Spring naar bijdragen

Nederland

  • artikelen
    4911
  • opmerkingen
    1026
  • weergaven
    618814

Auteurs van dit blog

NPO Radio 5 Nostalgia: thema-avond 60 jaar Eurovisie Songfestival


de redactie

783 weergaven

NPO Radio 5 Nostalgia zendt maandag 18 mei een thema-avond uit over 60 jaar Eurovisie Songfestival. Het programma wordt van 19.00 uur tot 24.00 uur live gepresenteerd door Hijlco Span en Ron Stoeltie en blikt terug op al het moois dat 60 jaar Eurovisie Songfestival ons heeft gebracht.

 

Oud Eurovisie Songfestival-deelnemers komen naar de studio om over hun ervaringen te vertellen en uiteraard hun Eurovisie lied te zingen. De luisteraar hoort die avond optredens van onder anderen Marlayne (1999), Esther Hart (2003) en Maxine & Franklin Brown (1996). Getty Kaspers, zangeres van Teach-In, blikt terug op haar overwinning in 1975 met het nummer Ding-A-Dong.

 

In 60 jaar Eurovisie Songfestival is veel muziek te horen van artiesten die ontdekt zijn op het Eurovisie Songfestival zoals Udo Jurgens, Olivia Newton-John, Cliff Richard, Nana Mouskouri, Sandi Shaw, Domenico Modugno, ABBA, Carola en Lenny Kuhr.

 

In 60 jaar Eurovisie Songfestival wordt ook aandacht besteed aan de maatschappelijke betekenis van het festival. Het Eurovisie Songfestival liep altijd voorop als het gaat om de éénwording van Europa. Ver voordat ze lid werden van de EU zongen landen als Denemarken, Engeland, Zweden en Finland al mee. Later gold dat ook voor Griekenland, Portugal, Spanje, Ierland en Cyprus. En vlak na de val van de muur werden de landen uit Oost-Europa verwelkomd, ver voordat een EU-lidmaatschap in zicht was. Daarnaast zijn er de nodige politieke thema’s bezongen in festivalliedjes: een protest tegen een Noorse stuwdam, de neutronenbom, de Turkse inval op Cyprus, de val van de muur, het Israëlisch-Palestijns conflict. En dan is er de emancipatoire waarde van het festival voor homo’s en transgenders.

 

60 jaar Eurovisie Songfestival kijkt ook vooruit. Een dag later, dinsdag 19 mei, is de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2015. Hoe schatten de gasten de kansen in voor Nederland met Trijntje Oosterhuis en het nummer Walk Along? Commentator Cornald Maas bericht vanuit Wenen.

 

Meer over de thema-avond: www.radio5nostalgia.nl


0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.