Spring naar bijdragen

Adro

Leden
 • Aantal bijdragen

  2
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Waardering in de gemeenschap

0 Neutral

Over Adro

 • Rang
  Nieuweling
 1. Adro

  World Radio Day - Foreveradio

  100 jaar radio in 2019............is mooi, maar wel wat laat voor een wereldtitel. Even opkloppen.... Waarschijnlijk waren Idzerda's programma's voor het eerst ter wereld bestemd voor zwangere huisvrouwen, die links schreven en daarnaast in het bezit van een winterjas waren. Hij was vast ook de eerste radiomaker ter wereld die fietste. Hoe verzin je het. Zo ken ik er nog wel een paar. Wat een lariekoek. Doe gewoon is al gek genoeg,..toch? Idzerda was gewoon IN NEDERLAND de eerste die een radioprogramma de lucht in stuurde en hij was in Nederland de eerste die zijn uit te zenden programma's publiceerde/aankondigde. Het voorbeeld voor de radiogids misschien? Dat is toch ook genoeg om trots op te zijn?! De Belgen vierden reeds 5 jaar geleden 100 jaar radio, of ze in het begin de programma's nu wel of niet in de krant publiceerden, deed er niet toe. (vrijeradio.be/eerste-radiozenders.php ) Het eerste radioprogramma in USA ging 9 jaar voor Idzerda nog een stapje verder. KQW-Radio werkte (volgens het Bay Area Radio Museum) zelfs samen met de plaatselijke krant en recordshop. Radio heet vanaf het begin gewoon RADIO, met of zonder publicaties. Dan komt de vraag.... Wat wordt/werd verstaan onder radio. Het woord radio komt van radius en betekend bereik (reach). Sinds Marconi het woord radio gebruikte was de interpretatie van bereik "afstand" en sinds KQW het eerste radiostation ter wereld in 1910 wekelijks programma's uitzond werd de betekenis van radio naast de afstand als bereik ook "het aantal (luisteraars)" toegevoegd. Bereik bij radio staat dus voor afstand en aantal. Nogmaals Radio is gewoon RADIO, nog steeds mooi pluriform.
 2. Adro

  World Radio Day - Foreveradio

  Hiep hiep hoera. In Nederland bestaat dit jaar (2019) radio 100 jaar, bij onze zuiderburen bestond radio reeds sinds 1914 (dus 5 jaar eerder) en in San Jose USA werd in 1910 volgens verschillende bronnen het eerste complete radio programma met muziek, presentatie en informatie uitgezonden. KQW-Radio was destijds met hun wekelijkse uitzendingen het grote voorbeeld voor de toekomstige radiomakers. Dus......voor alle duidelijkheid Radio is NIET in Nederland uitgevonden, al willen sommigen ons dat doen geloven. Itzerda was wel de eerste Radio en programmamaker van Nederland.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze site ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid, en We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat.