Jump to content

RobKi

Members
 • Posts

  86
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by RobKi

 1. Bedankt voor de link, Martin! Prachtige foto's van Theo Dencker van de Norderney op volle zee, hartverwarmend bezoek van een schip vol fans, plaatjes van een vreemd lege boordstudio, Stan Haag in de buitenlucht als ik me niet vergis, en zelfs kleurenbeelden. Echt bijzonder.
 2. Ik bewonderde Herman Stok om de respectvolle manier waarop hij de muziek aan- en afkondigde. Gewoon serieus, maar wel een beetje braaf, prachtige platen draaien. Iedere dinsdagmiddag van vier tot zes, geloof ik, luisterde ik naar zijn "Mix" op HilvIII. Weliswaar heen-en-weer tunend naar Driemaster, elders op de FM, dat wel. intussen was mijn moeder ook dol op Herman Stok, vroeger vanwege Top of Flop op de TV, maar vooral om Z.O. 135 van de VARA op Hil I (of II, daar wil ik vanaf wezen). Dat programma werd uitgezonden op Zaterdag Ochtend en duurde twee uur en een kwartier. Hij presenteerde het samen met Letty Kosterman. Denk niet dat Mieke van der Weij en Peter de Bie het kibbelende namaak-radioechtpaar hebben uitgevonden. Dat waren Herman en Letty. Naar mijn idee terecht wordt Herman Stok de eerste echte DJ genoemd, maar beter zou je zeggen, eeen van de eerste echte. Want ook Joost den Draayer en Pete Felleman waren in hun tijd, voor hun publiek, de eerste echte. Joost kennen we hier wel. Graag plaats ik hier een link naar een stukje Pete Felleman eind jaren '80, zodat je nog even hoort hoe die man klonk. Hij was al VARA-dj in de jaren '50 voordat er popmuziek bestond. Herman Stok was wat mij betreft dan ook een waardig vertegenwoordiger van een presentatie-traditie. Amen.
 3. Mja. Geinig ingezongen door Andy en Norman, maar waarom waren ze zo onaardig over Mike Ross? Dat was toch gewoon een vriendelijke, tikje saaie collega met een warme stem en aandacht voor de luisteraar(sters)? Ik hoor hier gewoon een stelletje Engelse public school boys die een mede-DJ afzeiken. Niet sjiek van Archer en Barrington. Heeft Mike Ross hier ooit op gereageerd?
 4. Wat ik een mooie vondst vond, is 'reclames handhaven, maar de productnaam onverstaanbaar maken'. Veel werk, maar het ritme van de uitzending en het geluid van de oorspronkelijke commercials blijft dan hoorbaar. Mag dat niet meer? Wat mij - levenslang verstokt anti-roker - betreft, begint een Veronica-uur met 'Leef met plezier, rrrook met plezier, Tropex Llam LlaP'. Of 'U geniet zoveel meer, TnasevyutS Retep'. Of 'Nacirema Nedlog'. Zo klonk dat toen nu eenmaal. Is dit trouwens alleen iets voor het Commissariaat v/d Media? Vrienden van mij restaureerden een tram in Den Haag, en wilden er historische reclameborden op zetten, van Persil bijvoorbeeld. Zij kregen toestemming van een andere instantie, de Reclamecodecommissie. Maar ja, van wasmiddelen ga je normaliter niet dood... Nou ja. Als het niet anders kan, dan moet dat knippen maar, om het nog te kunnen uitzenden. Zolang de oorspronkelijke banden maar voor onderzoek en wetenschap beschikbaar blijven (en dat zit bij Juul en Beeld & Geluid wel goed).
 5. RobKi

  NPO Radio5

  Ook zonder die promo hier te posten zou je kunnen omschrijven wat je nou precies zo storend vindt, @HadieDave. Ik heb dat promootje ook gehoord, en ik vond 'm saai en voorspelbaar, maar wel netjes in elkaar gezet. Precies zoals Radio 5 zelf. Wat mankeert er volgens jou aan?
 6. Zou Les Reed dit ooit gehoord hebben voordat hij Man of Action componeerde? De eerste noten dit nummer van André Brasseur lijken daar wel een beetje op, vind ik.
 7. Wegens z'n zeer herkenbare, ietwat nasale stemgeluid vond ik Dave Rogers erg fijn, eerst op RNI en later bij Atlantis. En bovendien, zoals de meeste Britse DJs, op de zender altijd vriendelijk en vol humor. Een meester van de 'deadpan delivery'.
 8. Of er nog opnamen zijn? Ik hoop het, maar ik heb ze helaas niet. In mijn herinnering werd de naam van Daniël geregeld genoemd op de zender, maar heb ik hem zelden zelf sprekend gehoord. Ik meen me te herinneren dat hij naast het Popjournaal ook iets deed met Fop Out of Sportief Zijn, Beter Worden. Maar ja, het is allemaal lang geleden. Hoe Daniël Klijzing eruitzag wist ik natuurlijk niet; het enige wat we hadden was het rijtje pasfoto's in de linkermarge van de Top-40, en daar stond hij niet bij, evenmin als de technici. In het Veronica-blaadje van toen verschenen foto's van een jongeman met lange blonde haren (net als ikzelf toen) die vroeg kaal werd (net als ik toen). Daniëls onverwachte vroege overlijden is ook op de zender genoemd; dat vond ik opvallend omdat Veronica zelden iets in de uitzendingen zei over de collega's (Eddy Becker tijdje weg na groot ongeluk; Rob Out tijdje weg na groot ongeluk; Joost de Draaijer weg na groot meningsverschil; plus wat ik allemaal niet meer weet). Ik hoop dat we nog wat meer over Daniël horen hier. In het kader van de geschiedschrijving.
 9. Bedankt Hans Hendriks. Wel bijzonder om die eerste nieuwsuitzending met Hans H. te horen. Dat in ieder geval. Maar ook mooi om Tony Allan weer eens te beluisteren. Wat was die man toch onderhoudend, niet van humor gespeend en bovenal professioneel. Een genoegen.
 10. Niet te geloven, dit! Ik zat indertijd met rooie oortjes naar dat eerste kwartier te luisteren, met de cassetterecorder op Opnemen natuurlijk. Al die jingles! Dat legde een stevige bodem onder mijn bijelkaar geknipte jingleverzameling, en daar was ik Norman dankbaar voor, want die was het natuurlijk die hier achter zat. Ik hoorde Seagull in Rijswijk, een paar km van Scheveningen, en het signaal kwam keihard en glashelder binnen op m'n Philips bi-ampli-buizenradio. Met dank aan Peter Chicago. En dank aan jou, Vincent, natuurlijk.
 11. Tegenwoordig zou je zeggen: ik zit in groep acht en ik luister naar de radio. Ik zie mezelf nog zitten bij de Novak-transistorradio. En dit is wat ik toen hoorde, met de oren van nu: Een DJ die wel laat merken dat het de állerlaatste aflevering van z'n show is, maar die vooral de muziek voorop stelt. Hij doet niet veel meer dan titels en uitvoerenden noemen, maar dan wel op z'n kenmerkende energieke manier. Zonder flauwekul met een sidekick, geen eindeloze gesprekken aan de telefoon, geen stijlbreuk door te geinen met de nieuwslezer... (wat toen overigens onmogelijk was bij "timeshifting" Veronica, maar dat terzijde). En ergens wel terloops Jacques Brel noemen als componist. Klasse. De songs staan centraal bij deze Rob Out, en niet hij zelf. Dit Veronica-programma was eigenlijk toen al 'streaming' muziek, alleen met de titels aangeleverd door een sprekende persoonlijkheid, en de muziek naadloos doorgestart door technici van wie we de naam wisten. Radio, hoorbaar gemaakt door levende mensen. En wat voor muziek! Nina Simone, Rolling Stones, Wilson Pickett. Archie Bell and the Drells! Die ook allemaal overeind blijven in het modderige AM-geluid van toen. Ik vond het helemaal niet gek dat in Outs uur nooit iets te horen was van de Heikrekels, Ronnie en de Ronnies of Corry en de Rekels, die Veronica anders met gulle hand door de programma's strooide. Waar ik overigens toen niks op tegen had. Maar Out mocht hen blijkbaar links laten liggen. Ook opvallend: geen enkele jingle in dit programma. Dat vind ik dan weer jammer. De naam van het radiostation wordt, als ik goed heb geteld, dit uur twee keer genoemd. Trouwens, wat je allemaal wel niet kon doen met Duyvis Slaolie! Oliebollen, noem maar op. Alleen het smeren van je fietsketting kon je beter ergens anders mee doen, waarschijnlijk. Nee, niet met Seven-Up of Kwepsi Cola (zo klonk het op de middengolf). Enfin. Ik wou eens wat meer zeggen dan alleen 'dank je wel voor dit archiefstuk, Ben'. Ja, dat ook. (Met als verrassend toetje een complete nieuwsuitzending, de "Radio Veronica Nieuwsdienst" - vast geen officiële intro - door Tom Collins. Die mis ik nog iedere dag.)
