Jump to content

ruudam

Members
 • Content Count

  1,528
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

567 Excellent

About ruudam

 • Rank
  Expert

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. ruudam

  De maanlanding 1969

  Aha, dus toch Home video, moet wel een rijk iemand zijn geweest, want wie had zo'n ding. Maar dan nog, bij de digitalisering moet je ze wel goed afspelen, dus met TBC, daar is het misgegaan. Dat is even mijn grief. Iemand die geen idee had hoe je videobanden afspeelt en correct copieert. Het is te hopen dat de originele 1 inch ijzerbanden er nog zijn en dat iemand ze een keer goed afspeelt, met correctie. Ik heb nog ergens een TBC staan, nooit gebruikt. (Als je een home video bandje op je eigen TV afspeelt is de correctie niet nodig, maar wel bij verdere processing, moet je TV op het videokanaal staan)
 2. Moet wel erg slecht bekend zijn gemaakt, typerend voor de PO, zeker in die tijd. Ik zat dus in de Bieschbos met een zakradiootje, alleen AM, maar wist dit ook niet. Een super detail vraagje is, hoe laat begon dat? Want een aantal FM frequenties van H3 ging na 18.00 door met regionale programma''s tot 19.00 uur, waar Lopik bvb al zweeg.
 3. Ik noemde Walcheren omdat wij gekeken hebben wat een goede plek voor 1395 was, voor BigL. Nog daar rondgereden om een site aan de kust te vinden. Helaas is daar van alles mis gegaan met het bekende resultaat.
 4. ruudam

  De maanlanding 1969

  Ik heb gisteren, vooral s nachts, naar enkele programma's over de maanlanding. Daaronder een docu uit 2009 over Apollo Henkie. Genoemd werd het radio programma van Terlingen. De naam (Paul Meyer show) werd niet genoemd, en al helemaal niet de laatste , meest spectaculaire aflevering rondom een patatkraam op het Scheveningse strand (Veronica schip) Ook werd niet genoemd dat Terlingen stiekem voor Veronica (Sportief zijn, Beter worden, van Frits Barend en Henk van Dorp) werkte. Kortom, volledige PO correctheid, zeezenders zwijg je dood. Ze hadden jou, Juul ea zoals Barend en v Dorp, bij Veronica, ook wel kunnen vragen hoe Henk was. Er viel me nog iets op. De live uitzendingen met Henk Terlingen over de Apollo missies waren te zien in slecht Z/W, terwijl ze in kleur waren. Het beeld was erg slecht, ruis en voortdurende gewiebel, bovenin een flinke kromming. Als TV deskundige kan ik niet anders tot de conclusie komen dat het hier opname's betreft die met een home video systeem zijn gemaakt, waarschijnlijk uit kostenbesparing. Ampex was erg duur. Welke home systemen waren er in die tijd, we spreken dus 1969. Het enige dat ik ken is Philips 3400, een reel to reel systeem, met ijzerbanden van 1 inch. stukken goedkoper dan de 2 inch banden die met 38 cm/s liepen voor Ampex. Philips EL 3400 is 19 cm/s Ik ken dat toevallig, omdat we er in een ziekenhuis in Doetinchem mee mochten werken voor de ziekenomroep. Het was vrij instabiel, maar we waren er blij mee. Vrijwel niemand had toen een videorecorder. Het beeld extra slecht en zo wiebelig en slecht gesynchroniseerd omdat het zo, zonder correctie, is afgespeeld. Dat moet via een Time Base Corrector, TBC. Waarom de banden zonder TBC zijn afgespeeld en gecopieerd is onduidelijk, het is wel jammer dat het historisch materiaal zo slecht wordt behandeld. Het kan altijd erger zoals de gewiste Ja Zuster, Nee Zuster Ampex banden. https://www.digitalmovie.nl/het-was-in-zwart-wit-met-buizen-pionier-van-het-eerste-uur/
 5. WLS Chicago op 890 (grappig, ik heb 891), 1 van de oudste zenders in de USA, vanaf 1924. Ze hebben t lang volgehouden op AM als muziekzender, in 1987 was het al veel FM. Stereo klinkt goed.
 6. ruudam

  Good Country 828 kHz

  Tja, niks doen tegen AT is kiezen voor zekerheid, namelijk dat het nog slechter wordt. Ik loop al zo'n 20 jaar mee en maak mee dat het steeds lastiger wordt met steeds meer regeltjes en hogere kosten. Bij AT houden ze van vergunninghouders die alles slikken, want dan kunnen ze doen wat ze willen. Als er in de vergunning staat dat je elke dag een kniebuiging moet maken voor de Koning, dan doen die vergunninghouders dat ook.
 7. ruudam

  handig zo'n jas..........

