Jump to content

RobKi

Members
 • Posts

  89
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Maastricht
 • Interests
  Radio. Journalistiek. Taalwetenschap. Rails.

Contact Methods

 • Website
  https://augiasradio.com/
 • Twitter
  @radioAugias

Recent Profile Visitors

1,757 profile views

RobKi's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • First Post
 • Collaborator Rare
 • Reacting Well
 • Very Popular Rare
 • Week One Done

Recent Badges

137

Reputation

 1. Dat orgelloopje voorafgaand aan de opening van de uitzendingen was geknipt uit Organ Grinder's Swing (er zijn variaties op deze titel in omloop) door Jimmy Smith. https://www.youtube.com/watch?v=fuqW-wUZ8V4
 2. Een groot genoegen om deze man nog eens aan het werk te horen. Al een stuk ouder dan 39 😉 maar hij klinkt nog precies als in 1968, toen hij de eerste DJ werd die ik bewust meemaakte. Goedlachs, perfecte timing, en een showman die zichzelf wel in het middelpunt zet, maar altijd met oog en oor voor wat de mensen om hem heen doen. Leuk ook dat mijn Eerste Singletje, I was Kaiser Bill's Batman, voorbijkomt. Bedankt voor deze video!
 3. Nooit geweten dat Ad Bouman ooit een jazznummer heeft geproduceerd. 😉 En goed ook!
 4. Bedankt voor de link, Martin! Prachtige foto's van Theo Dencker van de Norderney op volle zee, hartverwarmend bezoek van een schip vol fans, plaatjes van een vreemd lege boordstudio, Stan Haag in de buitenlucht als ik me niet vergis, en zelfs kleurenbeelden. Echt bijzonder.
 5. Ik bewonderde Herman Stok om de respectvolle manier waarop hij de muziek aan- en afkondigde. Gewoon serieus, maar wel een beetje braaf, prachtige platen draaien. Iedere dinsdagmiddag van vier tot zes, geloof ik, luisterde ik naar zijn "Mix" op HilvIII. Weliswaar heen-en-weer tunend naar Driemaster, elders op de FM, dat wel. intussen was mijn moeder ook dol op Herman Stok, vroeger vanwege Top of Flop op de TV, maar vooral om Z.O. 135 van de VARA op Hil I (of II, daar wil ik vanaf wezen). Dat programma werd uitgezonden op Zaterdag Ochtend en duurde twee uur en een kwartier. Hij presenteerde het samen met Letty Kosterman. Denk niet dat Mieke van der Weij en Peter de Bie het kibbelende namaak-radioechtpaar hebben uitgevonden. Dat waren Herman en Letty. Naar mijn idee terecht wordt Herman Stok de eerste echte DJ genoemd, maar beter zou je zeggen, eeen van de eerste echte. Want ook Joost den Draayer en Pete Felleman waren in hun tijd, voor hun publiek, de eerste echte. Joost kennen we hier wel. Graag plaats ik hier een link naar een stukje Pete Felleman eind jaren '80, zodat je nog even hoort hoe die man klonk. Hij was al VARA-dj in de jaren '50 voordat er popmuziek bestond. Herman Stok was wat mij betreft dan ook een waardig vertegenwoordiger van een presentatie-traditie. Amen.
 6. Mja. Geinig ingezongen door Andy en Norman, maar waarom waren ze zo onaardig over Mike Ross? Dat was toch gewoon een vriendelijke, tikje saaie collega met een warme stem en aandacht voor de luisteraar(sters)? Ik hoor hier gewoon een stelletje Engelse public school boys die een mede-DJ afzeiken. Niet sjiek van Archer en Barrington. Heeft Mike Ross hier ooit op gereageerd?
 7. Wat ik een mooie vondst vond, is 'reclames handhaven, maar de productnaam onverstaanbaar maken'. Veel werk, maar het ritme van de uitzending en het geluid van de oorspronkelijke commercials blijft dan hoorbaar. Mag dat niet meer? Wat mij - levenslang verstokt anti-roker - betreft, begint een Veronica-uur met 'Leef met plezier, rrrook met plezier, Tropex Llam LlaP'. Of 'U geniet zoveel meer, TnasevyutS Retep'. Of 'Nacirema Nedlog'. Zo klonk dat toen nu eenmaal. Is dit trouwens alleen iets voor het Commissariaat v/d Media? Vrienden van mij restaureerden een tram in Den Haag, en wilden er historische reclameborden op zetten, van Persil bijvoorbeeld. Zij kregen toestemming van een andere instantie, de Reclamecodecommissie. Maar ja, van wasmiddelen ga je normaliter niet dood... Nou ja. Als het niet anders kan, dan moet dat knippen maar, om het nog te kunnen uitzenden. Zolang de oorspronkelijke banden maar voor onderzoek en wetenschap beschikbaar blijven (en dat zit bij Juul en Beeld & Geluid wel goed).
 8. RobKi

