Jump to content
Piet van der Vooren

'Norderney-redder' Hans Walenkamp (Smit Tak) overleden

Recommended Posts

Posted (edited)

Afgelopen woensdag is Hans Walenkamp op bijna 82-jarige leeftijd overleden.

 

Walenkamp was op 18 april 1973 verantwoordelijk voor het van het Scheveningse strand lostrekken van de Norderney, het zendschip van Radio Veronica. Dat was op 2 april van dat jaar tijdens een zware storm op het strand gelopen.

 

Voor meer informatie: een in memoriam dat morgen in het Leidsch Dagblad verschijnt:

Please login or register to see this link.

 

Bijgaand nog een keer het interview dat ik in 2009 met Walenkamp had over het lostrekken van de Norderney.

 

Piet van der Vooren.

Walenkamp Smit-Tak Teylinger 27082009 kopie.pdf

Edited by Piet van der Vooren
 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wij hebben veel aan hem te danken. Toch nog onverwacht Piet.

 

Dank voor je bericht.

 

 

Juul

 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik had er even niet bij stilgestaan dat niet-abonnees van het Leidsch Dagblad het artikel op de website niet kunnen lezen. Daarom hierbij de tekst van het In Memoriam dat morgen (zaterdag) in deze krant verschijnt:

 

Hans Walenkamp bergde Herald of Free Enterprise onder oog van de wereld

Daadkrachtig, vriendelijk en een grote persoonlijkheid, zo omschrijft voorzitter Alfred Pop van de Stichting Oud Sassenheim zijn woensdag op bijna 82-jarige leeftijd overleden voorganger Hans Walenkamp.

Water liep als een blauwe draad door het leven van de Warmondse huisartsenzoon. Opgegroeid bij de Kagerplassen ging hij na de HBS in Leiden naar de Kweekschool voor de Scheepvaart in Amsterdam en belandde daarna bij de Rotterdamse Lloyd. Na een aantal jaren maakte hij de overstap naar Smit Internationale, waar hij tot zijn pensionering in 2000 zou blijven.

In de jaren bij Smit deed hij vele bergingen van scheepswrakken, waarbij die van de Herald of Free Enterprise de bekendste is. Onder toeziend oog van de hele wereld leidde hij de berging van de ferry en de bijna tweehonderd mensen die verdronken toen het schip kapseisde als gevolg van een nog open staande laadklep. Vooral de verhalen van de duikers die de lichamen moesten bergen hebben hem toen erg aangegrepen, zegt zijn zwager Johannes de Muinck Keizer. Voor de berging kreeg hij het jaar daarop de De Ruyter-medaille, de koninklijke onderscheiding speciaal voor de scheepvaart. Bij zijn afscheid in 2000 werd hij Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Na zijn pensionering werd hij actief in de Stichting Oud Sassenheim, waarvan hij voorzitter was van 2004 tot 2016. Het straatnamenboek van Sassenheim kwam onder zijn voorzitterschap tot stand, daarnaast lobbyde hij jarenlang voor een eigen onderkomen voor de stichting. Een paar maanden voor zijn afscheid - waarbij hij ook de gemeentelijke Zilveren Barensteel kreeg - kon de stichting voor een euro het gebouw De Coy van de gemeente kopen. Minstens zo belangrijk: tijdens zijn voorzitterschap groeide het ledental van de stichting van nog geen 400 naar ruim 900. ,,Ik ben nog altijd benieuwd hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen’’, zegt Pop, die door Walenkamp werd gevraagd om hem op te volgen.

Walenkamp was getrouwd met de uit Lisse afkomstige Elle-Mieke Schrama en het echtpaar kreeg een zoon en een dochter.

Het afscheid van Walenkamp is komende donderdag in het crematorium Duin- en Bollenstreek aan de Lissese Achterweg. De dienst begint om 16.00 uur.

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now • Doneer

  Support the Radiotrefpunt
  We appreciate all donations!

  Donate Sidebar by DevFuse
 • Recently Browsing

  No registered users viewing this page.

 • Member Statistics

  • Total Members
   4,007
  • Most Online
   2,923

  Newest Member
  Loos
  Joined
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.