  He ja, Radio Nationaal, vanaf een villa aan d s Gravelandse weg in Hvs. Ik was er een keer op bezoek, eind van de middag, winter. Hun 1332 was niet meer te ontvangen, gek genoeg mijn 1584 wel. Beetje lullig. (1035 was voor Z Limburg) Die 1332 werd helemaal weggedrukt door de Romeinen, ondanks de veel sterkere zender.
 8. Ja, Future World Orchestra uit Nijmegen. Ze hadden 1 hitje, Desire.
 9. ruudam

  De maanlanding 1969

  Werd het niet door alle Networks uitgezonden, de beelden waren zgn pool beelden, dus voor alle stations beschikbaar. Die zelf er een omlijsting bij konden maken, ABC had een complete maanlander op ware grootte na laten bouwen. De Networks zonden uiteraard in kleur uit, maar de hoge prijs van de ontvangers , en de vaak niet al te beste kleurkwaliteit - NTSC he - waren de oorzaak dat nog maar weinig mensen kleur hadden in de USA. Ook in Ned was weinig kleur, bij ons 1 in de straat. We kamen in ' 68 in NL, er is even overwogen een KTV aan te schaffen, we moesten immers een nieuwe kopen, maar de prijs van 3000 florijnen was toch iets te gortig. Een bescheiden zwart witje kostte nog 400 gulden.
 10. ruudam

  LPAM nog niet 'on air'

  Minimale overheid, dus verlengen en geen gezeur.
 11. ruudam

  De maanlanding 1969

  Ik zat op die dag vd maanlanding in the middle of nowhere, in de Bieschbos, een soort jongerenkamp. Er was daar niks, geen water geen stroom, alleen een losstaand stenen huisje. Bereikbaar met een bootje vanaf Lage Zwaluwe, een eind varen nog. Maar ik had een zakradiootje meegenomen, natuurlijk om naar Veronica te luisteren want dat ging thuis in de Achterhoek niet of nauwelijks. Ik heb nog de leiding de kop scheel gezeurd om voor deze unieke gebeurtenis een TV met accu te huren, maar dat vonden in strijd met het karakter van het kamp, geisoleerd. Omdat ze wel elke dag boodschappen deden in Lage Z en ook een krant kochten waren ze er op het laatst van overtuigd dat er misschien toch wel sprake was van een uitzonderlijke gebeurtenis. Dus ging iemand op pad om een portable TV op 12 V te huren, met accu. Kansloos, alles was al verhuurd. Achteraf denk is dat we misschien toch wel niets hadden gezien, was r wel ontvangt met spriet, (was het op Ned 1?, dan wel op kan 4 Lopik) en de accu was meestal na een half uur al leeg. De maanlanding was dus midden in de nacht, en daar lag ik op een smerige zolder met hooi, in een slaapzakje tussen leeftijdsgenoten die gewoon doorsliepen, als enige naar een radiootje met oortelefoon te luisteren. Ik kan me er niet zo veel meer van herinneren, kennelijk was het op de radio allemaal niet zo spectaculair. Nou, dat waren wel rijke Amerikanen dan. Wij waren een jaar eerder, in 68 in Amerika. Motels met kleuren TV waren ver in d meerderheid (en duur), en onze familie en kennissen daar hadden geen van allen een kleuren TV. Ik zag de eerste kleuren TV in de llobby van het vliegveld in Syracuse, en dat zag er mooi uit. Maar dat was zon beetje het enige. Ook het hotel in NYC Manhattan had geen kleuren TV. Pas bij een bezoek aan de NBC studios zagen we weer kleuren TV, we werden langs een studio geleid. Hele grote camera┬┤s die een half uur opwarmtijd hadden. Ik hen de maanlanding dus niet live gezien, maar was het niet gewoon alleen maar Z-W, het gedeelte dat vanaf de maan en maanlander kwam?
 12. ruudam

  LPAM nog niet 'on air'

  Het is bij mij precies andersom. Omdat iemand opeens een andere dan zijn oude freq aanvroeg heeft hij een ander het zenden onnodig heel lastig is. Anders was Paradijs gewoon nog steeds in de lucht geweest.
 13. ruudam

  Good Country 828 kHz

  Ja, als je niet erg vind om te veel te betalen en teveel belemmeringen te hebben, dan is het goed zo.....
 14. Maar die jeugd wordt ook weer ouder en kan dan een andere keuze maken, lineaire radio. Vergeet niet dat toen wij jong waren we niet naar Hilv 1 en 2 luisterden, boring. Nu is Radio 1 , de nieuwszender, mijn meest beluisterde zender, en ik ben niet de enige gelet op marktaandeel.
 15. Adverteerders zijn geintersseerd in aantal luisteraars en of het signaal goed doorkomt. Het 1 hangt van het ander af. Mijn stelling is dat de signaal sterkte vanaf Walcheren kust tov de plaats voor de UK kust weinig verschil voor London, de belangrijkste markt, had gemaakt. Ergens snap ik wel dat met voor de UK kust ging liggen, maar als je merkt dat er geen goede ontvangst is (jamming) kies je toch eieren voor je geld, lijkt mij.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.