Jump to content
Juul

De mysterieuze geheimen van een 'saaie PTT'er'

Recommended Posts

"Van wieg tot grafBuitenstaanders dachten dat hij een duffe baan had. Hij liet ze graag in die waan. Ondertussen gaf hij leiding aan een grote geheime afluister- en uitpeildivisie.

(bron: AD)

 

Roel Knobbe (27 september 1933 - 19 mei 2018) was nog maar een scholier toen hij opviel bij de veiligheidsdiensten. De hbs'er was een getalenteerde en fanatieke zendamateur. Daar hadden ze last van op Schiphol. Ze wisten hem echter te vinden en als het te gortig werd, belden ze gewoon zijn moeder.

 

Roel was de zoon van een grafisch kunstenaar die af en toe een baan had om zijn gezin te onderhouden. Werken voor een baas deed zijn vader liever niet, alleen als het niet anders kon. Roel leerde van hem creatief te zijn, maar ook dat er voordelen zitten aan een vast dienstverband. Zoals de huur kunnen betalen. Roel had misschien geen rijke jeugd, maar wel een leuke. Het gezin ging bijvoorbeeld low-budget met vakantie door in een klein bootje in de haven van Amsterdam een sleep te vragen aan een vrachtboot naar Harlingen. De hele zomer werd vervolgens zeilend op de Friese meren doorgebracht.

Mysterieus

 

Roel had een goed stel hersens en verstand van radio. Na de hbs vervulde hij als officier zijn dienstplicht bij de luchtmacht. Hij tekende nog een aantal jaren bij en kwam vervolgens bij de PTT terecht. Het leek een keurige, maar saaie ambtenarenbaan. Als Roel op een feestje werd gevraagd wat hij voor de kost deed, ging het onderwerp, zodra hij vertelde dat hij een PTT'er was, snel over op iets anders. Roel was echter Hoofd van de Bijzondere Radio Dienst van de PTT. Een mysterieuze divisie waar nog steeds niet veel over bekend is. Strikt gesproken was het een burgerorganisatie. In de praktijk echter werkte de Bijzondere Radio Dienst voor de militaire inlichtingendiensten.

 

Toen twee verpleegsters, die onder hem woonden aan de Bezuidenhoutseweg, zijn hulp inriepen omdat een vervelende kerel hen naar huis was gevolgd en voor de deur bleef posten, leerde hij zijn aanstaande echtgenote kennen. Beiden vonden hun werk belangrijk. Voor kinderen werd niet gekozen.

 

De Koude Oorlog werd in alle hevigheid gevoerd naast het postkantoor aan de Prins Bernhardlaan in Voorburg. Daar waar zich nu een tandartsenpraktijk bevindt, stond de apparatuur waarmee permanent het Warschaupact werd afgeluisterd. Niet alleen de Nederlandstalige uitzendingen van de propagandazender Radio Moskou, maar in 'Post Voorburg' probeerde men vooral de Russische militaire zenders uit te peilen om zo de troepenbewegingen van het Warschaupact in de gaten te kunnen houden. Roel gaf leiding aan een groep mannen die thuis niet konden vertellen wat ze deden. Alles was uiterst geheim. Het gebouw van de Bijzondere Radio Dienst had hoge antennes op het dak, en op de achterplaats, maar zelfs de buren wisten niet waarom dat was.

 

Roel klapte nimmer uit de school. Ook niet na zijn pensioneren. De enige herinnering aan zijn spionnenverleden was een zware verrekijker op een driepoot waarmee hij vanuit de keuken de schepen op de rede van Kijkduin in de peiling hield. Pas op zijn sterfbed vertelde hij zijn echtgenote iets meer over zijn functie bij de PTT. Mag dat in de krant? ,,Schrijf maar op'', antwoordde Roel.

 

Roel Knobbe overleed na een kort ziekbed op 84-jarige leeftijd."

 

 

Please login or register to see this link.

 • Like 1
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now • Doneer

  Support the Radiotrefpunt
  We appreciate all donations!

  Donate Sidebar by DevFuse
 • Recently Browsing

  No registered users viewing this page.

 • Member Statistics

  • Total Members
   4,555
  • Most Online
   2,923

  Newest Member
  Tomas Odenkirchen
  Joined
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.