Spring naar bijdragen

Nederland

  • artikelen
    4898
  • opmerkingen
    1026
  • weergaven
    612798

Auteurs van dit blog

Jérôme Ferrari wint Europese Literatuurprijs 2014


de redactie

436 weergaven

Vanavond werd in het AVRO-radioprogramma Opium op 4 bij Mieke van der Weij door Alexander Rinnooy Kan bekendgemaakt dat de Europese literatuurprijs 2014 is toegekend aan de Franse schrijver Jérôme Ferrari en vertalers Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos voor De preek over de val van Rome. Jurylid Christiaan Weijts reikt op zondagmiddag 7 september 2014, tijdens Manuscripta op het Utrechts Uitfeest de prijs uit aan Ferrari en zijn vertalers.

 

De Europese Literatuurprijs wordt in 2014 voor de vierde keer uitgereikt. Eerder wonnen Limonov van Emmanuel Carrère, vertaald door Katelijne de Vuyst en Katrien Vandenberghe, Alsof het voorbij is van Julian Barnes en vertaler Ronald Vlek en Drie sterke vrouwen van Marie NDiaye en vertaler Jeanne Holierhoek. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5.000 voor de vertalers van het bekroonde boek.

 

De jury over De preek over de val van Rome van Jérôme Ferrari: “Het hart van deze roman is een bar op Corsica, waar verschillende verhalen samenkomen die allemaal geschiedenissen zijn van opkomst, bloei en verval. Ferrari’s taal is fonkelend, klaterend, gul en tegelijkertijd heel precies en helder. Zijn paginalange zinnen kunnen je in een hallucinante roes brengen. De vertalers zijn er in geslaagd dit taalgebruik op een weergaloze manier in het Nederlands te vertalen. Het is gelukt om de lange zinnen te behouden en de vertaling dezelfde sfeer te laten ademen als het origineel en trefzeker de rijke variatie in taal en woordkeuze over te zetten.”

 

De vier andere genomineerden op de shortlist waren:

  • De vlucht van Jesús Carrasco, vertaald uit het Spaans door Arie van der Wal
  • Fuck America van Edgar Hilsenrath, vertaald uit het Duits door Elly Schippers
  • Het reisverbod van Ismail Kadare, vertaald uit het Albanees door Roel Schuyt
  • Bleke Niko van Tomek Tryzna, vertaald uit het Pools door Karol Lesman

 

Opium op 4
Het radioprogramma Opium op 4 is iedere werkdag tussen 22.30 en 00.00 uur te horen bij de AVRO op Radio 4. Opium op 4 is een radiomagazine over kunst & cultuur met klassieke muziek. Iedere avond schuift er een hoofdgast aan bij de presentator en is er live muziek. Opium op 4 wordt afwisselend gepresenteerd door Mark Brouwers, Jan Mom, Hans Smit en Mieke van der Weij.

 

Website: radio4.nl/opiumop4


0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.