Jump to content

de redactie

Members
 • Content Count

  9,661
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

de redactie last won the day on August 31 2017

de redactie had the most liked content!

Community Reputation

300 Excellent

1 Follower

About de redactie

 • Rank
  Redactielid

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. In goed overleg met KRO-NCRV en presentator Sven Kockelmann heeft Dries Roelvink besloten om volgend seizoen niet terug te keren als columnist in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. Na 2,5 jaar en zo'n 700 columns komt er een einde aan de unieke samenwerking die meer dan eens stof deed opwaaien. “Je kan beter stoppen als het nog leuk is, dan wanneer men er niets meer aan vindt,” zegt de zanger over zijn vertrek. Zijn dagelijkse bijdrage bracht hem veel: “Het was fijn om een andere kant van mezelf te kunnen laten horen aan een groot publiek. Onder meer vanwege de opmerkelijke combinatie kreeg ik elke dag ontzettend veel reacties binnen op de uitzending en deed met Sven alle talkshows aan.” “Ik ben zeer gesteld geraakt op Dries”, zegt Kockelmann. “Vanaf dag één was er een klik, hoewel nogal wat mensen - zacht gezegd - tamelijk verbaasd waren over onze samenwerking. Vonden wij juist geestig. Zijn bijdragen waren heel waardevol. Ik vond het prachtig om te zien hoe hij die andere kant van zichzelf kon laten zien en ook hoe hij al heel snel werd gewaardeerd door de gasten. Vooral politici, van links tot rechts, bleken van hem gecharmeerd en waren oprecht benieuwd wat hij te melden had. Dat leverde bijzondere momenten op. Zoals die keer dat hij staatssecretaris Visser liet blozen toen hij haar toezong. Of gesprekken met Kees van der Staaij en Gert Jan Segers over doodsangst en geloof. Ze zijn later samen zelfs nog koffie gaan drinken. Maar hij roerde ook Mart Smeets, toen hij diens samenwerking met Jean Nelissen bloemrijk omschreef. En hij schreef een gedicht bij het overlijden van oud-premier Wim Kok, dat hij bij Ivo Niehe mocht herhalen. Kortom: ik ben Dries zeer dankbaar voor de samenwerking en de bijzondere vriendschap.“ Roelvink kijkt terug op een fijne samenwerking, maar ziet ook voordelen: “Het was wel topsport. Vanaf 10:00 uur. stond de ochtend in het teken van 1 op 1 en voor het middaguur kwam ik de deur niet uit. Wie weet opent dit nieuwe deuren. De ouderwets met de hand geschreven columns zijn me in ieder geval dierbaar en heb ik allemaal bewaard. Ik ben KRO-NCRV dankbaar voor de afgelopen jaren en heb er in Sven een ware vriend aan overgehouden.” De laatste column van Dries Roelvink is vrijdag 17 juli 2020 tussen 11:30 en 12:00 uur te horen in de laatste uitzending van 1 op 1 van dit seizoen, bij KRO-NCRV op NPO Radio 1. Afbeelding: Sven kockelmann (foto KRO-NCRV)
 2. Janine Jansen is de hoofdgast op het Prinsengrachtconcert 2020. De Nederlandse topvioliste wordt vergezeld door muzikale vrienden van wereldklasse: cellist Mischa Maisky en pianist Denis Kozhukhin. Het belooft een uniek concert te worden. Voor het eerst treden de muzikanten niet op vanaf de pontons op de gracht, maar vanuit de sprookjesachtige binnentuin van het Pulitzer Amsterdam aan de Prinsengracht. AVROTROS kiest voor deze aangepaste vorm om zo, ondanks de coronamaatregelen, de verbindende kracht en schoonheid van muziek een podium te geven. Het concert wordt zaterdag 22 augustus live uitgezonden om 21:20 uur op NPO Radio 4 en NPO 1. Hans van den Boom presenteert de tv-registratie en Ab Nieuwdorp de radio-uitzending. Het Prinsengrachtconcert is bekend terrein voor Jansen. Vijftien jaar geleden bracht ze daar op 27-jarige leeftijd al heel Nederland in ontroering met haar vioolspel. Janine Jansen: Ik kijk er heel erg naar uit om 22 augustus samen met Mischa Maisky en Denis Kozhukhin het Prinsengrachtconcert 2020 te mogen geven! In deze tijden van social distancing voelt het belangrijker dan ooit om de verbinding met elkaar te blijven zoeken. De muzikale taal blijft voor mij de ultieme vorm van communicatie en expressie. Zeker, het zal dit jaar anders zijn zonder het geweldige publiek dat, zittend op hun bootjes en hangend vanuit het raamkozijn, zo’n groot deel uitmaakt van de sfeer en de concentratie en de spanning van het optreden. Maar ik weet zeker dat wij die sfeer ook op afstand met z’n allen kunnen ervaren. Dat is de kracht van muziek. Hans van den Boom is blij dat het publiek thuis alsnog kan genieten van een uniek Prinsengrachtconcert: "Ja en wát voor een concert! Drie internationale toppers: de altijd weer fascinerende Janine Jansen (op wie Nederland héél trots moet zijn), de flamboyante Lets-Israëlische Mischa Maisky (inmiddels 72 jaar oud en al meer dan 50 jaar absolute wereldtop) en de 34-jarige Rus Denis Kozukhin (o.a. winnaar van het Elisabeth pianoconcours) gaan topstukken laten horen van o.a. Mendelssohn, Brahms en Tsjaikovsky. Dat wordt smullen." In de middag presenteert AVROTROS wederom het feestelijke Kinderprinsengrachtconcert op NPO Zapp. Later deze week wordt bekend gemaakt welke jonge talenten en Nederlandse popartiesten hier hun muziek te horen gaan brengen. Het Prinsengrachtconcert, zaterdag 22 augustus om 21.20 uur bij AVROTROS op NPO Radio 4 en NPO 1
 3. NPO Radio 5 zorgt een maand lang voor het vakantiegevoel: van zaterdag 18 juli tot en met vrijdag 14 augustus viert de zender de zomer onder de noemer Bestemming NPO Radio 5. Voor iedereen die niet op vakantie kan of wil, én ook voor iedereen die wel eropuit trekt. Uiteraard zal de muziek veelal zomers klinken, waarbij de nadruk ligt op sixties en seventies. Ook komen er tal van toepasselijke nostalgische fragmenten van weleer voorbij, zoals een weerbericht van Jan Pelleboer uit 1978, het Polygoonjournaal over ‘de jaarlijkse volksverhuizing die vakantie wordt genoemd’, oude commercials, een item over kamperen in 1964, Reisbureau Wolkbreuk van André van Duin of Frank Govers over de mode van de zomer van 1977. Vakantiekoffer Luisteraars en dj’s vullen een maand lang de NPO Radio 5 Vakantiekoffier: welke plaat mag er absoluut niet ontbreken tijdens de vakantie? NPO Radio 5-verslaggever Joris Kreugel maakt in het kader van Bestemming NPO Radio 5 een fietstocht kriskras door Nederland. Hij gaat op zoek naar verhalen van vakantievierende landgenoten. Zijn reportagerubriek Joris zoekt vakantie is elke werkdag te horen in de programma’s Je Dag Is Goed, Haandrikman! en De MAX! Korte video’s van Kreugels avonturen zijn te zien op NPORadio5.nl. Concert Frank Boeijen Bestemming NPO Radio 5 wordt op vrijdag 14 augustus afgesloten met het NPO Radio 5 Vakantieconcert. Frank Boeijen treedt op in het Openluchttheater De Kersouwe in Heeswijk-Dinther. Om zoveel mogelijk bezoekers de mogelijkheid te geven hierbij aanwezig te zijn (met de gepaste afstand), verzorgt hij twee verschillende optredens: een om 19.15 uur en een om 21.30 uur. Per optreden kunnen 150 gasten aanwezig zijn. Luisteraars kunnen via NPORadio5.nl aangeven waarom ze graag naar het Bestemming Radio 5 Vakantieconcert willen komen. Twee keer per dag worden winnaars gebeld die bij een optreden aanwezig mogen zijn. Het concert van 21:30 uur wordt vrijdag 14 augustus rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 5. Afbeelding: Frank Boeijen (foto Michiel Hendryckx / Wikipedia)
 4. Wat zijn de beste podcasts van Nederland? Wie wordt opvolger van ‘De Brand in het Landhuis’? Dat wordt dit jaar bekend gemaakt op vrijdag 6 november. Niet tijdens een fysiek evenement, maar gedurende de dag via online en radio. De Dutch Podcast Awards wordt dit jaar namelijk in een ander jasje gegoten, een direct gevolg van de corona-crisis. Het nomineren van podcasts kan vanaf vrijdag 31 augustus. De Dutch Podcast Awards is een initiatief van BNR Nieuwsradio en wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Omdat een fysiek evenement organiseren zorgt voor onzekerheid, kiest de organisatie dit jaar voor een online editie. Op vrijdag 6 november worden de winnaars van de 10 categorieën één voor één online bekend gemaakt. Hoe precies wordt binnenkort duidelijk. ‘s Middags op 6 november tussen 17:00 en 17:30 uur vertelt KINK-directeur Michiel Veenstra in BNR’s The Friday Move wat de beste podcast van het jaar is geworden. Nomineren via podcastawards.nl De longlistfase start op maandag 31 augustus. Vanaf die dag kunnen luisteraars én makers maximaal drie podcasts nomineren, via de website podcastawards.nl. De podcasts met de meeste stemmen krijgen een officiële nominatie en dingen in hun eigen categorie mee naar de prijzen. Deze zogeheten shortlisfase begint op woensdag 23 september en duurt vier weken. Wie volgt grote winnaar 2019 ‘De Brand in het Landhuis’ op? Het afgelopen jaar werden meer dan 1.000 podcasts voorgedragen voor een nominatie. Vervolgens brachten bijna 19.000 mensen hun stem uit, 10.000 meer dan tijdens de eerste editie in 2018. Deze stemmen tellen voor 50% mee in de eindscore, de andere 50% wordt bepaald door een onafhankelijk vakjury. Die bestaat uit podcastmakers, mediadeskundigen en presentatoren. Er zijn dit jaar 10 verschillende categorieën. Nieuws & Politiek Tech & Wetenschap Media & Opinie Cultuur & Muziek verhalend lifestyle, Maatschappij & Gezondheid Sport Zakelijk Brand Story Award Beste Host De 10 categoriewinnaars dingen mee naar de titel ‘Beste podcast van Nederland’. In 2019 werd die award een prooi voor ‘De Brand in het Landhuis’, een NPO Radio 1- en NTR-productie van podcastmaker Simon Heijmans. Een ode aan podcasts Podcasts blijven in populariteit stijgen. Met de Dutch Podcast Awards geeft BNR Nieuwsradio een ode aan de podcast en biedt het de makers een podium. “Wij zien podcasts en on demand audio als de toekomst van radio. Deze awards passen dan ook goed bij de visie van ons station. Ik ben benieuwd wie dit jaar de winnaars worden.”, zegt BNR-hoofdredacteur Mireille van Ark. Meer info is te vinden op de vernieuwde website: podcastawards.nl.
 5. Uit een recordaantal van 52 inzendingen zijn gisteren de genomineerden voor de NTR Podcastprijs 2020 bekend gemaakt. De aanmoedigingsprijs voor jonge podcastmakers uit Nederland en Vlaanderen wordt 30 augustus a.s. uitgereikt. Van elke genomineerde podcast wordt een aflevering uitgezonden in Radio Doc (NTR/VPRO). Ook zijn de podcasts van de genomineerden te vinden via de Facebookpagina van de NTR Podcastprijs en in de grote podcast-apps. Dit jaar zijn er vier genomineerden uit Vlaanderen en zes uit Nederland. Opvallend is het aantal inzendingen uit niet-journalistieke hoek. Spoken-word artiesten, conservatoriumstudenten en studenten van theateropleidingen zijn ieder jaar beter vertegenwoordigd. De genomineerden zijn: Renee Demeulemeester - Een Koud Kunstje Misha Melita - Sheherazade Joost Schulte - GeschiedLied Sanne van Otten - Aarde in de Stad Max-Lena vanden Eynde - Na het Applaus Josia Brüggen, Nina Eshuis, Julia Vie, Willem Hilhorst - Hartkloppingen Thomas van Veen - De fragiele droom Marie van Uytvanck - Uit de PodKast Djuna Kramer - Nu het nog kan Ischa den Blanken, Bastiaan Benjamin, Max Ligtenberg - Danny|Jenny Prijzen Een onafhankelijke vakjury bepaalt welke van de nominaties de eerste en tweede prijs in de wacht slepen. Naast deze prijzen, die worden uitgereikt op 30 augustus, is er ook dit jaar weer een Publieksprijs. De podcast die op de Facebookpagina van de NTR Podcastprijs de meeste likes krijgt, ontvangt 30 augustus deze onderscheiding. Programmering Radio Doc Zondag 26 juli 2020, 21.00 uur, NPO Radio 1 Renee Demeulemeester, RITCS Brussel - Een koud kunstje - In deze podcast leert de luisteraar drie mensen kennen die alle drie een grote passie hebben voor taxidermie: het opzetten van dode dieren. Misha Melita , zelfstandig podcastmaker - Sheherazade - De driedelige podcastserie Sheherazade vertelt het verhaal van een groep vrouwen in Iran die probeert de wet te veranderen. Huiselijk geweld is daar namelijk niet strafbaar. Zondag 2 augustus 2020, 21.00 uur, NPO Radio 1 Joost Schulte, zelfstandig podcastmaker en DJ 3FM - GeschiedLied- Geschiedenisverhalen worden doorgaans verteld in boeken, musea en films of series. In GeschiedLied is muziek het medium om historische verhalen te vertellen. De maker zoomt steeds in op één liedje dat over een historische gebeurtenis gaat. Sanne van Otten, Conservatorium Leuven, afd. Creatief Schrijven - Aarde in de stad - In de stad zijn grote bakken met aarde geplaatst waarin bewoners kunnen gaan staan om weer "te aarden". Ze vertellen over hun ervaringen. Zondag 9 augustus 2020, 21.00 uur, NPO Radio 1 Max-Lena vanden Eynde, RITCS, Brussel - Na het applaus - Jos en Etha blikken in deze podcast terug op hun carrière in het circus. Zij zagen de circuswereld veranderen. Niet langer zitten de voorstellingen vol met publiek en volgen circuskinderen hun ouders op. Een portret van twee gepensioneerde circusartiesten. Josia Brüggen, Nina Eshuis, Julia Vie, Willem Hilhorst, UvA, Journalistiek en Media - Hartkloppingen - Josia Brüggen is burgerhulpverlener en weet hoe je iemand moet reanimeren. Maar hij weet óók dat maar een klein deel van de reanimaties lukt. Durf je er dan toch op af te gaan? In deze podcast onderzoekt hij samen met zijn medestudenten wat de impact van een reanimatie is en hoe je daar mee om kan gaan. Zondag 16 augustus 2020, 21.00 uur, NPO Radio 1 Thomas van Veen, zelfstandig podcastmaker EO - De fragiele droom - De twee broers Feliciano en Illaijh komen uit een gezin met vier kinderen, moeder Angelique is ziekelijk, alleenstaand en zit in de bijstand. Illaijh speelt bij Feyenoord in de jeugd en Feliciano bij ADO den Haag. Bijna twee seizoenen lang volgde de maker de twee broers. Gaat het ze lukken om bij hun club te blijven? Marie van Uytvanck, Thomas More Hogeschool, Mechelen - Uit de PodKast - Na zeven jaar zwijgen vertelde de maakster haar ouders dat ze 'niet hetero' was. Ook al reageerden ze goed, zoals verwacht, toch zweeg Marie 7 jaar lang. In een podcast van 5 afleveringen deelt ze haar coming-outverhaal. Ze onderzoekt waarom ze zo lang wachtte het te vertellen en praat met mensen over hun ervaringen. Zondag 23 augustus 2020, 21.00 uur, NPO Radio 1 Djuna Kramer, zelfstandig podcastmaker - Nu het nog kan - In deze 5-delige podcastserie praten kleinkinderen met hun grootouders over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Vijfenzeventig jaar na de bevrijding. Nu het nog kan. In de eerste aflevering praat Erik met zijn grootmoeder Marie over haar rol in het studentenverzet. Je vindt de podcast op de site van Vrij Nederland. Ischa den Blanken, Bastiaan Benjamin, Max Ligtenberg, zelfstandig podcastmakers - Danny | Jenny- Een spoken-word hoorspel waarin een jongen en een meisje elkaar ontmoeten tijdens een nachtje stappen. Niet het typische boy-meets-girl maar een schimmige zedenschets die zijn dieptepunt vindt in een duister tafereel. Actueel in een tijd waarin vrouwen en mannen opnieuw hun onderlinge verhouding moeten bepalen. Alle informatie over de NTR Podcastprijs vind je op ntr.nl/podcastprijs Uitzendingen: zondag 26 juli, 2, 9, 16 en 23 augustus 2020 in Radio Doc, 21.00 uur op NPO Radio 1
 6. Het North Sea Jazz Festival gaat aanstaand weekend helaas niet door, maar muziekliefhebbers horen op NPO Radio 2 toch de beste soul, funk en disco. Op beide dagen is van 06:00 tot 20:00 uur het Soul ABC te horen. De NPO Radio 2-dj’s nemen de luisteraars mee door de soulmuziekhistorie aan de hand van het alfabet. Gestart wordt zaterdagochtend met songs die beginnen met de letter A; nummers met de letter Z vormen zondagavond de afsluiting. Op zaterdag 11 juli begint om 20:00 uur de NPO Radio 2 Soul Night Live. De dj’s Wouter van der Goes, Frank van ‘t Hof, One’sy Muller en Corné Klijn ontvangen op een speciale locatie elk uur een artiest. Met live optredens van onder anderen Benny Sings, Michelle David & Gospel Sessions, Nona en Kraak & Smaak. Een klein groepje luisteraars heeft kaarten gewonnen om deze intieme muzieksessie bij te wonen. Op zondagavond haakt NPO Radio 2 aan bij de gezamenlijke themadag Nederland tegen racisme, waarbij NPO en de omroepen op tv, radio en online tal van programma’s presenteren die in het teken staan van de actuele discussie rond racisme en andere vormen van uitsluiting. De NPO Radio 2-dj’s Wouter van der Goes en One’sy Muller maken een thema-uitzending (KRO-NCRV en AVROTROS) met verschillende gasten en luisteraars, van 20:00 tot 22:00 uur. Aansluitend is tot 24:00 uur Soul Night Live te horen met mixen van Martin Boer. Het themakanaal NPO Radio 2 Soul & Jazz staat zaterdag 11 juli en zondag 12 juli volledig in het teken van jazz. Meer soul en jazz Luister voor meer soul, jazz, funk en disco elke zaterdag naar de NPO Radio 2 Soul Night van 18:00 tot 06:00 uur en het themakanaal NPO Radio 2 Soul & Jazz. Zie ook nporadio2.nl en nporadio2.nl/soulenjazz.
 7. De Nederlandse Publieke Omroep staat aanstaande zondag 12 juli op tegen racisme via televisie, radio, online en on demand. Tijdens de gezamenlijke themadag ‘Nederland tegen racisme’ besteden NPO en de omroepen in tal van programma’s op verschillende manieren volop aandacht aan racisme en andere vormen van uitsluiting. De radiozenders van NPO staan ieder op hun eigen manier stil bij dit onderwerp middels thema-uitzendingen, vragen van luisteraars en toepasselijke muziek. NPO 3FM, NPO FunX en ook NPO 3 bundelen op hun websites content rondom racisme onder de noemer ‘genoeg is genoeg’. NPO 1 heeft zondag in de dagprogrammering al volop aandacht voor racisme. Zondagavond wordt in De Stelling van Nederland, om 20.25 uur op NPO 1, onder leiding van Jort Kelder gedebatteerd aan de hand van de stelling: ‘Het huidige racismedebat drijft Nederland uit elkaar’. Daarna presenteert Dwight van van de Vijver een speciale uitzending van Ook Hier. Ook is er aandacht voor racisme tijdens een extra editie van Op1 om 22.05 uur, waar premier Mark Rutte te gast is bij de presentatoren Fidan Ekiz en Jeroen Pauw. Aansluitend start een nieuwe serie van Andere Tijden Sport met de aflevering ‘Van Mijnals tot Memphis en hoe Oranje kleur kreeg’. NPO 2 zendt zondag twee kerkdiensten uit die racisme als thema hebben en besteedt aandacht aan racisme in de documentairereeks Why we hate, De Kennis van Nu en een marathon-uitzending van Andere Tijden (zaterdag). Voor de jongere kijkers is er op NPO Zapp onder meer een extra uitzending van het NOS Jeugdjournaal over racisme. Op NPO 3 staat de avond en nacht in het teken van programma’s rond racisme en discriminatie. Ook de startpagina van NPO Start staat in het teken van de themadag Nederland tegen racisme. Na afloop blijft npo.nl/racisme de bestemming waar alles rond dit thema blijvend terug te vinden en te kijken is en waar het vervolg van de themadag een vaste plek krijgt. Zie hieronder een overzicht per kanaal: NPO Radio 1 NPO Radio 1 is met de gele NPO Radio 1-bus in Ede en Arnhem, waar inwoners aan het woord komen over de manier waarop ze hun best doen om als mensen van verschillende achtergronden samen te leven. Ajouad el Miloudi (NTR) is de presentator op de bus. In De Perstribune (Omroep MAX) is Eugènie Herlaar te gast; zij was in de jaren zestig de eerste zwarte Journaalpresentator van ons land. Dwight van van de Vijver vertelt in Dit is de Dag (EO) over zijn ervaringen als politieman van Nederlands-Surinaamse afkomst en over het tv-programma dat hij maakt, Ook Hier. OVT (VPRO) staat in het teken van de vraag hoe het kolonialisme doorwerkt in de hedendaagse samenleving. Met onder meer de Surinaams-Nederlandse wetenschapper Humphrey Lamur (85), die als allereerste onderzoek deed naar het slavernijverleden. In RadioDoc (NTR/VPRO) het verhaal van Lara Nuberg over de doorwerking van het Indisch koloniale verleden in generaties en hoe racisme daarin een rol speelt. NPO Radio 2 De dj’s Wouter van der Goes en One’sy Muller maken zondagavond op NPO Radio 2 een thema-uitzending (KRO-NCRV en AVROTROS) rond racisme met verschillende gasten en luisteraars, van 20.00 tot 22.00 uur. NPO 3FM NPO 3FM besteedt al volop aandacht aan racisme en staat 12 juli extra stil bij het onderwerp. DJ’s en artiesten spreken zich de hele dag uit tegen racisme. De muziek sluit aan bij het thema dat op dat moment wordt besproken. De zender vindt het belangrijk dat het praten over racisme niet alleen bij die ene dag blijft en daarom worden stickers aan luisteraars gegeven met de tekst: ‘Dit blijft plakken’, #3fmtegenracisme en daarbij de URL 3fm.nl/genoegisgenoeg, waar alle artikelen en andere content rondom racisme gebundeld zijn. Op de dag zelf zal een expert op het gebied van Black Lives Matter vragen beantwoorden van luisteraars en online volgers over alle racisme-gerelateerde onderwerpen. NPO Radio 4 Ook NPO Radio 4 zal in verschillende programma’s aansluiten bij de themadag. Op NPO Radio 5 blikt Kick van der Veer in Andermans Veren (10.00 uur, AVROTROS) terug op conferences over racisme en discriminatie door de jaren heen. Ook De Sandwich (09.00 & 11.00 uur, AVROTROS) besteedt aandacht aan dit onderwerp. Zin In Weekend (18.00 uur, KRO-NCRV) brengt onder meer muziek in het teken van het verzet tegen onderscheid. In Zin, Zout en Zegen (19.00 uur, EO) en in De Muzikale Fruitmand (20.00 uur, EO) wordt racisme besproken met een pastorale invalshoek. NPO FunX NPO FunX staat met de doelgroep midden in het anti-racismedebat en haakt daar tijdens de themadag op geheel eigen wijze op in. De luisteraars en volgers staan centraal: ze kunnen Black Lives Matter-requests aanvragen die de zender ieder uur ten gehore brengt. ‘Nederland tegen racisme’ maakt FunX concreet door een platform te bieden aan de doelgroep waar zij eigen initiatieven tegen racisme kunnen delen. TopiX maakt een special over racisme waarbij Mitchell Esajas aanschuift om vragen te verzamelen die hij mee zal nemen naar zijn gesprek met Premier Rutte. Via de site funx.nl/genoegisgenoeg zijn nu al verhalen te lezen over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld en raciale ongelijkheid. NPO 1 De slag om Texas: Vals spel (07.50 uur) NTR Nieuwsuur-journalist Eelco Bosch van Rosenthal en regisseur Hans Pool reizen door Texas. Geen staat in Amerika waar de opkomst bij verkiezingen lager is dan Texas. Vooral veel minderheden zijn het vertrouwen in de democratie kwijtgeraakt. Burgerrechtenadvocaat Mike Siegel wil dat vertrouwen herstellen en voert in de hoofdstad Austin campagne voor een Congreszetel. Intussen hangt in Dallas een lange gevangenisstraf boven het hoofd van Crystal Mason, omdat ze de regels overtrad bij het uitbrengen van haar stem. Volgens burgerrechtenorganisatie ACLU is haar zaak exemplarisch en een gevolg van verwoede Republikeinse pogingen om zwarte kiezers buitenspel te zetten. Aflevering uit de vierdelige serie De slag om Texas (2020). Typhoon, blues & blessings (08.45 uur) BNNVARA Typhoon, de artiest die in korte tijd heel Nederland veroverde met zijn album Lobi Da Basi, werd vijf jaar lang gevolgd door zijn beste vriend en huisgenoot Herbert Alfonso. Het resultaat is een goudeerlijke en hartverwarmende documentaire over twee vrienden van wie er één in een baan om de aarde wordt gelanceerd en de ander in verbazing toekijkt. Wij slaven van Suriname: Anton de Kom (10.05 uur) NTR Documentaire uit 1999 van Frank Zichem over de Surinaamse vrijheidsstrijder en schrijver Anton de Kom (1898-1945), die zich zijn hele leven verzette tegen het stempel van minderwaardigheid als gevolg van het Nederlandse kolonialisme. Zijn boek ‘Wij slaven van Suriname’ uit 1934 heeft nog altijd niets aan zeggingskracht ingeboet. Radio Oranje Troost TV (11.00 uur) BNNVARA Live vanuit het Betty Asfalt Complex in Amsterdam bespreekt Paul Haenen de actualiteit, met in deze uitzending uitgebreid aandacht voor racisme. De Nieuws BV extra: het slavernijverleden van Suriname (13.10 uur) BNNVARA 'Er is maar één ras: de mens'. In een speciale uitzending van De Nieuws BV spreekt Patrick Lodiers met de 'grande dame van de Surinaamse literatuur', Cynthia McLeod. De film Hoe duur was de Suiker (BNNVARA), over slavernij in Suriname en gebaseerd op een roman van Cynthia McLeod, wordt op 22 augustus uitgezonden op NPO 2 en verschijnt dit weekend al op NPO Start. NOS Het koninkrijk: Suriname (14.00 uur) NOS Aflevering uit de NOS-serie Het Koninkrijk, die in 2015 werd gemaakt ter gelegenheid van het 200-jatrig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Suriname werd in 1975 onafhankelijk, maar pas sinds kort zijn de inwoners van het land ook actief bezig met hun eigen geschiedenis. Het ‘zwarte’ perspectief op het verleden werd te vaak gemist. Op de Anton de Kom Universiteit zijn onderzoekers daar inmiddels mee bezig, onder meer door het vastleggen van de verhalen die met name de Afro-Surinamers elkaar al honderden jaren vertellen. Het Grote Racisme Experiment (deel 1 om 17.25, deel 2 om 18.05 uur) BNNVARA Dus jij bent niet racistisch? Vergeet het. Er schuilt een racist in ons allemaal. Dat wordt pijnlijk duidelijk in Het Grote Racisme Experiment, gepresenteerd door Sophie Hilbrand. Dertig nietsvermoedende jongeren komen terecht in een sociaal experiment waarin de blauwogigen als dommer en minderwaardig worden behandeld. Maken de bruinogigen bezwaar tegen hun superioriteit of bevalt deze machtige positie ze wel? En komen de blauwogigen in opstand of zien ze lijdzaam toe? (2013). De Stelling van Nederland (20.25 uur uur) AVROTROS De Stelling van Nederland, hét programma waarin gediscussieerd wordt over actuele thema's in de samenleving, is terug. Live vanuit Rotterdam gaan mensen, onder leiding van vaste presentator Jort Kelder, met elkaar in debat over de stelling: ‘Het huidige racismedebat drijft Nederland uit elkaar’. Daarnaast worden resultaten besproken van een groot racisme-onderzoek, uitgevoerd door het EenVandaag Opiniepanel. Wat zijn de ervaringen met discriminatie en racisme in Nederland? Ook Hier (21.30 uur) EO In een speciale aflevering van Ook Hier, gepresenteerd door Dwight van van de Vijver, ontmoeten vier gasten uit eerdere afleveringen van dit programma ieder een kijker die reageerde. Zij gaven online, of bij de gast, aan geraakt te zijn door hun verhaal. Ze zijn anders gaan denken. Soms een kijker uit de andere kant van het land, soms een die een paar huizen verderop in de straat woont. Ze nodigen de vier kandidaten uit voor een ontmoeting. De kijkers zien hoe de hoofdpersonen de auto instappen op weg naar een plek waar ze vaak nooit eerder zijn geweest. Vier verhalen met vier ontmoetingen die voor beide gasten veel betekenen. Extra uitzending Op1 (22.05 uur) BNNVARA Premier Mark Rutte is gast in een extra uitzending van de talkshow Op1. In zijn eerste grote interview sinds het begin van de coronacrisis zal de premier ingaan op de grote kwesties waar hij de afgelopen maanden mee te maken heeft gehad. Van de uitbraak van het virus en de dreigende situatie op de IC’s tot het leed in de verpleeghuizen en de maatregelen waarmee de uitbraak werd ingedamd. Daarnaast zal hij spreken over zijn inzet bij de onderhandelingen over het Herstelfonds dat de Europese economie tijdens de coronacrisis weer op gang moet brengen. Ook zal de premier ingaan op de hevige discussie over racisme die de afgelopen weken is opgelaaid. De presentatie is in handen van Jeroen Pauw en Fidan Ekiz. Andere Tijden Sport: Van Mijnals tot Memphis en hoe Oranje kleur kreeg (23.05 uur) NOS/NTR Start van een nieuwe zesdelige reeks van dit sportgeschiedenisprogramma gepresenteerd door Tom Egbers. In deze aflevering, gemaakt door Wiep Idzenga en Marcel Goedhart, vertellen Humberto Tan, Rocky Tuhuteru en Nadia Bouras over hun Surinaamse, Molukse en Marokkaanse Oranjehelden en wat zij in hun leven hebben betekend. Wat voor kleur je ook hebt, in de kleedkamer en op het veld doet het er niet toe. Als je maar kan voetballen. Je hebt elkaar nodig. Je moet samenwerken. Maar op de tribunes en buiten het stadion valt er nog een wereld te winnen. Humphrey Mijnals (1930-2019) debuteerde in 1960 als eerste voetballer uit Suriname in het Nederlands elftal, in een thuisinterland tegen Bulgarije. Zijn spectaculaire omhaal in die wedstrijd is legendarisch geworden. De deze maand opgerichte KNVB-commissie tegen racisme draagt de naam van Humphrey Mijnals: de commissie Mijnals. NPO 2 Andere Tijden: Nacht over racisme (zaterdag 11 juli 22.15 uur) NTR/VPRO NPO 2 staat zaterdagavond 11 juni al stil bij de themadag. Naar aanleiding van het wereldwijd opgelaaide debat over racisme is Andere Tijden het eigen archief ingedoken. In de Nacht over racisme een marathon-uitzending tot diep in de nacht met afleveringen uit een ver en minder ver verleden. Over het koloniale Suriname en over Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Over de behandeling die Joden ten deel viel na hun vlucht uit Nazi-Duitsland. Over de beroerde positie van zwarte soldaten in het Amerikaanse leger. Maar ook over de eerste zwarte school in ons land, over de stripfiguren Sjors en Sjimmie en hoe zwarte Sjimmie een metamorfose onderging. En over een vergeten film die kroonprinses Beatrix in 1979 maakte waarin ze speciale zorg uitte over de positie van allochtone kinderen in Nederland. De presentatie is in handen van Astrid Sy (1987), die in de voorbereidingen voor dit programma in haar archief een brief vond die zij als 12-jarige schreef aan Koningin Beatrix. Met daarin een vurig pleidooi voor het stoppen van discriminatie. Meer over de brief en het antwoord van de Koningin in de Andere Tijden: Nacht over racisme. Eucharistieviering met als thema racisme (10.00 uur) KRO-NCRV PKN Kerkdienst met als thema racisme (11.00 uur) EO De Kennis van Nu: Uit de groep, in de put (17.10 uur) NTR Aflevering uit het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu met Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel. Het is fijn om je één met anderen te voelen: van juichen voor hetzelfde voetbalelftal tot samen demonstreren op het Malieveld. Groepsgenoten zijn niet alleen aardiger voor elkaar, ze trekken elkaar voor ten koste van de mensen buiten de groep. Je vindt je mensen van je eigen groep nou eenmaal mooier, slimmer en leuker. Bij een groep horen is dus fijn. Maar wat als de groep je negeert, je niet accepteert of je zelfs keihard afwijst? Dat doet pijn, pijn die zo heftig is dat het in het brein niet te onderscheiden is van lichamelijke pijn. Langdurige uitsluiting heeft desastreuze gevolgen, het leidt tot frustratie en agressie. De Kennis van Nu onderzoekt wat groepen met ons doen en hoe we ons kunnen bevrijden van de nare kanten van groepsprocessen. Why we hate (22.20 uur) Human In Why we hate komen de verschillende facetten van haat ter sprake. Zijn we allemaal in staat om te haten en wat is ervoor nodig om die haat aan te wakkeren? Hoe werkt het als haat voortkomt uit ideologie? Wat is er nodig om het ergste of het beste in ons naar boven te halen? En wat kunnen we doen om gewelddadige conflicten te voorkomen? Door gesprekken met wetenschappers, archiefbeelden en interviews met daders en slachtoffers proberen de makers Geeta Gandbhir en Sam Pollard antwoorden te vinden. NPO 3 Ik durf het bijna niet te vragen (21.50 uur) BNNVARA “Zou je liever wit willen zijn?”, “hoe vaak ben je staande gehouden door de politie?”, “denken mensen dat je lui bent?” In deze speciale aflevering over racisme beantwoorden zwarte mensen vragen over de vooroordelen waar zij dagelijks, op basis van hun huidskleur, mee te maken krijgen. Tom Adelaar (22.25 uur) BNNVARA/NTR/VPRO Film uit 2018 van Ashar Medina. Wanneer de Surinaamse Sharif een oer-Hollandse naam aanneemt om meer sales te scoren voor een opportunistisch callcenter, vervalt hij in een existentiële identiteitscrisis. Hij verdient goed en wordt eindelijk geaccepteerd, maar hoeveel van zichzelf is hij bereid op te offeren om er echt bij te horen? Pete & De Bananen (23.20 uur) VPRO Journalist Pete Wu onderzoekt de regels van het daten in het bestaan van een ‘banaan’: Chinees van buiten (‘geel’) en Nederlands van binnen (‘wit’). Samen met andere ‘bananen’ vergelijkt hij de verwachtingen van Chinese ouders met die van westerse. Hij bespreekt zijn eigen onzekerheden over de heersende westerse schoonheidsidealen en de fetisjering van Oost-Aziaten. Ook loopt hij tegen muren op met het racistische verzoek ‘No Asians’ dat hij tegenkomt op datingprofielen. Zijn zoektocht voert Pete langs de psycholoog, bruiden, sekstelefonistes en fotomodellen. Als klap op de vuurpijl gaat hij in de serie voor het eerst op date met een andere Chinees-Nederlandse jongen om te kijken of dat iets verandert aan zijn beeld van de liefde, om vervolgens te eindigen waar het allemaal begon: bij zijn bloedeigen ouders. Het Grote Racisme Experiment (00.25 uur) BNNVARA Dus jij bent niet racistisch? Vergeet het. Er schuilt een racist in ons allemaal. Dat wordt pijnlijk duidelijk in Het Grote Racisme Experiment, gepresenteerd door Sophie Hilbrand. Dertig nietsvermoedende jongeren komen terecht in een sociaal experiment waarin de blauwogigen als dommer en minderwaardig worden behandeld. Maken de bruinogigen bezwaar tegen hun superioriteit of bevalt deze machtige positie ze wel? En komen de blauwogigen in opstand of zien ze lijdzaam toe? (2013). Fufu met appelmoes (01.50 uur) VPRO Roziena Salihu (25) laat zien hoe verwarrend het kan zijn om op te groeien met dubbelbloed, Ghanees en Nederlands, in een wit dorp. Met een verrassende vertelvorm wil ze mensen meenemen in haar wereld. Hoe bepaalt de omgeving waarin je opgroeit je identiteit? In het witte dorp waar ze opgroeide, is Roziena zwart, bij haar familie in Ghana is ze getint en soms zelfs wit. Roziena zoekt binnen haar familie een antwoord op de vraag: hoe komt het dat ik mijn identiteit niet weet? Mocromode (02.15 uur) VPRO De Nederlands-Marokkaanse neven Omar en Moggie dragen, net als veel andere jongeren in hun wijk Charlois, dure merkkleding van Louis Vuitton, Gucci, Armani en Prada. De kleren zijn soms meer waard dan een minimum maandloon. Waarom dragen de jongens deze designermerken? En wie gaan er schuil achter de kleding? De documentaire is een zoektocht naar de personen achter het masker van geld en status en duikt in het leven van Omar en Moggie: twee neven met een voorliefde voor designermerken die al vloggend hun leven in Rotterdam-Zuid vastleggen. Ze slijten hun dagen in de kapsalon die als een soort buurthuis fungeert. Hier wordt gehangen, lol gemaakt en elkaars outfits gecheckt. Maar achter de oppervlakkigheden schuilt een subcultuur van groepsdruk en afgunst. Hoe houden Omar en Moggie zich staande in deze wereld en waar verlangen ze werkelijk naar? Een eigen huis (02.50 uur) VPRO Isaura San, dochter van een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader, onderzoekt de relativiteit van een eigen plek. We verbinden ons aan verschillende plekken die we tot ons huis, ons thuis maken. Vormen deze plekken ons? Of geven wij deze plekken juist vorm? Isaura's oma voelt zich een vreemde in de wijk waar ze al vijftig jaar woont. Isaura’s Surinaamse vader heeft zich nooit echt thuis gevoeld in Nederland in de 35 jaar dat hij er woont. Isaura San zelf kan zich moeiteloos aansluiten bij uiteenlopende groepen en heeft in verschillende steden gewoond. Maar zodra ze zich ergens thuis voelt, maakt ze alweer plannen om verder te trekken. Mama en ik (03.05 uur) VPRO Amanda van Hesteren komt uit een gemengd gezin. Ze raakt steeds meer vervreemd van haar Surinaamse moeder met haar scherpe uitspraken die op Amanda overkomen als pro-black en anti-white. Is hun moeder-dochterband opgewassen tegen dit verschil in opvatting? Volgens Amanda houdt haar moeder er steeds fanatiekere opvattingen op na. Het groeiende gevoel van vervreemding is wederzijds: Amanda’s moeder noemt haar een ‘bounty’ en vindt dat ze door een te witte bril naar de wereld kijkt. De ervaren afstand tot haar moeder vormde het vertrekpunt voor een serie persoonlijke gesprekken over racisme met haar moeder en andere gezinsleden. Fruitvale Station (03.25 uur) VPRO Het aangrijpende en indringende verhaal van Oscar Grant, een 22-jarige inwoner van San Francisco die samenwoont met zijn vriendin Sophina en vierjarige dochter Tatiana in de Bay Area. Op oudejaarsnacht 2008 neemt hij de metro naar het centrum van San Franciso om daar de jaarwisseling met familie en vrienden te vieren. Als hij betrokken raakt bij een vechtpartij, heeft hij de schijn tegen zich en maakt een politieagent een fatale inschattingsfout. Op nieuwjaarsdag wordt deze gebeurtenis nog elk jaar in Amerika op Fruitvale Station herdacht. Online Ook npo3.nl staat op 12 juli de hele dag volledig in het teken van racsime onder de noemer genoeg is genoeg. Op npo3.nl/genoegisgenoeg is iedereen uitgenodigd om zichzelf te verdiepen in het thema racisme door het lezen van de artikelen en het bekijken van de video's die op deze pagina verzameld zijn. Na de tv-uitzending van Ik durf het bijna niet te vragen op NPO 3 vindt er online omstreeks 22.30 uur een speciale aftertalk plaats. Drie deelnemers uit het programma zitten klaar om onder leiding van Dzifa Kusenuh brandende vragen van kijkers te beantwoorden en met elkaar daarover in discussie te gaan. NPO Zapp Het Klokhuis: canon - veelkleurig Nederland (17.50 uur) NTR In Nederland leven ongeveer 190 verschillende nationaliteiten naast en door elkaar. Klokhuispresentatoren Dolores en Mustafa leggen samen met hun ouders uit hoe Nederland zo veelkleurig is geworden. De moeder van Dolores vertelt waarom ze vanuit Suriname naar Nederland kwam. En Mustafa gaat samen met z’n vader naar de kaasfabriek waar hij als gastarbeider heeft gewerkt. Taarten van Abel: Shifany (18.05 uur) VPRO Shifany (11) wil een taart maken voor oma Rinia, een markante vrouw uit de buurt die kinderen klaarstoomt voor de jaarlijkse missverkiezing op Kwakoe. Ze geeft de kinderen zelfvertrouwen en liefde. NOS Jeugdjournaal extra: Racisme (19.20 uur) NOS Direct aansluitend aan het NOS Jeugdjournaal is er een extra Jeugdjournaal over racisme. Welke vragen hebben kinderen in Nederland over racisme? Wat is racisme precies? Wat kan je ertegen doen als je het zelf meemaakt? In de special worden deze en andere vragen beantwoord. Online NPO Zapp heeft ook online aandacht voor racisme: zie de site zapp.nl/racisme. Hier staan ook alle Zapp-programma's over racisme. NPO START Op NPO Start kan het publiek het hele jaar door terecht voor een hele collectie van programma’s, films, series en documentaires met als thema ‘Racisme, discriminatie en uitsluiting’. Op npo.nl/racisme is deze collectie nu al te vinden en te bekijken. Hier zullen ook alle programma’s te vinden zijn die 12 juli op de verschillende netten worden uitgezonden. Alle tv-uitzendingen in het kader van de themadag zijn live te zien via NPO Start. Op 12 juli zal ook de startpagina van NPO Start volledig in het teken staan van de themadag racisme. Na afloop blijft npo.nl/racisme de bestemming waar alles rond dit thema blijvend terug te vinden en te kijken is en waar het vervolg van de themadag een vaste plek krijgt.
 8. Het laatste nieuws uit de dancewereld, de dikste nieuwe dancetracks en de meest toonaangevende dj’s zijn wekelijks te horen in 538 Dance Department. Vanaf vandaag start dj Dennis Ruyer ook een eigen podcastserie: ‘Dance Department Backstage’. Hij duikt in het studio- en stageleven van dj’s en producers, spreekt met allerlei insiders uit het nachtleven en neemt de luisteraar mee in deze boeiende, creatieve wereld. In de eerste aflevering gaat Ruyer 30 minuten backstage met Lucas & Steve. Hij spreekt met het duo over nieuwe tracks, het leven op tour, de muziek waarmee ze opgroeiden, het werkproces als duo en welk effect de coronacrisis heeft op de scene. Joris Voorn en Duke Dumont zijn de volgende gasten in de podcastreeks. De podcast is te horen op JUKE, Spotify, iTunes, Soundcloud en in de 538 app. Dennis Ruyer: "Ik wil tijdens het gesprek achterhalen hoe de weg naar succes verliep, wat de intrinsieke motivatie van mensen is om te doen wat ze doen, en wat de grote voor- en nadelen het leven in dancewereld. We trappen af met Lucas & Steve en ik zie uit naar de komende gesprekken met dj’s, producers, eventorganisatoren en andere insiders uit de dance." "538 wil met haar podcasts echt iets nieuws toevoegen aan het grote bestaande podcastaanbod. Dance Department is het langst lopende danceprogramma op de Nederlandse radio waar passie voor dance, in alle stromingen en subgenres, vanaf spat. Dit is hét moment dat de show een stap verder gaat en liefhebbers extra diepgang en luisterplezier geeft." Menno de Boer - radio director 538 Dance Department Backstage met Lucas en Steve is hier te beluisteren Dance Department Backstage De podcast 538 Dance Department Backstage is elke week exclusief beschikbaar via 538.nl en JUKE en een week later te beluisteren via Spotify, iTunes en Soundcloud.
 9. RadioCorp, media exploitant van de radiostations SLAM! en 100% NL, heeft Martijn Zuurveen aangesteld tot Radio Director. Zuurveen was de afgelopen twee jaar al eindverantwoordelijk voor de programmering van 100% NL. De afgelopen maanden vervulde hij deze rol tevens ad interim voor SLAM!. In de nieuwe rol van Radio Director is hij eindverantwoordelijk voor alle audiocontent van beide radiozenders evenals de programmering van de TV stations SLAM!TV en 100% NL TV. "Echt te gek dat ik verder mag blijven bouwen aan deze mooie mediamerken!" Laat een enthousiaste Martijn Zuurveen weten. "Juist doordat de stations en doelgroepen zo verschillen van elkaar, zijn de mogelijkheden eindeloos. Er liggen nog veel mooie kansen voor beide zenders, dat zien we aan de forse stijging in onze luistercijfers de afgelopen maanden. Ik zie het al een fantastische uitdaging om deze kansen aan te pakken, met natuurlijk als doel mooie luistercijfers!" Martijn Zuurveen brengt een uitgebreide expertise met zich mee, hij deed ervaring op in alle facetten van het radiovak. Zo werkte hij als dj, producer, sidekick, coach, regisseur en eindredacteur. Deze rollen vervulde hij bij diverse Nederlandse radiostations waaronder de afgelopen twee jaar fulltime bij 100% NL en in de laatste maanden tevens ad interim bij SLAM!. Afbeelding: Martijn Zuurveen (foto RadioCorp)
 10. Vanaf het najaar staat Vlaanderen elke weekdag op met een vertrouwd Qmusic-duo: Maarten Vancoillie en Dorothee Dauwe. De avondspits wordt ingevuld door het gloednieuwe radioduo Sam De Bruyn en Vincent Fierens. Wim Oosterlinck ziet een droom in vervulling gaan en zal de ochtendshow op de digitale radiozender Willy presenteren. An Caers, directeur radio: “Wim gaat na 14 jaar Qmusic zijn radiodroom achterna. We zijn blij dat hij zijn passie kan verderzetten op Willy en willen hem bedanken voor alle jaren bij Qmusic, waarin hij zowel voor als achter de schermen een drijvende kracht was. Door deze belangrijke stap hebben we met onze dj’s bekeken wat de luisteraar wil en hoe we onze talenten in hun kracht kunnen zetten. Radio-icoon Sam en jong, creatief talent Vincent kunnen hun ei kwijt in de avondspits, waarbij ze de werkdag op een entertainende manier afsluiten. Maarten en Dorothee vormden al een sterk radioduo en geven vanaf nu hun enthousiasme ‘s ochtends door aan de luisteraars. Inge De Vogelaere is niet meer in de ochtend te horen, maar ze is een talent dat binnen Qmusic zeker een nieuwe plek in het programmaschema zal krijgen waarin ze kan blijven groeien als radiomaker.” Maarten Vancoillie & Dorothee Dauwe te horen in de ochtend Maarten Vancoillie en Dorothee Dauwe mogen hun wekker wat vroeger zetten, want vanaf het najaar vormen zij van 06:00 tot 09:00 het ochtendduo van Qmusic. Maarten en Dorothee presenteerden de voorbije vier jaar samen de avondspits tussen 16:00 en 19:00. “Samen radio maken is het mooiste wat er is. De voorbije jaren hebben we de energie van alle luisteraars met plezier bijgetankt na een lange werkdag. Nu gaan we hen de energie geven die ze nodig hebben aan het begin van hun werkdag of terwijl ze de ochtendrush trotseren. We hebben er allebei enorm veel goesting in”, aldus Maarten en Dorothee. Sam De Bruyn & Vincent Fierens vinden elkaar in de avondspits In de avondspits zal er een gloednieuw duo te horen zijn: Sam De Bruyn en Vincent Fierens. Beide radiomakers zullen van 16:00 tot 19:00 terugblikken op het nieuws van de dag, geheel op hun eigen manier. “Een jong veulen en een ervaren knol hebben elkaar gevonden op de radio", lachen Sam en Vincent. “Al verschillen we soms eens van mening, dat we samen heerlijk gestoorde radio zullen maken, daar zijn we het al een tijdje over eens. We kijken er dan ook ontzettend naar uit om samen met onze luisteraars elke werkdag af te kunnen sluiten met een lach.” Wim Oosterlinck presenteert de ochtend bij radiozender Willy Wim Oosterlinck neemt na 14 jaar afscheid van Qmusic en zal vanaf het najaar elke weekdag de ochtendshow voor zijn rekening nemen op de digitale radiozender Willy. “Ik ben blij en trots dat ik het ochtendprogramma op Willy ga opstarten en presenteren. Dankjewel aan alle luisteraars en collega’s van Qmusic voor 14 jaar plezier. Nu ga ik snoeihard voor een nieuwe uitdaging. Binnenkort ben ik een fiere Willy”, vertelt Wim. Daarnaast zal hij ook het radiotalent binnen DPG Media coachen. Afbeedling: Dorothee Dauwe en Maarten Vancoillie (foto Qmusic)
 11. Deze kerst zetten NPO 3FM en het Rode Kruis zich in voor de gevolgen van de coronapandemie met de derde editie van 3FM Serious Request: The Lifeline. De precieze vorm van deze bijzondere editie is afhankelijk van de maatregelen die er op dat moment in Nederland gelden. Één ding is zeker: er komt hoe dan ook een 3FM Serious Request waarbij 24 uur per dag live radio en online content gemaakt wordt met maar één doel: Nederland motiveren om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Sharid Alles, zendermanager NPO 3FM: "Toen de wereld eerder dit jaar in de ban kwam van de coronapandemie konden we met Never Walk Alone, een speciale eenmalige editie van 3FM Serious Request in het voorjaar, iets positiefs bijdragen aan de situatie op dat moment. De gevolgen van de coronapandemie zullen waarschijnlijk nog lang voelbaar zijn en daarom zetten we ons ook de komende editie in voor dit urgente doel." Van Roermond naar Zwolle Tijdens de voorgaande edities van 3FM Serious Request: The Lifeline liepen 3FM-dj's in de week voor kerst door Nederland langs de acties die luisteraars in het land organiseerden om geld op te halen voor het goede doel. Als de maatregelen het toestaan lopen de dj's dit jaar van Roermond naar Zwolle. De precieze route, het uiteindelijke doel en de deelnemende 3FM-dj's worden op een later moment bekend gemaakt. De komende editie van 3FM Serious Request: The Lifeline is tevens de laatste keer dat 3FM en het Rode Kruis voor deze actie samenwerken. Sharid Alles: "3FM en het Rode Kruis hebben de afgelopen zeventien jaar een prachtige en succesvolle samenwerking gehad met 3FM Serious Request. 3FM heeft de afgelopen tijd in het teken gestaan van meerdere grote veranderingen. We voelen de behoefte om verder te kijken dan een doel of thema dat gebonden is aan noodhulp zoals het Rode Kruis deze biedt, vandaar het besluit om deze editie een laatste keer samen te werken met het Rode Kruis. Een moeilijke beslissing, gezien de goede samenwerking en de hoge wederzijdse waardering. Het voelt als nodig om 3FM Serious Request verder te ontwikkelen. Het Rode Kruis respecteert deze keuze gelukkig en maakt zich momenteel samen met 3FM op voor een laatste, succesvolle gezamenlijke editie van 3FM Serious Request: The Lifeline." Bezoek 3fm.nl/seriousrequest voor meer informatie en zie hoe je in actie kunt komen. Afbeelding: 3FM Serious Request never walk alone 2020 (foto Ben Houdijk)
