Spring naar bijdragen

ruudam

Leden
 • Aantal bijdragen

  1363
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Waardering in de gemeenschap

384 Excellent

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. ruudam

  eerste bevoorrader zendschip Veronica

  Als ik dit weer lees moet ik altijd een beetje lachen om die eerste trap van de zender, en de latere inschakeling van de volgende trappen. Nou meen ik iets van zenders te weten, maar ik kan me hier geen voorstelling bij maken. Een zender bestaat grofweg uit 2 gedeelten een hoogfrequent deel en de modulator. Die zijn aan het eind van elk deel gekoppeld met de modulatie trafo, ik ga uit van een anode gemoduleerde schakeling. Je kan geen trappen weglaten, dan gebeurd er niets. kan wel zijn dat het het vermogen in stapjes opgevoerd kon worden, en dat er voorzichtig werd begonnen.
 2. ruudam

  Rap op Radio 1

  De Rap Van Afrika Bambaataa is niet te vergelijken met de huidige rap, ik had zelfs een plaatje van AB in de Paradijs playlist. De huidige rap is eentonig, alles lijkt op elkaar en het is eigenlijk geen muziek. Rete saai en very irritating. Alleen maar te pruimen met pilletjes, kortom drugsrelated. Moest verboden worden. net als al die andere - alleen met pilletjes te pruimen - muziek, en zeker op de radio.
 3. ruudam

  Rap op Radio 1

  De NPO heeft weer iets gevonden om de oudjes van Radio 1 te krijgen. Rap, live, nu vrijdagmiddag 17.50 in Nieuws en Co. Misschien een tip voor andere zenders zoals Radio 2, moet ook kunnen op Radio 4 en zelfs 5. Ja, die verjonging is een groot succes.
 4. ruudam

  Holland FM bladen 1-3

  Holland FM was van Gerro Vonk, die een hele stapel AM frequenties had gekregen 1224 828 1332 1035 1584 1557 1485 2x 1602 Als ik het goed heb Alleen 1224 en 828 zijn in gebruik genomen. 1224 met de Communicator, oude zendschip van Laser dat gekocht werd enn aangepast. De frequenties zijn voor 17 miljoen gulden (!) aan Veronica verkocht toen die zonodig weer commercieel ging en veel frequenties nodig had voor al haar radioplannen - 5 zenders. HollandFM was een gezellige zender, leuker dan het toen eveneens Ned talige Noordzee op FM Veronica gebruikte 1224, 828 en 1035. 1332 Utrecht was gepland, en leverde het surplus aan frequenties in die na mijn aandringen in de Kamer verdeeld zijn. Ad Bouman en Michael Bakker kregen 1584 voor Gooiland en ik had 1602 (Die we op de Norderney in Leeuwarden in gebruik wilden nemen)
 5. ruudam

  Veronica zeilrace 6-6-1970 Rob Out en Lex Harding

  Die zendschepen waren een prachtige en goedkope manier om je oorlogsbodem te testen op EMC, of in hoeverre de electronische systemen bestand zijn tegen een flinke mep straling. Moesten ze niet te dichtbij komen want dan was de zender niet meer te horen. De EMP, Electromagnetische Puls , was een serieus oorlogswapen om de vijand uit te schakelen door zijn electronische systemen te vernietigen. Mooie foto trouwens.
 6. ruudam

  Kikker Radio

  Kikkerradio moest vlak na de start even stoppen omdat ze geen Toesteming CvdM hadden...
 7. ruudam

  Meurders moet weg

  En om een element toe te voegen, geen verstand van techniek. Het aantal beta jongens en meisjes op de redacties is nihil. De Stint, dat kreng dat op hol sloeg in Oss (volgens omstanders zei de bestuurster dat ze niet kon remmen), is technisch, laten we zeggen, dubieus. Maar pas gisteren, ruim 10 dagen na Oss, kwam RTL Nieuws als eerste met een item met een onafhankelijk deskundige die de Stint nou eens onder de loep nam. De a techneuten op redacties komen niet op het idee, want ze hebben geen idee wat een electrisch voertuig voor techniek meebrengt, en waar het mis kan gaan. Zelf had ik al het 1 en ander bedacht aan technische tekortkomingen bij het ding, maar ja ik werk niet op een redactie, en dan nog - dat soort onderwerpen wordt in de vergadering rucksichloos weggewuift, want we snappen het niet en techniek, wil niemand naar kijken en meer van dat gelul. Hoe vaak ik vroeger discussies met redacties had over de technologische onzin in berichten.....
 8. ruudam

