Jump to content

Belgium

  • entries
    916
  • comments
    33
  • views
    51,937

Contributors to this blog

Radiostations VRT klaar voor muzikale zomer


de redactie

379 views

De zomer staat voor de deur en dan trekken de VRT-radiostations er naar goede gewoonte op uit. Muziek staat centraal in de zomerprogrammering van Radio 1, Radio 2, Klara, MNM en Studio Brussel.

 

Radio 1 gaat naar Rock Werchter, Lokerse Feesten en Pukkelpop en brengt daarnaast ook verslag uit vanop Blues Peer, Cactus Festival en Dranouter. In Festivox (elke zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur) brengt presentator Freek De Smedt de luisteraars alvast in de juiste festivalsfeer.

 

Radio 2 heeft met Zomerhit zijn eigen zomerfestival. Tijdens een zwoele liveshow op 23 augustus vanuit Blankenberge reikt de radiozender naar jaarlijkse gewoonte prijzen uit aan de beste Vlaams-populaire artiesten van het afgelopen jaar, met als belangrijkste award die voor “Zomerhit van het jaar”. De stemming voor Zomerhit is een hele zomer te volgen op Radio 2 en op Eén in Vlaanderen muziekland.

 

Wie niets wil missen van de zomerfestivals, zit goed bij Studio Brussel. Met All Areas (elke zaterdag van 20:00 tot 24:00 uur en elke zondag van 19:00 tot 24:00 uur) brengt de “festivalzender” dit jaar maar liefst 22 dagen live front- en backstage verslag uit van Couleur Café, Graspop Metal Meeting, Rock Werchter, Rock Zottegem, Ostend Beach, twee weekends Tomorrowland, WOOSHA!, Boomtown, Suikerrock, Lokerse Feesten, Pukkelpop, Feest In Het Park en Laundry Day.

 

Klara brengt uitgebreid verslag uit vanop Jazz Middelheim en heeft daarnaast een eigen festivalprogramma, Festival (dagelijks van 14:00 tot 18:00 uur), met dagelijks een topconcert vanaf een van de grote Europese festivals zoals de Proms of het festival van Avignon. En ook veel aandacht voor Vlaamse festivals als het MAfestival in Brugge en Laus Polyphoniae in Antwerpen, van waar Klara ook live uitzendt in Klara Live. In het weekend gaat Fred Brouwers in Festival op zoek naar de mooiste concerten uit het collectieve geheugen.

 

MNM snuift dan weer de sfeer op vanop het Summerfestival in Antwerpen, het Home festival in Genk en het Fantasiafestival in Hamme.

 

En verder…

 

Muziek is de rode draad doorheen de zomerprogrammering van de radiostations. In Tracktocht gaat Radio 2 vanaf 19 juli elke zaterdag met een bekende Vlaming op zoek naar de soundtrack van zijn of haar leven. Welke plaat stond op 1 toen Luk Wyns geboren werd? En wat mag er gedraaid worden op de begrafenis van Els De Schepper? Welk nummer speelde tijdens de eerste kus van Maggie De Block? Presentator Benjamien Schollaert zoekt het uit.

 

In De zomer van 2014 gaan Radio 1-presentatoren Evert Venema en Lieve De Maeyer vanaf 30 juni dan weer op zoek naar de 2014 platen die je deze zomer gehoord moet hebben. The summer of 69? Het werd zomer? Of toch liever Losing my religion? Radio 1 legt samen met de luisteraars een lijst aan. Van jeugdsentiment naar guilty pleasures of nummers met een straf persoonlijk verhaal. Tien muziekkenners geven een opstapje en kiezen elk 100 platen.

 

In Scala (20:00-24:00 uur) brengt Klara vanaf zaterdag 28 juni negen zaterdagen lang een hommage aan de flamboyante operadirecteur Gerard Mortier, die eerder dit jaar overleed. Daarnaast programmeert de cultuurzender van de VRT ook veel jazzmuziek. Behalve live verslaggeving vanaf Jazz Middelheim selecteren Lies Steppe en Bart Vanhoudt elke weekdag van 23:00 tot 24:00 uur de beste jazzplaten in Best of Jazz.

 

Jongerenzender MNM zoekt tijdens de zomermaanden volop zijn luisteraars op met evenementen als Sing Your Song Live vanuit Middelkerke (19 juli en 2 augustus), Westende (26 juli en 9 augustus) en Mol (16 augustus). Maar ook Start To DJ, een zomerse zoektocht naar aanstormend dj-talent, staat weer op het programma.

 

Studio Brussel, ten slotte, staat deze zomer dan weer elke dag in het teken van On the rocks (elke weekdag van 09:00 tot 12:00, 13:00 tot 16:00 en 19:00 tot 23:00 uur), een cocktail van muziek en zomerse onderwerpen. In Happy Hour gaat Studio Brussel elke weekdag van 12 tot 13 uur op verzoek volgens het principe “één plaat vragen, is twee platen krijgen”.

 

Websites: radio1.be, radio2.be, klara.be, mnm.be, stubru.be


0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...