Jump to content

ruudam

Members
 • Content Count

  1,452
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by ruudam

 1. ruudam

  Cees Schrama overleden

  De dank is groot Juul, goede info. Voor het eerst heb ik nu de "Verwijs" zender op 192 gehoord, kwam nog aardig door in Hvs. In D-chem niets te horen geweest. (Beetje verwarrende tekst, "" Veronica op 538 meter", alsof je daar daar luistert. Met het woordje nu ertussen was het al duidelijker geweest "Veronica nu op 538 meter")
 2. Waar Veronica ook last van had, kan zijn dat toen pas de hogere modulatie bij V werd toegepast. Historisch interessant, dus dank weer. Alan West die uithaalt naar de Britse overheid, "illegal by Labour Government." Als je vlak bij de stoorzender was kon je de ontvangst van BBC R One wel vergeten. Hoe dan ook was de zender buiten elke internationale afspraak en niets gecoördineerd. Wie is hier de echte piraat?
 3. En de storing van Bloemendaal wordt genoemd, er wordt naar een andere freq gezocht.....
 4. Er komt op 891 ook nog een zender in Veldhoven.
 5. Ik neem aan dat het s avonds was, het verschil overdag tussen 244 en 220 kan niet groot zijn geweest, hoewel ik vermoed dat op 244 met (te) veel vermogen werd uitgezonden, wat in de 220 periode werd teruggedraaid. Co-channel 244 (volgens EBU) Kosice Slowakijke, Tanger Marocco, Capo Grece Cyprus. Met vrij hoge vermogens, allen 100 kW of meer Co channel 220 Saviesa .?? Porto Portugal, Polen 3x, Italia 14 x, Beerscheba Israel. Allen tot 100 kW. De 244 gaf dus gezeik zoals we lezen, de 220 niet. Men had ook de 259 = 253 Caroline 1187 kunnen kiezen, maar dat kon de antenne configuratie helemaal niet aan zonder verandering. Caroline was niet in de lucht en had 2 jaar daarvoor de frequentie verlaten.
 6. Interessant, dus Dank Ik neem aan dat ze op 1232 kHz zaten, dus eigenlijk 243 meter. Precies tussen BBCR1 en H3. Ik hoor net dat het 1230 kHhz was, off channel ook nog. 16 kHz van 1214 -247 BBC In het krantenbericht gaat het mis met FM, kanaal 40 = 98.9 (Radio 1 Lopik) kan 43 is ca 100 Mhz, en volgens mij was dat de juiste FM freq. Als je luistert naar de opname kan je dus de deining van het schip horen.... Je hoort steeds de vervorming toe en afnemen, in het ritme van de deining van het schip. De SWR meter gaf dezelfde beweging aan, want met de deining wordt de antenne electrisch wat langer en korter. Normaal merk je daar niets van, maar wel als je met een verschrikkelijk slechte SWR te hard uitzendt. En die SWR (aanpassing antenne) was behoorlijks slecht. Hier wreekt zich de shunt fed antenne. Dat is een geaarde mast met een schuine draad vanaf voedingspunt naar een punt op de mast. Dat punt wordt zo bepaald dat de zaak in resonantie is, uiteraard voor 1 frequentie. Bij de MEBO 2 was dat 1610 kHz = 186 meter. De aanvankelijke golflengte. Er is dan geen antenne tuner ATU nodig. Van 1610 naar 1232 of 186 naar 244 is dan een forse afwijking, en dat kan niet goed gaan. Het moet gevonkt hebben omdat er zoveel energie terugkwam van de antenne naar de eindtrap. Het verbaast me niets dat de uitzendingen moesten worden gestaakt. Ik hoor nu ook een paar keer de zender trippen (uit en in schakelen) Een antenne specialist kan daar weinig mee, tenzij je dus de schuine draad op een ander punt zet, een lastig klusje met een mast op zee. Vooral het punt opzoeken is een hoop gedoe. Experimenteel, steeds wat proberen. De remedie is gas terugnemen. Ook op de uiteindelijke golflengte 220 was het niet goed, bekend is dat de SWR nog steeds slecht was en er maar met 35 kW kon worden gezonden.
 7. Er is al contact met wereldstad. Zij moeten officieel 3 dB terug. Ik heb wel de 891, ook met 3 dB reductie. 891 is met "vol" vermogen aan Hot Radio Huissen toegewezen. Zat tot 10-5 op 828, met aardig wat vermogen Ik had m aangevraagd omdat ie inderdaad clear leek, maar kwam er pas later achter dat Hot m had gekregen. De Algerijnen hebben al aangehad in het verleden met DRM, dat is pas erg.
 8. Dan heb je Hot Radio uit Huissen nog niet gehoord, ik ook niet maar die komt op 891 en waarschijnlijk net iets te hard
 9. Of en wanneer we terugkomen hangt van verschillende factoren af. 891 is wel verkeerd want daar komt Hot radio Huissen op met, je raad het al, ietsie pietsie te harde zender. Op 828 zit Wereldstad R-dam, kan ook problemen geven, is ook stevig.
 10. Ik hoorde gisternacht een stevig signaal op 1602, volgens mij een LPAMér, maar hoorde geen ID. Utrecht - Fr is een flinke afstand (misschien flink vermogen ???, waar is de 1 kW zender van Waddenzee???)) 747 Alphen komt hier zwak door, dag en nacht. 1224, heel zwak iets te horen, niet te identificeren Verder niets in U. op een beetje normale radio. (St MG - Paradijs heeft 828 en 891, die laatste was eigenlijk niet de bedoeling, ook 1485 in U-west.)
 11. Het is veel erger geweest en kon ik hem met gemak in Utrecht horen. Hij moet oppassen want ik heb (weer) 1485 in Utrecht.
 12. Ik heb daar geen documentatie van, maar weet zeker het in die tijd ergens gelezen te hebben. Onder een titel als etheroorlog enz of zoiets. Maar wat veel sterker is, ik heb het zelf gehoord. Het was natuurlijk makkelijk even te draaien van N-Zee naar Veronica en terug, en het klonk echt vervormd. Zoiets onthoudt je gewoon. En ja N-zee vervormde ook, beetje te veel laag, maar dat was normaal. Het was maar kort, hooguit een paar dagen volgens mij, en toen ging RNI weer naar de volgende frequentie. (of golflengte zoals dat in die tijd werd genoemd) De EBU zal dat niet geregistreerd hebben omdat het geen verdere problemen gaf en kort was. Overigens, als echt die 199 meter hebben gebruikt moet dat probleem hebben gegeven bij de zuiderburen, Brussel zat op 198 (Veltem) Ja, het was een toestandje met RNI, en maar zoeken naar een vrij kanaal, wat er niet was. De 220 - 1367 kHz was natuurlijk ook maar een behelpen. Werd gebruikt in UK oa Manx Radio (nog steeds).
 13. Waarbij de zijbanden van Veronica in de zachte passages duidelijk te horen zijn. Veronica reageerde met het opvoeren van de modulatie tot vervormens toe. 2 meter is 2 kanalen afstand, en dat was toen in dat deel van de MG band slechts 16 kHz.
 14. Dat waren dan verhalen van domme journalisten en kabinet die weinig technisch onderlegd waren. Met een satelliet schotel op een schip kan je helemaal niets. Signalen opvangen, en uitzenden naar een satelliet, en dan???? Kabelboeren moeten het dan overnemen (TV) en daarover was en is wetgeving, satelliet radio was er niet of stelde niets voor. TV uitzendinegn vanaf een schip is een belachelijk iddee, als je dat ook vanuit welk land dan ook - dus met andere wetgeving - kan doen. Zoals later ook is gebeurd. Pal voor de kust, toch wel buiten de territoriale wateren neem ik aan. Wel Pal dicht bij een ander op nabuurfrequentie, Bloemendaal ligt pal aan de kust. Volgens mij wisten ze bij Paradijs niet van het bestaan. En nu weten we dat commerciële omroep niet tegen te houden was, schandalig natuurlijk dat men dat jarenlang heeft kunnen doen. Het satelliet verhaal doet me ook denken aan de Communicator waar men ook dacht dat er zoiets opzat, bleek heel wat anders te zijn. De raid in 89 op de Ross was natuurlijk net zo fout en ingeven door bedreiging omroepbestel. Dat was zo slecht dat mensen naar de matig van kwaliteit uitzendingen in het Nederlands vanaf de Ross luisterden (ik ook). Anders gezegd, eigenlijk gaf men het failliet van het bestel toe, dat er, als een godswonder, nog steeds is.....hoe kan dat??
 15. Zond Veronica toen nog met maar een paar kW uit? (Atl en Car hadden elk 10 kW.) Beetje vreemd kaartje bij de Atlanta en Caroline, die volgens de cirkels op dezelfde plaats lagen, op de plek Caroline op kaartje, maar Atlantis wordt veel noordelijker geplaatst.