  30 september vandaag, 46 jaar geleden alweer

  Dat ombouwen is alweer een tijdje geleden. De MF werd omgekat naar een andere frequentie waardoor de storing verdween. De MF van de meeste radioos ligt rond de 450 kHz, Veronica zat op 557, circa 100 kHz daar vanaf. Hoe hoger de frequentie, dus Noordzee, Caroline etc etc, hoe verder van die 450. En dan filtert je antenne filter dat effectief weg. Bovendien hadden RNI en Car flinke vermogens, meer dan 10 kW en was het uitgestraalde vermogen wegens de hogere frequentie en dus betere aanpassing antenne, groter. Tja, de jongens van Veronica waaronder Juul die de metingen deden met de 538 in de nachtelijke uren keken vooral, en begrijpelijk, hoe ver het kwam, dus reden naar de rimboes van dit land, Limburg A Hoek Twente ed. Dat er een probleempje was "vlak bij huis" hadden ze niet verwacht, dus werd daar niets gemeten. Nobody to blame natuurlijk.
 9. ruudam

  Meurders moet weg

  De fusie BNN VARA is wat mij betreft een ramp, want BNN wil verjonging, en daarmee hebben we een grote jongeren omroep gekregen in het bestel, terwijl daar geen draagvlak voor is. Jongeren luisteren en kijken niet naar radio en TV, en al helemaal niet naar NPO. En het rot maar door, nu lees ik dat Radio 1 van 04 tot 06 uur VARA BNN wordt met jong talent, vlieguren en dat soort flauwekul. Radio 1 is 1 vd weinige zenders waar ouderen nog naar kunnen luisteren, maar die worden daar, al is het maar s nachts, weggejaagd. Een programma als Nachtzuster, geliefd bij een breed publiek maar vooral ook ouderen, wordt gekortwiekt. En vlieguren maak je bij de lokale omroep, ik wordt gek van die schreeuwende pubers s nachts op R1, die totaal geen radio kunnen maken. Want de begeleiding , als die er al is, ligt gewoon te slapen natuurlijk. (Dat gastje van Druktemakers gaat naar 3 FM en daar hoort ie ook) Jan Nagel is even bezig geweest. Leeftijd discriminatie noemt hij het, en terecht.
 10. ruudam

  Radio Bloemendaal uit de lucht

  Moet je er wel om vragen, dus verzoek handhaving. Ik heb super sterke bewijzen dat het niet automatisch gaat.
 11. ruudam

  30 september vandaag, 46 jaar geleden alweer

  Ik wist niet dat je boos werd, Maar ik denk dat je een standaardfout maakt, die heel veel wordt gemaakt, namelijk het verschil tussen zenderuitgangsvermogen en ERP. ERP is Effective radiated power, dus uitgestraald vermogen. Dat verschil kan aanzienlijk zijn en hangt af van de antenne. De Continental meting is denk ik zenderuitgangsvermogen geweest. Troost je, ook AT maakt deze fout regelmatig, zelfs bij de berekening Toezichtskosten. Het meten van ERP is niet eenvoudig, daarvoor moet je op bepaalde afstanden van de zender in vergelijkbare omstandigheden meten. Voor een zeezender is het al helemaal apart vanwege de seagain. Bij mij hebben ze dat 1 keer gedaan, een rapport als een boekwerk. Een voorbeeld, iedereen lult over de LPAMers als zouden het 100 W zenders zijn. Maar het is 100 W PEP Zenderuitgangsvermogen. Ik had 500 W ERP, een wereld van verschil. Om die 500 W te halen mag ik er een hoger zenderuitgangsvermogen gebruiken, als er uit de antenne maar niet meer dan die 500 W uitkomt. Ben ik beperkt tot 100 W PEP zenderuitgangsvermogen dan is het draaggolfvermogen, zenderuitgangsvermogen, maar 25 W. Met een slechte antenne is het ERP maar een fractie daarvan. Als je 10 W ERP haalt doe je het goed. (In de praktijk zetten sommige LPAMers er gewoon een sterkere zender onder wat niet mag). Maar als jij wil blijven geloven dat de Veronica antenne's allemaal 100% effectief waren op zowel 192 als 538 dan mag dat, ieder zijn geloof. Kwamen er van uit Zeeland en West Vlaanderen ook meldingen over de piepjes storing? Als Calais de oorzaak was zouden de piepjes in een veel groter gebied te horen zijn geweest, maar het was vooral Den Haag eo. Ik werkte vroeger in Rijswijk toen Caroline op 558 zat. Ik reed elke dag vanuit Utrecht daar naar toe met Caroline op de autoradio. Pas in de buurt van D Haag werden de piepjes hoorbaar. Scheveningen Radio veroorzaakte zoveel storing dat in de wijk er vlak naast (Duinwijk?) alle radioos omgebouwd moesten worden naar een andere MF (midden freqeuntie)
 12. ruudam

