Jump to content

Radio Signaal Moerkapelle-Zevenhuizen


Richard079

Recommended Posts

Al heel lang ben ik op zoek naar opnames van Radio Signaal wat in 1984 en 1985 heeft uitgezonden in het Zuid-Hollandse Moerkapelle-Zevenhuizen. Er heeft nog een heel stuk over dit station in het FRM gestaan geschreven door Erik Hofland. Het logo was overigens hetzelfde als die van Radio Signaal uit het Vlaamse Overpelt. Ik heb dit station echter nooit zelf ontvangen terwijl ik destijds op steenworp afstand woonde. Heeft er iemand misschien nog iets van Radio Signaal in bezit of meer informatie ? 

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...
Posted (edited)

De rede dat je het station niet kon ontvangen was dat de zender maar een klein vermogen had: men zond uit met een draadantenne dus kwam men nauwelijks verder dan paar km. Het bericht in FRM was grotendeels uit de duim gezogen en opgeklopt; het logo was gewoon gejat. Het waren gewoon middelbare schooljochies die na schooltijd wat radio maakten. Niks mis mee, dat deden tal van leeftijdgenoten in de zelfde omgeving en kon best gezellig zijn.☺ 

Maar denk hierbij niet aan het niveau van een "professionele piraat" bv. radio Centraal uit Den Haag van die tijd, vergelijk het eerder met hobbyradio.

 

Update 2-6:

Nog even gebeld met een plaatselijke ex-amateur:

De 1e zender van Signaal was heel goedkoop: "fietste" tussen de 101 en 104 Mhz. en bromde nog al. Het bereik was belabberd. Na een paar weken had Signaal hier genoeg van en beschikte men met behulp van een andere amateur over een betere zender. Antenne was echter een dipooltje uit het slaapkamerraam. (die doen qua versterking van het signaal niet echt veel) Bereik toen ca. 3-5 km.

Wel had men een leuk jinglepakket wat in elkaar wat gezet door een andere plaatselijke hobbyist. 

Uniek voor deze locatie dat ze ook wat sponsors en reclamespots hadden maar dit genereerde slechts luttele 10tjes (Hfl dus!) inkomsten. 

Omdat men steeds meer uren ging draaien verhoogde dit de pakkans en de zender is inderdaad door de RCD uit de lucht gehaald.

Na 2 weken was men terug, met een zwakkere zender(!), het hoogtepunt was echter achter de rug. Alleen nog maar op onregelmatige dagen te beluisteren gedurende nog een kwartaal, daarna was het helemaal over, met de de stille trom vertrokken.

 

Over het artikel, te vinden in FRM 85-09: Ene Erik Hofland heeft nooit "gewerkt" bij Signaal en het "team" bestond uit 2 tot max. 4 presentators. 

Hartelijk lachen moest ik om de zin: "financiele steun van de luisteraarsclub":  de teeners en twintigers van die tijd hadden wel een andere bestemming voor hun geld! Dat ging op aan kleding, auto's, brommers en uitgaan.

24 uur per dag is er van uit de slaapkamer nimmer uitgezonden of het moest een weekendje doorzakken zijn geweest als de rest van de familie van huis was. 

En er is geen "dj" geweest die ooit in een Spaanse discotheek heeft gewerkt.

 

 

Groeten van een ervaringsdeskundige

Edited by amateur079
aanvulling
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Dank voor je duidelijke verhaal Amateur079, snap ik ook meteen waarom ik dit station nooit heb ontvangen ;) Mocht je via je contacten toch nog aan opnames kunnen komen, dan hoor ik het graag van je. Alvast bedankt ! Groet, Richard 

Link to comment
Share on other sites

Ik zal eens informeren voor je Richard.

Het verhaal wil ik wel wat nuanceren, komt misschien wat al te negatief over: ik moet toegeven dat het wel de bedoeling en intentie was een compleet radiostation op te zetten. Maar om dit met een smalle basis wat betreft personele bezetting, content, apparatuur en financieel te realiseren dat gaat natuurlijk niet, dat breekt je dan op. 

Je moet tenslotte ook nog naar school, hebt huiswerk en bijbanen om aan geld te komen.

Ze hebben het wel geprobeerd, dat is op zich moedig en eerlijk is eerlijk dank zij Signaal stemden meer luisteraars af op lokale radio, ook nog nadat ze uit de lucht waren. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


 • Ondersteun Radiotrefpunt!

  Het in de lucht houden van Radiotrefpunt kost geld. Help ons! Met je donatie zorg je ervoor dat deze radiocommunity dagelijks actueel radionieuws kan blijven brengen. En je kunt blijven meepraten en genieten van alle historische radio-opnamen in het forum.

 • Recently Browsing

  No registered users viewing this page.

 • Member Statistics

  • Total Members
   5,283
  • Most Online
   2,923

  Newest Member
  bobete
  Joined
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.