 16. Nou het stoorde behoorlijk, getuige krantenartikelen. Dus niet misschien. R Bloe had volgens mij toen maar 50 W, en dat werd met een veel sterkere zender op de nabuurfrequentie grotendeels weggedrukt. Dat satelliet schotel verhaal ken ik niet, en als je even nadenkt, wat was dan het gevaar??? Bovendien was in die tijd een sat. schotel op een schip niet eenvoudig, heb je een vrij complexe en dure installatie voor nodig om hem gericht te houden. En wat zouden ze er dan mee kunnen? Programma's ontvangen om live te kunnen uitzenden? Signalen naar boven sturen ,maar wat dan, dan kan beter en legaal vanaf land. Wel waren er grootse verhalen over meerdere zenders en meerder programma's in de toekomst. Niet zo slim om dat uit te laten lekken, als je dat wil 1 voor 1 in de lucht brengen en kijken wat er gebeurd. Was het niet mogelijk toen bekend was dat er een raid zou plaatsvinden snel bekend te maken dat men verder nies meer zou doen, dus de plannen opgeven? Gauw wegvaren had geen zin, buiten terr wateren is erbuiten, of dat nou net of verder weg is.
 17. Wat ik bedoel is dat met de FM weg en alles op DAB of 5G er zoveel zenders zijn dat je veel aan promotie, en misschien ook aan duurdere discjockeys, kwijt bent om nog op te vallen en marktaandeel te behouden.
 18. Sterker nog, het oude Paradijs jingle pakket wordt door mij, met de nodige toestemmingen, met plezier nog gebruikt Was grotendeels eigen schuld. Want je bent wel oliedom om pal naast een bestaande zender met je frequentie te gaan zitten. In dit geval 1107, naast Bloemendaal op 1116.
 19. Met plaatjes krijg je tegenwoordig geen marktaandeel meer Juul, het is geen 1970. het gaat om de flauwekul helaas. Mijn stelling is dat Veronica vroeger een bepaald niveau had, natuurlijk niet elitair, geen VPRO, maar dat is nu nergens meer te vinden
 20. Vroeger hadden we gewoon een site, waar iedereen gratis en zonder gegevens te geven op kon kijken..........
 21. Ja maar p[rimair dezelfde doelgroep 20-49, met wellicht ander, breder format, maar ondertussen worden andere complete doelgroepen vergeten Comm zenders en misschien ook NPO snappen maar niet dat met het verlagen van hun distributiekosten voor FM en gebruik van DAB en 5G, met veel meer aanbod, ze minstens hetzelfde bedrag wat ze bezuinigen kwijt zijn aan extra promotiekosten om hetzelfde marktaandeel te behouden.
 22. Sorry, was ik even kwijt, meerdere mensen gesproken daar. Maar viel het je niet op dat op goede opmerkingen vanuit de zaal weinig zinnige antwoorden kwamen anders dan, "zo is het geregeld, u wist het van te voren, kan juridisch niet anders enz." Ik had zelf met opzet een hele tijd gewacht met reageren, eerst anderen wat laten zeggen. Maar na een paar lullige antwoorden toch maar de vinger opgetoken. Dieptepunt voor mij was dat AT niet wist, of "vergeten" was, dat hoogvermogen MG breder dan de 9 kHz mag, dus wees ik ze daarop, kijk daar maak je geen vrienden mee, maar wat moet je dan. Maar voordat je in dit land AOW krijgt.....
 23. De concurrentie voor de 3FM doelgroep is moordend, want iedereen richt zich daarop (20/49) Dus is 3FM grotendeels `meer van hetzelfde` en lijken de meeste grote zenders zo op elkaar. Dezelfde muziek, dezelfde flauwe discjockeys. En is er dus weinig voor andere groepen, waaronder de grootste groep 50+´Belachelijk en eigenlijk schandalig natuurlijk, zeker het gedrag van de NPO.
 24. Radio 5 bestaat bij de gratie Gods van de NPO. Want van harte gaat het niet, zonder analoge ether. En er zijn vele programma's gericht op dezelfde doelgroep als Radio 5 van zgn commerciële ondernemingen. Zoals LXClassics, maar die worden getreiterd met hoge Toezichtkosten waardoor ze hun DAB distributie moeten staken. Terwijl er geen reclame is, en alles uit eigen zak wordt betaald.
 25. Alles en iedereen heeft stroop gesmeerd, en wordt steeds harder aangepakt, hogere tarieven en strengere voorwaarden. Geen goede werkwijze dus. Maar als jij wel wat bereikt, laat het ons weten. PS, was je op de LPAM bijeenkomst van AT van 31 januari? Daar was iedereen keurig beleefd en netjes, maar kreeg niets voor elkaar.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.