Spring naar bijdragen

Raster indeling FM band frequentie verschil FM


LOS

Aanbevolen berichten

In het noorden wordt Radio 4 helaas vaak gestoord door illegale uitzendingen. Piraten zenders kiezen er voor om zo dicht mogelijk te gaan uitzenden tegen het signaal van Radio 4. Een frequentie afstand van 300KHz (0.3MHz) is inderdaad mogelijk. Echter alleen vanaf dezelfde zendmast. Of dat er voor een ander gebied uitgezonden wordt.

In Lingewaal wilde men de FM 92.2MHz inzetten. Deze frequentie is gereserveerd voor lokale omroepen. Nu blijkt er slechts 400KHz frequentie verschil tussen te zitten met Radio 2. Radio 2 zit op de FM 92.6MHz. In beginsel werd een frequentie verschil van 400KHz toegestaan. Later bleek dit niet echt optimaal te zijn en heeft men dit aangepast. Dat blijkt uit dit rapport van Broadcast Partners (o.a. zender expoitant van de publieke omroep)

De inzetbaarheid van de frequentie Lingewaal 92,2 MHz (“Reserve LO†bestemming) is getoetst. Deze blijkt nauwelijks voordeel te bieden en stoort licht op Lopik 92,6 MHz. Om die reden is gekeken of er een aanpassing mogelijk was. Die is gevonden in het verschuiven van de frequentie naar 92,1 MHz, opgesteld in Asperen. Er is dan meer vermogen mogelijk en de storing op Lopik verdwijnt. U kunt dit rapport downloaden via de volgende link: http://radio-tv-nederland.nl/zerobase/Hvs%20097673%20HM-gr-BNT%20onderzoek%20LO%20LekWaalFM.pdf

In de wetgeving wordt ook frequentie verschil van 400KHz. Zie http://wetten.overheid.nl/BWBR0019813/geldigheidsdatum_28-01-2011# bij waterscheiding.

Er dient dus minimaal 500KHz frequentie verschil gehanteerd te worden. Omrop Fryslân zendt uit op de FM 92.2MHz. Dan zou je in dit voorbeeld, gerust kunnen uitzenden op de FM 92.7MHz. 500KHz verderop ligt Waterstad FM. Je dient de antenne niet richting het zuiden te gaan richten in verband met de FM 92.6MHz Lopik. 400KHz frequentie verschil kan wel, maar met een beperkt vermogen. Je zou dan in principe kunnen gaan uitzenden in zuid oost Friesland op de FM 100.0MHz. 99.6MHz: Slam FM en op de 100.4MHz Q-Music.

Idien je een slechte ontvangst hebt, dan kun je dit doorgeven aan het Agentschap Telecom via website: http://www.agentschaptelecom.nl/ bij kopje "storing melden".

Alvorens een klacht in te dienen kunt u eerst ook informeren op het nummer van Roland. Telefoon: REGELS>

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Beste LOS,

Hartelijk welkom in het cafe.

Voor je een stellingname poneert en vraagt storingen te melden zou het fijn zijn als je je stellingen onderbouwd met feitelijke juistheden.

1: Er is geen sprake van wetgeving rondom 400 khz. In je aangehaalde document gaat het om beleidsregels, niet om wetgeving.

2: Daarnaast spreekt men van maximaal 400 khz afstand voor netgebonden commerciële frequenties, dus niet een minimale afstand voor welke willekeurige andere zender dan ook.

3: piraten kiezen er niet voor om zo dicht mogelijk bij R4 te zitten. Die kiezen een frequentie waarvan ze denken dat die zo vrij mogelijk is.

4: ik zie nergens in je documentatie dat er minimaal 500 khz afstand gehanteerd moet worden.

Een discussie is prima, maar niet met zelfverzonnen aannames.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Gast
Deze discussie is nu afgesloten voor verdere antwoorden.


  • Ondersteun Radiotrefpunt!

    Het in de lucht houden van Radiotrefpunt kost geld. Help ons! Met je donatie zorg je ervoor dat deze radiocommunity dagelijks actueel radionieuws kan blijven brengen. En je kunt blijven meepraten en genieten van alle historische radio-opnamen in het forum.

  • Onlangs hier

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
  • Gebruikersstatistieken

    • Aantal leden
      6408
    • Meest online
      2923

    Nieuwste lid
    jac76
    Geregistreerd
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.