 12. Ron Bisschop start 1 september bij de Almeerse radiozender Easy FM als eindredacteur en presentator van het dagelijkse actualiteitenprogramma. Naast de komst van Ron Bisschop is ook het contract met Jan van Veen (Candlelight) met 6 maanden verlengd. Onlangs werd de programmering al uitgebreid met Stefan Brau (RTL FM) en Frank Schildkamp (WILD FM) die dagelijks tussen 09:00 en 17:00 uur EASY@WORK presenteren. Martin Stoker (RTL7) is naar het weekend verhuisd met Martin2Music Dance Classics. Ook de stemmen van Bart van Gogh, Marjon Keller, Bart van der Molen, Edvard Niessing en Luc van Rooij zijn op de zender te horen. Met meer dan 35 jaar ervaring in het vak, onder andere als bureauredacteur en radiopresentator, is Ron Bisschop geen onbekende in de mediawereld. Bisschop woont in Almere en heeft in het verleden onder andere gewerkt voor BNR nieuwsradio, Kink FM, RTL Rock Radio en als laatste bij Radio Veronica. Ron begon zijn carriere in 1978 op zee onder de naam Johan Visser. Hij werkte bij zeezenders als Radio Mi Amigo, Caroline en Monique. Daarna volgden nog de eerste Amsterdamse FM-piraat Radio Unique (1980-84) en Radio 10 (1988-92). In 1992 dook hij op bij RTL Rock Radio. Toen dit station in 1995 werd omgevormd tot Kink FM, bleef hij. Tegelijkertijd was hij te horen op Veronica Nieuws Radio. Veronica Nieuws Radio verdween en na enige tijd vertrok hij ook bij Kink, om er later weer terug te keren. Easy FM is te beluisteren in Almere op 95.5 FM, DAB+ kanaal 10C, Ziggo/KPN en wereldwijd via internet.
 13. De KINK Album Top 1000 is vandaag van start gegaan. Tot vrijdag 17 juli hoor je elke dag tussen 08:00 en 22:00 uur dé lijst met de 1000 beste platen ooit gemaakt! De hele lijst vind je hier. Op de website vind je de Top 10 van de lijst, maar met een addertje onder het gras want deze staat in alfabetische volgorde. Jij kan kans maken op een DAB+ radio door deze 10 in de juste volgorde te zetten: van 1 tot 10. Mail jouw antwoord naar albumtop1000@kinknl om kans te maken. Je hebt tot donderdag 9 juli 18:00 uur! En let op: de komende drie dagen geeft Michiel Veenstra in KINKSTART je een hint, maar deze hoor je maar één keer. Dus luister dinsdag, woensdag en donderdag om 07:50 uur om de hint te horen.
 14. Vanaf vandaag zet 100% NL iedere maand een veelbelovend talent in de oranje schijnwerpers. De Spot is het nieuwe concept van 100% NL dat Nederlands zangtalent een podium geeft. In De Spot krijgen verschillende artiesten een maand lang de kans zichzelf te laten horen én zien aan het grote publiek. De talenten worden uitgedaagd Nederlandse liedjes te coveren. Van de grootste nummers van nu tot aan bekende hits uit vervlogen tijden, alles komt voorbij in De Spot. Vanmiddag wordt in het programma van Chantal Hutten (16:00 - 19:00) afgetrapt met Kes. De 19-jarige Kes van den Broek schopte het in het laatste seizoen van The Voice Of Holland tot de halve finale en bracht onlangs haar eerste single uit; Brief. De zangeres schuift iedere maandag van juli aan bij Chantal. In de maand augustus is het aan Pjotr (25) de beurt om de luisteraars van 100% NL in te pakken. Hij is momenteel flink aan de weg aan het timmeren en bracht onlangs zijn nieuwe track uit. Ook Pjotr zal Nederlandse covers ten gehore brengen. Welke dat gaan zijn wordt binnenkort bekend gemaakt in de middagshow van Chantal Hutten. Chantal Hutten: "Door programma's als De Beste Zangers van Nederland en The Voice of Holland wordt er veel talent ontdekt die helaas soms net zo snel weer op de achtergrond verdwijnen. Dat is zo zonde! Bij 100% NL geven we die artiesten graag een podium en zijn we steeds opnieuw op zoek naar de beste muziek van Nederland. De Nederlandse muziekindustrie heeft zich in de afgelopen jaren snel ontwikkeld. Namen die nog maar een aantal jaar zijn doorgebroken, zijn nu al niet meer te missen in de gemiddelde hitlijsten." Ze vervolgt: "We beloven luisteraars veelbelovend talent met spraakmakende covers waar we hopelijk nog veel van gaan horen!"
 15. Rijnmond trekt ook deze zomer de regio in. Volg vanaf 6 juli zes weken lang Rijnmond. Rijnmond laat je zien dat ondanks de corona-maatregelen er heel leuk vakantie te vieren is in onze regio. De Zomertoer van 2020 heeft dan ook de toepasselijke naam gekregen: Bestemming Rijnmond. Dagelijks De Rijnmond verslaggevers gaan zes weken lang op pad. Zo maakt Erik Lemmers zijn radioshow van 10:00 uur tot 13:00 uur elke werkdag op een interessante Zomertoer-locatie en komt hij in contact met de mensen die er daar toe doen. Ook in de overige programma's op Radio Rijnmond komt de Zomertoer regelmatig voorbij. Daarnaast zijn op rijnmond.nl en op TV Rijnmond dagelijks leuke, spannende en verrassende Zomertoer-video's te zien. Derde Zomertoer De derde Zomertoer barst los in Hoek van Holland. Daarna reizen de verslaggevers door naar de Hoeksche Waard om via de Kiltunnel Dordrecht en de rest van de Drechtsteden te bezoeken. Vervolgens is Goeree-Overflakkee aan de beurt, waarna de reis verder gaat naar Nissewaard & Albrandswaard. De Zomertoer sluit dit jaar af in Gorinchem en gemeente Molenlanden. Tips Rijnmond geeft tijdens deze Zomertoer tips voor een leuke en veilige vakantie, maar is ook geïnteresseerd in jouw verhaal. Hoe maak jij het deze zomer leuk terwijl je je vrienden en familie op 1,5 meter afstand moet houden? Rijnmond hoort graag hoe jij vakantie viert in deze rare tijd! Wie weet komt Rijnmond langs. Laat het weten via zomertoer@rijnmond.nl. Planning Week 28 (6 t/m 10 juli): Hoek van Holland Week 29 (13 t/m 17 juli): Hoeksche Waard Week 30 (20 t/m 24 juli): Dordrecht & de rest van de Drechtsteden Week 31 (27 t/m 31 juli): Goeree-Overflakkee Week 32 (3 t/m 7 aug): Nissewaard & Albrandswaard Week 33 (10 t/m 14 aug): Gorinchem & Gemeente Molenlanden
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.