Spring naar bijdragen

Nederland

  • artikelen
    4902
  • opmerkingen
    1026
  • weergaven
    614171

Auteurs van dit blog

Mooiste Dialect Evergreen 2014


de redactie

534 weergaven

Michiel Hendriks uit Weert heeft de finale gewonnen van de dialectwedstrijd Zing zoals je gebekt bent van het NCRV-radioprogramma Plein 5. Michiel won in de live-uitzending op Radio 5 Nostalgia met zijn Limburgse cover Ich Laot Dich Noets Mieer Gaon (origineel: Make You Feel My Love door Bob Dylan). Hij kreeg in de finale van de jury in totaal 42 punten en versloeg daarmee onder andere de bekende Twentse kleinkunstenaar Herman Finkers.

 

In de finale vanmiddag streden uiteindelijk twaalf dialectversies tegen elkaar om de titel Dialect Evergreen 2014. Een jury, met hierin de zanger Jeroen Zijlstra en de ‘dialect-zangers/zangeressen’ Hans Keuper, Maud Wilms en Lianne Abeln, bepaalt de winnaar.

 

Sinds begin maart hebben luisteraars wekelijks kunnen stemmen op versies van bekende evergreens, gezongen in de taal van hun streek. Zoals bijvoorbeeld Eltje Doddema met het nummer Koezenropper Melles (origineel: Smokie – Living Next Door to Alice), Skotwal met Traine (Johnny Cash – Folsom Prison Blues) of Marja van Trier met Sterrennaacht (Don McLean – Vincent)

 

Plein 5-presentator Hijlco Span: “In de tijd dat ik nog het NCRV-theaterprogramma Volgspot presenteerde, ontving ik vaak gasten die ervoor kozen om in hun eigen dialect te zingen. Vaak omdat ze in dat dialect veel beter kunnen verwoorden wat ze werkelijk voelen. Denk aan Gé Reinders, Daniël Lohues of J.W. Roy. Dat is me altijd bijgebleven: dat zingen in je eigen taal of dialect heel direct en eerlijk is. Ik ben erg blij met deze winnaar. Het is een prachtige cover geworden.”

 

Twee jaar geleden organiseerde Plein 5 de verkiezing van Het Mooiste Dialectwoord. Het woord Pieneköttel (een zuinig persoon in het dialect van Winterswijk) werd toen uitgeroepen tot ‘t Mooiste Dialectwoord. Verleden jaar werd het dialectgezegde Hee hef oonder ’n droad hen vretten (hij/zij is vreemdgegaan, in het dialect van Twente) verkozen tot Het Mooiste Dialectgezegde 2013.

 

Website: www.radio5nostalgia.nl


0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.