  30 september vandaag, 46 jaar geleden alweer

  De 538 ERP was maar 2 kW, die op 192 bijna de volle 8 kW die ingestuurd werd. Bron Jose van Groningen. Bij mij in de Achterhoek was het precies andersom, meer signaal op 538 dan 192, naar ik begreep het doel van de operatie. Er was een SWR probleem in het begin op 538, afslaande zender. De piepjes hoorde wij niet in de A hoek op 538, maar waren er wel wel in de buur van Den Haag, wegens nabijheid Scheveningen Radio die ze veroorzaakte met signalen op je MF.
 13. ruudam

  Radio Bloemendaal uit de lucht

  Ik denk het niet. Jaren geleden kregen de MG verg houders een overzicht van AT van de MG freq met opstelplaats en vermogen, maar 1116 stond daar steeds niet bij. Sterker, R Bloemendaal werd niet uitgenodigd voor de bijeenkomsten. Misschien was het te droog........... Het droogte verhaal was niet echt juist, er moet meer mis zijn geweest met de installatie. Voor de goede orde± ik heb aangeboden samen met een zeer deskundige zender en antenne bouwer (ervaring met omroepzenders in NL) ze te helpen, ook met het zoeken naar een nieuwe opstelplaats en bouw, maar tot nu toe geen belangstelling.
 14. ruudam

  Bevolkingsgroei Nederland

  Volgens de Rekenkamer moet er nog steeds subsidie bij de windmolens op zee. Min EZ en K Wiebes zegt van niet, leugentje? Gek genoeg koelt het s avonds nog steeds behoorlijk af, kijk maar de afgelopen dagen. Ik heb van een weerman gehoord dat de afkoeling minder is geworden en dat de nacht temperaturen dus hoger uitvallen dan vroeger. Wat is nu het broeikas effect? Van 1 vulkaanuitbarsting, Nota Bene in toendertijd Nederlands gebied, Ned. Indie, is bekend dat deze de temperatuur 5 graden deed dalen. Dat leidde tot mislukte oogsten vanwege de kou en gebrek aan zon en andere rampen. Maar vulkanen mogen natuurlijk meer dan mensen..... Naiviteit is een groot probleem, ze geloven of doen ons geloven dat het buitenland ook fanatiek aan CO2 reductie werkt, echt niet. China en andere landen doen wel mee met het klimaataccoord maar voeren weinig tot niets uit. hele gebieden heben nooit van klimaat gehoord zoals Latijns Amerika en Afrika. Ook Rusland zie ik ook nog niet meewerken. De VS is bekend. Kortom, wij zijn nog steeds Gekke Henkie, of het nu gaat om ons overdreven goed gedrag bij radiofrequenties (dit is tenslottte een radioforum) of klimaat, geen nieuws onder de zon.
 15. ruudam

  Bevolkingsgroei Nederland

  Als we eens beginne met windmolens en zonnepaneel parken te plaatsen waar ze thuis horen: in de woestijn. Daar heeft niemand er last van want er is niemand. In Marokko en Egypte doen ze het al. 1% van de Sahara met zonnepanelen is energie voor MO, Noord Afrika en Europa. Iets meer en je kan H2 gas maken voor van alles en nog wat wat niet elektrisch kan. 25% vd Sahara is energie voor 4 x de hele wereld. Zou ook nog bijdrage aan de economische ontwikkeling van Afrika, kortom win win, behalve voor de profiteurs van de klimaatmaffia hier.
×

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze site ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid, en We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat.