Spring naar bijdragen

RobKi

Leden
 • Aantal bijdragen

  51
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Waardering in de gemeenschap

64 Excellent

Over RobKi

 • Rang
  Gevorderd lid

Profielinformatie

 • Geslacht
  Male
 • Woonplaats
  Maastricht
 • Interesses
  Radio. Journalistiek. Taalwetenschap. Rails.

Contactmethoden

 • Website
  http://www.robkievit.nl/
 • Twitter
  @radioAugias

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. Een interessant stuk over een (voor mij) onbekende episode uit de Nederlandse popmuziek. Ik vond het verrassend om te zien hoe commercie en de VARA in die tijd met elkaar verbonden waren. Wat ik mij wel afvraag: waarom staat er zo'n negatieve kop boven het artikel? Uit het verhaal maak ik op dat Stok en Kloet de (vaak naieve) artiesten onder hun hoede namen en hen bijschoolden en steunden; de problemen waren van bedrijfseconomische aard. De kop suggereert echter dat Stok een slechte manager was; dat lijkt me niet fair.
 2. Oh, oh, wat een nostalgie... Ik raak helemaal in de omgevallenboekenkastmodus. ErUitGetuimeld, als het ware. De NOS-top-30 van 18 april 1975. (Achttien april, we kunnen het toch proberen?) De hitparade wordt voorafgegaan door een ANP-bulletin, gelezen door Hans Molenaar (voorheen van RNI. Aan boord van de Mebo II bleef hij in leven door het eten van sperziebonen uit blik, zo luidt de mythe althans). Ik heb nog wel eens, jaren '90, een verplichte cursus gedaan bij de Hilversumse Media-Academie, samen met Hans Molenaar, Gert Klück en een paar jongens van Studio Sport. Coach je Collega, heette dat, en we vonden het maar matig. Halverwege staakte de Academie het doceren, en hadden we vrij. Gert droeg een roze overhemd, en Hans vond dat maar niks, maar dat terzijde. Aardige mannen allemaal. Vervolgens de belletjes van de STER. Met "C & A op Hilversum drie". Zeg, is dat Ad Visser? Daar komt de top-30. De opening met de mooie ex-KNOX-jingle. Ze knipten die K van het begin af, en de k uit de X ("èèks"), snappuwel, en dan hou je NOS over. (Die K kan ook een W geweest zijn, daar wil ik vanaf wezen.) Even binnengesmokkeld is Because they're young van Duane Eddy (de tune van A.J. Beirens op RNI) die helemaal niet in de Lijst stond, maar toch leuk om even te horen. En relevant want Duane Eddy stond met er met een ander nummer wel in. Valt me op dat Felix hier nog (precies lang genoeg) door intros en outros heen praat. Dat gebeurde later* niet meer, waardoor de top-30 ineens erg populair werd bij de cassetterecorderpauzetoets-platenopnemers, zoals, uhm, ondergetekende. (*In de Nationale Hitparade) Nog meer on-topic geneuzel: Will Luikinga (voorheen Radio Veronica) staat warempel in deze hitlijst, als componist van Ding-a-Dong van Teach-Inn. Veel capabele Nederlandse popmuzikanten in deze top-30, trouwens. Hebben Long Tall Ernie/Hank the Knife ooit een eerbetoon gehad? Ze waren het zeker waard. In het bulletin van vijf uur is sprake van minister Van Doorn die geen zendtijd verleent aan twee organisaties. Komt me bekend voor... Kortom, bedankt voor de upload, MartinJA! Het is niet onopgemerkt gebleven.
 3. RobKi

  WABC processing

  Behalve dat die pompende compressie inderdaad niet prettig is om te horen, vind ik ook de platenkeuze niet logisch: Die Youtuber, WABC1960saudiochain, wil aantonen dat hij de huidige "thin and boring" digitale sound kan verbeteren. Waarom jaagt hij dan geen hedendaagse 100% digitaal opgenomen audio door die chain heen, in plaats van fijne ouwe vinylnummers die van zichzelf al fijn klinken? Nu laat hij horen hoe hij een sound verprutst, in plaats van te demonstreren hoe hij een sound kan verbeteren. Curieus.
 4. Een terechte dikke voldoende indertijd, Juul! @ruudam: ik zal eens zo'n foldertje onder de scanner leggen. Ik weet niet of ik een editie heb waarin jouw conterfeitsel is afgebeeld, maar dan krijg je in ieder geval een indruk. De andere publicatie, met reacties van luisteraars, was een interne uitgave. Ieder kwartaal (geloof ik) werd dat uitgedeeld: een paar A4'tjes met reacties van luisteraars, zodat iedereen in 'het bedrijf' wist voor wie we 'het' deden. (Nee, radioprogramma's maken, bedoel ik. ) Ik geloof niet dat ik daar iets van heb bewaard. Dan moet je naar Beeld & Geluid, want daar ergens is het archief opgeborgen.
 5. O ja, die foto's voor het foldertje. In de jaren '90 werd bij RNW ieder half jaar een nieuwe publiciteitsbrochure gemaakt, van iedere taalafdeling een. Met natuurlijk het zendschema erin, en 'leuke stukjes' over de programma's. De Engelse versie heette On Target, de Nederlandse De Wereld, de Indonesische Ranesi (Radio Nederland Seksi Indonesia); er waren natuurlijk ook Spaanstalige en Caribische edities. En die werden wereldwijd toegestuurd aan de luisteraars in het adressenbestand. Ja mensen, dat was nog ver voor de AVG (GDPR)-privacyregels. In iedere uitgave stond ook een pagina met portretten, zoals deze van Ruud. Ik herinner me nog de fotosessies. Op het 'studioplein', een 'wybertje' dwars op de lengteas van het gebouw, waar inderdaad de studio's 1 t'm 8 omheen lagen, was een zwarte foto-achtergrond opgesteld. Daar sprong een energieke fotograaf omheen die deze prachtige 'koppen' schoot. Ik maakte een praatje met hem toen ik aan de beurt was, maar hij vond op een gegeven moment dat ik mijn mond moest houden want dat zag er beter uit. (Daarom werkte ik ook bij de radio en niet bij de tv...). Enfin, mijn smoelwerk staat hierbij. Wat ik maar zeggen wou: die fotograaf heette Gerton van Wageningen. Waarvan akte. P.S. Zoek de verschillen.
 6. RobKi

  Govert van Brakel stopt er mee.

  Govert van Brakel is één van de volhouders. Inderdaad een radiomaker van de oude stempel, zoals Tino zegt. En ook iemand met kennis op andere gebieden: ik heb jarenlang met o.a. Govert in de NOS-taalcommissie gezeten, waar hij uitblonk in nuchtere en relevante observaties over het taalgebruik van met name sportverslaggevers. Ik wens 'm een prettig pensioen!
 7. Ik heb inderdaad zestien jaar bij RNW gewerkt, ja, voornamelijk bij de nieuws(bulletin)redactie, de Nederlandse en de Engelse. Ik had dagelijks contact met de nieuwslezers en presentatoren (en deed zelf ook wel eens een dienstje). De naam René Steenhorst ben ik in al die jaren niet tegengekomen.
 8. Fideel van de Telegraaf dat ze nog eens terug willen kijken. Mijn krant is 't niet, maar ze waren wel altijd pro vrije commerciële radio. Jammer dat het woord 'piratenzender' weer opduikt. Wat Radio Veronica e.a. indertijd deden, was niet in strijd met enige Nederlandse wet, voorzover ik weet. Er was nog geen wet die regels stelde aan buitengaatse radiozenders. Pas vanaf 1 september 1974, toen de Nederlandse ratificatie van 'Straatsburg' van kracht werd, zouden het 'piratenzenders' zijn geworden, als ze waren doorgegaan. Maar dat zijn nuances. Nuances en de Telegraaf...
 9. Dankjewel, Martin. Ik zit hier weer met verbazing naar te luisteren. Joop de Roo (VARA/NOS, geloof ik) ontvangt Tony Berk en vervolgens Rob Out, kort voordat de bijl van "Harry" (van Doorn) valt. Op Hilversum III. Voor jongere luisteraars die de geluidskwaliteit dubieus vinden: zo klonken alle zenders indertijd 's avonds op de AM. En bovendien is dit, zo te horen, een meersporenband waar op de sporen 2 en 4 nog meer op staat, achterstevoren en op een andere snelheid. Ik zal verder niet ingaan op wie ik het sympathiekst vind overkomen, Tony B. of Rob O. Interessant bandje, dit.
 10. RobKi

