Spring naar bijdragen

ruudam

Leden
 • Aantal bijdragen

  1396
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Waardering in de gemeenschap

408 Excellent

Over ruudam

 • Rang
  Expert

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. ruudam

  1970-07-08 Lex Harding - Lexjo 1400-1500

  Lexjo s middags?? Lexjo was 19-20 Je bedoelt waarschijnlijk gewoon de Lex Harding Show.
 2. ruudam

  Lex Harding

  Lex is meer dan welkom.... Er zijn al 2 nieuwe rubriekjes over Paradijs, dus de moderator mag het daarnaar verplaatsen.
 3. ruudam

  Lex Harding

  Ja vandaag. Tot zo lang het duurt, want je weet het, de wegen van AT zijn ondoorgrondelijk. Was wel even stil vanwege computerprogrammaatjes die hun eigen weg gaan, maar ook weer opgelost. Geniet ervan, zolang het kan.
 4. ruudam

  Lex Harding

  Laatste uur, wanneer Harm? Ik begin juist weer, even dan.
 5. ruudam

  Extra AM gaat niet uitzenden vanaf het REM-eiland

  Hotelboot is lastig, maar naast mijn mast staat ook een hoog gebouw, hoger dan de mast. Norderney is simpel, T antenne, zender in hokje midden op schip, onder de verticale straler ex - ATU huis. Je zender is niet zo groot, ATU ernaast. Relatief makkelijk te maken met paar mensen. (Ik ken de situatie N-ney, want we hebben geprobeerd 1602 Leeuwarden er met 1 kW op te krijgen.- maar schip ging weg) Bij REM eiland moet je iets doen met lange draad antenne, daar is geen bouwvergunning voor nodig. Is er een hoger punt vlak in de omgeving? Mijn mannetje is echt super creatief, veel meer dan al die LPAM-ers die toch steeds weet met hetzelfde idee komen.
 6. ruudam

  Radio Antwerpen / Radio Uilenspiegel (zeldzaam)

  Is dit fraais ook te downloaden?
 7. ruudam

  Extra AM gaat niet uitzenden vanaf het REM-eiland

  Jammer Harm, heb je de zend deskundigen er al bij gehad, anders weet ik nog wel een hele goede, the best you can get. Norderney al geprobeerd? Ben bereid te helpen met raad en daad.
 8. ruudam

  eerste (proef)uitzending Veronica op 185 meter

  Ik neem aan dat dit een studio opname is, geen air check. Met de bekende aankondiging pop de 3 kanalen. "vader was scheikundig ingenieur"" 99,9 % kans dat hij voor de Shell op Curacao werkte. Radio Curacao, eigenlijk Curom, was eigendom van de Shell, en ook commercieel, er was reclame te horen. 10 kW op 860, dus ook op Aruba en Bonaire te ontvangen. Radio Caribe ken ik niet zo goed, want de zwakke zender op 1100 kHz kwam nauwelijks door op Aruba.
 9. ruudam

  Antenne MV Mi Amigo

  Bij een shunt fed antenne gaat het om het aansluitpunt op de mast. De hoogte daarvan dus. Dat is vrij lastig te bepalen, je moet een draad tegen de mast houden -je test met heel laag vermogen - en zoeken wat het goede punt is. tegen de mast houden is natuurlijk stukje schioonmaken, en weer verder op, stukje schoonmaken, draad er tegen aan houden en kijken wat het doet. Hoe dan ook moet de zender uit, en hier ben je wel een paar dagen mee bezig, zeker als alles ook nog beweegt. Als je het punt hebt gevonden, de echte voedingsdraad aan brengen. Kennelijk wilde men niet een paar dagen uit de lucht zijn, en ach, zo ging het ook wel. Het kon niet s nachts omdat andere 1367 signalen de metingen verstoren, een 2e zender aanzetten aanzetten geeft hetzelfde probleem. Een ATU bijstellen gaat veel makkelijker en sneller.
 10. ruudam

  Veronica story CD

  Nee, maar in 75 kwam er een dubbel LP uit met min of meer dezelfde inhoud, vandaar de verwarring.
 11. ruudam

  eerste (proef)uitzending Veronica op 185 meter

  De vraag is of het is opgenomen, bandrecorders waren niet overal aanwezig. De uitzendingen kwamen ook redelijk onverwacht, eerst met vrij laag vermogen. Toevallig ontdekken was ook niet erg voor de hand liggend omdat 1620 - 185 een eindje buiten de omroepband ligt, en dus ook helemaal aan het einde van de schaal. 1620 was visserijband, ik sluit niet uit dat de eerste zender een apparaat was dat ook gewoon op vissers schepen stond. 1 kW AM was daar toen heel gebruikelijk.
 12. ruudam

  Antenne MV Mi Amigo

  Ampliphase was wat ingewikkelder met de fase modulatie trappen, maar met een beetje kennis gaat dat goed. Tenslotte kon men er kennelijk snel mee van frequentie wisselen. Het probleem was gewoon de SWR, bron Nico Steenbergen. Zijn opgaaf was 35 kW, bij storm verder terug. Slechte SWR betekent ook dat veel signaal terugkomt, gereflecteerd wordt door slechte aanpassing. Dat terugkomende signaal zorgde op zich weer voor problemen doordat het overal gaat stralen. Het komt terug via de mantel van de coax verbinding, en die is niet nog een keer afgeschermd. Vandaar dat je het MG signaal ook bvb kon horen op de kortstondige 192 uitzending. 220 straalde in op de studio apparatuur. De slechte antenne aanpassing kwam omdat de antenne was afgestemd op de 186 meter, en later niet is veranderd.
 13. Zeer interessant Juul, en leerzaam. En heel veel over Bonaire. Daar was ik, toevallig ook in 1965. Het RNW station was in aanbouw, maar ik ben binnen bij TWR geweest. Ik was al 12, en snapte er natuurlijk weinig van. TWR had toen ook nog KG zenders, en de kolossale 500 kW MG op 800. Met een gigantische mast, in mijn ogen. Op een soort zoutvlakte, het aardnet was kippegaas over een enorme oppervlakte uitgespreid. Nu staan er 4 masten zodat met directioneel kan, en is er weer een 400 kW state of the art zender (Nautel), en kan men alle kanten op met zeer krachtige signalen. Cuba ligt weer binnen het bereik. De sterkste zender van het westelijk halfrond!! Er wordt alleen s avonds uitgezonden. Overdag is dus vrij....... Brief VK Venezuela.pdf
 14. Ik ken die foldertjes wel hoor Rob, kan me alleen niet herinneren dat daar mijn smoel in stond. Voor de zendschema's kreeg ik altijd de grote - ingewikkelde - overzichten. Geen probleem om die te lezen, net als collega Frenk Garnier.
 15. ruudam

  Antenne MV Mi Amigo

  Ik heb wel eens vaker gezegd dat de enige wijze om het vermogen te bepalen is naar de vermogens meter te kijken, het zenderuitgangs vermogen dus. Of antenne stroom (en dan I-kwadraat x Z) (Z is meestal 50 Ohm) Alle verhalen erom heen zijn speculatie en van hear say. Zo zeggen al die LPAM-ers dat ze 100 W PEP draaien, of 1 W bij 1485. Ik rij langs Zwolle en hoor 10 km voor en 10 km na Zwolle een keihard signaal op 1485, waar dus maar 1 W mag. Ik kan dan slechts schatten en weet dat dit niet klopt, maar het echte vermogen zien we pas bij de zender zelf.
×

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze site ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid, en We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat.