Jump to content
Harmen

Condities met DAB

Recommended Posts

Ik rijd regelmatig op de A28 richting Groningen en luister dan naar DAB-radio. De laatste dagen zijn er aardige condities. Met mijn plakantenne op de voorruit ontving ik vanmorgen de wereld aan zenders. Radio Rijnmond en Decibel oa. LX classics lukte ook, 1live vanuit Münster lukt mij normaliter thuis wel rond Hoogeveen, maar nu met de volle 4 balkjes in Stad. Ook ontving ik NDR Welle Nord uit Kiel en uit Lübeck. Tot slot geen audio, maar wel de tekst in het scherm van Qmusic Limburg.

Best aardig zo naar de radio te luisteren. Iemand nog meer leuke ontvangstrapportjes via DAB?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik luister alleen DAB binnenshuis. Hier rond Amsterdam kun je de ontvangst van buitenlandse zenders wel vergeten (behalve de Worldservice, natuurlijk.) Wel bij goede weersomstandigheden wat regionale zenders uit Gelderland, Zuid-Holland en verder weg. Ik hoop altijd nog eens Radio Seagull via dab te mogen ontvangen, maar dat is nog nooit gelukt.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 uur geleden zei Harmen:

Ook ontving ik NDR Welle Nord uit Kiel en uit Lübeck.

 

En het meest bizarre is dat ik vlak bij Lübeck zit en ik vanochtend alleen de NDR zenders op DAB+ kon ontvangen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Op mijn werk zit ik achter kogelvrij glas. Resultaat: met DAB+ zijn alleen de NPO-radiozenders te ontvangen, alle andere zenders niet. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now • Similar Content

  • By Harm ten Brink
   Zoals aangekondigd was ik gisteren ingehuurd voor een fotoverslag van het symposium over Digitale Radio in Nederland.
    
   Hieronder het persbericht en voor dit forum enkele exclusieve foto's tijdens het evenement bij Beeld en Geluid in Hilversum.
   Na de inleiding werd er een kort filmpje vertoond over de geschiedenis van communicatie in Nederland en over radio in het bijzonder.
   Nadat tal van sprekers de revue passeerden sloot cabaretier Jan-Jaap van der Wal de dag af met zijn humoristische visie op het symposium.
    
   I.v.m. de rechten is het niet toegestaan de foto's verder te verspreiden!
    
   Digitaal luisteren is de nieuwe norm voor radio
    
   Amsterdam, 7 juni 2016
    
   In navolging van de landelijke publieke omroep starten ook de landelijke commerciële radiostations vandaag met verdere uitrol van een landelijk dekkend digitaal DAB+ netwerk. Verdichting van het netwerk levert naast een landelijk bereik ook verbeterde ontvangst van DAB+ binnenshuis. Nederland maakt onderdeel uit van de digitaliseringsslag die in Europa gaande is. Voor verdere groei van digitale radio is de samenwerking tussen publieke en commerciële omroepen, overheid, fabrikanten, retailers en auto-industrie essentieel. Dit bleek vandaag tijdens tijdens het symposium Dag van de Digitale Radio in Hilversum.
    
   Als primeur in Nederland werd tevens de eerste “Digital Radio-app” voor smartphones gelanceerd, een smartphone app die kan schakelen tussen DAB+, WiFi en 3G/4G. Meer dan 60 DAB+ stations zijn in deze app verenigd, landelijke en regionale, publieke en commerciële. De app is nu beschikbaar op de LG Stylus 2 DAB+, ’s wereld eerste smartphone met ingebouwde DAB+-chip. De basis is hiermee gelegd voor beluistering van digitale radio op smartphones zonder streaming kosten.
    
   Menno Koningsberger, vice-voorzitter Stuurgroep Digital Radio NL: “Digitaal radio luisteren neemt een vlucht en gebeurt tegenwoordig al op een scala aan digitale devices. DAB+ zal de definitieve opvolger worden van FM voor ether broadcasting. Digitale hybride ontvangst, een combinatie tussen DAB+, 4G en Wifi, is de toekomst van radio. Op smartphones zal de combinatie hiervan zorgen voor een meer gepersonaliseerde radio-ervaring. Onze gezamenlijke ambitie is dat ieder toestel dat verkocht wordt, digitale radio kan ontvangen.”
    
   Groei digitale radio zet door
   Tegenwoordig gaat al bijna de helft van de radio-ontvangst buiten de ether FM om (bron: NLO-distributieonderzoek 2015). Het aantal verkochte DAB+ radio’s in Nederland is wederom fors gegroeid. Volgens GfK een groei van 71% in de periode april ’15 tm maart ’16 vergeleken met dezelfde periode het jaar daarvoor. In 2015 reed 16% van de nieuw verkochte auto’s de garage uit met een DAB+ autoradio aan boord (bron: JATO Dynamics). Binnenkort worden negenduizend winkelvloermedewerkers getraind op kennis over digitale radio (bron: Uneto-vni).
    
    
   --------------------------------------------
   Noot voor de redactie:
   Op de foto Vereniging van Commerciële Radio: van links naar rechts: Sjors Fröhlich (Hoofdredacteur, BNR Nieuwsradio), Uunco Cerfontaine (Station Director, Sky Radio), Menno Koningsberger (CEO, 538Groep), Stefan Wayper (CEO, Sublime FM), Tijmen Bos (Algemeen Directeur, Sky Radio Group), Robert Bernink (Algemeen Directeur, Qmusic), Herbert Visser (Directeur 100%NL en Radio 10).
    
    

 • Doneer

  Support the Radiotrefpunt
  We appreciate all donations!

  Donate Sidebar by DevFuse
 • Recently Browsing

  No registered users viewing this page.

 • Member Statistics

  • Total Members
   4,612
  • Most Online
   2,923

  Newest Member
  Danno Deejee
  Joined
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.