Jump to content

blogs_blog_3

 • entries
  5018
 • comments
  1061
 • views
  656096

Contributors to this blog

24 genomineerden voor uitreiking Radio Advertising Award 2014


de redactie

450 views

Uit alle inzendingen, hebben de vakjury’s de beste radioreclame producties genomineerd voor een Radio Advertising Award. De creatieve vakjury heeft elf commercials genomineerd voor drie prijzen: profit, non-profit en actualiteitsprijs. Er zijn drie adverteerders genomineerd voor Radioadverteerder van het jaar en ook de shortlist voor de beste Radioplanner van het jaar is bekend. Deze Radio Advertising Awards worden op dinsdag 10 juni tijdens het Turn-up-the-Radio event in Paradiso uitgereikt.

 

De vakjury creatie, met voorzitter Charles Borremans (Goud Activatie), Maxim van Rijs (Alfred), Mattie Valk (Q-Music), Afra Uithoof (D-Reizen), Kees Kroot (Soundcircus) en Richard Kemper (radiostem, cabaretier en oud reclameman), heeft gejureerd op de criteria radiocreativiteit, uniciteit en effectiviteit. Zij kwamen tot het volgende oordeel:

 

Genomineerden in de categorie Creatie Profit:

 • Audi – ‘Verlangen & Geweten’
  DDB Amsterdam – De radiocommercial past bij de merkwaarden van Audi, de rust die de commercial heeft, is verfrissend in het reclameblok. Door het gebruik van de linker en rechter speaker alias hersenhelft klinken de geweten en verlangen motivaties geweldig.
 • Bol.com – ‘We wish you’- Etcetera
  Een ear catcher door de verrassende wending en het net niet kloppende ritme, de luisteraar heeft direct aandacht en dan volgt de boodschap.
 • Cup-a-Soup – ‘ Young Professional’ – TBWANEBOKO 
  Deze commercial heeft de lachers op haar hand. Passend in het over the top concept van de adverteerder. En ’t werkt.
 • Staatsloterij – ‘Reclameblok’ – 538 Concepts
  Uniek in zijn soort door het invullen van een heel blok, met verschillende ‘voor de winnaars van de jackpot’ commercials.
 • Unox – ‘Stampot 2.0’- TBWANEBOKO
  Deze commercial met heldere boodschap is onderdeel van een serie van vijf. De stemactrice is zeer goed gecast en geeft een mooie emotionele link naar de televisiecommercial en activatie naar de Facebook-pagina. Soundlogo is en blijft ijzersterk.
 • Vodafone – ‘Dubbel’ – QiOnly
  Het concept van de reeks is bij deze commercial extra relevant en creatief. Alles is dubbel ook de tijd die genomen wordt in deze commercials; 50 seconden en elke seconde is even leuk.

 

Genomineerden in de categorie Creatie Non-Profit:

 • Hartstichting – Reanimatiecursus – Publicis
  Een zeer sterk concept. Maakt de Hartstichting nu toch stiekem gebruik van de visuele functie van radio? Heldere overzichtelijke boodschap met een natuurlijke call to action.
 • Maag Lever Darm Stichting – ‘Je poep wil je wat vertellen’ – Cheel
  Door de andere invalshoek (pratende poep) te kiezen is de aanpak attentie verhogend. En aandacht is nodig om tot actie over te gaan.
 • ProRail – ‘Koebel’ – QiOnly
  Luisteraars worden op het verkeerde spoor gezet en de boodschap wordt op confronterende wijze tussen de oren geplaatst.

 

Genomineerden in de categorie Actualiteitsprijs:

 • Cup-a-Soup – ‘Nucleaire Top Discobol – TBWANEBOKO
  Deze commercial is uitgezonden op BNR tijdens de nucleaire top. Functioneel gebruik van humor, passend bij ’t werkt concept van Cup-a-Soup, met als uitsmijter dat het thuiswerken deze dagen ook geadviseerd wordt buiten de randstad.
 • Gamma – ‘Gouden Loeki Baby’- TBWANEBOKO
  Goede inhaker op de eigen actualiteit van de adverteerder en mooi auditief vervolg op concept in de tv-commercial. En daardoor sterk activerend.

 

Genomineerden Radioadverteerder van het jaar:

 • FNV Bondgenoten (Creativecorps / De MediaMaatschap) is genomineerd omdat deze adverteerder kíest voor het medium radio in een brede zenderkeuze. FNV ziet de kracht van radio voor de invulling van haar thematische doelstellingen. In creatie heeft zij veel aandacht besteed aan het stemgebruik en ritme. Je hoort het verschil, een goede toepassing van audio door een stemacteur.
 • Staatsloterij (Doom&Dickson, Lemz, Joe Public, Etcetera / Universal Media) is genomineerd door de brede inzet van radio in al haar mogelijkheden. Prominente aanwezigheid in spotadvertising waarbij zij gebruik maakt van de actualiteitsfunctie van radio (aftellen), non-spot acties en echte partnership in radio-events. Ook het invullen van een heel blok met commercials, getuigt van lef en creativiteit. Staatsloterij ziet radio als een absolute sales trigger binnen het aankoopproces van de doelgroep door aanwezigheid te zijn net voor het moment van de aankoop.
 • Werkspot (XXS / Carat) is het schoolvoorbeeld voor de werking van radioreclame als het gaat om de efficiënte multiplier van campagne effecten. Door radio in te zetten in combinatie met televisie wordt het mediabudget optimaal ingezet. Radio organiseert je dag en daarom zet Werkspot radio in op de momenten dat de doelgroep in de klusbus zit op weg naar werk en naar huis en ontvankelijk is voor de boodschap en direct tot actie kan overgaan.

 

Genomineerden Radioplanner van het jaar:

 • Helen Jones van Universal Media is genomineerd omdat zij inhoudelijk sterk is, haar radiokennis op enthousiaste wijze deelt met haar collega’s. Ze maakt met haar voortrekkersrol van planners en klanten betere radiokenners. Ze is gedreven en gaat samen met de radiozenders op zoek naar ontwikkelingen die ze kan gebruiken in haar vak.
 • Lars van Es van Vizeum is genomineerd omdat zijn enthousiasme opvalt, hij weet hoe radio werkt en denkt mee over oplossingen. Is positief kritisch en deelt zijn kennis met zijn collega’s en klanten, tot in elk detail!
 • Robert Möhring van MediaXplain is genomineerd omdat hij als geen ander in staat is radioplannen op te bouwen en te onderbouwen. Hij is door het bureau opgeleid tot veelzijdig radioplanner met kennis over meerdere analysetools. Hij staat dicht bij de klant en gáát voor hen.
 • Steven van Dorp van M2Media & More is fit for the future door zijn uitgebreide online kennis waar radio onlosmakelijk onderdeel van is. Hij is inhoudelijk kritisch en behept met een goed beargumenteerd radioverhaal dat hij overtuigend kan verkopen aan radiostation en adverteerder.

 

Deze vakjury’s (radiozenders) beoordeelden de radioplanner en radioadverteerder inzendingen op basis van enerzijds de motivatie van bureaus en anderzijds gebruiken zij uiteraard hun eigen kennis en ervaring met de adverteerders en de planners. Radiostations vinden het belangrijk om de impact van radioreclame over het voetlicht te brengen. Er is veel mogelijk met het medium en adverteerders en planners die durven om vernieuwend te zijn en het medium radio gebruiken als meer dan een voordelig bereiksmedium, worden beloond. Alle genomineerden zetten radio op een vernieuwende, andere wijze in en met sterke creatie waardoor de effectiviteit wordt vergroot.

 

Publieksprijs
Voor deze prijs werden zes voorrondes gehouden waarin steeds twintig radiocommercials door minimaal duizend respondenten werden beoordeeld. De zes genomineerden zijn:

 • ABNAMRO – Kamperen Selmore Universal Media
 • ProRail – Spoorlopers QiOnly Zoekhelden/Group M
 • Calvé Pindakaas – 65 jaar Alfred Mindshare
 • Calvé Pindakaas – Beste uit de test Alfred Mindshare
 • Vodafone – Oude Achtung! OMD
 • Telfort – Smartpakkers N=5 Mindshare

 

Tot 10 juni zenden alle RAB-radiostations commercials uit met een oproep om te stemmen via de website www.debesteradiocommercial.nl. Er kan gestemd worden op de zes finalisten, maar het publiek kan ook een eigen favoriet aandragen via de wild card-module.

 

Het RAB (Radio Advies Bureau) is de marketingorganisatie van alle landelijke en regionale, publieke en commerciële radiostations en staat voor het vermarkten van radiokennis & inspiratie van nu en van morgen voor de adverteerder en haar adviseurs. RAB is één van de opdrachtgevers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) en biedt ondersteuning aan adverteerders, reclame- en mediabureaus om effectieve en creatieve radioreclame te maken.

 

Website: www.rab.fm


0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
 • Create New...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines.