Jump to content

Marinebroadcasters

Members
 • Posts

  125
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Marinebroadcasters

 1. Mijn oma rookte ze vroeger....heeeel vroeger. Stond altijd een glas met daarin enkele Lexinton sigaretten op tafel. Prachtige commercial. Mooie kwaliteit.
 2. De kapitein en zijn vrouw woonden in het Drentse Diever. Ongetwijfeld dezelfde man.
 3. In 1976 was ik aan boord van de Mebo 2 in Slikkerveer en Norderney in Zaandam en maakte de volgende foto's. De grote voormalige live studio aanboord van de Mebo was opnieuw ingericht en huisvestte toen niet 1 maar 2 studio's. Maakt totaal 3 studio's aanboord. Ook was er een ruimte waar het patchpanel was geplaatst. Het maakte allemaal een verzorgde indruk. We kregen een rondleiding van de kapitein en zijn vrouw. Het moet koud zijn geweest aanboord....de lange onderbroek van de gezagvoerder hing op het achterschip aan de waslijn. De Norderney zagen we alleen an de buitenkant, de deuren waren op slot. < photo's Paul de Haan>
 4. Herken deze opname definitief als de door mij bewerkte opname, in mijn archief op de 28e. Ik herken de opname aan de ploink die ik veroorzaakte < op circa 13 a 14 seconden> bij het bewerken en de tik op de enter toets. Het tweede uur, ook de 28e meegegeven, heb ik ook bewerkt en heeft ook dezelfde grootte in MBs en dezelfde kwaliteit. Ooit....lang lang geleden heb ik vele bewerkte Caroline uren, ook deze twee, alhier weer aangeboden alsmede vele uren 390 waar ook veel aan te verbeteren viel. We produceren veel stikstof met dat herkauwen van opnames. What goes round comes round.
 5. Prima om deze link te plaatsen. Kan vele herplaatsingen voorkomen. De zeezender rubriek wordt al gauw een verzamelplaats voor herkauwers van opnames. Going round in circles.
 6. De loopbaan van Palmer begon in october 1965 op de Knock John Tower voor Radio Essex 222 mtrs. Daar bracht hij de oorspronkelijke ww2 generatoren weer tot leven waardoor hij promotie maakte tot fort captain door toedoen van wijlen Major Paddy Roy Bates , de eigenaar van Radio Essex. Hij bleef dit station trouw tot de laatste uitzenddag 1e kerstdag 1966 toen het definitief uit de lucht ging. Het fort staat nog altijd fier overeind en de naam Radio Essex is nog enigszins zichtbaar. Overigens zonder Palmer, en ook Spangles Muldoon, geen wederopstanding van het zendschip Mi Amigo eind 1972. De schandalige manier waarop ze door de Ier zijn behandeld en afgedankt is uitvoerig door Bob Noakes in zijn boek beschreven. Een boek dat als betrouwbaar te boek staat als het gaat om de periode 73/74 aanboord van de Mi Amigo. Fraaie opname van Dick, gezien de grootte van de file , meer dan 140 mb voor een uur, vermoedelijk ook gerestaureerd door ondergetekende. Al jaren geleden heb ik vele Caroline uren onder handen genomen, en opnieuw hier aangeboden , om de kwaliteit te verbeteren....ik schreef er dan altijd bij "for aging anorak ears". Een verbeterd uurtje levert bij mij altijd een file van ongeveer 140 mb op. Maar....dan heb je ook wat. De Nightshift shows van Palmer zijn legendarisch alsmede de uren van Norman Barrington die er aan vooraf gingen.
 7. Even met getallen stoeien.....er was een laatste voetbalwedstrijd tussen de FC Veronica en de FC Noordzee op 1 sept 1974....eindstand 538-220. Geheel verdiend me dunkt. Veronica de zeezender was 14 jaar in de lucht totdat de NL overheid er een einde aan maakte.< 60-74>. De NL zeezenderij ging na aug 74 nog 15 jaar verder tm 1989. In voetbal termen FC NL Zeezenderij - FC NL Overheid eindstand 15-14. Ik bedoel maar.
 8. Lijkt mij afkomstig van 2 verschillende opnemers gezien verschil in kwaliteit. In de omschrijving twee keer het woord "Done". Reden voor? Laat mij raden.....Done als duiding dat het eerder werd aangeboden? 1975 was een inbetween jaar, weinig van bewaard gebleven.
 9. En kijk ook eens op Azanorak. Dat is vaak de bron van dit soort BBC Light/ Radio Two programma's. Ray Robinson....weet u wel radiogenoten.
 10. Gelukkig maar. Het Veronica boordpersoneel heb ik hoog zitten, zowel de nauten als de radiomensen.
 11. Dick Klees , keurige nieuwslezer. "Zonder boord geen Veronica". Meer over Dick Klees en zijn loopbaan hier https://www.harryknipschild.nl/harryknipschild.nl/reisverhalen/79-artikelen-popmuziek/363-186-dick-klees-drie-jaar-nieuwslezer-aan-boord-van-radio-veronic
 12. Ik wist wat mij te wachten stond op 31-8-74. In augustus 67 was ik al luisterend getuige van de sluiting van de Britse zeezenders waar ik sinds juni 64 naar luisterde en om middernacht 14 op 15 het doorgaan van Caroline South. South noemde zich vanaf dat moment Caroline International with control from Amsterdam " Perris" New York and Toronto. Op 3 maart 68 was ik verbijsterd. Het laatste uur van Veronica maakte ik zittend in de woonkamer aan de Loopplank in Groningen mee. Met totale verbijstering het zo indrukwekkende laatste uur beluisterd. Om 1800 uur was het stil op 538, ik bleef nog vele uren stil. Diepe indruk maakte het. De laatste 2 uren van RNI heb ik, voor zover ik mij herinner, niet gehoord. Mijn vrouw kwam circa 18.30 uur thuis van haar werk. "Wat ben je stil....wat zie je er pips uit". Op 1 september 1974 ging ik door met luisteren naar Caroline en Mi amigo, in november 1990 luisterde ik nog steeds naar Caroline....maar op de 5e november was Caroline als ware zeezender voorgoed uit de lucht. Einde van het West Europese zeezendertijdperk waar ik sinds juni 1964 van meegenoot. Mooie hobby, niet minder maar vooral ook niet meer dan dat. In ieder geval beter dan sigarenbandjes sparen. In Stad was Veronica op 31-8-74 goed te ontvangen. Weliswaar met wat gerommel er onder maar daar was ik aan gewend. 31-8-74 was het in Stad om 18.00 uur nog volop licht. In jouw binnenlanden al duuster?
 13. Het geroezemoes op de achtergrond in de opname is dus afkomstig van bemanningsleden aanboord vd Norderney, messroom mischien. Dat is wrang....zeker toen de oorzaak boven water kwam.
 14. Jammer. Maar ook vreemd dat het AT een storingsbron niet wil uitzoeken terwijl ze zelf de LPAM vergunningen uitgeven en beheren.
 15. Je had thuis altijd goede ontvangst meen ik mij te herinneren. Is er iets veranderd? Zonnepanelen?
 16. Prachtige kwaliteit. Ik weet het , een gegeven paard ....., maar toch valt het mij op dat het een pietsie te snel loopt. Ga ik toch even mee aan de gang.
 17. Zoals beloofd hier de bewerkte opname van de laatste groetensessie der Nederlandse bemanning van het London schip Galaxy op zondag 13 augustus 1967 10.45 uur.Het was sinds de start van Big L een goede gewoonte dat elke zondagochtend één van de twee kapiteins van het schip in het Nederlands de groeten van de bemanning overbracht. De ene shift was van wijlen Buninga de andere shift van Angenent. Twee opvallende zaken in de opname. Allereerst werd in twee opmerkingen al gerefereerd aan de bestemming van het schip na de close down op 14-8-67 teweten Hamburg West Duitsland. De tweede opvallende uitspraak <uitspraken> is die van Angenent als hij de groeten namens de bemanning overbrengt aan de respectievelijke echtgenotes....ze werden steevast "vrouwtjes" genoemd. Fooooouuuutttt....foooouuuut! Anno nu zou onmiddellijk een fregat naar de Galaxy zijn opgestoomd volledig bemand......ehhh...bevrouwt......eeehhhhh....ojee ojee ojee...behet/bedingest < vult u zelf maar in> met wieven. Geloof me, die hadden fors uitgepakt in dat geval. Maar Angenent zijn ondertoon was er één van droevenis, een prachtige tijd kwam ten einde, immers zeg nou zelf een schip dat nergens heengaat en braaf aan een goed anker sleurt is toch het paradijs voor een gezagvoerder. Lekker rustig en laid back. Je kunt overdag rustig even aan de fles hangen. Geloof me...op de Galaxy werd stevig gezopen. Messroom foto's laten altijd vele flessen zien. Circa 2 maanden voor het einde van Big L doken er in de pers geruchten op dat het station in de NL taal door zou gaan, een Nederlandse vertegenwoordiger was reeds actief....ene van Gulik uit Huizen. Dus veur alle Sikko's niet Uithuizen maar uit Huizen. Enkele telefoon contacten met van Gulik resulteerden in stapels zwart wit foto's vd Galaxy. Er zou echter niets van komen. Op de fotos de Galaxy als Radio London. We zien zusterschepen uit NL en de VS. Tussen 1954 en 1984 waren in Nederland actief bij de marine als fregat, schepen uit de roofdier klasse. De Jaguar sleepte in 81 zelfs het Paradijs schip van zee.......London met Paradijs op sleeptouw.In de VS staat de Hazard al vele jaren als museum schip op het droge...alhoewel bij overstromingen lag ze toch weer in het water. We zien de brug van de Hazard in vlekkeloze conditie, de brug van de Galaxy in de begin 80er jaren, prooi van vandalen de de elementen. Maar nu over naar kapitein Angenent met de laatste groeten van de bemanningsleden in het Nederlands. Tis vandaag 15 aug 2022, 55 jaar geleden zat ik met een kater, had het laatste Big L uur gehoord en de 266 zweeg voor altijd.
 18. Dat is zeker wat....bedankt hiervoor. Ik ga proberen de opname op te poetsen en biedt het dan hier weer terug aan. We horen plaatsvervangend kapitein Angenent. Bil Buninga was die week niet aanboord. Buninga zou de Galaxy nog één keer onder eigen stoom naar Hamburg Duitsland varen. Na binnenlopen zou de Galaxy nooit meer zout water voor de kop krijgen, we weten hoe het eindigde. Het schip werd aldaar nog een keer gerenoveerd en opgelegd. Doel verkoop, kwam nooit iets van, het schip werd feitelijk verlaten en de sleutel van de voordeur in het water gegooid. Buninga was vaak langere perioden aanboord met zijn echtgenote. Helaas is Bill Buninga inmiddels overleden en ook zijn zoon Ron, die de zeezenderij altijd een warm hart toedroeg is inmiddels overleden. De Galaxy is inmiddels tot scheermesjes verwerkt.
 19. Die zondagochtend luisterde ik met zeer gemengde gevoelens naar de laatste groeten in het Nederlands van boord aan de familie van de bemanning van de Galaxy, uitgesproken door wijlen kapitein Buninga uit Soest. Elke zondag voor mij vaste prik om even naar te luisteren. Tot nu toe nooit in een opname terug kunnen vinden. Tevens in die laatste Big L weken in juli en augustus de zware reclame campagne voor een sigaret die niet in the UK verkocht mocht worden....alleen op de boot naar Engeland....in internationale wateren wel te verstaan. De naam vd superlange stinkstok was Du Maurier , ook te koop in NL. < roken is zeer schadelijk voor uw gezondheid en die van onvrijwillige meerokers>
 20. Radio Veronica had mevrouw Klapwijk, wij hadden mevrouw Hamers. Het stak ons al geruime tijd, in het Haagse hadden ze Centraal, Hiro en sinds kort ook het legendarische Hofstad Radio, pop stations met de sfeer van de zeezenders die in 74 het loodje legden. Hier in Grunn hadden we wel sinds 1960 ons eerdgas te Slochteren < ik woon praktisch op het Grunninger gas nabij Slochteren> waar de welvaart van Nederland op is gebouwd. Dat in al die bedrijvigheid om die 400 miljard binnen te harken aan eerdgas opbrengsten Grunn zelf vergeten is vergeten wij hier niet. Hier bleven we een Neanderthaler provincie, althans in de ogen vd Randstad, de revenuen van het eerdgas gingen aan ons voorbij. Nu komen die Randstadjers hier naar toe wonen....voor de rust en tis er zo goedkoop. Niet doen, blijf waar u bent....in die reuring van het het verre Westen< NL muv Groningen Fryslan Zeeland en niet te vergeten de Drenties> past u beter. Die "wij" teweten Hans Knot en Paul de Haan hadden een zeezender luisterverleden vanaf 1964. Grunn was FM land ....Hilversum 3 land....dat verfoeide H3 dat in 65 uit de klei en veen was getrokken , het zou die piraten op de Noordzee de das omdoen. De grote meute , nou ja groot, in die tijd had je 500000 Grunningers luisterden vanwege de beroerde ontvangst niet naar Veronica. Een enkele uitzondering wel, dat waren de anorak pioniers die weg zwijmelden bij ruis, fading en allerhande andere middengolf bevuiling. De grote meute, nou ja groot.....luisterde naar H3, in Groningen eerst op een beroerd slecht gemoduleerde middengolf zender te Hoogezand op 188 m. Later kwam FM en dat betekende dat de Grunningers kozen voor H3. Of....piraten op de FM. Dat was het helemaal. 3 meter FM qso piraten die onderbuik geluiden in de microphoon bulkten en als muziek hadden gekozen voor dat infant....grotes....primitie.....eh....prachtige NL talige piraten repertooooier. Ik koester de elpees als onderzetters , frisbees en schietschijven. In 1981 besloten Gans en Haan daar iets aan te doen, maar ja de mogelijkheden waren beperkt. Een muziekstation met goede POP, oldies, elpees en easy listening, geproduceerde jingles en commercials en publieke mededelingen. Dat laatste niet de openingstijden van de rode lampjes in de Grunninger Nieuwstad en Vishoek maar tips over veiligheid en vrije tijdsbesteding. Alhoewel een bezoek aan de hoeren natuurlijk ook vrijetijds besteding is. In 1981 hadden Hans en Paul inmiddels zeer goede banen, Hans bij de RUG en Paul als buitendienstman van de farmaceutische industrie . Daar naast hadden we beide in 81 al een gezin met drie kinderen. De klok rond met radio bezig zijn zagen we niet zitten, t was een hobby. Maak van je hobby nooit je werk...dan zit je op slag zonder hobby. En zeg nou zelf, wie wil als vervanger dan sigarenbandjes gaan sparen.....daar zit toch geen muziek in. Maar wel wilden we te midden van al die ellende op de FM iets anders neerzetten, drie uur per week oldies, elpees en easy listening, veel jingles en spotgoedkope commercials. En zo kwam er dus Radio Groningen, op de zondag avond en later op de woensdag avond. Hans stopte veel....heel veel tijd in productie werk boven op zolder aan de Parkweg Groningen, Paul kwam 1 x per week meehelpen en een uurtje maken. Zoals geschreven had Veronica als trouwe luisteraar en wekelijkse briefschrijver Mevrouw Klapwijk uit Rotterdam. Groningen had Mevrouw Hamers aan de Hora Siccama Singel in Helpman Groningen. Elke week een bedankbrief en net als Klapwijk, een verzoek voor een plaat van the Beach Boys. Hoor hier nu enkele commercials en publieke berichten van Radio Groningen met de stemmen van Gans en Haan in het jaar van Radio Groningen in 1981. TX operator Marcel in Eelde kreeg helaas bezoek van de RCD. Over en uit.
×
×
 • Create New...