Spring naar bijdragen

Nederland

  • artikelen
    4902
  • opmerkingen
    1026
  • weergaven
    614251

Auteurs van dit blog

Tim van Wijngaarden in ‘Onderweg’ op Radio 5


de redactie

719 weergaven

Onderweg is het programma waarin Elsbeth Gruteke een inspirerend mens ontmoet en spreekt over zijn of haar leven en passie. Het gesprek vindt plaats in een ontspannen sfeer en neemt de luisteraar mee in het (geloofs)leven van de uitgenodigde gast. Onderweg wordt elke zaterdagavond uitgezonden van 20:02 – 21:00 uur op Radio 5. Vandaag is Cabaretier, liedjeszanger en columnist Tim van Wijgaarden te gast.

 

Hij geeft vier dagen in de week natuurkunde. Maar op andere momenten timmert hij flink aan de weg als ‘christelijke nar’. Waarom zegt hij alleen via grapjes wat hij vindt? En waarom irriteren christelijke vanzelfsprekendheden hem zo?

 

“Ik hou rekening met gevoeligheden, want ik ben op zoek naar communicatie. Ik ben niet op zoek naar mensen die geshockeerd de zaal verlaten”. Dat zegt de christelijke cabaretier en liedjeszanger Tim van Wijngaarden (TimZingt) zaterdag tegen interviewer Elsbeth Gruteke.

 

Humor in de christelijke wereld ligt gevoelig, weet Van Wijngaarden. “Mijn intentie is niet om heilige huisjes af te breken. Ik ben geen artiest-artiest die zegt: ‘dit is mijn werk, verhoud je er maar toe’. Ik ben op zoek naar de ander. Ik wil die ander een duwtje geven, of een beetje prikken, maar ik hoef niet per se te steken. Mijn doel is mensen even te laten relativeren, te laten ontspannen, en dat kan met humor heel goed.”

 

Statenvertaling
Over zijn jeugd vertelt Tim: “Ik ben opgevoed met de Statenvertaling en de oude berijming van de psalmen. Daar ben ik toch wel blij mee. Dat je die taal snapt. Ik begrijp mensen die zeggen: jammer dat we die vertaling niet meer lezen, want hij is taalverruimend. Het is mooi om nieuwe woorden te vinden voor wat je gelooft. Dat het je eigen leven ontstijgt”.

 

Geloof verliezen
In zijn liedje ‘Mooi weer’ zit de zinsnede: ‘Het geloof verliezen, dat lukt me niet’. Van Wijngaarden: “Er zijn tal van momenten dat je kunt zeggen: dit kan ik niet rijmen, nu is het klaar, nu is het afgelopen”. Hij kende een periode waarin ook in zijn omgeving twijfel aan zekerheden een soort cultstatus had. Toch verloor hij zich daar niet in. Tim: “Het is een geruststellende gedachte dat God niet erg onder de indruk is van wat ik nou weer bedacht heb. Als ik ergens een deur dichttrek, kan God wel weer een ruitje intikken. Het geloof laat me niet los”.

 

Website: www.eo.nl


0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.