Spring naar bijdragen

Nederland

  • artikelen
    4907
  • opmerkingen
    1026
  • weergaven
    617944

Auteurs van dit blog

NPO Radio 4 luisteraars kiezen mooiste uitvoering van Schuberts meesterwerk


de redactie

966 weergaven

Luisteraars van NPO Radio 4 kozen een opname met Dietrich Fischer-Dieskau (bariton) en Gerald Moore (piano) tot allermooiste uitvoering van Schuberts Winterreise. Op de tweede plaats eindigde een recente uitvoering van Matthias Goerne (bariton) en Christoph Eschenbach (piano). De publieke klassieke muziekzender draait vanaf maandag in het NPO Radio 4 programma Passaggio de vier meest geliefde uitvoeringen van Schuberts Winterreise, gekozen door luisteraars.

 

Deze week draait NPO Radio 4 in Passaggio, dat om 19:00 uur begint, de vier meest favoriete Winterreise uitvoeringen. Maandag 2 februari begint met nummer 4: een opname van Christoph Pregardien (tenor) en Andreas Staier (fortepiano). Dinsdag 3 februari klinkt Florian Boesch, (bariton) en Malcolm Martineau (piano), die op plaats 3 eindigen. Woensdag 4 februari horen luisteraars de recente uitvoering van Matthias Goerne (bariton) en Christoph Eschenbach (piano) en als finale draait NPO Radio 4 op donderdag 5 februari de favoriet van NPO Radio 4 luisteraars: een opname van Dietrich Fischer-Dieskau (bariton) en Gerald Moore (piano) uit 1972.

 

NPO Radio 4 luisteraars kozen op de website niet alleen hun favoriete uitvoering van een van de 24 liederen van Schuberts Winterreise. Ze vertelden ook waarom ze voorkeur hadden voor een bepaalde uitvoering. Dat leverde vele bijzondere verhalen van luisteraars op. Over de winnende opname van Dietrich Fischer-Dieskau schreef iemand: “de muziek van Schubert heelde omdat hij het verdriet en de verlatenheid boven het alledaagse uittilt. De uitvoering van Dietrich Fischer-Dieskau was toen de nieuwe ster aan het firmament”. Een andere luisteraar vertelde over de bariton: “Als twaalfjarig jongetje luisterde ik naar de muziek uit de platenkast van mijn moeder. Zo kwam het ook, dat de volbruine stemmen van Rudolf Schock , Richard Tauber en Dietrich Fischer-Dieskau  regelmatig op mijn  jongenskamer klonken, waarbij ik natuurlijk graag lipzingend meebewoog.  Vooral de stem van Fischer-Dieskau bracht mij in beroering, natuurlijk ook in de Winterreise.” De mooiste verhalen over Schuberts Winterreise zijn te lezen op de website van NPO Radio 4.

 

Website: www.nporadio4.nl


0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.