Spring naar bijdragen

Nederland

  • artikelen
    4906
  • opmerkingen
    1026
  • weergaven
    617212

Auteurs van dit blog

Regionale publieke omroepen starten uitzendingen Digitale Radio


de redactie

298 weergaven

De regionale publieke omroepen gaan de komende maanden van start met digitale radio uitzendingen. Net als de landelijke radiostations zijn de regionale omroepen dan niet alleen via FM en internet te beluisteren, maar ook via de nieuwe digitale standaard DAB+. In Nederland zijn hiervoor vijf uitzendgebieden (allotments) aangewezen. In ieder gebied wordt één netwerk gebouwd waarin maximaal 18 radiozenders kunnen uitzenden. Alle regionale omroepen hebben een vergunning om in het eigen verzorgingsgebied uit te zenden.

 

De digitale uitzendingen zullen gefaseerd worden gestart. Als eerste zijn vanaf 15 maart Omroep Zeeland, RTV Rijnmond en Omroep Brabant in het allotment 9D-Z (Zeeland, Goeree Overflakkee en de westrand van Noord-Brabant) te ontvangen.

 

Vanaf 1 september 2015 zijn Omroep West, Radio Noord-Holland en Radio M in allotment 8A (Zuid-Holland, Groot Amsterdam en de Zaanstreek) te ontvangen. Op 1 januari 2017 tenslotte wordt de ontvangst uitgebreid met de provincie Utrecht, ‘t Gooi en Almere, waardoor de ontvangst van Radio M, Radio Noord-Holland en Omroep Flevoland in vrijwel het gehele verzorgingsgebied gerealiseerd wordt.

 

Op 1 mei van dit jaar starten de uitzendingen van Omroep Gelderland, L1, RTV Oost, RTV Drenthe, RTV Noord, Omrop Fryslân, Radio Noord-Holland en Omroep Flevoland in de allotments 7A (Brabant, Limburg, Betuwe), 6B (Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Oostelijk Friesland, oostelijk Flevoland), en 9D-N (Friesland, Waddengebied en noordelijk Noord-Holland).

 

Om digitale radio, dus ook de regionale publieke omroep, via DAB+ te kunnen luisteren is een geschikt DAB+-radiotoestel nodig.

 

De publieke regionale omroepen moeten de frequenties samen met een aantal commerciële omroepen in gebruik nemen. Daardoor was een gezamenlijke inkoopprocedure nodig, die na langdurige gesprekken heeft geleid tot de selectie van Broadcast Partners als netwerkoperator. Later dit jaar zullen de uitzendingen dan ook samen plaatsvinden. ROOS, het samenwerkingsverband van de 13 regionale publieke omroepen, heeft de inkoopprocedure, een Europese aanbesteding, begeleid.

 

Website: www.roosrtv.nl


0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.