Spring naar bijdragen

Hoorspelregisseur Léon Povel (101) overleden


Vincent

Aanbevolen berichten

Voormalig omroeper, hoorspelregisseur en televisieregisseur Léon Povel is dinsdag op 101-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van uitgeverij Rubinstein woensdag gezegd.

Povel begon in 1932 als omroeper bij de KRO, waar hij tot 1976 heeft gewerkt. Hij bracht in 1932 onder meer het nieuws dat het laatste gat in de Afsluitdijk was gedicht. Na de Tweede Wereldoorlog begon hij met het produceren en regisseren van hoorspelen. Hij maakte er meer dan 900.

Een van de bekendste is het sciencefictionhoorspel 'Sprong in het heelal'. Het werd tussen 1955 en 1958 in drie langlopende series door de KRO uitgezonden en was erg populair in de jaren 50, toen de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa werd opgericht en de Sovjet-Unie bezig was de eerste Spoetnik-satelliet de ruimte in te sturen.

Uitgeverij Rubinstein gaf de ruimtevaarthoorspelen enkele jaren geleden uit. Astronaut André Kuipers is een groot fan en beluisterde de hoorspelen tijdens zijn verblijf in het internationale ruimtestation ISS. Kuipers was woensdag toevallig bij de uitgever om het voorwoord in te spreken voor een heruitgave van de hoorspelen, die over enkele weken verschijnt.

Bron: Please login or register to see this link.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Doe mee aan het gesprek

Je kunt nu een bericht plaatsen en later registreren. Indien je al een account hebt, kun je je nu aanmelden om het bericht met je account te plaatsen.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


  • Ondersteun Radiotrefpunt!

    Het in de lucht houden van Radiotrefpunt kost geld. Help ons! Met je donatie zorg je ervoor dat deze radiocommunity dagelijks actueel radionieuws kan blijven brengen. En je kunt blijven meepraten en genieten van alle historische radio-opnamen in het forum.

  • Onlangs hier

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
  • Gebruikersstatistieken

    • Aantal leden
      6415
    • Meest online
      2923

    Nieuwste lid
    Gerard Groeneveld
    Geregistreerd
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.