Spring naar bijdragen

Horzu Radio Guide


hans knot

Aanbevolen berichten

Recensie

Hörzu Radio Guide

Alles über Rundfunksender und Radiohören in Deutschland. Die neue Ausgabe 2012/2013.

Negende editie; Gerd Klawitter en Wolf Siebel

464 pagina’s. Bestelnummer 413 0018.

ISBN: 978-3-88180-864-4

Prijs Euro 14,90 exclusief verzendkosten

www.vth.de

In de loop der afgelopen drie decennia verschenen in dit tijdschrift diverse boekbesprekingen van het werk van Wolf Siebel en Gerd Klawitter, beiden veelschrijvers en verbonden aan de uitgeverij VTH Verlag in Baden Baden. Van dezelfde uitgever en dezelfde auteurs ontvingen we eind november de negende editie van de Hörzu Radio Guide, een naslagwerk dat door Klawitter en Siebel vanaf 1998 op onregelmatige tijden wordt bijgewerkt en heruitgeven. Dat betekent dat dit 463 pagina's dikke boekwerk telkens wordt ge-updated.

Ook deze nieuwe, negende, editie begint zoals gebruikelijk met een opsomming van alle publieke omroepen in de diverse staten van Duitsland, een overzicht dat nu al 100 pagina's beslaat. In het overzicht vind je uitgebreide informatie over de stations, de frequenties, het vermogen, de programmering, de adressering en natuurlijk het e-mail-adres en internetinfo, want daar kan al jaren geen enkel radiostation eigenlijk meer zonder.

Vervolgens wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de commerciële radiostations in het land. En als je dit hoofdstuk bekijkt wordt je duidelijk dat het radiolandschap in Duitsland in het afgelopen decennium verrijkt is met een enorme schat aan radiostations. Daarnaast is er ook de nodige aandacht voor de kleinschalige radiostations, die in Duitsland onder verschillende benamingen actief zijn: "Offene Kanale", "Nichtkommerzieller Lokalrundfunk", "Veranstaltungsrundfunk" of "Einrichtingsrundfunk".

De buurlanden worden ook niet vergeten. In korte hoofdsstukken over de publieke omroepen en hun geschiedenis wordt de stand van zaken geschetst. En dat betekent radioontvangst niet alleen via de normale radioontvanger, maar ook via satellietontvanger, het plaatselijke kabelnet, de computer en dus internet.

Ook in deze, negende, editie van Hörzu Radio Guide zijn er speciale artikelen opgenomen die het boek, naast de standaardinformatie, nog completer maken. Het boek bevat bijvoorbeeld een uitstekende impressie over de geschiedenis van de private radio in de bondesstaat Rheinland-Pfalz, waarbij tal van stations uitgebreid onder de aandacht worden gebracht. Had ik dit boek een half jaar eerder gehad dan was de radio meegegaan op de fietsvakantie door dit mooie wijngebied. Ook is er kort aandacht voor de radiostations die nog actief zijn gerund door vriendschappelijke bondgenoten, hetgeen in Duitsland nog steeds radio van de ‘geallieerde troepen’ als noemer heeft.

Als in iedere nieuwe uitgave van dit handboek is er ook weer speciale aandacht aan een bepaald buurland. Ik herinner me nog dat in het begin van deze eeuw het land ‘Liechtenstein’ speciaal onder de aandacht werd gebracht. In deze editie is dat de stad Basel in buurland Zwitserland, waarbij de actieve radiostations uitgebreid worden beschreven. Al met al is het zondermeer aan te bevelen die boek snel te bestellen als aangeneme aanvulling voor uw boekenkast.

HANS KNOT

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Doe mee aan het gesprek

Je kunt nu een bericht plaatsen en later registreren. Indien je al een account hebt, kun je je nu aanmelden om het bericht met je account te plaatsen.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


  • Ondersteun Radiotrefpunt!

    Het in de lucht houden van Radiotrefpunt kost geld. Help ons! Met je donatie zorg je ervoor dat deze radiocommunity dagelijks actueel radionieuws kan blijven brengen. En je kunt blijven meepraten en genieten van alle historische radio-opnamen in het forum.

  • Onlangs hier

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
  • Gebruikersstatistieken

    • Aantal leden
      6381
    • Meest online
      2923

    Nieuwste lid
    JanBoer
    Geregistreerd
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.