 12. Nice! Deze bijdrage valt in de categorie "nooit geweten". Ik luisterde in 1974 niet zo vaak naar Mi Amigo. Wat ik niet kan nalaten te vermelden is het irrelevante feit dat dit het eerste singletje was dat ik ooit kocht. In 1967 of 1968, wil ik van af wezen, voor fl 3,95. Als ik het wel heb, bij muziekwinkel Daudt aan de Haagweg in Rijswijk (Z-H). Ik was toen 12 jaar. Oi!
 13. Geweldige vent. In mijn hersenpan klinkt deze echo: Go go, go go... come on let's go go go, from the studio, come on let's go go go - with Cousin Brucie. Die tune van hem was van de Four Seasons, toch? En als je 'with Cousin Brucie' vervangt door 'mat Robert Out' dan heb je de oertune van Goud van Out. Ja, inderdaad:
 14. Mooi verhaal Hans, en wat een prachtig stukje Nederfunk is dit! Ik zou zweren dat het de Mar-Keys waren - maar de hitsige kreten van Rob Out eroverheen verraden dat het niet uit de VS komt. Goeie saxofonist in de tweede helft van dit nummer trouwens; weten we iets over dit orkest?
 15. Met veel plezier gelezen Juul, bedankt.
 16. "Korte afmaat" is ook gebruikt door die goed Engels sprekende NOS-technicus, met een tekst als 'Now. More music on the big Four Four Five'.
 17. Ook op cassette en 8-track... Cassettes en LP's hadden we allemaal in die tijd, maar 8-track? Ik ben nooit iemand tegengekomen die een 8-trackspeler bezat, zelfs de schaarse autobezitters onder mijn leeftijdsgenoten in de 1970s hadden hooguit een cassettespeler in het dashboard. Ik vraag me af hoeveel van die 8-trackcassettes er indertijd zijn verkocht door K-tel. O ja, en ik denk ook dat het Leo van der Goot is. Vooral aan het einde van de spot is hij duidelijk te herkennen.
 18. Oow, dat is weer interessant Hans. Indertijd nooit gehoord, deze promo. Wat ik vreemd vind: de top-40 verkeerde in 1967 nog in de Joost den Draaijer-tijd, en op de Norderney-site lees ik dat Rob Out toen de Tipparade had overgenomen van Cees van Zijtveld. Ik vraag me af waarom niet Joost, maar Rob Out toen de top-40 deed (en wie dan de Tipparade?). Overigens, achteraf gezien, een onprofessionele jingle in eeen opzicht: de stem van Rob Out zegt dat de top-40 wordt gepresenteerd door Rob Out. Jezelf aankondigen of promoten, daar vraag je normaal gesproken een collega voor.
 19. Bedankt voor die mooie sampler, @Niels Zack! Echt zeldzaam materiaal, heel bijzonder om te horen.
 20. Terechte lof voor een monumentaal radioprogramma. Ik heb nooit ergens gelezen of de bedenkers bekend waren met hun illustere voorganger, De Avond van het Sentiment van de VOO met Ad Bouman, begin jaren '90. Een soortgelijk concept, maar met een iets kleinere redactie. Zo ja, dan mag dat toch wel eens vermeld worden.
 21. Hmmm... Klaas Geert Bakker? Gert Jan Rohmensen? De slotmarathon had meestal duopresentatie, dus het zou een RNW-persoon kunnen zijn geweest.
 22. Schijnt dat niemand zich geroepen voelt... Ik deel zelf graag audiobestanden via Mediafire of Hightail. Hier op de site is Pixeldra nogal geliefd, maar dat is vergeven van de malware en andere troep, is mijn ervaring. En we zijn hier dol op de vraag 'wie weet welke muziek dit is'. Vooral als het met radio te maken heeft, en Shazam het niet kent. Dus laat je niet afschrikken door de stilte sinds je vraag op 10 april.
 23. Niet alleen is dit een geweldig radionummer (klinkt ook lekker op AM!), Billy Preston is ook weer een connectie tussen The Beatles en Radio Caroline. Billy Preston zat achter de toetsen op het dak bij de Get Back-session op het dak van het Apple-gebouw in London. Vlak bij George Harrison die ooit Ronan O'Rahilly wat geld leende voor Radio Caroline. Ach, het zijn maar feitjes die er niet zo veel toe doen. Maar het is nou eenmaal onze liefhebberij hier. Bedankt voor dit archiefstuk weer, Hans.
 24. Achttien april 1973 was een dag met een existentiële tweestrijd, voor mij als Veronica-luisteraar in Den Haag: ga ik naar het Malieveld, óf luister ik naar de radio? Het werd de radio, en ik vond het ongeëvenaard: Veronica vanaf de Mi Amigo! De 538 weer in de lucht! Tom Collins en Tineke live uit de Caroline-studio met Norman Barrington achter de knoppen! Lex Harding live vanaf de weer vlotgetrokken Norderney! Ik kon het zoute zeewater bijna proeven. Echt geweldig om dit allemaal nog eens te horen. Indertijd viel mij op dat het signaal van de 259 scherper klonk dan de 538, bijna FM (dankzij Peter Chicago?) maar dat 538 veel ongevoeliger leek voor storing dan de 259. Ben, Vincent, bedankt voor deze bijzondere geluiden.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.