  Radio5 op FM

  Na jarenlang (want gierig) treuzelen dan toch maar een internetradiootje gekocht voor vier tientjes. Staat in de keuken, en geeft me toegang tot BBC World Service die ik zo miste, en ontelbare andere fijne stations zoals Caroline, LXclassics en NPO Radio 1. Tevreden mee. DAB hoef ik niet, ik heb geen auto. Dat geschreeuw van de familie Van der Goot in die spotjes (op de FM!) over DAB vind ik helaas niet overtuigend. Kan ik Klara of WDR3 wel ontvangen op DAB, hier in in Limburg? Het is allemaal erg binnenlands georganiseerd, dat DAB, naar mijn smaak. Geluidskwaliteit is minder relevant voor de Radio 5-leeftijdsgroep, trouwens. Bij mij houdt het boven de 11 kHz wel op, en ik ben nog geeneens 70'er.
 11. RobKi

  super vondst inzake Mi Amigo

  Ja, en die Liebestraum van Liszt is ook door de Wama's uitgevoerd. En die versie kennen we allemaal. Echt waar:
 12. Op zondagochtend 12 augustus 2018 is de laatste aflevering van Zegellak op Iceradio, zo hoorde ik net. Tot die tijd heb je iedere dinsdag om 20:00 (live) en zondag om 10:00 (herh) de kans om Hans Hogendoorn en zijn waanzinnig brede muziekkeuze te horen. Daarna is het echt voorbij, dus grijp nu je kans als je nog een echo van de magie van Driemaster wilt opvangen. Die laatste aflevering is toevallig nr. 538. En zoals alles bij Zegellak heeft dat wel/geen betekenis. De laatste zondag is trouwens geen herhaling, maar live.
 13. Dank, dank, voor het herinneren aan die stations; natuurlijk was er niet "niks meer op de radio" zoals ik losjes schreef. Ik bedoel alleen maar dat ik toen even wat anders te doen had. Maar mijn vraag was: hoe is dat Veronica-optreden op de TROS-donderdag indertijd tot stand gekomen, en waarom? Er zal toch wel iemand zijn op dit forum die daar iets over kan vertellen. Hoop ik.
 14. Leuk om deze zeldzame gebeurtenissen te horen. Voor mij voor 't eerst, bedankt Jan-Fré en Martin. Ik was in juni 1975 druk bezig met mijn eindexamen en de feesten daarna, en dit gebeuren bij de TROS is me indertijd totaal ontgaan. Na augustus 1974 had ik me helemaal op het schoolwerk gestort, omdat er niks meer op de radio was. Pas in 1976 ging ik weer naar de radio luisteren, voor de VOO-uurtjes. Is er ergens beschreven hoe dit optreden van de Veronica-stemmen in TROS-zendtijd tot stand kwam? Klaas Vaak was op vakantie, hoorde ik, maar ik ben benieuwd hoe het verder zat.
 15. RobKi

  Joost

  Twaalf? Tweeëndertig, denk ik. Hoe het ook zij - bedankt, Jan-Fre.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze site ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid, en We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat.