Spring naar bijdragen

RobKi

Leden
 • Aantal bijdragen

  46
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Alles door RobKi geplaatst

 1. RobKi

  H3-1974 07 00-gasten Tony Berk Rob Out

  Dankjewel, Martin. Ik zit hier weer met verbazing naar te luisteren. Joop de Roo (VARA/NOS, geloof ik) ontvangt Tony Berk en vervolgens Rob Out, kort voordat de bijl van "Harry" (van Doorn) valt. Op Hilversum III. Voor jongere luisteraars die de geluidskwaliteit dubieus vinden: zo klonken alle zenders indertijd 's avonds op de AM. En bovendien is dit, zo te horen, een meersporenband waar op de sporen 2 en 4 nog meer op staat, achterstevoren en op een andere snelheid. Ik zal verder niet ingaan op wie ik het sympathiekst vind overkomen, Tony B. of Rob O. Interessant bandje, dit.
 2. RobKi

  Radio5 op FM

  Na jarenlang (want gierig) treuzelen dan toch maar een internetradiootje gekocht voor vier tientjes. Staat in de keuken, en geeft me toegang tot BBC World Service die ik zo miste, en ontelbare andere fijne stations zoals Caroline, LXclassics en NPO Radio 1. Tevreden mee. DAB hoef ik niet, ik heb geen auto. Dat geschreeuw van de familie Van der Goot in die spotjes (op de FM!) over DAB vind ik helaas niet overtuigend. Kan ik Klara of WDR3 wel ontvangen op DAB, hier in in Limburg? Het is allemaal erg binnenlands georganiseerd, dat DAB, naar mijn smaak. Geluidskwaliteit is minder relevant voor de Radio 5-leeftijdsgroep, trouwens. Bij mij houdt het boven de 11 kHz wel op, en ik ben nog geeneens 70'er.
 3. RobKi

  Iceradio - Hans Hogendoorn rondt af

  Op zondagochtend 12 augustus 2018 is de laatste aflevering van Zegellak op Iceradio, zo hoorde ik net. Tot die tijd heb je iedere dinsdag om 20:00 (live) en zondag om 10:00 (herh) de kans om Hans Hogendoorn en zijn waanzinnig brede muziekkeuze te horen. Daarna is het echt voorbij, dus grijp nu je kans als je nog een echo van de magie van Driemaster wilt opvangen. Die laatste aflevering is toevallig nr. 538. En zoals alles bij Zegellak heeft dat wel/geen betekenis. De laatste zondag is trouwens geen herhaling, maar live.
 4. RobKi

  super vondst inzake Mi Amigo

  Ja, en die Liebestraum van Liszt is ook door de Wama's uitgevoerd. En die versie kennen we allemaal. Echt waar:
 5. RobKi

  Boter Klaas en prijzen met Lex Harding (1975)

  Dank, dank, voor het herinneren aan die stations; natuurlijk was er niet "niks meer op de radio" zoals ik losjes schreef. Ik bedoel alleen maar dat ik toen even wat anders te doen had. Maar mijn vraag was: hoe is dat Veronica-optreden op de TROS-donderdag indertijd tot stand gekomen, en waarom? Er zal toch wel iemand zijn op dit forum die daar iets over kan vertellen. Hoop ik.
 6. RobKi

  Boter Klaas en prijzen met Lex Harding (1975)

  Leuk om deze zeldzame gebeurtenissen te horen. Voor mij voor 't eerst, bedankt Jan-Fré en Martin. Ik was in juni 1975 druk bezig met mijn eindexamen en de feesten daarna, en dit gebeuren bij de TROS is me indertijd totaal ontgaan. Na augustus 1974 had ik me helemaal op het schoolwerk gestort, omdat er niks meer op de radio was. Pas in 1976 ging ik weer naar de radio luisteren, voor de VOO-uurtjes. Is er ergens beschreven hoe dit optreden van de Veronica-stemmen in TROS-zendtijd tot stand kwam? Klaas Vaak was op vakantie, hoorde ik, maar ik ben benieuwd hoe het verder zat.
 7. RobKi

  Joost

  Twaalf? Tweeëndertig, denk ik. Hoe het ook zij - bedankt, Jan-Fre.
 8. RobKi

  ANP nieuwslezers

  Nog een: Bob Kurpershoek.
 9. RobKi

  ANP nieuwslezers

  Er is ook een Wikipedia-topic hierover: https://nl.wikipedia.org/wiki/Radionieuwsdienst_ANP Daar wordt verhelderd dat de Radionieuwsdienst ANP tot 1995 bestond; daarna werd dat op de publieke omroep het NOS Radionieuws. Vandaar wellicht de verwarring over Amber en Rachid, die "van na 1995" en van de NOS zijn. Het ANP was na 1995 niet meer te horen op de publieke omroep en ging toen radiobulletins leveren aan commerciële radiostations. Dat doen ze nu nog steeds. Ik ga ervan uit dat dit topic hier gaat over de periode tot 1995. Over de beginzin: Ik heb het altijd raar gevonden dat het korte intro, "Radionieuwsdienst ANP" in 1976 vervangen werd door het ouderwetsere "Radionieuwsdienst, verzorgd door het ANP". Een journalistieke productie die begint met een passieve "door"-constructie - mijn haren rezen te berge (die had ik toen nog). Het klonk alsof de jaren '50 terug waren; toen zeiden ze: "Hier is de radionieuwsdienst, verzorgd door het ANP." In de lijst van Wikipedia mis ik deze namen: Henk Camperman (stem leek wel wat op Ad Hazewinkel) Gert van Drimmelen (had ook een mini-kunstrubriekje op Hilversum 1) Raymond Serré Job Boot Het ANP had niet alleen een nieuwsdienst op de radio; er was ooit ook een telefonische nieuwsdienst. Je belde het nummer en kreeg dan een ANP-bulletin van een paar minuten te horen. Begin jaren '70 gelezen door Hans Hogendoorn. De referenties in het Radiopedia-artikel verwijzen naar 1980. Misschien even naar kijken?
 10. RobKi

  De Flevo KG zend locatie

  De allerlaatste stap van het aanleveren van het signaal is dan toch een D/A-converter? En die doet het ook gewoon als het web stuk is.
 11. RobKi

  Halbe Zijlstra...

  Heren, heren. Even terug naar Halbe Zijlstra en de cultuur. Zoals Juul zei, Ach, ik heb medelijden met Halbe. Je werkt hard voor het beeld van Nederland in het buitenland. De publieke zaak heb je hoog in het vaandel staan. Je weet dat je een bevoorrechte positie hebt als vertegenwoordiger van Nederland, maar je doet hoe dan ook gewoon iedere dag je best. En dan ineens wordt dat werk je uit handen geslagen, om politieke redenen. Zo voelden honderden RNW-medewerkers (incl. ondergetekende) zich in 2012, toen Halbe Zijlstra zijn bezuinigingen losliet op cultureel Nederland en Radio Nederland Wereldomroep, en zo voelt Halbe Zijlstra zich nu zelf. Zielig voor hem. Maar er zit - voor mijn gevoel in ieder geval - ook iets van rechtvaardigheid in. Overigens was staatssecretaris Halbe Zijlstra intertijd niet meer dan een slaafse uitvoerder van het coalitieakkoord van Rutte-I, waarin gedoogpartij PVV akkoord was gegaan met CDA-bezuinigingen op de sociale zekerheid, in ruil voor een PVV-bezuiniging op de door Wilders en Bosma gehate Wereldomroep. P.S. Wat deed die Jeroen van der Veer daar eigenlijk bij dictator Poetin in z'n weekendhuisje? Shell helpt?
 12. RobKi

  jingle hitbackshow RNI

  Dankjewel weer Hans, voor deze vondst. Wat 'n man, die Quincy Jones. Opvallend op 0'41" en 1'40" dat omhoog-loopje dat ook in Chump Change van Langs de Lijn zit. Dat gebruikte Quincy graag.
 13. RobKi

  Veronica 828 - 2004 -reunie - vervolg 29

  Wederom zeer bedankt, Martin. Ik heb mijn eigen belevenissen aan die week indertijd online gezet (en Juul herinnerde me daar onlangs aan). Wellicht zijn er forumleden die het verhaal nog niet gelezen hadden: http://www.robkievit.nl/portfolio/rommel/rob828.html Bijna dertien jaar geleden alweer... Hartelijke groet Rob
 14. RobKi

  ANP-19760103-1800

  Jos van Ginkel las het bulletin met in zijn linkerhand een sigaret, en in zijn rechterhand de tekst (er zijn foto's van). Als je goed luistert, zijn de pauzes tussen de berichten soms erg lang. Even een trekje na de laatste lettergreep... (5'12" ...of Borkum. -fp-. De Nederlandse kustvaarder...) Het is een wonder dat er nooit een bulletin in brand is gevlogen. Niet alleen een prachtige stem, vind ik; hij had ook een feilloze timing binnen elke zin die hij uitspreekt. Bedankt voor het delen van de audio, Tino.
 15. RobKi

  manke boerenwals

  Wow! Bedankt, Jan.
 16. RobKi

  manke boerenwals

  Mag ik nog wat aanvullen? Even een beetje leoblokhuizen dan. Het stukje van Manke Boerenwals waar Dave overheen praat, is hetzelfde als de openingsmelodie van de Ochtendgymnastiek. Een stukje radiovormgeving (on topic!) dat iedere ochtend live werd gespeeld op Hilversum I (of II, dat veranderde ieder half jaar geloof ik.) De toetsenspeler van Supersister, Robert Jan Stips, speelde die ochtendgymnastiek-tune niet alleen in de Manke Boerenwals (ongeveer 1970). Vele jaren later, in 2013, maakte hij de muziek bij de kinderserie Ferdy de Mier, en daar zit ook een stukje van dezelfde ochtendgymnastiek in. Ik heb ze even alledrie achter elkaar gezet in dit minuutje: http://www.robkievit.nl/listen/Ochtendgymnastiek-3x.mp3 Overigens was Supersister niet alleen met dit deuntje op RNI te horen, maar ook op Veronica, met een a capella gezongen jingle: "Radio-Va-Ronica", op de melodie van 'dona nobis pacem' uit de Supersistersong Radio. De hele Manke Boerenwals vind je op Memories Are New https://robertjanstips.bandcamp.com/merch/m-a-n-memories-are-new-supersister En de Ochtendgymnastiek uit Ferdy de Mier vind je hier https://robertjanstips.bandcamp.com/album/liedjes-van-ferdy-de-mier-1 De echte Ochtendgymnastiek is afkomstig van
 17. RobKi

  manke boerenwals

  In 1971 sliep ik, brave scholier, natuurlijk om twee uur 's nachts, dus dit heb ik indertijd nooit gehoord. Maar ik was toen, en nu nog steeds, een diehard Supersister-fan en liefhebber van Dave Rodgers, met zijn ietwat nasale dictie en Very British woordkeuze. Dus zeer blij met dit leuke fragment van RNI, Hans, bedankt!
 18. RobKi

  Niek van der Bruggen laat auto luisteraar crashen

  Iemand met de titel "Radio Veronica DJ" hoort goeie muziek te draaien en een gesmeerd lopend radioprogramma in elkaar te zetten. Deze idioterie is niet leuk meer. Oh wacht, ik ben erin gelopen. Dit is natuurlijk Fake News van De Speld.
 19. RobKi

  Veronica 828 - 2004 - reunie - vervolg 23

  Bedankt voor al dat werk, Martin! Na de ochtendbulletins gaf ik het nieuws-stokje over aan mijn opvolger, Arend Langenberg. Wat een aardige man was dat! Hij liet me tussendoor nog een een videootje zien waarin hij als leerling-veearts een koe hielp bevallen van een kalfje. Hij was op pad geweest met een vriend die veearts was. En meteen daarna nam hij het stapeltje teksten van me over en leverde een perfect bulletin af, onverstoorbaar ondanks het geroezemoes in de zaal in hotel Laapershoek. Mooie herinneringen.
 20. RobKi

  Veronica 828 - 2004 - reunie - vervolg 22

  Gaston Huysmans, ja, die hoorde in mijn jonge jaren echt bij de zondagmiddag. Niet dat ik een grote fan van 'm was, maar ja, er was weinig anders op de radio op dat tijdstip. Tom Collins was altijd een prettige stem om naar te luisteren, in fraai gevarieerd Nederlands bovendien. En de altijd vrolijke Eddy Becker hoorde onverbrekelijk bij mijn ochtenden. Ik was altijd uren voor schooltijd al wakker en luisterde dan in pyjama naar de radio (zachtjes). Herinner me nog dat ik die jingle met die wekker nooit wou missen. Trouwens leuk om mezelf nog eens terug te horen als nieuwslezer (vooraf aan Ook Goeiemorgen; techniek Gudo Leuven). De 2004-reünie in Hotel Laapershoek staat me nog helder voor de geest, het was gezellig! Bedankt Martin! Groeten, Rob Kievit
 21. RobKi

  War of the worlds promo

  Ja, War of the Worlds op Hilversum Eén. Toen had ik weer even dat gevoel van 'Veronica zal Hilversum wel eens een poepie laten ruiken.' Terzijde: in deze promo wordt de aansporing 'Luister, en huiver' uitgesproken door Lex. Een historische link naar Joost den Draaijer, want die gebruikte deze uitdrukking ook regelmatig. Eigenlijk ken ik die zegswijze verder nergens van. Of is het iets uit de oude Nederlandse literatuur?
 22. RobKi

  Filler titel

  Bedankt voor dat Maskers-nummer, Juul. Er zitten een paar van die frases in, van die melodietjes die heel erg diep in mijn achterhoofd zitten, en die ik gedachteloos tussen mijn tanden door fluit als ik een ingewikkeld technisch probleem probeer op te lossen. (Hoe steek ik deze bout door dat gat als er geen ruimte achter zit - dat soort dingen.) Ergens wist ik wel dat deze nootjes door Veronica in mijn brein waren geplant, maar - in tegenstelling tot andere melodietjes - was ik me daarvan niet meer bewust en heb ik er dus nooit naar gezocht. Bij mij gaat Wade in the water trouwens nu in de map Jazz, submap IsDitWelJazz, want die Maskers spelen geweldig vrij en zoekend in dit nummer. Top, dank.
 23. RobKi

  Plaatjes waar doorheen wordt gepraat

  Ja, en er werd indertijd zelfs door andere DJs op de radio over gepraat: wie van ons kan er goed plaatjes "inspreken"? Want dat was een tijdje de vakterm voor het volpraten van het intro. Overigens moet ik bekennen dat ik het ook wel eens heb gedaan, en dat het lekker is als het lukt om precies te stoppen voordat de zanger(es) begint. Maar voor de luisteraar is het niet altijd een genoegen.
 24. RobKi

  Hoe angstaanjagend zijn de huidige nieuwsvormgevingen

  Wat ik nog weet: De moord op Robert Kennedy, presidentskandidaat in de VS, werd op Veronica gemeld in een extra lang nieuwsbulletin, op het gewone tijdstip aan het einde van het uur, ergens in de ochtend. Wie de nieuwslezer van dienst was op die zesde juni 1968 weet ik niet meer. Wat de vormgeving betreft: het eerste, lange, bericht over Kennedy, werd niet afgesloten met het gebruikelijke piepje (ti-ti-ti-ti - de letter V in morse), maar met de laatste maten op piano van Lady Madonna van de Beatles. Een paar seconden stilte, en daarna kwamen nog een paar gewone berichten en het weer, afgesloten met de toenmalige slotklap. Ik weet niet meer of dat toen al Frank Shacksfield was, of de pianonootjes van Count Basie. Voor Veronica, waar de nieuwsvormgeving in beton was gegoten, was dit een dramatische afwijking van het gewone. Ik kan Lady Madonna niet meer horen zonder aan dat moment te denken.
 25. En daar hoor ik na tweeënhalve minuut weer de slagzin 'het was radio, het is radio, en het zal ook altijd radio blijven'. Helemaal mee eens. Waar komt die slagzin vandaan? Waarom was die regelmatig te horen op Veronica? Misschien is de (kleine) geschiedenis van die zin al ergens beschreven, maar dat weet ik dan niet. Overigens is dit een prachtige, rare, editie van de ABTT. Indertijd gemist (proefwerken, examens). Een soort van Genootschap Radiojingles en Tunes 'avant la lettre'. Heerlijk.
×

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze site ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid, en We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat.