Spring naar bijdragen

Dag van de Digitale Radio 7juni 2016


Harm ten Brink

Aanbevolen berichten

Zoals aangekondigd was ik gisteren ingehuurd voor een fotoverslag van het symposium over Digitale Radio in Nederland.

 

Hieronder het persbericht en voor dit forum enkele exclusieve foto's tijdens het evenement bij Beeld en Geluid in Hilversum.

Na de inleiding werd er een kort filmpje vertoond over de geschiedenis van communicatie in Nederland en over radio in het bijzonder.

Nadat tal van sprekers de revue passeerden sloot cabaretier Jan-Jaap van der Wal de dag af met zijn humoristische visie op het symposium.

 

I.v.m. de rechten is het niet toegestaan de foto's verder te verspreiden!

 

Digitaal luisteren is de nieuwe norm voor radio

 

Amsterdam, 7 juni 2016

 

In navolging van de landelijke publieke omroep starten ook de landelijke commerciële radiostations vandaag met verdere uitrol van een landelijk dekkend digitaal DAB+ netwerk. Verdichting van het netwerk levert naast een landelijk bereik ook verbeterde ontvangst van DAB+ binnenshuis. Nederland maakt onderdeel uit van de digitaliseringsslag die in Europa gaande is. Voor verdere groei van digitale radio is de samenwerking tussen publieke en commerciële omroepen, overheid, fabrikanten, retailers en auto-industrie essentieel. Dit bleek vandaag tijdens tijdens het symposium Dag van de Digitale Radio in Hilversum.

 

Als primeur in Nederland werd tevens de eerste “Digital Radio-app” voor smartphones gelanceerd, een smartphone app die kan schakelen tussen DAB+, WiFi en 3G/4G. Meer dan 60 DAB+ stations zijn in deze app verenigd, landelijke en regionale, publieke en commerciële. De app is nu beschikbaar op de LG Stylus 2 DAB+, ’s wereld eerste smartphone met ingebouwde DAB+-chip. De basis is hiermee gelegd voor beluistering van digitale radio op smartphones zonder streaming kosten.

 

Menno Koningsberger, vice-voorzitter Stuurgroep Digital Radio NL: “Digitaal radio luisteren neemt een vlucht en gebeurt tegenwoordig al op een scala aan digitale devices. DAB+ zal de definitieve opvolger worden van FM voor ether broadcasting. Digitale hybride ontvangst, een combinatie tussen DAB+, 4G en Wifi, is de toekomst van radio. Op smartphones zal de combinatie hiervan zorgen voor een meer gepersonaliseerde radio-ervaring. Onze gezamenlijke ambitie is dat ieder toestel dat verkocht wordt, digitale radio kan ontvangen.”

 

Groei digitale radio zet door

Tegenwoordig gaat al bijna de helft van de radio-ontvangst buiten de ether FM om (bron: NLO-distributieonderzoek 2015). Het aantal verkochte DAB+ radio’s in Nederland is wederom fors gegroeid. Volgens GfK een groei van 71% in de periode april ’15 tm maart ’16 vergeleken met dezelfde periode het jaar daarvoor. In 2015 reed 16% van de nieuw verkochte auto’s de garage uit met een DAB+ autoradio aan boord (bron: JATO Dynamics). Binnenkort worden negenduizend winkelvloermedewerkers getraind op kennis over digitale radio (bron: Uneto-vni).

 

 

--------------------------------------------

Noot voor de redactie:

Op de foto Vereniging van Commerciële Radio: van links naar rechts: Sjors Fröhlich (Hoofdredacteur, BNR Nieuwsradio), Uunco Cerfontaine (Station Director, Sky Radio), Menno Koningsberger (CEO, 538Groep), Stefan Wayper (CEO, Sublime FM), Tijmen Bos (Algemeen Directeur, Sky Radio Group), Robert Bernink (Algemeen Directeur, Qmusic), Herbert Visser (Directeur 100%NL en Radio 10).

 

 

FOR2297.jpg

FOR2196.jpg

FOR2220.jpg

FOR2268.jpg

FOR2390.jpg

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Doe mee aan het gesprek

Je kunt nu een bericht plaatsen en later registreren. Indien je al een account hebt, kun je je nu aanmelden om het bericht met je account te plaatsen.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.