aan dat men ook gezien de dreigende ratificatie nietaan langere masten dacht. Het tunen van de antenne zal ook wel een vraagteken blijven gezien dat er alleen maar foto's zijn van de gesloopte aanpassing. Ik ken echter iemand die het nog bonter maakte en met een straler van slechts 5 meter experimenteerde op 675 kHz. Uiteraard voor verbetering (spoel) vatbaar. https://de-radio-amateur.nl/middengolf-antenne Rob V.
×
×
 • Create New...