Jump to content

Leendert Vingerling

Donate
 • Posts

  1,132
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Blog Comments posted by Leendert Vingerling

 1. De gastheren van het programma hebben allen een ondernemersachtergrond. Roelof Meijer begeleidt ondernemers op financieel terrein en is inmiddels een vertrouwde stem op New Business Radio. 

   

   

  Toch leuk om een foto van Roelof te zien en te horen. Hij was in 1980 de  'intellectueel' van Radio Delmare ten tijde van de zogenaamde legale activiteiten(D.O.O.). Roelof was hoofdredacteur van het Radio Delmare blad en omdat hij goed kon schrijven en formuleren werd hij de 'intellectueel' genoemd.

   

  Ik herinner hem als een zeer toegankelijke en plezierige persoonlijkheid. Het botste helaas later tussen Delmare oprichter Gerard van Dam en Roelof. Ergens 1981 had Roelof besloten om zich op andere zaken te richten.

  Jammer. Een goser met veel talent. En dat blijkt te zijn uitgekomen.

   

  Bijgaand wat beeldherinneringen van een jonge Roelof uit 1980-1981.

   

  Salut

  Leendert

  6726523C-E630-4D3F-AA02-BB1CD48CD3D0_1_105_c.jpeg

  F20D75E0-1D78-4739-A4AE-72E115B5DFD2.jpeg

  3684861E-897E-4D97-BDCA-DA86480A0FAC.jpeg

  36816C30-EC41-463F-AEE7-34D19C1A1577.jpeg

  • Like 1
  • Thanks 1

  Column Hans Knot: Herinneringen aan 1973

  Op 2-5-2020 om 08:42 zei Bo Lus:

  Ná zijn Caroline-periode sprak ik Paul in een discotheek in Leiden, wwaar hij als discjockey draaide en ik deze foto van hem kreeg. Op mijn vraag of hij familie is van Dick Dubois van de Veronica drive in show antwoordde hij: ja, dat is een oom van me. Gr. Bo

  Lijkt me sterk Boris.  De naam schrijf je anders. Het  is Dick Debois  en niet Dubois, zoals Paul zich noemt.

  Hij lijkt me iemand met een rijke fantasie...

   

   

  Hans Knot schrijft: En hij haalde nog een keer een oud fantasieverhaal op om onder aandacht te brengen: ‘En mocht Caroline ooit legaal worden dan staat Caroline niets in de weg om ook televisieprogramma’s te maken.” Daarmee relaterend aan de gedachte dat Caroline in 1970 nog vanuit een vliegtuig volgens hem uitzendingen had gemaakt en dat de gebruikte apparatuur nog altijd stond opgeslagen ergens op Schiphol.

   

  Dat laatste klopt dan weer wel.  Gerard van Dam heeft het herhaaldelijk gehad over een flat in Hoofdorp waar de apparatuur stond. Er is echter nooit mee gevlogen.

   

  Salut

  Leendert

  • Like 1
 2. Bij Radio West heb ik een periode met Pieter Kuipers gewerkt. Een zeer integere, vakkundige  journalist en een bijzonder prettige persoonlijkheid. We hadden een goede 'klik'

   

  Pieter was ook erg geïnteresseerd in de zeezenders. Hij heeft me daar eens over geïnterviewd, toen ik al lang en breed in Frankrijk woonde. 

   

  Ondanks mijn twijfels over voldoende verzoekplaten, wens  ik hem een leuk programma toe.  In deze tijd met eigen muziek kanalen, Facebook en WhatsApp zie ik de noodzaak van een verzoekplatenprogramma niet in. De toekomst zal leren of oudere luisteraars een mailtje  zullen sturen met een verzoek...

   

  Salut

  Leendert

   

   

   

  Hans Alards: SOS Magdalena

  Een artikel van 15 jaar geleden, maar nu weer actueel door het boek  van Ferry Eden over Mi Amigo neem ik aan.

   

  Radio Delmare wordt vaak weggezet als amateuristisch, maar dit slaat natuurlijk helemaal de klok. Hoe kan het met zoveel geïnvesteerd geld toch misgaan? Bijna alle klassieke fouten zijn er gemaakt. Op zich ook een prestatie...

   

  Salut

  Leendert

  • Like 2
 3. 41 minuten geleden zei ruudam:

  Ach, het zijn maar wat gedachten achteraf, makkelijk op de bank met een pilsje en zak chips.

   

  Zou  het Veronica zenderopperhoofd José van Groningen ook op deze gedachten zijn gekomen? Ik vond Veronica wel heel erg als een' angsthaas' overkomen.

  Misschien is dat ironisch genoeg ook wel het lijfsbehoud geweest.

   

  Wat ik met verder nog afvroeg of er ooit luistercijfers in de UK bekend zijn van RNI. De avondservice moet toch ook zeker daar  luisteraars hebben getrokken, of zaten die  allemaal in de Benelux?

   

  Salut

  Leendert

   

   

   

  • Like 1
 4. Luisteren naar Radio Noordzee was de naam van een report opgemaakt door het Nederlands Centrum voor Marketing Analyses NV, gevestigd aan het Sarphatipark in Amsterdam. Het werd opgesteld ten behoeve van de N.V. Exploitatie Maatschappij Radio Noordzee Internationaal i.o. te Hilversum. I.O. stond voor In Oprichting. Het rapport kwam uit op 21 juli 1971. Voornoemde organisatie had voorheen al twee keer eerder een onderzoek uitgevoerd naar het luisterbereik in Nederland van Radio Veronica, Radio Luxembourg, Hilversum III en Radio Noordzee.

   

  'Wie betaalt, bepaalt' is een veel gebruikte uitdrukking om aan te geven dat de cijfers van de opdrachtgever in een bepaalde richting dienen te gaan. Vooral bij een bureau voor Marketing Analyses heb ik een sterke 'wij van WC eend, adviseren WC eend' gedachte. Of 'de slager keurt zijn eigen vlees' gevoel.

   

  Het onderzoeksbureau had ook een berekening gemaakt  geprojecteerd op de totale bevolking boven de 15 jaar van destijds en kwam tot de conclusie dat eind juni 1971 er een bereik was van 4 miljoen regelmatige luisteraars. Na de aanslag op het zendschip van Radio Noordzee steeg het aantal luisteraars tussen de 25 en 34 jaar extreem van 35% in begin april tot 52% eind juni. In de leeftijdsgroep 15 tot en met 24 jaar werd Radio Veronica in juni voorbijgestreefd met 71% aan Noordzee en Veronica dat in die groep op 64% uitkwam.

   

  In het boek' Kapers voor de kust 'van Henk van Gelder vind ik op pagina 41 een tabel met de luistercijfers voor het derde en vierde kwartaal 1971 uitgevoerd door de NOS.  Ik heb eerlijk gezegd meer vertrouwen in deze gegevens.(zie foto) Ze volgen op de periode die door Hans is vermeld.

   

   In de leeftijdsgroep 15 tot en met 24 jaar werd Radio Veronica in juni voorbijgestreefd met 71% aan Noordzee en Veronica dat in die groep op 64% uitkwam.

   

  Van een explosieve stijging van de luistercijfers van Radio Noordzee is geen sprake in de kwartalen daarna . Zelfs een daling...

   

  Salut

  Leendert

  luistercijfers zeezenders volgens NOS.jpeg

 5. 14 uur geleden zei cdb:

  Elvis Presley  28 januari 1960 Bewaking door potige dienstmakkers

  Mooi artikel  heb je 'opgevist' Cor.  Vooral het specifieke taalgebruik voor giechelende en puberale meisjes: de bakvis.

   

  Ik was deze omschrijving al weer vergeten en heb de oorsprong eens opgezocht.

   

  Volgens https://www.ensie.nl/scheldwoordenboek/bakvis

   

  Een meisje dat nog niet volwassen is, dat veel giechelt: te groot voor een servet en te klein voor een tafellaken. Eigenlijk: een kleine vis, geschikt om te bakken (tegenover de grote die gekookt worden). Van Hoogduits Backfisch.

   

  Duitse bronnen gaan ervan uit dat het oorspronkelijk een studentenwoord is geweest voor ‘baccalaureus’, de laagste academische graad of een jonge student. Later werd het dan toegepast op meisjes. Een opgeschoten jongen werd vroeger een halfbakken of halfwassen brasem genoemd. 

   

   

  Ben benieuwd of Hans deze benaming voor een student  op zijn universiteit  wel eens heeft gebruikt of gehoord...

   

  Salut

  Leendert

   

   

  • Haha 1
 6. Leuk om de moeilijkheden rond de start van de nieuwsvoorziening weer eens in herinnering te brengen. Heel herkenbaar.

  Toen radio Monique in december 1984 met haar voorbereidingen van de nieuwsuitzendingen bezig was aan boord van de Ross Revenge gebeurde hetzelfde.

   

  Veel tegenwerking, jaloezie en vijandigheid. Ook toen zagen de Engelsen de komst van Monique als een overname. En daar wilden ze liever niet aan meewerken.  Op hoog niveau is deze situatie toen  tussen O'Rahilly en Fred Bolland besproken onder dreiging van stopzetting van de huurbetalingen door radio Monique.

   

  Daarna kwam er een betere samenwerking en na een paar maanden was de situatie genormaliseerd.

   

  Salut

  Leendert

  • Like 3
 7. Ik dacht eerst dat Hans Knot de man was die de 'man of action introduceerde. De 'kop' is misleidend. Verder een onderhoudend artikel.

   

   

  In 1967 kwam er een LP uit op het Vogue label, waarop hij de nummers aaneen praatte. Volgens Quirini zelf was ook dit weer de eerste keer dat dit in de geschiedenis van de platenindustrie gebeurde.

   

  Dat zou best wel eens kunnen. Zou interessant zijn als deze Lp boven water komt.

   

  Op te houden persconferenties behoren de uitgenodigde deejays netjes gekleed te zijn, inclusief het dragen van een strik.

   

  Te laat binnenkomen in de studio voor het presenteren van een programma en het niet opruimen van de studio na het programma kan leiden tot ontslag

   

  Mooie voorbeelden van  Duitse gedragsregels. Zou in Nederland niet werken. Soortgelijke regels werden ook opgesteld door Nico Volker van Radio Monique, maar aan boord van een schip  is het nu eenmaal een 'andere' wereld.

   

   

  Salut

  Leendert

   

   

 8. 46 minuten geleden zei Juul:

  Geesink-Bakker sprak wel degelijk als NCRV man. Lees maar in dit artikel van 9sept.1970

   

   

  Nee Juul, dat ben ik niet met je eens. Ik lees in het artikel van Hans namelijk dit:

   

  Geerink Bakker wist zich alle kritiek weg te wuiven met de woorden dat hij slechts een eigen mening had verkondigd en niet namens de NCRV had gesproken.

   

  Hij ventileerde dus zijn eigen mening. 

   

  Maar goed, dit is een détail en gaat voorbij aan zijn intenties. Geerink Bakker vond Hilversum 3 in feite een ongewenst kind. En daarin had hij gelijk. Ik vind dat nog steeds.

   

  Groet

  Leendert

   

   

   

  29 minuten geleden zei thijs5326:

  Dus toch een bomaanslag?

  image.thumb.jpeg.9b39acc0a3d584f201610b5f001bad63.jpeg

   

   

   

   

  Ben blij dat Hans  de 'bomaanslag' voortaan aanpast . Hij is de grootste publicist op het gebied van de zeezenders en wordt door velen geciteerd. Klakkeloos overnemen van zijn informatie, kan tot hardnekkige misverstanden leiden. Het moet daarom bij de bron worden gewijzigd.

   

  Als Hans ook nog de moeite wil nemen om het eerste Veronica schip de ''Veronica' te noemen en NIET de Borkum Riff, dan zal hij daarmee de geschiedschrijving een grote dienst bewijzen.

   

   

  Groet

  Leendert

   

   

   

   

  • Like 1
 9. Omroep en politiek vormen  geen gezellig huwelijk. Dit artikel laat dit weer eens zien.

   

  Een paar opmerkingen:

   

  Als drs. M. Geesink Bakker' op persoonlijke titel' spreekt, dan is hij 'strikt' genomen dus geen NCRV voorman. De kop van het artikel klopt dan niet. Er had moeten staan' Geerink Bakker over zeezenders en Hilversum 3'

   

  Het wil niet zeggen dat hij ongelijk had. Geerink Bakker sloeg de spijker op zijn kop over Hilversum 3. Een radio station dat er nooit  zou zijn gekomen als Veronica er toen niet was. Het station is op verkeerde gronden opgericht. Ik heb Hilversum 3 altijd als 'geforceerd' en 'onecht' ervaren. Heb er dus zo goed als nooit naar geluisterd. Nog steeds niet.

   

  De val van het kabinet Marijnen in 1965  werd veroorzaakt door onenigheid  over de invoering van de nieuwe omroepwet. Struikelblok was wel/geen reclame toestaan en zo ja hoe te exploiteren.  De VVD en enkele CHU leden hadden  in 1964  al tegen de anti-Rem wet gestemd en die lagen nu met de andere partijen op ramkoers over de nieuwe omroepwet. Een compromis werd niet op tijd gevonden en daardoor viel het kabinet.De zeezenders speelden daar geen hoofdrol in

   

  Een paar jaar eerder in maart 1963 heeft  Radio Veronica nog een aanvraag voor een concessie ingediend  als omroepgemachtigde bij een eventuele  invoering van een tweede tv net.  Dat net ging  later wel door, maar zonder Veronica. In april 1976 zond Veronica voor het eerst als zendgemachtigde uit.

   

   

  Salut

  Leendert

  • Like 1

  Hans Knot: Herinneringen aan Rob Olthof

  Alweer vijf jaar geleden. Het voelt alsof het vorige week was. Goed om even aandacht aan Robert Guus Olthof te schenken. In de volksmond 'Ollie' genoemd. Hij zat thuis in een soort keurslijf van zijn ouders en pas rond zijn zestigste ging hij op zichzelf wonen.

   

  De overmatige bezorgdheid van met name zijn moeder heeft hem niet altijd bekoord.  Rob had overeenkomsten met de personage 

  Frank van Putten gespeeld door Wim de Bie.

   

  Rob wilde wel eens iets anders dan thuis zitten en de zeezenders en aanverwante handel waren een goede uitkomst om te ontsnappen aan het regime thuis. 

   

  Bijna iedereen in het zeezender wereldje heeft Rob wel gekend. Zowel de medewerkers als de liefhebbers. Hij was 'apart'.  Geen doorsnee man. Had soms geen rem op zijn gedragingen, maar dat maakte hem wel kleurrijk. Hij had een onuitputtelijke bron van ideeën om daarmee geld te verdienen. Van posters drukken, tot busreizen met Poolse vrouwen ophalen en dan  alleenstaande avonden voor Nederlandse mannen organiseren. Als het maar geld kon opleveren. 

   

  Ik ken Rob sinds 1979 en in de tachtiger jaren organiseerden we de bootreizen naar de Ross Revenge en de Communicator. 

  Het contact is altijd gebleven en we zagen elkaar ook op feestjes. Toen ik naar Frankrijk vertrok, kwam hij me vaak opzoeken.

   

  Het leven gaat door. We gaan allemaal weer verder, maar zo af en toe stilstaan bij een overledene is goed. 

  Dank  Hans, dat je het onder de aandacht brengt.

   

   

  Salut

  Leendert

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  • Like 1
  • Sad 1

  Ad Roland: meer dan 50 jaar Radio-Actief

  Een indrukwekkende staat van dienst van de 'radiodokter van Europa'.  Dacht even dat het een necrologie was, maar gelukkig leeft Ad nog. Hij doet het alleen nu iets rustiger aan.

   

  Dit lezende is er eigenlijk niemand in Nederland die zoveel met radio, formats en  informatie over luistergedrag heeft gedaan als Ad. Hij had een zeer vooruitziende visie.  Willem van Kooten was erg vernieuwend, maar die ging meer de muziekuitgeverij kant op en deed daarnaast ook niet muziek gerelateerd projecten. Golfbanen in Portugal en mineraalwater. Ad bleef zijn radio trouw.

   

  Dat de Europarade zo'n succes is geworden heb ik , sorry Ad ,nooit zo begrepen. Ik vond het onluisterbaar geworden door al die meertalige aankondigingen en jingles. Hoorde onlangs een persiflage in een' Dik voor Mekaar show,' waarin de top 10 uit welgeteld één plaat bestond en rest uit gepraat en jingles. Dat beeld heb ik ook overgehouden van de Europarade.

   

  Verder niets dan waardering voor Ad, die af en toe ook aanwezig was op de  zeezenderdagen. Een toegankelijke en vriendelijke man, die zichzelf niet op de voorgrond zet.  Gelukkig niet het type 'blaaskaak'.  Ik wens hem een prettige 'oude' dag toe.

   

  Salut

  Leendert

  • Like 1

  Hans Knot: Het najaar van 1963

  Nog altijd wordt er  dus over de Borkum Riff gesproken, maar het schip heeft haar naam gewijzigd  in  'Veronica'. Ik snap de volharding niet om het anders te noemen. Op de website soundscapes van Hans Knot vond ik meer informatie over de  reden voor vervanging van het zendschip. Ik heb de oorspronkelijke naamgeving Borkum Riff aangepast in Veronica.

   

   ...In 1964  werd besloten  de ' Veronica'  te vervangen door de "Norderney". Op het eerste gezicht leek dit besluit ietwat vreemd, aangezien de 'Veronica' altijd was beschreven als een enorm sterk en solide schip, terwijl de "Norderney" bijvoorbeeld helemaal geen motor had. Bull Verweij zei hierover in een interview met Hans Knot en Jelle Boonstra:

   

  Een motor had de "Borkum Riff" ook niet. Het schip had een stoommachine en die is er uitgehaald. Achteraf doodzonde want het was een prachtmachine, een juweel. Toen we uit Duitsland weggingen zijn we nog wel met de stoommachine uitgevaren en moesten dus voor vertrek ook nog kolen bunkeren.

   

  Bovendien moest de 'Veronica' vervangen worden. Er waren plannen voor een sterkere zender en op de "Norderney" was er meer ruimte voor een zenderkamer en zo meer. De "Norderney" werd dus aangeschaft want ook de jaren gingen tellen voor de 'Veronica'.

   

  Het schip was gebouwd in 1911 en begon toch diverse gebreken en gaten te krijgen. Bovendien werd er nooit een haven aangedaan. Voordat we destijds Emden verlieten werden er op de huid allemaal voorzorgsmaatregelen aangebracht om doorroesten te voorkomen. Er was namelijk nogal behoorlijk veel koper op het schip en in combinatie met ijzer kon dit veel problemen opleveren. De zinkplakken die waren aangebracht, waren na een paar jaar gewoon door invloed van het energieveld van de zender al helemaal weg.

   

  We hebben toen eerst overwogen om de "'Veronica' naar een dok te laten slepen, maar dit kostte zoveel zenddagen dat we besloten een nieuw schip aan te schaffen. We zijn zelfs nog in onderhandeling geweest met Verolme om een drijvend dok op de Noordzee neer te leggen om daar de 'Veronica' in te laten herstellen...

   

  http://www.icce.rug.nl/~soundscapes/VOLUME06/Borkum_riff.shtml

   

  Mijn conclusie is dat met name de aanwezigheid van veel koper en natuurlijk ook de zender voor een versnelling van de corrosie hebben gezorgd. Zoutwatergehalte ,zuurstof, stroomsnelheid zijn andere variabelen die een rol hebben gespeeld. Normaal gesproken verdwijnt er ongeveer 0.15 mm ijzer door corrosie. Dit proces wordt  verdrievoudigd door de andere genoemde factoren en dan verdwijnt er bijna een halve millimeter staalplaat per jaar.

   

   

  Salut

  Leendert

  Dossier Delmare door Jan Kat (1)

  3 uur geleden zei henkleppers:

  Mooi..Fantastisch verhaal.

  Tevens de complimenten aan Leendert die in zijn verhalen regelmatig 'de diepte' in gaat. Niet de diepte van de zee, maar over het hoe en waarom mensen zich tientallen jaren geleden bezig hielden met de zeezenders.

   

  Dank je Henk. 

   

  Ik ben inderdaad niet van de gortdroge vermeldingen zoals ankerbreuken, zenderstoringen of exacte schema's van de programma's van discjockey's. Het zijn nog altijd de mensen waar het om draait. Die sociale kant probeer ik in de postings door te laten schemeren.

   

  Het is net als met de Tour de France. Dat een renner een etappe wint is mooi, maar hoe hij dat heeft gedaan, vind ik veel interessanter.

   

   

  Salut

  Leendert

   

   

   

   

  • Like 2
 10. 1 uur geleden zei Juul:

  Gaat iemand dat voor mij opnemen ?????

   

  Want ik heb mooie momenten met Jerney meegemaakt.

   

  Juul, je antwoord vraagt om' tekst en uitleg', voordat we het misschien verkeerd interpreteren.

   

  Een voormalige Radio Monique discjockey heeft zelfs hele 'intieme momenten' met haar meegemaakt. Tenminste dat vertelde Gert van de Zee de schuilnaam voor roddeljournalist  Ger Lammens me. In een Bugatti deed hij het 'Gooise matras' met haar na. Als ik lieg, dan is het in commissie...

   

  Gert was een geweldig onderhoudend figuur, die perfect Veronica presentator  Frans Nienhuys kon imiteren. In een vol restaurant imiteerde hij ook eens Hitler met een kammetje onder zijn neus. Ik heb  Gert diverse keren naar de Ross Revenge gebracht en Youp van het Hek zou verbleken bij zijn ervaringen en vertellingen.

   

  http://www.volkskrant.nl/archief/-ik-ben-brandschoon~a798418/

   

  En dan te bedenken dat Gert's vader een dominee was. Dat zegt overigens niets, want Tom Anderson's vader van Caroline was ook een dominee. Tom heeft zich daar tegen afgezet en zich onder de tatoeages laten zetten en is  rebels te worden door voor het verderfelijke Caroline te gaan werken. 

   

  Salut

  Leendert

   

   

   

  Gert van de Zee.jpg

  4628gertvanderzeejanveldkampmonique.jpg

  • Like 2
 11. 4 uur geleden zei Paul:

  Dit forum begint steeds meer iets voor oude mopperkonten te worden.

   

   

  Dat valt wel mee Paul. Niet iedere verandering is een verbetering. Vandaar dat er best wel eens gemopperd mag worden. We hoeven niet alles te slikken wat ons wordt opgedrongen. De EU , en de euro, zijn al erg genoeg.

   

  Onze ouders vonden destijds 'Beatlehaar' en een mini rok  niet kunnen. Dat waren dus ook mopperkonten.

   

  Ik vind de tatoeage rage vervaarlijke vormen aannemen. Het probleem is dat er geen weg terug meer is voor de spijtoptanten. Dit in tegenstelling tot 'Beatlehaar' en de minirok. Ander kapsel en kledingstuk en klaar ben je. De tatoeage gaat met je  mee tot in het graf of crematorium.

   

  En het hangt er wel vanaf over wat soort werkgever je het hebt. Die van een sloopbedrijf, lasbedrijf of van een bank, juwelierszaak.

   

   

  Salut

  Leendert

   

   

  • Like 1
 12. Zeer ondoordacht. Tatoeages laten zetten is teveel onderhevig aan een hype, waarbij onvoldoende over de gevolgen wordt nagedacht.

   

  Ik zie tegenwoordig mensen met van alles  getatoeëerd in hun nek, arm, benen of waar dan ook. Ze krijgen er vroeger of later bijna allemaal spijt van. 

   

  In mijn jeugd zei mijn moeder dat ik uit de buurt moest blijven van mensen met tatoeages. Dat waren' foute 'mensen. Vaak waren het mannen die in de gevangenis hadden gezeten. 

   

  Mijn vrouw werkt in de werving en selectie voor personeel op de luxe jachten . Van kapiteins tot stewardessen. Een wereld vol luxe en aanzien.

   

  Kandidaten krijgen geen baan als ze zichtbare tatoeages hebben.  Velen halen ze daarom weg.  Dat is overigens een kostbare grap. En.. het blijkt dat de kleur rood niet weggehaald kan worden.

   

  Dus bezint, eer ge begint.

   

   

  Salut

  Leendert

   

   

   

   

   

   

  • Like 1
×
×
 • Create New...