Spring naar bijdragen

Maart 1968 Caroline South laatste Johnnie Walker show


Gast

Aanbevolen berichten

Na de tragedie in the UK op 14-8-67 toen alle Britse zeezenders ivm wetgeving uit  de ether moesten  verdwijnen was Caroline met twee stations teweten Caroline South en Caroline North de enige die de wetgeving trotseerde en doorging. Gemakkelijk was het niet, vrijwel alle reclame inkomsten verdwenen van de ene op de andere dag en de leiding van het station kwam toen geheel in handen van Phil Solomon, Ronan werd het “boegbeeld”  al was hij nooit te drogen gehangen aan de boegspriet van de Mi Amigo.  Philip Raymond (‘Phil’) Solomon (Belfast, 27 april 1924 – Bournemouth, 10 april 2011) was een Britse impresario en zakenman van Noord-Ierse afkomst. Hij was de manager van artiesten als The Bachelors, Them en The Dubliners, oprichter van Major Minor Records en directeur van Radio Caroline. Major Minor en Radio Caroline.

 

In 1966 richtte Solomon zijn eigen platenlabel Major Minor Records op. Toen Radio Caroline in problemen kwam door een zware schuldenlast, hielp hij bij de schuldsanering. Als tegenprestatie trad hij toe tot de directie. De diskjockeys van Caroline waren nu verplicht elke dag een aantal platen van Major Minor te draaien. Ook liet Solomon andere platenmaatschappijen betalen voor het ‘pluggen’ van hun nieuwe platen. Dat beperkte de vrijheid van de diskjockeys om hun eigen muziek te kiezen. Ze waren daar niet allemaal even blij mee. Michael Pasternak, die platen draaide onder de naam Emperor Rosko, werd een paar maal door Solomon ontslagen omdat hij weigerde de platen van Major Minor te draaien, en vervolgens door Carolines andere directeur Ronan O'Rahilly weer aangenomen.

 

Ook Solomon kon echter niet voorkomen dat de beide schepen van waaraf Caroline uitzond in maart 1968 door schuldeisers in beslag werden genomen. Het betekende het einde van zijn bemoeienis met de zeezender. In 1980 zou hij nog betrokken zijn bij de start van een Ierse superpiraat Sunshine Radio van Robbie Dale en Spangles Muldoon.

De hoofdbron van inkomsten van Caroline was het pluggen van platen veelal van het Major Minor label en andere in bezit van Solomon. Het zou de kosten van personeel en zendschepen kunnen dekken. Echter iemand in de organisatie vergat de rekeningen van de tendermaatschappij te betalen en tendercompany Wijsmuller besloot beide zendschepen op 2 maart 1968 vanaf volle zee richting Amsterdam te slepen.Einde Caroline in the 60’s.

Uit het archief van Hans Knot  een unieke opname teweten 2 uren Johnnie Walker op Caroline  zaterdagavond 2 maart 1968, zijn laatste uren op Caroline voor het wegslepen van beide schepen in de vroege ochtend van 3 maart 1968.

Al luisterend wordt duidelijk dat, muv enkele van deze plugplaten die je er gemakkelijk tussen uit haalt , Walker  in die tijd a very hot nighttime show had met veel volgers en veel soulmusic. In maart 1968 was de enige concurrentie het zwaar fadend Lux signaal op 208 of BBC’s antwoord op de zeezenders BBC Radio One . BBC Radio One mocht dan overdag redelijk “poppy” zijn , s avonds was het feitelijk easy listening samen met het langegolf zusterstation Radio Two.

Het uitzendschema voor Radio One in maart 68 zag er als volgt uit:

  19.30 :  As Radio 2

22.00 :  PETE MURRAY show

THE HARRY ROCHE CONSTELLATION

 THE SYMBOLS

 MIKE FELIX with THE LAURIE HOLLOWAY QUARTET

 Records, reviews, and news

Produced By: John Dillingham

0.00 :  NEWSROOM

0.05 :  NIGHT RIDE

Sean Kelly with swinging sounds on and off the record, featuring tonight VINCE HILL and the ZACK LAURENCE QUARTET

0.00 :  NEWS; WEATHER 

2.02 :  Closedown

Walker had een veel beluisterde avondshow in die delen van Zuid Engeland waar Caroline op “259” goed te ontvangen was. In deze twee uren maakt hij melding van het feit dat het station over enkele dagen een aantal uren uit de lucht zal gaan om de zendersterkte te verhogen. Het zou er niet van komen. De laatste 4 minuten van deze opname maakt zeer duidelijk getuige een brief van 1 der luisteraars hoe dicht Caroline en Walker bij de luisteraar stonden. Een unieke show, ik heb geprobeerd de geluidskwaliteit enigszins te verbeteren. En dan te bedenken dat op die donkere avond 4 miles of the coast off Frinton als roofdier in de nacht een Nederlandse  sleepboot het ochtendlicht afwachtte om de Mi Amigo te enteren en naar Nederland te slepen.

Met dank aan Hans Knot  voor de opname, Wiki en Aunti Beeb voor enige achtergrond info.

Please login or register to see this link.

Please login or register to see this link.

 

Please login or register to see this link.

 

Paul de Haan.

bewerkt door Gast
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Doe mee aan het gesprek

Je kunt nu een bericht plaatsen en later registreren. Indien je al een account hebt, kun je je nu aanmelden om het bericht met je account te plaatsen.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


  • Ondersteun Radiotrefpunt!

    Het in de lucht houden van Radiotrefpunt kost geld. Help ons! Met je donatie zorg je ervoor dat deze radiocommunity dagelijks actueel radionieuws kan blijven brengen. En je kunt blijven meepraten en genieten van alle historische radio-opnamen in het forum.

  • Onlangs hier

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
  • Gebruikersstatistieken

    • Aantal leden
      6412
    • Meest online
      2923

    Nieuwste lid
    Panthera leo
    Geregistreerd
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.