  NPO Radio5

  Ook zonder die promo hier te posten zou je kunnen omschrijven wat je nou precies zo storend vindt, @HadieDave. Ik heb dat promootje ook gehoord, en ik vond 'm saai en voorspelbaar, maar wel netjes in elkaar gezet. Precies zoals Radio 5 zelf. Wat mankeert er volgens jou aan?
 9. Zou Les Reed dit ooit gehoord hebben voordat hij Man of Action componeerde? De eerste noten dit nummer van André Brasseur lijken daar wel een beetje op, vind ik.
 10. Wegens z'n zeer herkenbare, ietwat nasale stemgeluid vond ik Dave Rogers erg fijn, eerst op RNI en later bij Atlantis. En bovendien, zoals de meeste Britse DJs, op de zender altijd vriendelijk en vol humor. Een meester van de 'deadpan delivery'.
 11. Of er nog opnamen zijn? Ik hoop het, maar ik heb ze helaas niet. In mijn herinnering werd de naam van Daniël geregeld genoemd op de zender, maar heb ik hem zelden zelf sprekend gehoord. Ik meen me te herinneren dat hij naast het Popjournaal ook iets deed met Fop Out of Sportief Zijn, Beter Worden. Maar ja, het is allemaal lang geleden. Hoe Daniël Klijzing eruitzag wist ik natuurlijk niet; het enige wat we hadden was het rijtje pasfoto's in de linkermarge van de Top-40, en daar stond hij niet bij, evenmin als de technici. In het Veronica-blaadje van toen verschenen foto's van een jongeman met lange blonde haren (net als ikzelf toen) die vroeg kaal werd (net als ik toen). Daniëls onverwachte vroege overlijden is ook op de zender genoemd; dat vond ik opvallend omdat Veronica zelden iets in de uitzendingen zei over de collega's (Eddy Becker tijdje weg na groot ongeluk; Rob Out tijdje weg na groot ongeluk; Joost de Draaijer weg na groot meningsverschil; plus wat ik allemaal niet meer weet). Ik hoop dat we nog wat meer over Daniël horen hier. In het kader van de geschiedschrijving.
 12. Bedankt Hans Hendriks. Wel bijzonder om die eerste nieuwsuitzending met Hans H. te horen. Dat in ieder geval. Maar ook mooi om Tony Allan weer eens te beluisteren. Wat was die man toch onderhoudend, niet van humor gespeend en bovenal professioneel. Een genoegen.
 13. Niet te geloven, dit! Ik zat indertijd met rooie oortjes naar dat eerste kwartier te luisteren, met de cassetterecorder op Opnemen natuurlijk. Al die jingles! Dat legde een stevige bodem onder mijn bijelkaar geknipte jingleverzameling, en daar was ik Norman dankbaar voor, want die was het natuurlijk die hier achter zat. Ik hoorde Seagull in Rijswijk, een paar km van Scheveningen, en het signaal kwam keihard en glashelder binnen op m'n Philips bi-ampli-buizenradio. Met dank aan Peter Chicago. En dank aan jou, Vincent, natuurlijk.
 14. Tegenwoordig zou je zeggen: ik zit in groep acht en ik luister naar de radio. Ik zie mezelf nog zitten bij de Novak-transistorradio. En dit is wat ik toen hoorde, met de oren van nu: Een DJ die wel laat merken dat het de állerlaatste aflevering van z'n show is, maar die vooral de muziek voorop stelt. Hij doet niet veel meer dan titels en uitvoerenden noemen, maar dan wel op z'n kenmerkende energieke manier. Zonder flauwekul met een sidekick, geen eindeloze gesprekken aan de telefoon, geen stijlbreuk door te geinen met de nieuwslezer... (wat toen overigens onmogelijk was bij "timeshifting" Veronica, maar dat terzijde). En ergens wel terloops Jacques Brel noemen als componist. Klasse. De songs staan centraal bij deze Rob Out, en niet hij zelf. Dit Veronica-programma was eigenlijk toen al 'streaming' muziek, alleen met de titels aangeleverd door een sprekende persoonlijkheid, en de muziek naadloos doorgestart door technici van wie we de naam wisten. Radio, hoorbaar gemaakt door levende mensen. En wat voor muziek! Nina Simone, Rolling Stones, Wilson Pickett. Archie Bell and the Drells! Die ook allemaal overeind blijven in het modderige AM-geluid van toen. Ik vond het helemaal niet gek dat in Outs uur nooit iets te horen was van de Heikrekels, Ronnie en de Ronnies of Corry en de Rekels, die Veronica anders met gulle hand door de programma's strooide. Waar ik overigens toen niks op tegen had. Maar Out mocht hen blijkbaar links laten liggen. Ook opvallend: geen enkele jingle in dit programma. Dat vind ik dan weer jammer. De naam van het radiostation wordt, als ik goed heb geteld, dit uur twee keer genoemd. Trouwens, wat je allemaal wel niet kon doen met Duyvis Slaolie! Oliebollen, noem maar op. Alleen het smeren van je fietsketting kon je beter ergens anders mee doen, waarschijnlijk. Nee, niet met Seven-Up of Kwepsi Cola (zo klonk het op de middengolf). Enfin. Ik wou eens wat meer zeggen dan alleen 'dank je wel voor dit archiefstuk, Ben'. Ja, dat ook. (Met als verrassend toetje een complete nieuwsuitzending, de "Radio Veronica Nieuwsdienst" - vast geen officiële intro - door Tom Collins. Die mis ik nog iedere dag.)
×
×
 • Create New...